Ja hoor daar gaat de Volkskrant weer! ‘Jodenhaat wordt door ‘alt-right’ verspreidt in Whatsapp-groepen’

‘Virtueel antisemitisme’ is de term die ze dit keer hebben bedacht. Groepjes  jongeren delen politiek incorrecte memes en de Volkskrant slaat weer groot alarm, net als toen!

Dit is een beetje hoe de vork in de steel zit: Een stel jongeren vormt een Whatsapp-groep, op den duur komen er nieuwe figuren bij en uiteindelijk zit je met een groot aantal onbekenden. Hier en daar zoekt men de grenzen een beetje op en dan is er natuurlijk niets leuker dan politiek incorrecte plaatjes de groep in te slingeren.

Vervolgens haakt men in op een bepaald plaatje met een eigen variatie of binnen de strekking van dezelfde context, met als doel het vorige plaatje te overtreffen. Een beetje als op de late uurtjes van verjaardagsfeestjes tijdens het moppentappen je oom ineens met een dode-baby-grap uit de hoek komt. De ongepaste aard van de grap maakt juist de hilariteit bij bepaald publiek. Wat Annieke Kranenberg doet is die grap van de oom isoleren en binnen een bepaalde trend te zetten waardoor het lijkt alsof die oom praktisch een psychopaat is.

Kranenberg haalt ‘/pol/’ van 4chan.org aan als bron van antisemitische memes. Dat is een platform waar men anoniem allerlei discussies kan voeren maar in de praktijk elkaar alleen maar belachelijk maakt en de één zich nog extremer voor wil doen dan de ander. In veruit de meeste gevallen raken de discussies kant noch wal, zo nu en dan wordt er een interessant feitje geplaatst en af en toe is het ronduit hilarisch wat daar gebeurt.

Een van de running gags op die site is de conspiracy theory over Joden die de wereld willen overnemen. Zo nu en dan neemt iemand het serieus en wordt diegene weer belachelijk gemaakt. Een of ander figuur kwam ooit op het idee om een algoritme te ontwikkelen die op iedere site de joodse naam eruit wist te pikken en aanduidde met ‘((([naam])))’. Al snel gebruikte men dit voor allerlei grappen. Een kansloos figuur met te veel vrije tijd.

De Volkskrant heeft echter een droeftoeter aan de haak geslagen die de conspiracy theory serieus neemt. Hij meent langzaam wakker te zijn geworden en patronen te zijn gaan zien die voor hem de theorie bevestigen dat Joden achter allerlei maatschappelijke ontwikkelingen zitten. Immigratie, homoseksualiteit, genderneutrale opvoeding, noem het maar op, allemaal de schuld van (((hen))). Wanneer er echter gewoon een niet-Joodse persoon achter zit, moet deze wel via een omweg door (((hen))) zijn beïnvloedt. Concreet bewijs wordt natuurlijk nooit geleverd of is uitermate onbetrouwbaar, maar voor zo’n figuur maakt dat allemaal niet uit want ‘er zit waarschijnlijk toch een kern van waarheid in’ en verklaart daarmee allerlei zaken waar hij tegen meent te zijn.

Kranenberg koppelt deze figuur, die nota bene niet onder eigen naam in de krant verschijnt, met diverse app-groepen die dergelijke memes verspreiden. Zonder enige manier om te achterhalen of die personen écht menen wat ze plaatsen of dat het ze alleen om de humor gaat, plaatst Kranenberg het artikel en creëert een eigen context van ‘dit zou gevaarlijk kunnen zijn’ maar laat dat verder aan de lezer over (of toch niet?). Het zijn ineens allemaal ‘alt-right’ figuren, de FVD wordt natuurlijk weer genoemd of het stempel ‘extreemrechts’ wordt opgeplakt. Allemaal vanwege een humor en een context die ze niet begrijpt, véél te serieus neemt of gebruikt om sensatie mee te willen aanwakkeren. Trieste vertoning.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

75 reacties

 1. Ernst Quispel

  wordt verspreid

  1. Ego non solus

   Wat is de zin van dit soort reactie?

   1. Baaz

    Dat vind ik een goede vraag!

  2. robroy

   leugenaar

  3. HW

   Labour in Engeland kan er wat van en daar hoor je de Volkskrant niet over.
   Jeremy Corbyn is de grootste joden hater op het Westelijk Halfrond.
   Zou je dit ook even kunnen verspreiden, ouwe nazi

 2. Aytas

  ‘de FVD wordt natuurlijk weer genoemd of het stempel ‘extreemrechts’ wordt opgeplakt.’

  Wat natuurlijk onzin is. Dat die baudet met Jared Taylor luncht zegt niets, dat baudet een maatje van schild en vrienden is zegt niets, dat baudet een maatje van erkenbrand leden is zegt niets, dat baudet in de achterkamertjes met Paul peters heeft gepredikt zegt niets.

  Je kunt natuurlijk altijd maar beweren dat iets politiek incorrect is maar daarmee bereid je de weg voor een normalisering van extreem gedachtengoed.

  Wat misschien weleens de moeite waard is om te lezen voor jou is Kevin Macdonald the culture of critique, dan snap je misschien dat wat op 4 Chan niet zo maar wordt geschreven over joden. Politiek incorrect is iets heel anders.

  1. Ernst Quispel

   En het is natuurlijk onzin iets te zoeken achter de opmerking van Baudet dat hij Europa weer blank wil maken.

   1. Baaz

    Dat vind jij, en dat mag jij vinden.

   2. Aytas

    Exact. Dat is voor sommigen onschuldig.

   3. Seneca

    Europa was, is en zal altijd blank blijven!

    1. IJsbrand Koudvuur

     @Seneca.

     Helemaal mee eens!

     Dus (((zij))) ook weg uit Europa…

    2. Fortiori

     @Seneca, Wanneer u de krant leest, in dit geval Trouw, dan had u kunnen lezen dat het geboortecijfer in Nederland op gem. 1,6 kind ligt. Vrouwen trouwen later, krijgen later kinderen. Minder kinderen dan migranten. Het accent ligt op eerst studeren, daarna een gezin. Dus het krijgt na een aantal generaties een ander aanzicht. Hongarije werkt al met woonsubsidies aan jonge stellen om vroeg te trouwen en kinderen te krijgen.
     Maar ook daar gaat het niet lukken, Orbán ten spijt.

    3. Floris

     “Dus (((zij))) ook weg uit Europa…”
     ——————————————-
     Koudvuur toont hier weer eens z’n ware gezicht. Dat van een loepzuivere antisemiet.

    4. Heinz

     Was is voorbij @Seneca…Besef dat vanaf de maan gezien wij allen even groot, blank of bruin zijn. Maak u niet druk.

     1. Baaz

      Wegkijkers, goedpraters en sausgieters maken zich nooit druk, zelfs niet als de vijand aan de grens staat en op het punt staat om ons land voor vijf jaar te bezetten. Zolang de bakfiets maar lucht in de wielen heeft, hè?

  2. Seneca

   Aytas je lult – zoals gewoonlijk – in de ru8mte.

  3. shidaian

   U doet nu dus precies hetzelfde of ziet u dat niet. Nee natuurlijk niet anders had u deze reactie niet geplaatst. Zeker een volger en fan van Kranenberg…lekker framen

 3. Ritter

  Jodenhaat tegenwoordig word vooral verspreid door de islam die via massa migratie naar Europa het antisemitisme weer springlevend heeft gemaakt en meegenomen heeft naar Europa.

  En door (extreem) links waar antisemitisme zowat mainstream is geworden.

  Neem nu als voorbeeld van links antisemitisme de leider van Labour Jeremy Corbyn die bekend staat vanwege zijn antisemitisme en vriendschap met Hamas.

  Ook zien we in de VS dat de extreem linkse vleugel van de Democratische partij heeft gewonnen bij de verkiezingen van verleden week. En daar zitten kandidaten bij die zeer vijandig staan tegenover Israël en vriendschappelijk tegenover groepen als Hamas.

  1. IJsbrand Koudvuur

   @Ritter…

   Je schreef:

   “…En door (extreem) links waar antisemitisme zowat mainstream is geworden…”

   Ja, en door (extreem) rechts ook!
   Dus zowel links als rechts zijn anti-semieten.
   Dat wil toch wel wat zeggen! 😉

  2. Ernst Quispel

   De behoefte om het antisemitisme aan de linkerkant van het politieke spectrum te positioneren maakt een aandoenlijke indruk.
   Het moet worden verklaard uit het onbehagen daarover bij rechts dat op dat punt een kwaad geweten heeft.

