Steeds meer politici pleiten voor kortere asielprocedure: ‘te veel ruimte om in beroep te gaan’

Langzaam maar zeker komen onze volksvertegenwoordigers dan toch tot de conclusie dat die hele asielprocedure bij ons toch niet helemaal soepel verloopt. Steeds meer Kamerleden pleiten voor een strakkere procedure, van ‘ééndagstoetsen’ tot minder ruimte om in beroep te gaan. Dat meldt De Telegraaf.

De meest recente cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wijzen uit dat gelukszoekers uit veilige landen gemiddeld drie weken in procedure zijn. Stichting Vluchtelingenwerk meent zelfs dat dit nog verder gestegen is. Toevallig is ook dat juist deze groep asielzoekers voor de meeste overlast zorgt.

Volgens Vluchtelingenwerk is de hoofdoorzaak voor die lange wachttijden een gebrek aan ‘goede beslismedewerkers’. IND heeft er in totaal 350 ontslagen de afgelopen jaren, beetje raar om zoiets midden in een migratiecrisis te doen maar dat zal wel aan mij liggen…

Maar goed, die 350 beslismedewerkers moeten dus vervangen worden door groentjes, die natuurlijk ingewerkt moeten worden. Dat inwerken duurt ook weer een jaar en tot die tijd breekt ‘geluk zoekend Afrika’ de tent bij ons mooi af. Wanneer ze wél bericht krijgen, wat natuurlijk een afwijzing is, gaan ze gewoon in beroep en begint het feest weer van voor af aan.

Hier zijn steeds meer Kamerleden wel een beetje klaar mee. VVD, CDA, PVV en SP voeren langzaam de druk op om hier wat aan te gaan doen. Staatssecretaris Harbers van Justitie moet ingrijpen, maar weet nog niet precies hoe. De één wil dus een ‘ééndagstoets’ en de ander wil het recht op beroep inperken voor deze groep. Het één sluit het ander niet perse uit natuurlijk.

Opvallend is dat alle voorgenoemde partijen met een voorstel voor een strikter beleid komen, behalve SP-Kamerlid Van Dijk. Hij pleit voor betere voorlichting bij asielzoekers zodat ze zelf hun kansen in kunnen schatten wanneer in beroep gaan zin heeft. Alsof het een asielzoeker uitmaakt of zijn extra gratis kans op asiel nou 1% of 20% kans van slagen heeft…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

50 reacties

 1. poldi

  Hehe……eindelijk is het dubbeltje na een heel lange weg gevallen.
  Maar het zal wel niet doorgaan want de EU zal dat niet accepteren en vergeet niet dat Rutte aast op een belangrijke post binnen de EU.
  Lees het AD maar !

  1. Top

   Hebben ze die dure jassen gekregen? Want die kosten wel een paar centjes.

   1. loritta

    Die zullen ze heus NIET zelf hebben betaald!!! Dat doet onze (R)overheid wel!

  2. loritta

   Niet alleen de EU, maar ook de linkse kliek!!

 2. Ritter

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn geen echte “vluchtelingen’ maar illegale migranten die onder het mom van “vluchteling” misbruik maken van de asielprocedure. Uiteraard op kosten van de belastingbetaler die hiervoor het geld moet ophoesten.

  In steeds toenemende mate zien we vanuit (Noord) Afrika jonge mannen naar Europa vertrekken (onder het mom van “vluchteling) omdat het “gratis geld” ( ons sociaal stelsel) een sterke aanzuigende werking heeft.

  Zelfs degene die zijn uitgeprocedeerd worden vaak niet uitgezet omdat ze uitzetting tegenwerken. Kortom, eenmaal in Europa blijven ze ook in Europa en zorgen voor veel overlast.

  Iedereen weet het wel maar weinig politici durven tegen het misbruik van de asielprocedure en de stroom illegalen iets te doen omdat ze bang zijn door de media en allerlei activisten voor “racist” en dat soort dingen te worden uitgemaakt.

  1. wheelboy

   Ritter
   En diegene zoals die president van Hongarije die er wel wat tegen wil doen die wordt een paria van de EU gemaakt door een groene trut van GL in het EU parlement .EN ze is er dan nog blij mee ook .Zon wijf gun ik twee asiel buren .

 3. Two Ravens Black Kettle

  Babbelen, vooruitschuiven, babbelen vooruitschuiven, slachtpartij, wegkijken, babbelen vooruitschuiven, groepsverkrachting, wegkijken, babbelen, vooruitschuiven, genitale verminking, wegkijken, babbelen vooruitschuiven, kindbruidjes, wegkijken, babbelen vooruitschuiven, jihadisten, wegkijken, babbelen vooruitschuiven, explosieve overbevolking, wegkijken, babbelen vooruitsch… ad infinitum

  1. henkie

   Je hebt helemaal gelijk.
   Als dit gebabbel is alleen maar voor de Buhne.

   Het einde van het liedje is dat glibberaal Rutte, net als de vorige keer, komt met de mededeling dat het heel complex is, zo niet onmogelijk om de procedures te verkorten, gezien het feit dat we diverse afspraken hebben met NGO’s.

   Laten we wel wezen, wij als Nederlanders zijn toch het beste af nu dat een aantal NGO het reilen en zeilen hier in Nederland bepalen !

 4. Aytas

  ‘Dat inwerken duurt ook weer een jaar en tot die tijd breekt ‘geluk zoekend Afrika’ de tent bij ons mooi af’

  Nee ze willen hun geld terug. Jankverhalen van mensen die geluk zoeken in je leven als iets minderwaardigs zien, tjonge. Tuig dat niet over vluchtredenen wil praten gun ik een rechtse regering. Veel plezier mensen in jank Nederland. Boehoe we zijn zo zielig, ze pakken wat niet van ons is. Jank jank.

  1. sonar

   Aytas ga eens naar een psychiater want je spoort niet,misschien is er nog hulp voor je ,maar dat betwijfel ik.

   1. Aytas

    Kun je weerleggen wat ik schrijf? Of ben je aan het janken.

    1. Siemien

     @aytas er valt helemaal niets te weerleggen, het enige dat opvalt is dat jij 180 graden overal tegenin gaat, je doet een Ernstje.
     Verder heb jij geen idee wat Nederland allemaal doet voor onze zogenaamde nieuwelingen…

     1. Troelstra

      Wat Nederland allemaal doet voor onze zogenaamde nieuwelingen? Hen in de watten leggen met gratis geld. Over de ruggen van de hard werkende belastingbetalende Nederlanders heen. We zouden eigenlijk ons geld op hun terug moeten gaan vorderen.

    2. Top

     Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s kleine en besneden cornucootje. Als het u zo stoort dat Nederland, sodemieter dan op terug naar de goening waar je vandaan komt. Ik ben er van overtuigt, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heb bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn met wat u hier denkt neer te moeten plempen. ik nu weer zielig voor haar.

    3. Seneca

     @aytas
     geraaskal kan men niet weerleggen. indien u uw adres bij de redactie van dds vermeldt, dan kunnen wij – via de redactie – ervoor zorgen dat u minimaal vijf ‘zielige’ gelukszoekers in huis krijgt. indien u een levensgezellin dan wel kinderen heeft, zullen juichen als u uw levensmoeheid – gezien uw reacties, bent u levensmoe – de overhand laat krijgen.

    4. HW

     Je kunt wel zien wie dit schrijft, gewoon zo’n klootzak die graag mee eet uit de ruif van een ander en liever de hand ophoudt, dan ervoor te moeten werken.

     Je noemt het janken, ik noem het stelen, GOUDDIEF.

   2. Top

    Je hebt het dan ook over een ‘hoofddoekjes vrouwtje’, die, omdat ze anders in de keuken had gestaan en dan waarschijnlijk met de bips omhoog, terecht is gekomen op een VMBootje in een grote stad. Denkt beter te zijn dan u en ik. Komt met flauwekul aanzetten, die een normaal mens niet eens denkt, al zou hij nog steeds in Woodstock of Kralingen popfestival zijn blijven zitten. Ze reageert dan ook alleen in tussenuren en na schooltijd. Is altijd vervelend en betweterig. En geen discussie mogelijk altijd gelijk dat vingertje. Het is dat Mispel geen kip kan maken al krijgt hij de veren kado, want anders zou je denken, dat dit een dochter van hem is. En dat vind voor haar een beetje zielig, want dat gun je geen mens. Oh wacht even…………..

  2. Adriaan

   @Aytas, je loopt hier nu al een aantal maanden te zeiken over Nederland en zijn inwoners. Zou je niet gewoon in Afrika blijven en daar het land helpen opbouwen?

   1. Aytas

    Nee hoor pas als er een keer verstand in de bevolking komt, ik zal dus altijd blijven.

  3. henkC

   Kan kort zijn..
   Verongelijkt figuur…vertrek aub.

   1. Aytas

    Is de waarheid hard Henk?

  4. Hoofdpiet

   AYTAS het enige waar jij voor geschikt bent is katoen plukken.

   1. Aytas

    Tegenwoordig gaat zoiets op kwalificatie in Nederland. Daarom ben ik sinterklaas en jij inpakpiet, Adriaan je hoofdpiet pet geven, terug naar het voetvolk jij. Werken voor je vreten hop opschieten.

    1. HW

     Ik zei al, te lui om te werken maar wel een grote bek.

    2. Seneca

     @Aytas
     jij bent een doodordinaire oplichter die een huid met een kleurtje heeft. dit laat je zo duidelijk merken met: ‘ik ben sint en jij bent piet’. wel uit de staatsruif vreten en je frustraties loslaten op dit forum omdat geen enkele werkgever jou wilt hebben. zelfs de grootgrutters willen je niet als vakkenvuller. je bent en blijft een gore zakkenvuller.

   2. Top

    En een hok vol ‘te biggen’!

  5. robroy

   man flikker hier eindelijk eens op met je obsessie doe je zelf een plezier .

   1. Top

    Het is geen man! Het is een VMBOertje met hoofddoek.

  6. Siemien

   @Aytas “Nee ze willen hun geld terug.” er moet geen eens geld ingestoken worden.
   Nederland doet genoeg, en de vraag is wat krijgt Nederland ervoor terug? in veel gevallen stank voor dank.
   Kijk dat jij, waarschijnlijk in Nederland wonend, gebruik makend van alle sociale voorzieningen en vangnetten, over de Nederlandse burger heen kotst is natuurlijk te schofterig voor woorden, sterker nog, ik vind dat, zogenaamde Nederlanders die zo over mij als Nederlander denken, naar een door hun zo geliefd islamitisch land dienen te emigreren..oftewel oprotten…

   1. Aytas

    Nederland doet inderdaad genoeg 5 jaar geleden de huidige dictator van Burundi in het zadel geholpen. Nederland houdt door samenwerking met Kenyatta de bevolking van Kenya onderdrukt.

    Wordt toch eens wakker, probeer eens een boek van leonce ndikumana, probeer met mij een inhoudelijke discussie aan te gaan.

    Deze reactie is op het gejank van de schrijver geweest. Er zijn genoeg Nederlanders, ook rechts die hier met mij over in gesprek gaan en vinden dat het buitenland beleid moet veranderen wil je op een eerlijke manier migratie stoppen.

    Voor een inhoudelijke debat ben ik altijd in. Mijn reacties op de artikelen zijn het geen stijl niveau maar met een andere invalshoek. Bij geen stijl mag ik niet reageren, tot zo ver de vrijheid van meningsuiting. Dat waardeer ik dan aan dds, daar staat Tim wel mooi voor.

    1. Baaz

     Een eigen mening hebben en verkondigen kan soms ook best voordelen hebben. Het blijft natuurlijk wel een mening, en zelfs al verkondig je die mening meerdere malen per dag, het wil beslist niet zeggen dat het om feiten gaat.

    2. Siemien

     @Aytas Ik kan je op een breifje geven dat een inhoudelijke discussie, met je vooringenomen mening, niet haalbaar is, je kotst structureel op Nederland, de vraag is natuurlijk, heb je echt zo’n hekel aan Nederland of is het iets anders.
     Als je echt zo’n hekel hebt aan Nederland wat doe je hier dan nog?

  7. Ego-non-solus

   Ik zie figuren als Aytas, EQ c.s. als mensen wier leven mislukt is en daardoor onder frustraties gebukt gaan. Ik kan hun bijdragen niet anders dan zo uitleggen. Ik probeer hun commentaar zo min mogelijk te lezen maar eigenlijk is compassie met deze lieden meer aan de orde dan de irritatie die ze oproepen.

   1. Scaldis

    Precies @ Ego-non-solus. Misschien is een mislukt leven nog zwak uitgedrukt. Als men de dagen vult met commenten op een forum wat men zelf als minderwaardig en irrelevant aanmerkt, heeft men geen leven.

  8. Groeneveld

   Aytas, er is er maar een die hier constant jankt, en dat ben je. Je jankt over kapitaalvlucht uit Afrika, over het kolonialistische verleden, je doet huilie-huilie over vermeende grondstoffenroof en jankt voortdurend over populisten en andersdenkenden.

   Wij zijn niets verschuldigd aan Afrika. Geen cent. Dat verdoemde en verloren continent heeft nooit iets gepresteerd en mist de skills om er ooit iets van te maken. Van de 1.000 miljard die er middels ontwikkelingshulp naar toe is gestuurd (opgeteld vanuit alle donorlanden en in de loop der jaren) is niets terug te vinden. Verdwenen in de zakken van corrupte leiders.

   Afrika kan het niet. Niet zelfstandig tenminste. Kijk naar Zuid-Afrika: een gore, moordende rotbende.

 5. NoDoubt

  In december wordt asielprocedure voor Afrika afgeschaft ‘intentie verklaring Mrakesh. Met dank aan Pinokkio Rutte. Wie gaat het betalen? 95% komt niet aan de bak en in ruil definitief de Islam, we zitten in fase 2 (2 vd 3) sharia bij 16% is het over met democratie en begint de uitroeiing van de niet-moslims. En dat wordt betaald van uw spaargeld en pensioenopbouw. Vanaf de jaren 80 bent u er niet op vooruit gegaan met inkomen. De belastingdruk is gegaan van 32% per inwoner naar nu bijna 40%. Het is wachten op de volgende melkkoe door de EU. De pensioenen van Belgie zijn al in Brussel verdwenen.

 6. wheelboy

  Och ons kabinet is al aan het kijken of de rechtsbijstand niet nog verder kan worden ingekrompen wegens wat zijn zien onzin procedures . Nu al is het vaak zo dat een gemiddelde NL die geen rechtsbijstand verzekering heeft zijn gram al niet kan halen .Maar als je asielzoeker bent dan kun je jaren genieten van gratis rechtsbijstand . Ongelofelijk in wat voor een land we leven .Mijn idee laat die asielzoekers het zelf betalen en na een uitspraak van een college van ea rechters eruit en niet meer erin als het verzoek wordt afgekeurd .

 7. henkC

  Kan me hier wel in vinden.
  Lijkt me humaan voor de asielaanvrager. Nooit geen 5 -10 jaar in twijfel..

  Als men dan aan het einde van de “afwijzing” dan ook nog overgaat tot uitzetting is het uitstekend.

 8. henkie

  We moeten een voorbeeld nemen aan de grootste wereldleider sinds de Franse revolutie.
  Alles wat hier via illegale wijze binnenkomt is illegaal, crimineel, en kan en mag geen asiel aanvragen, en dus linea recta retour.

  1. wheelboy

   Henkie
   Ben geen Trump fan in tegendeel . Maar op dit gebied moet ik hem wel gelijk geven .Je kunt niet alle ellende van heel de wereld op je dak nemen . En dat is wat je doet als je alle asielsluizen maar openzet .Dan gaat je eigen verzorgingsstaat eraan .Want je kan je geld nu eenmaal maar een keer uitgeven . Of het nu NL is of de USA

 9. HEM

  Ik stel voor dat iedere bijdrage aan dit debat begint met:
  “Geachte heer Wilders, u heeft altijd al gelijk gehad”.

  1. Siemien

   @HEM Ik denk dat het zo gaat, “met de kennis van nu moeten wij constateren dat we niet genoeg doen”

 10. sjun

  Het is al heel wat dat symptomen benoemd worden maar eigenlijk met het opgerekte begrip asielzoeker vervangen worden door termen die de scheepsladingen deze kant op beter dekken. Nederland kan immers niet iedereen die zijn problemen hier parkeren wil op kosten van Nederlandse belastingbetalers opvangen en leefruimte bieden. In Italië waait er onder Salvini al even een frisse wind waarbij dit ook doorgedrongen is tot beleidsmakers.

 11. Ries

  En krijgt die Franske Doedel in Brussel nu ook zijn vet? Want hij beloofde toch de hemel op aarde met al dat grensoverschrijdende vervoer.

 12. AS210854

  Bla bla bla , meer doen ze niet. Stelletje hypocrieten.

 13. Rosasolis

  De regering moet een duidelijk verschil maken tussen wie een echte vluchteling is, en wie een illegaal migrant is. En moeten veel meer duidelijkheid komen tussen echte oorlog’s vluchtelingen, die gewond zijn en/of geen thuis meer hebben. En duizenden arme mannen uit Afrikaanse landen die een goedkope reis naar Europa regelen, om zich hier te gaan
  “vestigen” als illegaal migrant. Daarom is het nu hoogst tijd voor nieuwe regels voor het immigratie beleid, in ons land en ook voor alle EU landen. Maar eigen land moet altijd voor zijn. Hoe is het mogelijk dat er duizenden gewone burgers in ons land jarenlang op een wachtlijst voor een huurwoning moeten staan, terwijl een hele gezin vanuit een buitenland, zomaar een Een-gezin’s woning van 4 of 5 kamers krijgt van een sociale-huurders vereniging?! Vele studenten en jonge werkende mensen kunnen niet in aanmerking komen voor zo’n luxe! Zij worden gedwongen om van maand tot maand, voor jarenlang te leven in slechte woon omstandigheden.
  Daarom moeten de meeste echte vluchtelingen naar hun thuislanden terug keren zo snel mogelijk, wanneer het veilig is, (met enkele uitzonderingen). Gewone illegale
  migranten moeten Nergens in de EU toegelaten worden! Zij moeten door alle EU landen op de grenzen tegen gehouden, en zo gauw mogelijk naar hun thuis landen terug gestuurd worden. Kortom: de regering moet beslissen welke mannen, vrouwen, en families recht op verblijf in ons land, of andere EU landen. En welke geen echte reden voor verblijf hebben. Als ons eigen jonge mannen en vrouwen zoveel groeiende
  woning problemen krijgen…hoe kunnen zij hun studie voortzetten, en waar is de hoop van arme werkenden voor een redelijke rustige woonruimte? Ik heb dit jaren geleden zelf meegemaakt als student die in de Schilders wijk van Den Haag leefde, met geen verwarming behalve een kleine gas kacheltje die ik zelf had gekocht. Ik had geen gelegenheid om een maaltijd te koken, en moest de vuile wc.-douche ruimte delen met alle andere arme kamer huurders. Een dagelijkse goedkoop maaltijd kon ik kregen van een toenmalige bekende christelijke stichting die “Hollands Glorie” heette. Ik vraag me nog steeds af: is het woning situatie voor huurders nu verbeterd in Den Haag? Krijgen illegalen nog betere huur-ruimte (huizen of flats) dan onze gewone arme studenten en werkenden in dit stad? Hoe zit het met de fanatieke Salafisten in de twee arme wijken:
  de Schilders wijk en de Transvaal wijk?

 14. janszm

  Wat doet iemand die regeert? Volgt hij de kranten en de andere media? Kan
  Het beste is om een vooruit ziende blik te hebben, zoals bij schaken.
  Asielprocedures die meerdere jaren duren vragen om ellende
  Beperk de tijd van de procedure tot een paar weken, beperk het aantal “beroepen” tot één, en laat betalen voor asieladvocaten.

 15. P.Sisterons

  “Veiligelanders” zouden helemaal niet in beroep moeten kunnen gaan. Gekke Henkie blijft niet betalen.

 16. Gerlos

  Eindelijk wakker in Den Haag, dit probleem is toch al jaren en jaren bekend, dus nu als de sodemieter de asielprocedure aanpassen.

 17. Heras

  De moeilijkheid is dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug gestuurd kunnen worden omdat die landen ze niet meer willen opnemen..wat ik mij overigens wel kan voorstellen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.