Huizenmarkt door overheid en banken verpest: starters en studenten de dupe

Uit sprekende cijfers van vastgoedorganisatie Dynamis blijkt dat in augustus van 2018 22 procent minder woningen te koop zijn aangeboden in vergelijking met het jaar daarvoor. De prijzen van koopwoningen bereikten in dezelfde maand een uitschieter-koopsom van €219.218,- Maar, negen van de tien woningen zijn onbereikbaar met een modaal inkomen en in 67 gemeenten van de 380, geconcentreerd in regio Randstad-Walhalla, heb je als Jan Modaal überhaupt geen kans. Kortom, leuk dat de huizenprijzen stijgen, maar dit veroorzaakt grote problemen voor starters en de doorstromer op de woningmarkt.

De starter van vandaag is opzoek naar een betaalbare woning, dichtbij het werk. Het eisenpakket van de starter wordt steeds kleiner als tegenreactie op de hoge prijzen. In het publieke discours en in de marketing zien we vaak twee posities: een woning kopen of je geld weggooien aan hoge huren. Er zijn dus voor mensen twee opties: koop een woning en leef de komende 30 jaar in schulden of leef zonder schulden en huur een woning waarbij de huurprijzen zo hoog zijn dat je alsnog de rente en de lening van de eigenaar betaalt. De kosten van huisvesting rijzen de pan uit. Met het geboortecijfer van tegenwoordig maakt het eigenlijk niet meer uit welke optie u kiest, er is waarschijnlijk toch geen nageslacht om het vermogen te erven.

Wordt het geen tijd dat de overheid zich met het eigenwoningbezit in Nederland gaat bemoeien? Of wacht, dat doen zij formeel gezien al. Indirect bemoeit de overheid zich sinds de Woningwet van 1901 met het eigenwoningbezit van haar onderdanen. Indirect, omdat het eigenwoningbezit in die tijd helemaal niet wenselijk was. Het bracht vermogensrisico’s met zich mee en het werkte remmend op de arbeidsmobiliteit. Pas in 2001, toevallig vlak voor de kredietcrisis, kwam besloot de overheid om het eigenwoningbezit daadwerkelijk te bevorderen, door het bieden van kaders waardoor nog meer hypotheken werden verstrekt en ook mensen hypotheken kregen die ze eigenlijk niet konden betalen

Aandeel woningen dat de koop is via hypotheekverstrekking bij een modaal inkomen. In Walhalla-Randstad is het bijna onmogelijk. Bron: Dynamis
Aandeel woningen dat de koop is via hypotheekverstrekking bij een modaal inkomen. In Walhalla-Randstad is het bijna onmogelijk. Bron: Dynamis

De problemen stapelen zich dus op, voornamelijk voor starters en net afgestudeerden. Gecombineerd met het feit dat studenten door hun studieschulden nog minder kunnen lenen lijken zij eigenwoningbezit de eerst komende tijd op hun buik te kunnen schrijven. We zien dus dat de overheid tot op heden weinig heeft gedaan aan de hypotheekmarkt en de fouten uit het verleden te herstellen. Hypotheken worden door banken nu eenmaal graag verstrekt. Groei door schulden. Bovenstaande is het resultaat, knap werk hoor!

Zo zien we door de jaren heen, desondanks variërende cijfers in het eigenwoningbezit, dat zowel het meest linkse kabinet dat Nederland ooit gekend heeft, tot de centrumrechtse kabinetten gedurende de jaren tachtig, geen enkel initiatief heeft genomen tot wijziging in de hypotheekrenteaftrek. Het enige dat op dit moment de huizenmarkt in stand lijkt te houden zijn de volgende drie factoren: krapte, lage rentes en de groeiende bevolkingsomvang. Deze factoren voor groei worden kunstmatig in stand gehouden door de overheid. De krapte duurt voort, de ECB verhoogt de rentes nog steeds niet en de overbevolking van Nederland nemen we op de koop toe.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. fockingworst

  Oud nieuws dit is al ruim 30 a 40 jaar beleid.
  Het is alleen jammer dat vooral de autochtone starter en student hier last van heeft.