   1. Baaz

    Het is niet erg om hier jouw mening te ventileren, dat is je goed recht.

    1. Ego-non-solus

     Klopt Baaz, maar het is sneu dat zijn enige motivatie een dwangneurose is. EQ (cum suis) wil dat wij zijn mening weten maar die is na al zijn bijdragen van te voren al te raden. Net naar de teneur van de blog is hij tegen dan wel voor. Maar waarom zijn reactie altijd zo negatief wordt ingezet valt slechts te raden. Hoewel ik daar zelf wel mijn gedachten over heb.

     Wat jammer is dat reacties van EQ c.s. deze site in toenemende mate minder aantrekkelijk maakt. Er zijn sites waar discussie wél op serieuze (lees: inhoudelijke) toon gevoerd wordt. Wat mij betreft mag bij moderatie een fatsoensnorm worden ingevoerd: alles niet inhoudelijk kan worden geweerd. Dan zijn reacties zoals deze van mij ook verdwenen. Want niet meer nodig.

     1. Meriadoc Brandebok

      “Wat mij betreft mag bij moderatie een fatsoensnorm worden ingevoerd: alles niet inhoudelijk kan worden geweerd.”

      Bent u bekend met het huisregelement?

     2. Baaz

      @Ego-non-solus: Inderdaad, dat heb je juist gezegd. Merk op dat zijn woordvoerder er als de halalkippen bij is, vlak dat figuur ook niet uit. Twee handen op één dwangneurosebuik.

     3. Ego-non-solus

      Meriadoc Brandebok

      Leg eens uit svp, wat is je boodschap.

     4. Ego-non-solus

      Dat bedoel ik dus. Belletje trekken door Meriadoc en dan hard weglopen. Zinloos verbaal geweld, deze site staat er bol van.

     5. Baaz

      @Ego-non-solus: Dit spelletje spelen al enkele jaren, hij en z’n woordvoerder. Beide stekeblind en anderen de schuld geven.

   2. Aytas

    Het is zelfs gewoon onzin. Als je leest wat corbyn zegt is dat iets heel anders. Opvallend overigens dat de overlevers van de holocaust best weten uit welke hoek het gevaar komt.

    Links is over het algemeen tegen Israël om het geweld maar net zo hard tegen hamas en dat heeft geen etnische achtergrond. Ritter probeert het frame te maken omdat hij ook wel weet dat neo nazi rechts is. Het tuig is helemaal terug op rechts. Nationaal socialisme (anders als nazisme) is weer helemaal in. Dan weet je wat je verwachten kunt.

    1. Siemien

     Je valt in herhaling

     “holocaust”
     “tegen Israël om het geweld”
     “neo nazi”
     “Het tuig is helemaal terug op rechts”
     “Nationaal socialisme (anders als nazisme)”
     “Dan weet je wat je verwachten kunt.”

    2. Baaz

     “Het is zelfs gewoon onzin.”

     Jij mag dat vinden, het is jouw mening.

    3. Troelstra

     Links tegen Hamas? Je praat poep. Van wie krijgt Hamas al dat gratis geld?

 4. Ritter

  250 prominente Fransen ondertekenen pamflet: ‘Tegen het nieuwe islamitische anti-semitisme’

  ‘In Frankrijk is een stille genocide van joden door islamisten gaande’
  “Antisemitisme gaat niet alleen de Joden aan, het gaat iedereen aan. Het Franse volk, dat na elke islamitische aanslag een beroep moest doen op hun democratische volwassenheid, leeft in een tragische paradox. Frankrijk is het podium geworden voor dodelijk antisemitisme. Deze terreur verspreidt zich, en zorgt voor een standaard afkeuring van antisemitisme en een zwijgen in de media, dat pas werd doorbroken door de recente Witte Mars.

  Als de premier van Frankrijk in het parlement, onder luid applaus van het gehele volk, zegt dat een Frankrijk zonder de Joden geen Frankrijk meer is, dan is dat niet alleen een mooi statement maar ook een indringende waarschuwing: onze Europese geschiedenis, en vooral de Franse geschiedenis, is geografisch, religieus, filosofisch en wettelijk diep verbonden met diverse culturen waarin het Joods gedachtegoed beslissend is. Maar in onze zeer recente geschiedenis zijn al elf Joden vermoord, soms zelfs doodgemarteld, door radicale moslims, alleen maar omdat ze Joods waren.
  Stille genocide

  Maar bestrijders van ‘islamofobie’, wat dus niet gelijk staat aan het bestrijden van anti-Arabisch racisme, verbergen de schokkende cijfers van het Franse Ministerie van Binnenlandse Zaken: in Frankrijk lopen Joden 25 keer meer risico te worden aangevallen dan moslims. Tien procent van de Joodse inwoners van Parijs, ongeveer 50.000 mensen, voelden zich recent gedwongen te verhuizen omdat ze niet meer veilig konden leven in hun woonplaats en omdat hun kinderen niet meer veilig naar de school van hun keuze konden. Dit is een stille genocide, en dat in het land van Emile Zola en Clemenceau.

  Waarom blijft het zo stil? Omdat de islamitische radicalisering, en het antisemitisme dat er mee samenhangt, door sommigen binnen de Franse elite wordt gezien als een ‘uitdrukking van een sociale revolutie’. Diezelfde symptomen van de elite worden ook gezien in van Frankrijk verschillende samenlevingen als Denemarken, Afghanistan of Duitsland…Omdat het klassieke anti-semitisme van extreem-rechts aansluit bij het anti-semitisme van extreem-links dat in anti-zionisme het alibi heeft gevonden om de ware anti-semieten, de beulen van de Joden, als ‘slachtoffers van de maatschappij’ neer te zetten. Omdat electorale berekeningen aantonen dat de moslim-stem tien keer meer oplevert dan de joodse-stem.
  Herziening van Koran-teksten

  Maar tijdens de Witte Mars voor Mireille Knoll liepen ook imams mee die zich er van bewust waren dat anti-semitisme de grootste bedreiging is voor de islam en de 21ste eeuwse wereld van vrijheid en vrede waarin ze leven. De meeste van deze imams moeten worden beveiligd door de politie, wat genoeg zegt over de terreur die islamisten verspreiden onder de moslims in Frankrijk.

  Wij vragen om een herziening van de Koran-verzen waarin wordt opgeroepen tot het doden en straffen van Joden, christenen en ongelovigen. Theologische autoriteiten moeten deze verzen achterhaald verklaren, zoals ook de inconsequenties en tegenstrijdigheden in de Bijbel zijn benoemd en zoals ook het katholiek anti-semitisme door het Vaticaan is afgeschaft. Dit zodat geen enkele gelovige zich na een misdaad nog kan beroepen op een ‘heilige tekst’.
  Voordat het te laat is

  Wij verwachten dat de islam in Frankrijk voorop gaat. We eisen dat de strijd tegen het democratische bankroet van anti-semitisme een nationale zaak van belang wordt, voordat het te laat is. Voordat Frankrijk niet langer Frankrijk is.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Al staat er een jihadist tot aan zijn oksels in christen, Yezedi, Joden en baby bloed dan nog zal de MSM beweren dat dit ‘incident’ de schuld is van Trump.

  Lees kranten en kijk tv. in spiegelbeeld
  Wanneer de artiesten van het inteeltcircus zwart krijsen (denk dan bedeesd wit)
  En piepen ze plat (ga er dan blindelings van uit dat de aarde toch rond is).

  Er is niets lagers dan een journalist.
  Een negen weken oude -door gieren aangepikte- bak nasi heeft meer integriteit dan 99 procent van deze propagandisten.
  In Nederland wordt een groot deel van deze beroepsdraaihalzen zelfs gefinancierd vanuit de Staat.
  Dat zegt alles over deze ivoren cocon-mechaniekjes.

 6. redfox

  Zielige stumpers er wordt veel meer Islam haat door alt Right verspreid en daar hebben ze het ook alt right!

  1. Ernst Quispel

   Alt Right verspreidt inderdaad naast jodenhaat ook moslimhaat. Racisten hebben altijd veel haat en hebben aan doelgroepen waar ze hun haat op richten geen gebrek.

   1. Groeneveld

    Dat is jouw persoonlijke mening Quispel en die mag je hebben. Het slaat nergens op, maar dat doet er niet toe. Je mag het gewoon op DDS plempen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.