Mark Rutte over de Zwarte Piet-discussie: “Dit is ‘gewoon’ een discussie!”

Afgelopen week hebben we gezien wat er gebeurt als gevoelige onderwerpen ontaarden tot rellen. Activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en racistische proleten waren overal in de media te zien. Denk aan het Siegheilen door proteleten in het zuiden van Nederland. Rutte werd door diverse Kamerleden bevraagt over zijn houding tegenover deze maatschappelijke discussie. Rutte herhaalde weer eens zijn riedeltje dat ‘actievoerders het recht hebben om te demonstreren op een locatie die er toe doet en op een moment in de tijd die er toe doet. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want het hanteren van dit principe leidde wel tot het verpesten van het sinterklaasfeest voor velen. Een gewone discussie? Nee allerminst. 

Ronald van Raak (SP) draaide het spelletje in de Tweede Kamer handig om. Hij begon over het recht van demonstratie versus de ‘plicht van burgers om zich te gedragen’ tijdens deze demonstraties. Gedroegen de demonstranten zich? Nee, overduidelijk niet. Het is veelzeggend dat Rutte denkt dat de Zwarte Piet-discussie zomaar een ‘normale maatschappelijke discussie’ is, maar dat is deze niet. Ten eerste gaat het om een uiterst gevoelig onderwerp: niemand wil namelijk worden weggezet als racist en mensen houden van hun tradities. Ten tweede omdat sommigen het fenomeen Zwarte Piet als racistisch interpreteren en dat voelt evenmin prettig. Verder is deze discussie niet zomaar gestart. Plotseling was het een issue, toen in 2011: en sindsdien is de houding van de Nederlandse bevolking tegenover het fenomeen aan het kantelen.

Buitenlandse organisaties financierden actievoerders om de maatschappelijke verandering op provocatieve wijze aan de Nederlanders op te dringen. Gevoeligheden en buitenlandse beïnvloeding. Zeker geen ‘normale discussie’ dus. Vol normbesef bracht Rutte een aantal interessante punten naar vormen m.b.t. de normen en waarden van burgers bij het uitoefenen van het demonstratierecht. Zo zei Rutte: “Ik pleit er niet voor om de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar wel dat activisten zich afvragen ‘is dit het moment?’” Terechte vraag, want het is niet netjes om naast een intocht te gaan staan. Net zo min het netjes is om te gaan barbecueën naast een moskee. Niet doen dus Pegida, lees je mee? Het is niet niet netjes!

Jesse Klaver over de discussie? Die kwam niet verder dan paniekerig gebral. Genieten dus:

https://www.youtube.com/watch?v=Amh-KttuoQw

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Duke

  Ollongren wou toch wat doen aan de bestrijding van nepnieuws? Dat anti-tuig verspreidt behoorlijk veel nepnieuws. Ollongren, hup aan het werk!

 2. Ernst Quispel

  Rutte heeft het weerzinwekkende geweld van de pro-Pieters krachtig veroordeeld en ook duidelijk uitgesproken het een goede zaak te vinden dat het uiterlijk van Zwarte Piet verandert maar hij had moreel leiderschap kunnen tonen door klip en klaar uit te spreken dat Zwarte Piet echt niet meer kan.

  1. ildib

   Weerzinwekkende geweld, zijn er soms doden gevallen dramaqueen?

   1. Ernst Quispel

    Het weerzinwekkende bestond uit het fascisme waarin mensen het grondrecht van demonstratie werd ontnomen en het smerige racisme dat werd geuit.

    Bewchamend voor Nederland.

    1. ildib

     Je had het over weerzinwekkend geweld, ik heb slecht verbaal geuite meningen gehoord die niet voldeden aan jouw smaak, tja we zijn nu eenmaal niet allemaal zo fijn als gemalen poppenstront zoals jij en je politiek correcte mede mafkezen.

    2. robroy

     Bewchamend voor Nederland. EN dat was kindervriend hahahahahaha

    3. robroy

     Geestelijk geweld is ook geweld basta zeikerd.

    4. Baaz

     “Bewchamend”

     (sukkel)

    5. Baaz

     – fascisme
     – racisme

     Lijkt Paul Rossemöller wel.

     (sukkel)

    6. Siemien

     “Het weerzinwekkende bestond uit het fascisme waarin mensen het grondrecht van demonstratie werd ontnomen en het smerige racisme dat werd geuit.”

     Completere en grotere onzin kun je hier eigenlijk niet plempen Ernst, je bent echt overtreffende trap.

  2. fockingworst

   @ernst heeft de ruimte om hier op dds ZIJN MENING TE VERKONDIGEN.
   en dat is maar goed ook anders gaat ie ZIJN GEDACHTES en GEVOELENS opkroppen met alle gevolgen van dien.

  3. Adriaan

   Ik zie die pro-Pieters toch anders @Ernst. Het tuig dat zaterdag aanwezig was en zich schandalig heeft gedragen, zijn niet de pro-Pieters in hart en nieren. Dit was tuig, dat alleen maar wilde matten met KOZP. Hetzelfde wordt dikwijls gezegd over voetbalfans die te keer zijn gegaan. Dat zijn geen fans, maar dat is tuig dat niks met voetballen heeft, maar alleen uit is op rellen. Het is overigens niet aan de regering om Zwarte Piet te verbieden. Het is aan het volk of ze een Sinterklaas feest willen vieren met een Sinterklaas en een Zwarte piet.

  4. Duke

   Ernst, je fantaseert er weer vrolijk op los.

  5. robroy

   IDIOOT

  6. Adriaan

   Quote: ‘het weerzinwekkende geweld’
   Tjonge, tjonge, tjonge, wat een bloedbad.
   Overdrijven is ook een vak @Ernst.

   1. Ernst Quispel

    Vond je de racistische uitlatingen niet weerzinwekkend, Adriaan?

    1. Adriaan

     Schandalig. Jouw uitspraak vind ik een tikkeltje overdreven.

  7. BB

   @Ernst Quispel

   Vind u het goed dat ik uw teksten gebruik om het begrip confirmation bias aan mijn studenten uit te leggen?

   1. Ernst Quispel

    Dat is goed hoor, het is inderdaad opmerkelijk hoe veel reaguurders hier tegen beter weten in denken dat Zwarte Piet blijft bestaan.

    1. BB

     @Ernst Quispel

     Die reactie lijkt me al een goed voorbeeld.
     Bedankt!

  8. Vliegenvanger

   EQ ik weet het nu zeker, jij bent een anti zwarte piet activist. Zwarte piet kan echt niet meer??? Hoe haal je het in je hoofd om je medelanders te verraden door met die anti pieten criminelen mee te gaan.
   Je bent een zielige meeloper. Hopelijk kom je een keer de verkeerde pro Piet activist tegen. Wat ga je dan zeggen? Waarschijnlijk niks net als die zwakkelingen die afgelopen weekend geïnterviewd werden op tv. Niks zeggen is beter voor jou.

 3. HierBenIk

  Rutte zegt niets. Die moet nl naar de EU. Hij kijkt wel uit….

 4. Adriaan

  Mij is inmiddels duidelijk dat het voortbestaan van Zwarte Piet bij onze regering geen draagvlak heeft. Het zal de premier worst wezen wat er gebeurt. Ook de meerderheid van de kamer denkt er net zo ver. Het is triestig. Nog niet zo lang geleden hoorde ik een interview met iemand waarvan mij de naam is ontschoten en die stelde dat onze Nederlandse cultuur langzaam aan het verdwijnen is en dat we onze identiteit als Nederlander gaan verliezen. We gaan een kleurloze, cultuurloze en identiteitsloze staat worden. Een zeer verontrustende ontwikkeling was zijn mening, die ik ook deel.

  1. Ernst Quispel

   Ja, Adriaan, Zwarte Piet is verleden tijd.

   1. ildib

    Tuurlijk, en Trump zou nooit President worden en men zou nooit voor een Brexit kiezen, heb je nog mee voorspellingen? …..lol…..

    1. Ernst Quispel

     Houd de moed er maar in, Idlib.

     1. ildib

      Je lult gewoon uit je nek man met je stellige beweringen alsof Zwarte Piet verleden tijd zou zijn, je moet eens leren kereltje, om je wensdenken niet als feit te presenteren, misschien, heel misschien, dat mensen je dan eens serieus nemen en niet zien als de forum clown!

     2. Ernst Quispel

      Als de meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief de premier aangeeft dat het uiterlijk van Zwarte Piet moet veranderen dan kan ik geen andere conclusie trekken, ildib.

     3. ildib

      Dat zijn zo’n 100 man tegen 68% van de Nederlandse bevolking die wil dat Zwarte Piet zwart blijft, ken je rekenen kneus?

     4. Duke

      Ernst, in de Tweede Kamer is er geen meerderheid voor verandering. En al zou die meerderheid er wel zijn is en blijft het Sinterklaasfeest een volksfeest waar ze helemaal niets over te zeggen hebben.

     5. Siemien

      “Als de meerderheid van de Tweede Kamer”

      150man/vrouw dus je praat onzin en typt/lult nog meer onzin zodra jij je vingers op je toetsenbord zet

   2. Adriaan

    De tijd zal het leren.

   3. Baaz

    “Zwarte Piet is verleden tijd.”

    Dromen meneer Quispel, vooral blijven dromen.

 5. Adriaan

  Azarkan stelt een vraag aan de minister: Voorzitter, onze premier is een groot staatsman…
  Hoe slijmerig kun je zijn. Walgelijk.

 6. Adriaan

  Quote: ‘We gaan een kleurloze, cultuurloze en identiteitsloze staat worden.’
  Dit was een uitspraak van iemand die onze toekomst besprak, ik geloof in een interview met Sven Kockelmann.
  Graag jullie mening.

  1. Ernst Quispel

   Om die reden bepleit ik Regenboogpieten.

   1. C.A.Barstow

    Gelukkig heeft het voor wat jij bepleit geen enkele consequentie voor Nederland.

   2. Baaz

    “bepleit ik”

    Het boeit niemand ene moer wat jij bepleit.

   3. Siemien

    Nee hoor Ernst jij pleit voor de afschaffing gezien je sympathieën voor Jeffrey Afriyie, dus wederom lul je uit je nek en praat je onzin…

 7. PMG

  Interessant: CBS cijfers misdaadverdachten naar achtergrond en achtergrondkenmerken, en daar moeten wij mee praten over Zwarte Piet?

 8. Job Jansen

  Rutte is een narcistische land en volksverrader. Maar zeker wel logisch. Geen kinderen en geen vrouw. Alleen maar bezig met geld en macht, en Europa pleasen. Volledig lak hebben aan de meerderheid, die kiest voor behoud van zwarte Piet. Lekker moslims binnenhalen in de hoop dat zijn oude dag beschermd blijft.

 9. Pescador

  De zwartepieten dicursie gaat niet om die pieten, het is de bedoelingdat er onrust komt in de samenleving zodat wij niet gaan demonstreren tegen het huidige stelletje eikels die het bewind voeren.

 10. Gerlos

  De linkse kerk ging weer aardig te keer over ZWARTE PIET in de kamer, het is duidelijk dat ze allemaal voor de activistische anti PIETEN zijn. Einde van ONZE traditie is in gevaar. Klavertje drie zat weer te drammen en niet lijkt niet te willen luisteren.

  1. PMG

   GL heeft geen tijd hiervoor, heeft strafwerk te maken omdat ze zelf niet weten waarover ze het hebben wanneer het over groen gaat. Die geconverteerde marrokaan denkt zeker dat een eikeltjespyama genoeg is.

 11. PMG

  Pummeltje Rutte weet niet wat hij moet, wil niet zijn mond houden maar zich ook niet uitspreken, wees maar trots op deze ruggengraatloze MP. De VVD is conservatief en draagt juist onze cultuur op handen, althans, zo was het voorheen. Het is inmiddels duidelijk dat Wiegel, Bolkenstein en c.s. ook niet meer weten wat ze van deze club moeten denken.

 12. C.A.Barstow

  In wat voor een land woon ik eigenlijk dat ik mijn cultuur, in dit geval een eeuwen oud volkomen onschuldig kinderfeest tegen een stel smerige linkse cultuur verwoesters moet verdedigen.
  Ik heb een kind nog nooit en te nimmer tijdens een sinterklaasfeest horen zeggen ”zwarte piet is racistisch” kinderen die dit tegenwoordig wel zeggen zijn voor het zeer overgrote deel gehersenspoeld/vergiftigd door hun linkse hersenloze ouders, lang leve de linkse opvoeding.

  1. Ernst Quispel

   “Ik heb een kind nog nooit en te nimmer tijdens een sinterklaasfeest horen zeggen ”zwarte piet is racistisch” ”

   Ik ook niet en dat is logisch: kinderen vinden elke kleur van Piet prima. Het gezeik en gedram over de kleur van Zwarte Piet komt van volwassenen.

   1. Duke

    Kinderen zijn slim genoeg om te weten dat Zwarte Piet zwart hoort te zijn, en niet blauw, geel of een andere kleur.

    1. Ernst Quispel

     Je schat kinderen van vier en vijf jaar iets te hoog in. Als ze zonder problemen geloven dat Sinterklaas met een paard over de daken galoppeert en pieten door de schoorsteen kruipen dan zullen ze roetveegpieten ook grif geloven.

     1. Job Jansen

      Ach Ernst, jij gelooft ook in islamofobie. Dus bijna kinderachtig.. toch?

     2. Ernst Quispel

      Islamofobie bestaat, over daken galopperende bisschoppen bij mijn weten niet.

     3. Baaz

      Islamofobie bestaat niet.

      “Een fobie is een psychische aandoening waarbij iemand, om doorgaans onduidelijke redenen, een overmatige angst ontwikkelt voor specifieke zaken of situaties.”

   2. Siemien

    Wat een onzin kraamt Ernst hier toch weer uit, echt Ernst maakt het steeds onzinniger en vooral dommiger.
    Islamofobie bestaat alleen in Ernst’s hoofd, die zit daar helemaal vol mee, terwijl Ernst toch duidelijk heeft gezegd dat Ernst niets met de islam heeft…

    1. Ernst Quispel

     Google eens op islamofobie, lieverd.

     Verder moet je zelf maar uitzoeken.

     1. Duke

      Lieverd? Dat zijn #metoo praktijken Ernst. Pas maar op.
      Islamofobie bestaat misschien alleen op North Sentinel Island, maar elders in de wereld heet het kritisch op de islam zijn.

     2. Ernst Quispel

      Nee hoor. Als je googelt vind je: “Islamofobie is een omstreden term die duidt op (overdreven) angst voor en af­keer van al­les wat met de islam te ma­ken heeft. Vaak wordt deze term gelinkt aan haat of vooroordelen jegens of discriminatie van moslims. ”

      Leuk je even bij te kunnen praten.

     3. Duke

      Ernst, wat ik zei klopt dus.

     4. Job Jansen

      Ernst en Google..

      Jawel Ernst, zelfs Google (jouw voornaamste bron) is politiek geframed… dus als je zoekt, vind je als eerste de linkse troep… zoek het ff op.

      Bron: The Washington Post. (Voor de inhoud) 😉

     5. Baaz

      “islamofobie is een omstreden term…”

      Dat klopt, de term is niet alleen omstreden het is bovendien aperte nonsens. Maar meneer Quispel, vertel eens, hoe kan het dat een man die bij hoog en bij laag beweert helemaal niets met islam te te hebben, toch steeds van de hoogste minaret blaast als het op islamkritiek (dat bestaat wel) aankomt.

     6. Siemien

      Onzin Ernst islam kritiek is geen islamofobie, domme jongen, zoals gezegd islamofobie leeft alleen in jou zieke islamitische denkbeelden…

   3. Baaz

    “(…) kinderen vinden elke kleur van Piet prima.”

    Dat bepaal jij natuurlijk niet.

 13. Bes Tolen

  Wat elke regering had moeten doen is de migranten er op wijzen, dat Zwarte Piet een oud verhaal is uit een tijd, dat nog nooit een zwarte zoals ze zichzelf noemen, zich hier had opgehouden en niemand wist van het bestaan van zwarten zoals ze zichzelf noemen.
  Zwarte Piet heette toen weliswaar geen Zwarte Piet maar wel Zwarte (dat Piet is er bij gekomen na de invoering van het christendom) en inderdaad was dat geen leuke benaming. Namelijk een persoon met een beroet gezicht en ja werd beroet als je een misdaad ”midden categorie” had gepleegd of zoals het verhaal aangaf door een schoorsteen was gekropen.
  Gek is wel dat je eerder nooit sprak van een zwarte maar van een neger.
  Neger betekent wel zwarte maar daar werd verder niet bij stil gestaan. Neger, overgenomen uit het latijn wat al op de onbekendheid hier wijst. Het is wel frappant dat het woord neger vrijwel sinds kort niet meer wordt gebruikt en het woord zwarte, dat je eerder nooit hoorde blijkbaar stiekem is ingevoerd en nu algemeen wordt gebruikt. Lachwekkend en nog meer verbazingwekkend. Neger zou discriminerend zijn, wordt wel aangedragen. Belachelijk. We leven in een land met te veel aan anti racisme idioten.

 14. sjun

  Er zou maar zo een of meerdere opruiende acteurs kunnen zijn ingehuurd om de moraal te kunnen claimen. Of mag ik dat niet zeggen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.