Naïeve Europese Unie steunt kapotgeschoten Jemen met 323 miljoen euro

Jemen wordt sinds 2015 al gesteund door de EU met humanitaire hulp. Sinds 2015 heeft de EU al zo’n 323 miljoen euro gespendeerd, inclusief het nieuwste hulppakket van 90 miljoen voor hongersnood. Dat meldt De Telegraaf.

Jemen heeft al enige tijd te maken met een burgeroorlog. Deze oorlog vindt haar oorsprong in 2004 toen een leider van een minderheid (Houthi’s) in opstand kwam tegen de regering. De Jemenitische regering zou de sjiitische minderheid onderdrukken. Deze sjiitische minderheid kreeg steun van Iran en in 2009 had de Jemenitische overheid er schoon genoeg van en startte een tegenoffensief.

Jemen is daarmee binnen de kortste keren verwikkeld geraakt in een zogeheten ‘proxy-oorlog’, een oorlog waar twee vijanden elkaar via steun aan andere groeperingen bevechten. De Jemenitische overheid wordt gesteund door Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. De sjiitische Houthi-rebellen door Iran.

Door de duur van het conflict en de afzetting van de vorige president tijdens de Arabische Lente, zijn er afsplitsingen ontstaan of nieuwe groepen bij gekomen, waaronder Al Qaida, IS en lokale bewegingen. De nieuwe regering, die als enige mee mochten doen aan de verkiezingen, kreeg 99,80 procent van de stemmen én werd door zo’n beetje alle landen direct erkend. Één grote clusterfuck dus.

De EU ziet dit allemaal gebeuren en vindt oorlog natuurlijk heel erg, dus steunen ze het ene humanitaire project na het andere. In totaal is er al zo’n 323 miljoen euro die kant uit gestuurd terwijl men elkaar nog naar de keel grijpt. Blokkades, oorlogsmisdaden en bombardementen op ziekenhuizen lijken de grootste oorzaak van deze humanitaire ramp. Men kan er dus wel vanuit gaan dat die 323 miljoen een druppel op een gloeiende plaat is, terwijl de plaat óók nog eens steeds harder begint te gloeien.

De EU roept dan ook op tot een wapenstilstand en vooral niet te schieten op de hulpdiensten. Ik heb sterk m’n vraagtekens bij of iemand daar gehoor aan zal geven. Als ik mijn tegenstander zojuist heb verwond, die gisteren nog mijn maat heeft neergeschoten, en ik zie medische hulp zijn kant uit vliegen? Ik kan me prima voorstellen dat ik die medische hulp óók zou beschieten. De EU komt wat mij betreft dan ook ontzéttend naïef over op het moment.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  In Jemen voltrekt zich afgrijselijk veel leed. De EU heeft groot gelijk in haar steun aan hulporganisaties. En in het oproepen tot een wapenstilstand. Een druppel op de gloeiende plaat? Natuurlijk, maar ik ben blij dat een Europese druppel is.

 2. Aytas

  ‘Ik kan me prima voorstellen dat ik die medische hulp óók zou beschieten.’

  Ik ook. Het probleem is dat het geld dat er nu heen gaat voor een groot deel weggegooid is. Dat kan beter na de oorlog besteed worden. Het hypocriete is hoe men met saudi Arabia blijft samenwerken.

  Goed artikel wout. Ik mis alleen de rol van misdadiger Trump, op dit moment 110 miljard aan wapens leveren aan sa is misdadig en het werkt mee aan de anti westerse sentimenten, op alle overblijfselen van wapentuig staat made in US of gb en zo nog een aantal landen.

  Crony kapitalisme is een vloek voor de burger van ieder land, het werkt corruptie in de hand. Kijk naar de inkomsten vanuit vennootschapsbelasting in Nederland.

 3. Troelstra

  Mag er opgemerkt worden dat hier de Islam het meest explosieve element is in de branddriehoek tribaliteit, patriarchaliteit en Islam? Waar is de Islam eigenlijk geen bestanddeel van een explosief mengsel. Yemen is voor 100 % Islam, alle andersdenkenden zijn al lang en breed vermoord, verdreven of anderszins aan de Islam onderworpen, maar niks huis van de Islamitische vrede in Yemen. Iets geeft me in dat heel die burgeroorlog in Yemen nou juist wel alles met de Islam te maken heeft.

 4. Troelstra

  Wie vertegenwoordigt er in Yemen nou eigenlijk de ware Islam?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.