Regering beloofde stopzetten steun Syrische rebellen, maar ging gewoon door: Tweede Kamer eist opheldering

Gelukkig heeft het kabinet besloten om de F-16-missies boven Irak en Syrië stop te zetten. Niet onverstandig om na alle hectiek even rust te nemen en te overzien wat de schade is die in de afgelopen jaren is aangericht. Een van de pijnlijke punten van kritiek is de wijze waarop de Nederlandse regering is omgegaan met de situatie in de Syrische burgeroorlog. Journalisten van Nieuwsuur en Trouw onderzochten de zaak en kregen middels WOB-verzoeken informatie. 

PVV-Kamerlid Raymond de Roon reageert met vuur op het nieuwe onderzoek van Trouw en Nieuwsuur: “Als dit waar is moet Blok opstappen”. Ik zou verder willen gaan dan Kamerlid De Roon. Als het inderdaad waar is dan is het niet alleen de schuld van Minister Blok. Hij komt immers pas net binnen op Buitenlandse Zaken! En stel je voor Blok zou het veld moeten ruimen, wie gaat hem dan vervangen? De lijst met competente bestuurders is in dit land wordt steeds dunner en de schandalen blijven zich opstapelen. De Nederlandse staat en de vorige kabinetten hebben ook een aandeel gehad in deze zaak dus het lijkt mij logisch dat ook wordt onderzocht welke personen verantwoording dragen voor de acties van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit het onderzoek van de journalisten blijkt dat pick-uptrucks voor aanvalsmissies zijn gebruikt en tactische vesten voor gebruik tijdens operaties. Die differentiatie tussen lethal en non lethal steun is natuurlijk kunstmatig. Voetsoldaten moeten ook eten en rondrijden in trucks. Als je een leger in alles voorziet behalve kogels en je bondgenoot regelt de kogels dan kun je niet beweren dat het enkel om non lethal steun gaat. In het onderzoek wordt ook Jabhat al-Shamiya genoemd, maar de ambtenaren bij Buitenlandse Zaken weigeren dit te bevestigen. Ook een andere organisatie wordt bij naam genoemd, maar echt harde bewijzen zijn er volgens mij niet om nu al stellig te beweren dat ook Hama Rebels Gathering steun ontving.

Blijkbaar was er informatie die het daglicht niet kon verdragen, getuige de veelvoud aan afgeplakte zinnen in de documenten. De staat is legitiem omdat zij democratisch is wordt vaak gezegd, maar de kiezer mag dus niet weten wat de staat doet. Vreemde zaak en heel erg paradoxaal als je er goed over nadenkt. Democratie en transparantie gaan immers hand in hand. Als het nu gaat om kleine zaken oke, maar het gaat om een bloederige strijd en dan kun je dit niet simpel ‘staatsgeheimen’ (een eufemisme red.) noemen en denken ermee weg te komen. Vreemde gang van zaken dus als je het mij vraagt, maar voor Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD) is dit dus heel normaal. Die suggereerde onlangs nog dat het verzwijgen te begrijpen is en stemde samen met de VVD en de SGP tegen het wapenembargo op Saoedi-Arabië. Jakkes!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. fockingworst

  Het meest betrouwbare aan onze regering is dat ze onbetrouwbaar zijn.

  1. tomygun

   Grilworst , Dat we weten dat ze onbetrouwbaar zijn , Yep 100% eens

 2. Ernst Quispel

  Dit begint inderdaad op een beerputje te lijken.

  Nederland deed altijd slaafs mee aan militaire interventies in het Midden Oosten. Dit lijkt me typisch geval van interveniëren in een wespennest waar je beter had kunnen wegblijven.

  1. fockingworst

   @ernst bassert ZIJN MENING op 1 van de statements en partijpunten van pvv en fvd.
   @ernst begint na jaren op dds een voortschrijdend inzicht te krijgen en een juiste MENING te vormen.

  2. Ritter

   Ernst Quispel

   Obama en Hillary Clinton waren de motor achter de val van Kadaffi waardoor Libië in een puinhoop is veranderd.

   Ook steunde Obama de Syrische Jihadisten.

   Trump heeft aan de steun van de Syrische Jihadisten een einde gemaakt.

 3. Ome Wim

  De regering beloofd……. ?, ze liegen al als ze “goeiemorgen” zeggen, maar het kan natuurlijk ook een vorm van dementie zijn wat nogal vaak het geval is bij politici.

  1. fockingworst

   @ome wim bedoelt selectieve dementie.

 4. C.A.Barstow

  We weten toch allang dat wij met een volstrekt onbetrouwbare overheid van doen hebben.
  Een onbetrouwbare overheid is de doodsteek voor een land.

  1. tomygun

   C.A.Barslow , het is net huidkanker het zit over heel europa
   de schuld van links met hun minder CO2 .

 5. Ritter

  “Syrische rebellen”
  ——————–

  Juister is ……………..Syrische Jihadisten

 6. victus

  Waarschijnlijk had de overheid verzuimt om de trucks af te leveren met een geldige APK en geschikt roetfilter voor in de milieu zones.

 7. AS210854

  Wat een achterbaks miezerig kabinet is dit toch. De gewone werkende Nederlander kan niet meer rondkomen omdat er met geld gegooid wordt. Leuke dingen om bij te komen in het weekend zit er niet meer in. Dit kabinet creëert moderne slavernij met zijn bevolking om economische vluchtelingen de kont vol te stoppen. Het ergste hieraan is dat deze mensen alleen hier zijn om hun eigen zakken te vullen en schiet hebben aan de Nederlandse samenleving. En dan maar niet begrijpen dat de Nederlandse samenleving aan het verharden is. Zelf hoeven ze niet bang te zijn voor hun riante inkomen, wachtgeldregeling en kruiwagens voor een mooie goed betaalde baan staan in rijen klaar om hun te vervoeren.

  1. Baaz

   Gratis geld is…? Gratis. Een magneet in de spijkerbak. Wat zou jij doen als je gratis geld kon krijgen?

 8. Ernst Quispel

  Farage is een charlatan en leugenaar die het Britse volk onvoorstelbare schade heeft bezorgd.

  Deze man verdient niets meer dan verachting.

 9. Karel de Grote

  VVD politici worden klaargestoomd om te liegen en bedriegen, het groot kapitaal te dienen en neerkijken op de bevolking. De uitzonderingen, Winsemius, Voorhoeve zijn snel weg uit de politiek. Ik zie mijzelf als een liberaal, maar wat de VVD de laatste jaren presteert, een stuk of 20, heeft niets meer met liberalisme van doen. Vriendjespolitiek en List&Bedrog. Ik dank u.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.