Knettergekke Emmanuel Macron wil 14 kerncentrales sluiten, zet fors in op dure en inefficiënte wind- en zonne-energie

Alles om “het klimaat” te beschermen… én om zijn vrienden in het grote bedrijfsleven te verrijken natuurlijk. Oh, oeps, heb ik dat nou werkelijk opgeschreven? Dat is niet netjes van me. Zoiets horen we immers niet hardop te zeggen!

De Franse president Emmanuel Macron heeft een nieuw plan opgevat: om de ‘klimaatverandering’ tegen te gaan — let wel, het klimaat verandert altijd, dat is nou waarom we zoveel ijstijden gehad hebben, en waarom er in de toekomst ook weer ijstijden komen, afgewisseld met warmere periodes (zoals de periode waarin wij nu leven) — wil hij fors inzetten op zonne- en windenergie. Daarnaast wil hij maar liefst 14 kerncentrales, waar nucleaire wordt opgewekt, sluiten. Niet per direct, natuurlijk, maar voor 2035. Ofzo:

Dan ben je dus echt helemaal van het padje. Kernenergie zorgt er nou bij uitstek voor dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen die het klimaat hoegenaamd zouden verwarmen. Daar komt bij dat nucleaire energie bijzonder efficiënt is. Er is minder brandstof nodig om meer energie te produceren. Daarbij wordt er ook flink bezuinigd op ruwe materialen, en scheelt het natuurlijk qua transport en onttrekking. Het is dus buitengewoon kosten-effectief.

Daar komt bij dat nucleaire energie buitengewoon betrouwbaar is. Als je afhankelijk bent van zonne- of windenergie zit je met het probleem dat de goede zon- en winduren niet altijd corresponderen met de uren (of zelfs dagen, weken, en maanden) waarop mensen meer energie nodig hebben. Met kernenergie maakt dat allemaal niets uit.

Maar ja, de hippie-achterban van Macron vindt kernenergie hartstikke eng, want Tsjernobyl (en Hiroshima en Nagasaki, natuurlijk). Dat die angst volstrekt onzinnig is interesseert dat soort types helemaal niks. Ik bedoel maar: waarom zou je naar feiten (over veiligheid en efficiëntie) luisteren als luisteren naar je angstige onderbuik zoveel grandiozer is?

Nou ja. De hippies mogen in ieder geval tevreden zijn: Macron is maar wat graag bereid om de Franse economie om zeep te helpen — zolang zij hem dan maar blijven steunen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Ernst Quispel

  Ik begrijp dat Macron wil komen tot een geleidelijk afbouw van kernenergie. Een te snelle afbouw, sneller dan de technisch/economische levensduur van de betreffende centrale lijkt me niet gewenst en het zou me ook verbazen als men dat gaat doen.

  1. sjun

   Het doet zich aanzien dat Macron nu al in zijn laatste termijn zit.

   1. tomygun

    Denk het ook sjun , de zonne koning maakt dat niet meer mee .

  2. chrism

   Dan moet u het eens goed lezen heel goed zelfs en dan schrikt u vanzelf wel het lazerus .

   Stop al deze idioten waanzin en het wordt echt tijd om het geldverslindende EU af te breken .

   Nexit en laat iedereen zich niet zo bang maken , maar als je wil denken aan de jeugd stop dan met deze waanzin .

 2. ildib

  Binnenkort is het afgelopen voor Macron, dus dit gaat echt niet plaatsvinden.

  1. Ernst Quispel

   Dit zijn inderdaad besluiten voor de langere duur.
   Ik kan overigens in de serieuze pers geen bevestiging of details van dit beleidsvoornemen vinden.

 3. pejoar

  Er is vervuiling en er is klimaatverandering.
  Tegen vervuiling kun je wat doen.Probleem is dat de meeste landen in Azië,Afrika en Zuid-Amerika er niks tegen doen terwijl ze de grootste vervuilers zijn.
  Wij in het westen hebben de hoogste belastingdruk omdat hier met geld gesmeten wordt onder de noemer “is voor een beter milieu” en er allerlei onzin wordt gedaan zodat die mensen en hun projecten vele “likes”krijgen op social media.
  Want dat is belangrijk,volgens de groene gekkies.
  Kernenergie is schoon,het afval niet, maar daar zijn betrouwbare oplossingen voor.Daarbij is de opvolger van kernenergie kernfusie en dat komt er aan.
  De behoefte aan energie wordt alleen maar groter, dus Macron moet zich eens achter de oren krabben of hij zijn land niet in duisternis wil hullen.
  Daarbij zijn ze in het westen helaas bang voor democratie want de meerderheid heeft nog gezond verstand en zal bij een stemming anders kiezen dan de geëmotioneerde groene wegkijkers zouden willen.

  1. Heinz

   Wat wilt u met kernfusie ?

   1. Ernst Quispel

    Waarschijnlijk hetzelfde als met Thoriumcentrales: energievoorziening voor fantasierijke geesten.

    🙂

    1. tomygun

     Thoriumcentrales komen er aan, tja dat is een probleem
     voor links hun meatshopers worden waardeloos .

 4. Ries

  Monsieur Macron is besmet met het Merkel-virus. In Duitsland heeft de “Erneuerbare Energie ‘Wende'” geleid tot een land dat volgegooid is met windmolens, waarvoor de mensen die hun terrein voor zo’n wanproduct ter beschikking hebben gezet tot in de eeuwigheid flink geld daarvoor krijgen. Een en ander heeft geleid tot horizonvervuiling en tot het sterven van dieren, waaronder vogels en vleermuizen. Moet toch kunnen? Het stilzetten van de kerncentrales heeft geleid tot grote nood waar het de energie betreft. Daarom wordt er extra hard gegraven om bruinkool te winnen, zelfs bij de grens met Nederland. Het impulsgedrag van Mutti heeft het land een enorm probleem gegeven. En nu gaat Macron dat nog eens eventjes overdoen? Man, o man…

  1. Lugar

   Ook voor Macron gelden de wetten van Brussel… Hij gaat echt wel doen wat hij moet doen. Dat de bevolking het uiteindelijk niet pikt is evident.

 5. Peter Selie

  Duitsland o.l.v. de crypto-communistische bitch A. Merkel is Macron voorgegaan, duidelijk een stap in de richting van naderende chaos en totale ontreddering van Europa, ordo ab chao!

  1. Lugar

   Al onder Kohl was duidelijk dat Duitsland af wilde van de historische ballast en dat ze de D-mark wilde inruilen tegen een gezamenlijke munt. Natuurlijk waren die geluiden al bij zijn voorganger Adolf H. hoorbaar. Uiteindelijk is Duitsland in de EU gemoffeld en zijn wij, slaafs en volgzaam als we zijn, gevolgd. Nexit is het enige antwoord!

 6. fusilier

  Klopt lugar Rutte is slaafs aan mutti merkel , kernenergie is de oplossing voor de toekomst.Of steenkool uit Rusland met de benodigde zuivere verbranding in onze centrales.

  1. Lugar

   @Fusilier: Eens, al zal Rutte de belastingheffing aanwenden, dat heeft hij tot nu toe steeds gedaan. Onder Rutte zijn de lasten nog nooit zo hevig gestegen.

 7. fusilier

  Voor rutte zijn wij gewoon een deelstaat voor Duitsland. En het koningshuis gaat hier in mee.

 8. sjun

  Als de levering van constante kernenergie vanuit Frankrijk eenzelfde lot beschoren is als in Duitsland wordt het zaak dat Nederland zij eigen voorziening met kernenergie om tegemoet te komen aan de behoefte van constante energie voortvarend ter hand neemt. Al was het maar om met minder CO2-uitstoot te produceren.

  1. tomygun

   sjun ,geen kernenergie dat is rotzooi .

 9. Gerlos

  Macron is een beetje de weg kwijt in het klimaat debat hij loopt met en op windmolens wat niet de toekomst is, kernenergie dat gaat het worden Macron

 10. Rosasolis

  Als als alles in order is met kernenergie centrale, dan is er weinig lucht vervuiling. Maar de vele rampen hebben wel aangetoond dat kernenergie niet veilig is. En er zijn grote problemen met kernenergie. Vlakbij Beverwijk Noord-Holland is er een kerncentrale in Petten, die binnenkort wordt gesloten, omdat er overal scheuren zijn en het lekt. Inwoners vinden dit gevaarlijk. Een nog groter probleem is wat moet gebeuren met het kern afval? Die radio-actief voor eeuwen zal blijven. De grote toekomst zal waarschijnlijk zon energie zijn.

  1. Lugar

   “omdat er overal scheuren zijn en het lekt.”

   Onzin! Uit welke duim heb je dat gezogen? Uit je linker?

   1. Rosasolis

    @ Lugar. Ik lees ieder ochtend de krant. Denkt u dat Macron een idioot is?…
    Wie denkt u dat u bent?!

    1. Lugar

     @Rosasolis: Het feit dat jij zegt dat je iedere ochtend de krant leest bewijst maar weer eens dat zulks geen moer zegt!

     De reactor in Petten is lekdicht en heeft dus geen scheuren. Bel ze zelf maar:

     NRG Petten
     088 515 4950

     1. Rosasolis

      @ Lugar. De krant artikel was inderdaad over het onveilige kerncentrale in Petten, en was enkele maanden geleden gepubliceerd. Misschien zijn er inmiddels reparaties uitgevoerd. Ik heb meer te toen met mijn tijd dan overal te gaan bellen.

     2. Lugar

      Maar dat is prima Rosasolis, niets mis mee. Tijd is bijzonder, het penetreert ieder proces op aarde en niemand ontkomt eraan.

    2. sjun

     Uw abonnement op een parochieblaadje van de Linkse Kerk zegt weinig over wat Macron beweegt tot zijn destructieve staatspolitiek ten koste van gewone Fransen die er de rekeningen van krijgen doorgeschoven. Toen ik hen hiervoor nog voor de Franse verkiezingen waarschuwde wilden de meeste Fransen die ik sprak daar nog niet aan maar bij de eerstvolgende verkiezingen verwacht ik hierin toegenomen politiek bewustzijn. In mijn optiek heeft de bankier Macron zich door een gefinancierde en gepromote presidentscampagne laten kopen voor het dienen van globalistische belangen ten koste van de Franse bevolking. Maar informatie daarover zult u niet in de vanuit Brussel gelijkgeschakelde Trouw vinden.

    3. Freba

     Zie mijn “stukje” boven Amice. Economieën hebben niets met veiligheid of andere hoogdravende verzinselen te maken. Hij die het “vreten”, “de gezondheid”, “DE Pers”, “DE Farmacie” etc. in handen heeft, maakt de dienst uit. Wel raketjes voor miljarden naar Mars sturen en geen kernafval af kunnen schieten?. Hoe naïef ben je?

  2. chrism

   @Rosalis ,

   Verdiep u eens wat beter scheelt weer een hoop onzin !

   1 Kerncentrales in Belgie zijn er slechter aan toe dan Nederland ( krant lezen )

   2 U noemt iemand idioot en Macron niet ??? hoe dat zo dan !

   3 U leest kranten maar reageer op Lugar zijn bericht en aangereikte telefoon nummer die u dan weer niet wil bellen , maar wel weer commentaar heeft ???

   U bent een echt een triest geval die nog bang is om te ontdekken dat er mensen zijn op DDS die veeeeel meeeer weten dan u gek he ?

  3. Troelstra

   Onderzoek naar en ontwikkeling van thorium moet in een hogere versnelling.

 11. Freba

  De “heer” Macron is vazal geweest bij de Intriganten-de Rothschilds in la douce France. Vandaar dat hij uit het niets president van Frankrijk werd met steun van boven aangehaalde familie, die volledig de dienst uitmaakt in Frankrijk. Je ziet het pas als je ZE doorhebt……..

 12. Troelstra

  In Duitsland moet nu extra stroom van bruinkool worden opgewekt vanwege de groene waanzin vroegtijdig kerncentrales te sluiten. Nou, daar krijgen we kooltjes in de lucht van. Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.