 2. B. Pascal

  We zijn slaven van een moderne markt. Werken tot je overspannen bent! Men lult wel over een koloniaal verleden. Maar niemand spreekt over het cultuurimperialisme die de normale arbeider en zijn gezin compleet verwoest. Zowel Links, Rechts en de Liberalen hebben de arbeider en het gezin gemaakt tot de paria van de samenleving! Familie als rustpunt? De moeder in huis voor de kinderen? De toekomst meegeven in je kinderen? Nee, joh werken en nog eens werken! Met als gevolg dat je enkel in Friesland, Groningen en Drenthe op één loon een huis kan kopen. Werken tot je doodvalt! Werken voor materieel of ontwikkeling! En nu? Nu kunnen we niet meer anders!

  1. Aytas

   Verwend zeurdertje.

   1. Baaz

    “Verwend zeurdertje.”

    Kansloos, als je niets hebt te zeggen kunt je dat ook beter niet doen.

   2. Adriaan

    @Aytas, je vergelijkt appels met peren.

 3. Aytas

  ‘Gecombineerd met het feit dat studenten door hun studieschulden nog minder kunnen lenen lijken zij eigenwoningbezit de eerst komende tijd op hun buik te kunnen schrijven.’

  Dat is toch zeker hun problem. Moet de arbeider hun studie betalen dan? Overbevolking in Nederland is grote onzin. Het feit dat mensen zo snel scheiden en ouderen langer zelfstandig blijven wonen is het probleem op de woningmarkt.

  1. lIN-T

   Compleet nutteloze trolcomments, zielig dat je zo je best blijft doen terwijl iedereen je uitkotst.

  2. Stanly2000

   Tuurlijk Aytas heeft de oplossing.

  3. Baaz

   “Overbevolking in Nederland is grote onzin.”

   In Nederland kennen wij de vrijheid van meningsuiting, nog wel.

  4. Adriaan

   @Aytas, ga nu niet doen of je er verstand van hebt. Nutteloze bijdrage, bovendien onjuist.

   1. Aytas

    Wat is er onjuist aan? Ik weet zeker dat dit klopt? Studeren biedt mogelijkheden en daar hoef ik niet voor op te draaien. Je kunt ook direct gaan werken.

    Over de voornaamste reden wat betreft krapte op de woningmarkt woningmarkt heb ik gelijk.

  5. marco1

   @aytas.Wat betreft de studenten ben ik het met je een over dat scheiden denk ik toch dat ik daar persoonlijk juist te lang mee heb gewacht.

   1. Aytas

    Marco1
    Ik zeg niet dat scheiden verkeerd is maar het is 1 van de grote oorzaken van de krapte op de woningmarkt.

    Ik denk dat in een relatie als je bent gaan samenwonen er soms best eens wat harder voor elkaar gevochten mag worden, zeker als er kinderen in het spel zijn.

    Het is ook zo dat je soms moet opgeven. Het is geen waardeoordeel maar een analyse.

    1. Groeneveld

     Aytas, er zijn per jaar ongeveer 35.000 scheidingen en er komen netto zo’n 80.000 immigranten binnen. Tel maar uit waar het zwaartepunt ligt.

     Los daarvan: er is in Nederland ALTIJD woningnood geweest, al vanaf 1946. Dat is dus nooit opgelost. De bouw bleef altijd achter bij de (natuurlijke) groei/aanwas.

     Nederland zorgt slecht voor zijn burgers. In Belgie en Duitsland zijn nog genoeg woningen te vinden, hoewel het in de grote steden ook krap aan het worden is.

 4. Groeneveld

  Het scheppen van een schuldenmaatschappij is ideaal voor de overheid: mensen met grote schulden (hypotheek) zijn simpel op hun plaats en onder de duim te houden, makkelijk te manipuleren en verder financieel uit te zuigen: ze kunnen geen kant op.

  De bevolking van Belgie is in 50 jaar met slechts 2,5 miljoen mensen gegroeid; in Nederland met 6 miljoen. Deze (over)bevolkingsgroei opgeteld bij de immer heersende woningnood en gecombineerd met de achterlijke hypotheekrenteaftrek, zorgde voor een explosief mengsel dat nu bijna zijn kookpunt heeft bereikt.

  Toch blijft de overheid gewoon 240.000 immigranten per jaar binnenhalen, waarvan na aftrek van emigratie er ruim 80.000 overblijven. De juiste conclusie is dan ook dat overheid een georganiseerd misdaadsyndicaat is dat onder de dekmantel van ‘democratie’ opereert.

  1. Baaz

   En cash maakt onafhankelijk. Kijk maar wat er in steeds toenemende mate met cash gebeurt.

   1. Heinz

    Zekers @Baaz, helemaal waar. Als het online beurs handelen nog een beetje meezit. Hoeft niet veel te zijn, het is nog luccratiever dan staatsloterij of de lotto. Bovendien nog grappig. Sparen levert niet veel op. Het Engelse Pond is goed voor de valutahandel. Daytrade.

    1. Baaz

     En cashloos maakt afhankelijk.

     1. Heinz

      Dat moet je voor zijn @Baaz, slim praten zet geen zoden aan de dijk, slim handelen, daar komt het op neer.

     2. Baaz

      Slim handelen Heinz, dat is wat de klok slaat. Niets meer en vooral niet minder!

     3. Onno

      @Baaz,…Fockingworst boert niet slecht, dat is handel !

     4. Baaz

      Halalworst.

  2. Crassus

   De woningnood zal nog wel een tijdje aanhouden. Vakbladen Bouw geven de reden aan. Gebrek aan opgeleid personeel, niemand kiest meer voor zo’n baan. Alle ongemakken, weer en wind, gevaar voor ongevallen. Als ECB rente verhoogt, wat dan. De matige kwaliteit van oudbouw wordt overdreven duur betaald. Makelaars zijn gladde jongens. Hypotheek vrij geeft wel een comfortabel gevoel deze tijd.

 5. Koos sssss

  Feitenvrije lariekoek, dit artikel.

  Vraagje.
  Waarom kan je in Oude Pekela voor minder dan € 80.000, = een volledige tussenwoning kopen en in Amsterdam voor dat geld nog geen garagebox? Hebben ze in Amsterdam een ander soort hypotheekrenteaftrek? Hebben ze er andere banken? Een andere overheid met andere regelgeving?

  En wanneer werd die hypotheekrenteaftrek ingevoerd? Wat was het effect op de woningprijzen?
  Daar gaat Teunis van eiges niet achterkomen, dus hier mijn antwoord: Een inkomstenbelasting op een eigen woning werd aan het einde van de 19e eeuw ingevoerd. Want, zo heette het: Iemand met een eigen woning hoeft geen huur te betalen en dat is ook inkomen.
  Ook hier gold dat je kosten om dat inkomen te verwerven op je belastbaar inkomen in mindering mocht brengen. Zoals bijvoorbeeld de rente op de hypotheek voor die woning.
  Die HRA is nooit echt van invloed geweest op de waarde van de woning. In de jaren ’70 stegen woningprijzen hard en kon je bij je hypotheek verwachte loonsverhogingen meetellen als inkomen. Er was ook een stevige inflatie.
  Daaraan kwam in 1979 een eind met een zeer zware recessie. Daarbij vergeleken was de laatste crisis een lichte verkoudheid.
  In de jaren ’90 kon je het inkomen van de vrouwelijke partner volledig meetellen. Wat een logisch gevolg was van overheidsbeleid uit de jaren ’70: “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Ofwel, de vrouw verhuisde van het aanrecht naar het kantoor.

  Daarmee komt de alleenverdiener in een lastig parket.

  Hypotheken zonder aantoonbaar voldoende inkomen was het werk van banken. Niet van de overheid. Het heeft ook niet veel schade aangericht.
  Waarschijnlijk doelt Teunis op de USA, maar die situatie is op geen enkele manier met de Nederlandse te vergelijken.

  De overdreven betutteling die voortkomt uit de Wet Financieel Toezicht is hier voor velen een belemmering. De ene mens is de andere niet en volgens die WFT moet je alles gelijkschakelen in tabelletjes met maximale woonlasten.

  En tot slot.
  Onder invloed van immigratie ontstaat een serieus tekort aan woningen. Met name op de huurmarkt.
  Als we dit migratiebeleid voortzetten, èn we willen voldoende woningen, dan zal het erop neerkomen, dat we het Groene Hart moeten opofferen.

  1. Koos sssss

   Is overigens ook zo,dat in het zuiden van het land carnaval wordt gevierd. O.a. met tonpraters. In het calvinistische noorden en westen heb je ook tonpraters. Zelfbenoemde hypotheekdeskundigen, die hun mening geven.

  2. Adriaan

   @Koos ssss, de waarde van onroerend goed heeft te maken met A. vraag en aanbod en B. locatie, locatie, locatie.

   1. Heinz

    Bij de aankoop speelt ook de hypotheek rente een rol. In 1985 was 10 – 12 % hypotheek rente geen uitzondering. De uiteindelijke netto betaling na aftrek werkt als een magneet vandaag de dag.

   2. Koos sssss

    Exact. Teunis zal het waarschijnlijk meer dan logisch vinden dat je voor een bezemkast aan het Central Park in New York meer betaalt dan voor een vrijstaande woning in Zaltbommel.

    Alleen, dat zoiets in de Randstad ook kan, wil er bij hem -en bij velen- kennelijk niet in.

 6. tomygun

  De gekken zijn de mensen zelf die de markt kapot gemaakt
  heeft , yep een vaak gehorde uitspraak op feestjes
  als je het een leuk huis vind joh dan moet je meer bieden
  dan de vraagprijs anders zit je er naast ,tja uitspraken van
  mensen die geen spijker in een pakje boter kunnen slaan .
  maar zij zien hun zelf als de experts , geborren met twee
  linker handen en juigend over de geluks zoekers die hun
  woning krijgd voor dat zij er een kunnen kopen of huren .
  0,0 % benul wat het bouwen van een woning kost .
  Een casco buiten geheel klaar maar binnen niet wel alle
  leidingen voor gas licht en water maar niet aangesloten
  water wel en de afvoer geen keuken en geen afwerking .
  Zeker dit is mogelijk en stukje bij beetje maak je het binnen
  zo als jij het wil hebben maar nee niet de roverheid nog
  de woning zoeker wil dit ,wij willen zoveel kamers voor als?
  en nee ik heb die keuken gezien zo apart en we hebben
  deze vloer gezien samen met vloerverwarming en die
  cv verwarming die is het einde redelijk zuinig en een
  heel leuk model , alle schakelaars in het huis willen wij
  met onze mobil kunnen regelen niet dan?
  Tuurlijk je hebt gewone schoenen van 40 euro maar jij moet
  die van 360 euro hebben , je bent gek stop daarmee dit is
  het zelfde met een tussen woning je hebt enkeld een voor
  en achtergevel met een dak boven je kop de waarde is
  hooguit 50.000 euro maar je steekt je in de schulden voor
  250.000 euro en dan wil je nog allerlij dingen veranderd hebben .
  Totaal van de pot gerukt en de roverheid lacht z,n eigen kapot .
  zij moeten namelijk de eerste nog zien die nadat hij de pijp is uitgegaan
  alles mee kan nemen , o uw kinderen ha ha ja die mogen erven en belasting
  betalen .

 7. Siemien

  Onze lieve, lieve, lieve en vooral vriendelijke denocratisch gekozen ministers hebben Nederland letterlijk in de uitverkoop gedaan, dit is 1 van de redenen dat het zo’n puinzooi is op de huizenmarkt…

 8. B. Pascal

  De Weber These is opvallend helder: protestantse ethiek in de geest van het kapitalisme! Wanneer je God wegneemt uit het financieel systeem ontstaat er liberaal-kapitalisme.

  De markt is dan de regulerende kracht. De markt geeft de beste uitkomst!
  Een markt gestuurde samenleving zonder morele inhoud en bezinning of de markt wel menselijk is.

  De markt is de nieuwe ‘’god’’. Uiteindelijk krijg je hierdoor crisis!

 9. Florissa

  Alles wordt geregiseerd ,voordat die goudzoekers naar Europa kwamen lag de huizenmarkt op zijn kont ,nu krijgen die gratis een huis met inrichting ,en de gewone werkende mensen kunnen de pot op ,of voor een vermogen een huis kopen ,omdat mijnheer black in de goedkopen huur woning zit ,scheefwonen heeft hij ook geen last van ,dat is meer iets voor de buurman ,die werkt zich te pletter om de hoge huur te bekostigen

 10. marco1

  De student kan geen huis kopen. Nee dat lijkt me logisch ga er eerst maar voor werken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.