Lessen van het Zwarte Piet-drama. Altijd overal demonstraties toestaan? Of niet?

Geen categorienov 19 2018, 13:00
Tel uw zegeningen Jerry Afriyie, want in sommige gevallen zijn demonstraties vervelend, maar toch laten we ze toch toe! Goed hé? Want we weten allemaal hoe belangrijk het recht op demonstratie is hier in Nederland. Demonstraties zijn een katalysator voor maatschappelijke verandering, maar soms kan het ook uit de hand lopen. Dat hebben we deze week in Nederland mogen beleven. Maar de verabsolutering van het recht was dan ook aanleiding voor onrusten. Het is dus vinden naar een middenweg. In Hong Kong gaat dat dus heel anders...
Heel anders dus in Hong Kong. Daar doen ze precies het omgekeerde: demonstranten worden daar zwaar geïntimideerd door de staat. Stel je voor dat Afriyie van KOZP in Hong Kong het Chinees nieuwjaar willen aanpassen vanwege geïnterpreteerde racistische elementen. Het zou een kansloze exercitie worden. Studentenleider Joshua Wong, die zich inzet voor democratisering in de kleine stadstaat, ervoer dit aan den lijve en moest de gevangenis in. Dit naar aanleiding van de paraplu-demonstraties waarna hij door Thailand werd uitgeleverd aan Hong Kong. Maar gelukkig wonen we in Nederland en mag ook KOZP gewoon demonstreren. Maar laten we dan wel even stilstaan bij de consequenties daarvan.
Jerry Afriyie probeert op zijn eigen manier ook maatschappelijke verandering teweeg te brengen. Ondanks dat uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat Nederlanders meer veranderingsbereid zijn als het gaat om het fenomeen Zwarte Piet, konden we deze week zien waar drammerigheid tot kan leiden. Huilende kinderen. Dreiging en een onprettig gevoel. Blijkbaar is die katalysator van maatschappelijke verandering dus ook negatief in sommige gevallen. Voor mensen die geloven in het hogere ideaal is het ongetwijfeld een bijzaak, maar voor de gewone Nederlander is het een onprettige viering geweest van het sinterklaasfeest.
https://twitter.com/johnisgoed/status/1064485382165807104
Zelfs de KOZP had kritiek op de wijze waarop de gemeenten zijn omgegaan met het demonstratierecht. In hun geval is het belang tegengesteld aan de bezoekers van het feest. Er bestaat dus overduidelijk een spanningsveld tussen het recht op demonstratie en het recht op autonomie in de openbare ruimte (bestaat dat überhaupt?). Tijd dus om na te denken over hoe het demonstratierecht moet worden geïnterpreteerd. Moet een demonstratie altijd doorgang vinden op de locatie waar het gebeuren plaatsvindt? Moet een demonstratie ook altijd op hetzelfde moment in de tijd plaatsvinden als het gebeuren waartegen wordt gedemonstreerd?
Ziet u al een demonstratie op de Dam tijdens de 4-mei herdenking voor zich? Ik niet, en dat bewijst maar weer eens dat er dus wel degelijk verstandige besluiten worden genomen in Nederland. Alleen niet in dit geval.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten