Dit is het moment: het kabinet moet nú werk maken van kerncentrales!

Opeens staat kernenergie weer op de kaart. De VVD wil het, Arjan Lubach wil het, en de Duitsers hebben toch wel spijt dat ze hun centrales sluiten. De Energiewende is nou niet echt een doorslaand succes te noemen.

In de nucleaire wereld is er één element dat al jaren rondzingt: thorium. Dit metaal dat ruimschoots voorhanden is kan in theorie perfect gebruikt worden om energie op te wekken. Goedkope energie die altijd beschikbaar is. Het enige probleem: thoriumcentrales zijn nog niet uitontwikkeld.

Goedkope, altijd beschikbare energie. Dat is de basisvoorwaarde voor economische ontwikkeling. En het is iets dat zon- en windenergie per definitie niet kunnen leveren. Hoeveel windmolens je ook plaatst, op een windstille dag zullen ze niets produceren. Er zal dus altijd een vangnet moeten zijn, waardoor de conventionele centrales niet kunnen sluiten. Sterker nog: die zullen vaak harder moeten werken en daardoor minder zuinig zijn. Vergelijk het met een auto. Als die continu negentig kilometer per uur rijdt op de snelweg is hij heel zuinig. Rijdt diezelfde auto in de stad met continu optrekken en afremmen, dan is het verbruik veel hoger. Hetzelfde gebeurt er met een stroomnet waar veel windmolens op zijn aangesloten. De conventionele centrales zijn, afhankelijk van de windsnelheid, continu aan het optrekken en afremmen. En dat alleen maar om het net stabiel te houden, zodat het lichtje in uw koelkast aangaat als u het deurtje open doet. Het gevolg is niet heel verbazingwekkend: meer energiegebruik in de conventionele centrales.

Daarnaast is de opbrengst van wind en zon ook nog eens zeer minimaal, en op geen enkele manier voldoende om aan de vraag te voldoen. Als we van de fossiele brandstoffen af willen, en er zijn genoeg redenen waarom we dat willen, dan is nucleaire energie op dit moment de enige oplossing.

De traditionele kerncentrale, die betrouwbaar energie maakt uit uranium, heeft echter ook zo haar nadelen. Natuurlijk het bekende afvalprobleem, maar vooral ook de kans op ongelukken. Een extreem kleine kans, maar wel één met gigantische gevolgen. Een ontploffende centrale kan heel Nederland onleefbaar maken. Dat maakt zo’n centrale duur: de overheid zal dusdanige veiligheidsmaatregelen eisen dat alleen al het traject van vergunningsverlening iedere investeerder zal afschrikken. Zeker als je weet dat de overheid, zoals recent in Duitsland, van de ene op de andere dag kan besluiten dat kerncentrales gesloten moeten worden.

En toch willen we schone en betrouwbare energie. Maar we willen wel meer, zoals een kenniseconomie. En daar komt dit verhaal allemaal op één punt samen.

Het is mogelijk om een inherent veilige reactor te maken op basis van thorium. Zo’n reactor kan dankzij het ontwerp niet ontploffen. Ook produceert zo’n reactor nauwelijks afval, en kunnen er geen nucleaire wapens mee gemaakt worden. Dat was overigens exact de reden waarom men in Amerika stopte met het onderzoek naar thorium: het leger was juist erg gecharmeerd van plutonium voor haar kernwapens, en plutonium verkrijg je in een uraniumcentrale, niet in een thoriumcentrale.

Om zo’n inherent veilige centrale te kunnen bouwen moeten er echter nog wel wat hobbels worden genomen. Hobbels waarvoor heel veel geld, denkkracht en inventiviteit nodig zijn om die te nemen. Waarom zouden we dat als Nederland niet kunnen? Toen de Tweede Wereldoorlog begon, gingen Amerikanen zich bemoeien begon men het Manhattan-project. Om binnen een paar jaar de atoombom te kunnen maken. Mijn voorstel is om in Nederland een soortgelijk project te starten. Een Nederlands Manhattan-project, met als doelstelling het kunnen produceren van een schone, veilige, efficiënte en eenvoudig te produceren centrale.

Zo’n project zal niet alleen een prachtig eindproduct opleveren, met dito export-kansen. Het zou daarmee ook een aantal van de grootste wereldproblemen oplossen. Stel je een wereld voor waar overal eenvoudig voldoende energie geleverd kan worden. Er is geen houtkap voor verwarming meer nodig, geen vervuilende bruinkool of steenkool meer, en zaken als desalinatie voor de winning van zoetwater worden eenvoudig realiseerbaar. Met goedkope energie is waterstof opeens rendabel voor de vervoersector. Kortom: de wereld zou extreem veel beter af zijn als er zo’n reactor zou bestaan.

Wind- en zonenergie slurpen op dit moment miljarden aan Nederlands belastinggeld op. Geld dat in de vorm van windmolens overal te zien is in ons landschap, maar waarvan de opbrengst nihil is. Wat nu als we daar nu mee zouden stoppen, en dat geld gaan besteden aan een grote internationale nucleaire campus? We praten over een budget van ongeveer twintig miljard per jaar. Een gigantisch bedrag.

Zo’n campus kan nieuw gebouwd worden, liefst ergens centraal in het land. Ik stel me een groot terrein voor met villawijken rondom een enorm research-complex met alle faciliteiten die je maar nodig kunt hebben. Een state-of-the-art complex, waarbij we de knapste koppen van over de hele wereld bij elkaar brengen met maar één doel: een veilige, schaalbare en efficiënte centrale ontwerpen. Een grote academische omgeving waar ieder beta-brein van gaat watertanden, voorzien van alle gemakken. Van de beste research-faciliteiten tot een fitness-centrum, van hoogwaardige horeca tot een zwembad. Een luxe paradijs dat haar gelijke niet kent, en dat alles om maar te zorgen dat we de knapste jongens en meisjes ter wereld bij elkaar krijgen.

Zoals de hippies massaal naar San Francisco trokken in de jaren zestig zullen we een omgeving bouwen waar de slimste mensen ter wereld naartoe komen om bij te dragen aan dit project dat een gigantische stap voorwaarts is in de ontwikkeling van de mensheid. En waarbij universiteiten, bedrijfsleven en overheid samenwerken met maar één doel voor ogen.

Geld kan en mag daarbij niet het probleem zijn. Als we willen kan zo’n campus binnen twee tot drie jaar uit de grond gestampt worden, en kunnen we voor 2030 de eerste centrales draaiende hebben. De historie heeft geleerd dat dit soort projecten kunnen werken. We moeten het alleen willen, en vervolgens ook doen. Maar waarom zouden we het niet willen?

De VVD zal voorstander moeten zijn, het is een boost voor de kenniseconomie, er wordt gebouwd, en het bedrijfsleven kan er garen bij spinnen. D66 roept altijd over de kennis-economie en het gevaar van CO2, hiermee kan men twee vliegen in één klap slaan. GroenLinks is bang voor CO2, dus kan haast niet tegen zijn. De PVV en FvD zijn voorstanders van kernenergie, en zullen staan te juichen. Daarmee is er al een ruime meerderheid voor het bouwen van deze campus.

De enige reden waarom dit plan niet opgepakt zou kunnen worden is dat de lobby’s van de windhandel en olie-industrie roet in het eten gaat gooien. Maar laten we ons echt de kans om nu eens iets nieuws en vooruitstrevends te doen, en échte problemen kan oplossen, uit handen slaan door een stel lobbyisten?

De oproep is helder: Tweede Kamer, pleit voor die campus, make Holland great again! Het kan gewoon. Laat onze wereldberoemde architecten aan het werk gaan. Laat onze technische universiteiten weer voorop lopen in de wereld. En laat aan de wereld zien dat er op dit kleine stukje grond dingen gerealiseerd kunnen worden waar de rest van de wereld alleen maar van kan dromen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Klinkt prachtig allemaal maar het is haast te mooi om waar te zijn. Op dit moment hangen er veel te grote risico’s aan kernenergie. Vooral de rechtsen onder ons die ons elke dag op de hoogte houden hoe gevaarlijk onze samenleving geworden is met al die vreselijke moslimterroristen zouden dit niet toe moeten juichen.

  1. robroy

   Heeft iemand jou wel eens verteld dat je niet zuiver tikt ????? vast wel

  2. Heinz

   @Eugenie, een licht getinte golf is onderweg. Geen ontkomen aan. Velen van die slimmerikken kennen de geschiedenis Tsjernobil niet eens. Inderdaad, het gevaar loert vanaf alle kanten.

   1. Bart

    Tjernobil was een slechte centrale waar veel veiligheidsmaatregelen ontbraken, maar het was uiteindelijk menselijk falen die het probleem veroorzaakte. Maar ook daarvan is de schade nooit zo groot geweest als altijd werd beweerd.

    Moderne centrales zijn zo gebouwd dat een meltdown gewoon niet meer mogelijk is.

    De reden dat veel mensen ze een voorstander van kernenergie zijn is omdat ze al die demonisering zelf zijn gaan onderzoeken en tot hele andere conclusies zijn gekomen dan wat bijvoorbeeld greenpeace altijd gebruikt om ons bang te maken.

    Thorium centrales zijn bijvoorbeeld ook uitstekend te gebruiken om ons huidige afval probleem snel op te lossen.

    Maar vergeet niet dat het afval van de huidige generatie centrales in de volgende generatie weer als brandstof gebruikt kan worden.

    Dus er zijn heel erg veel voordelen aan moderne kerncentrales.

    Windenergie waar wij nu voor kiezen kent alleen maar nadelen, ze zijn duur, onbetrouwbaar, productie en afbraak geeft enorm veel milieu schade. Maar doden ook veel vogels, en dan met name roofvogels die van dezelfde windstromen gebruik maken als waar de windmolens worden neergezet.

    Woon je te dicht bij de windmolens kan het laag frequent geluid je ziek maken.

    Dus heel veel hele goede redenen om serieus naar kernenergie te kijken.

    En heel weinig redenen om ze denigrerend te doen richting hen die zich er wel in verdiept hebben en zich niet meer bang laten maken met slechte voorbeelden die totaal niet vergelijkbaar zijn met de moderne situatie als tjernobil.

    1. Sibvach

     Thorium is de toekomst.

  3. B. Pascal

   We hebben er 25 nodig om de gehele energie voorziening van Nederland te dekken. Immers we willen allemaal elektrisch rijden en koken. Tja, dat gaat wat energie kosten. De pieken kunnen nooit met wind en zon opgevangen worden.

   Kerncentrales zijn de enige optie. Willen we naar CO 2 neutraal.

   ….. of toch niet.

 2. Fortiori

  Een goed verhaal met de nodige kwinkslagen gebracht.

 3. tomygun

  Ik neem aan kim is een student en doet hier ff een Martin Luther king
  immitatie , i have a dream .
  In het kort het geld is al weg voor er iets op papier staat , dan moet er
  heel luxe gebouwd worden voor hun door bouw plakkers die naar een
  gore wc mogen en hun belasting geld naar de luxe van de bouw gaan .
  Ik zou eerst maar eens ff kijken wie bepaalde patenten voor een thorium
  centrale heeft en waar worden zij al gebouwd .
  ff Bill Gates een belletje geven die z,n geld zit er in met een hele groep .
  I have a draem balon is al stuk voor hij opgeblazen is .

 4. tomygun

  Dit is dus gewoon een stukje uit de vrijspeker.nl .
  De basis is D6666666666666666666666666666666666.

  1. tomygun

   Kim Winkeld in subsidie potjes een d66 eigenschap
   samen met een Felix wouzenberg , robo pop
   en natuurlijk jetske klavertje een is dat hun hoofd doel .
   Motto van d66 geef ons uw geld zodat wij het uitkunnen geven
   op onze manier ( onder onze armen ) wij van d66 hoeven niet
   met een berekening teronderbouwen wat het gewenste resutaat
   zal zijn alla is onze vriend hier voor hebben wij kim uitgezonden
   om in het reine met alla tekomen .
   Indien u niet aan d66 doneert zal het helle vuur uw deel zijn .
   wij sluiten niet uit om in een later stadium een vebond met denk
   temaken zodat de band met alla sterker zal groeien .

 5. Blue monday

  Ach….DDS toch wie gaat dat betalen?

  Ik ben niet voor of tegen, maar de overheid gaat dat ding niet bekostigen en commercieel gezien is er geen enkele interesse.

 6. Rud56

  Kernernergie kent veel gevaren en nadelen! Daarintegen is waterstof het ultieme middel om te voldoen aan onze energiebehoefte, zowel voor huis als mobiel! Tevens kan ons gasleidingennetwerk worden gebruikt!

  Een beetje intelligent kijkt verder dan de dag van morgen, maar ja, …

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.