Regering beloofde stopzetten steun Syrische rebellen, maar ging gewoon door: Tweede Kamer eist opheldering

Geen categorienov 22 2018, 13:00
Gelukkig heeft het kabinet besloten om de F-16-missies boven Irak en Syrië stop te zetten. Niet onverstandig om na alle hectiek even rust te nemen en te overzien wat de schade is die in de afgelopen jaren is aangericht. Een van de pijnlijke punten van kritiek is de wijze waarop de Nederlandse regering is omgegaan met de situatie in de Syrische burgeroorlog. Journalisten van Nieuwsuur en Trouw onderzochten de zaak en kregen middels WOB-verzoeken informatie.
PVV-Kamerlid Raymond de Roon reageert met vuur op het nieuwe onderzoek van Trouw en Nieuwsuur: "Als dit waar is moet Blok opstappen". Ik zou verder willen gaan dan Kamerlid De Roon. Als het inderdaad waar is dan is het niet alleen de schuld van Minister Blok. Hij komt immers pas net binnen op Buitenlandse Zaken! En stel je voor Blok zou het veld moeten ruimen, wie gaat hem dan vervangen? De lijst met competente bestuurders is in dit land wordt steeds dunner en de schandalen blijven zich opstapelen. De Nederlandse staat en de vorige kabinetten hebben ook een aandeel gehad in deze zaak dus het lijkt mij logisch dat ook wordt onderzocht welke personen verantwoording dragen voor de acties van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Uit het onderzoek van de journalisten blijkt dat pick-uptrucks voor aanvalsmissies zijn gebruikt en tactische vesten voor gebruik tijdens operaties. Die differentiatie tussen lethal en non lethal steun is natuurlijk kunstmatig. Voetsoldaten moeten ook eten en rondrijden in trucks. Als je een leger in alles voorziet behalve kogels en je bondgenoot regelt de kogels dan kun je niet beweren dat het enkel om non lethal steun gaat. In het onderzoek wordt ook Jabhat al-Shamiya genoemd, maar de ambtenaren bij Buitenlandse Zaken weigeren dit te bevestigen. Ook een andere organisatie wordt bij naam genoemd, maar echt harde bewijzen zijn er volgens mij niet om nu al stellig te beweren dat ook Hama Rebels Gathering steun ontving.
https://twitter.com/SandraJagesar/status/1065570152496996352
Blijkbaar was er informatie die het daglicht niet kon verdragen, getuige de veelvoud aan afgeplakte zinnen in de documenten. De staat is legitiem omdat zij democratisch is wordt vaak gezegd, maar de kiezer mag dus niet weten wat de staat doet. Vreemde zaak en heel erg paradoxaal als je er goed over nadenkt. Democratie en transparantie gaan immers hand in hand. Als het nu gaat om kleine zaken oke, maar het gaat om een bloederige strijd en dan kun je dit niet simpel 'staatsgeheimen' (een eufemisme red.) noemen en denken ermee weg te komen. Vreemde gang van zaken dus als je het mij vraagt, maar voor Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD) is dit dus heel normaal. Die suggereerde onlangs nog dat het verzwijgen te begrijpen is en stemde samen met de VVD en de SGP tegen het wapenembargo op Saoedi-Arabië. Jakkes!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten