Knettergekke Emmanuel Macron wil 14 kerncentrales sluiten, zet fors in op dure en inefficiënte wind- en zonne-energie

Geen categorienov 27 2018, 16:00
Alles om “het klimaat” te beschermen… én om zijn vrienden in het grote bedrijfsleven te verrijken natuurlijk. Oh, oeps, heb ik dat nou werkelijk opgeschreven? Dat is niet netjes van me. Zoiets horen we immers niet hardop te zeggen!
De Franse president Emmanuel Macron heeft een nieuw plan opgevat: om de ‘klimaatverandering’ tegen te gaan — let wel, het klimaat verandert altijd, dat is nou waarom we zoveel ijstijden gehad hebben, en waarom er in de toekomst ook weer ijstijden komen, afgewisseld met warmere periodes (zoals de periode waarin wij nu leven) — wil hij fors inzetten op zonne- en windenergie. Daarnaast wil hij maar liefst 14 kerncentrales, waar nucleaire wordt opgewekt, sluiten. Niet per direct, natuurlijk, maar voor 2035. Ofzo:
https://twitter.com/stefandevries/status/1067362040652677121
Dan ben je dus echt helemaal van het padje. Kernenergie zorgt er nou bij uitstek voor dat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen die het klimaat hoegenaamd zouden verwarmen. Daar komt bij dat nucleaire energie bijzonder efficiënt is. Er is minder brandstof nodig om meer energie te produceren. Daarbij wordt er ook flink bezuinigd op ruwe materialen, en scheelt het natuurlijk qua transport en onttrekking. Het is dus buitengewoon kosten-effectief.
Daar komt bij dat nucleaire energie buitengewoon betrouwbaar is. Als je afhankelijk bent van zonne- of windenergie zit je met het probleem dat de goede zon- en winduren niet altijd corresponderen met de uren (of zelfs dagen, weken, en maanden) waarop mensen meer energie nodig hebben. Met kernenergie maakt dat allemaal niets uit.
Maar ja, de hippie-achterban van Macron vindt kernenergie hartstikke eng, want Tsjernobyl (en Hiroshima en Nagasaki, natuurlijk). Dat die angst volstrekt onzinnig is interesseert dat soort types helemaal niks. Ik bedoel maar: waarom zou je naar feiten (over veiligheid en efficiëntie) luisteren als luisteren naar je angstige onderbuik zoveel grandiozer is?
Nou ja. De hippies mogen in ieder geval tevreden zijn: Macron is maar wat graag bereid om de Franse economie om zeep te helpen — zolang zij hem dan maar blijven steunen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten