Toch wel schrikken: minder dan 50% stemt tijdens gemeenteraadsverkiezingen in Groningen

Toch wel even schrikken. De gemeenteraadsverkiezingen in Groningen zijn bijzonder ongewoon, niet de winst van GroenLinks of het verlies van D66 is het meest opmerkelijk, maar de lage opkomst van slechts 44%. Daarmee staat de democratische legitimiteit van de Groningse gemeenteraad onder druk, want vier jaar geleden was de opkomst significant hoger met ruim 54%. Het is opmerkelijk dat blijkbaar 6 van de 10 inwoners er niets voor voelt om te stemmen. Waarom? Zeggen deze cijfers iets over de staat van onze democratie of moeten we doen alsof het normaal is dat een meerderheid niet stemt? 

Een opkomst van 44% is schokkend te noemen, zeker voor democratische verkiezingen. Waarom kiezen mensen in Groningen niet? Een vraag waar ik als Groninger ook niet direct een antwoord op heb. Ik kan niet spreken voor mijn mede-Stadjers op dit moment. Wel kan ik over mijn eigen ervaringen spreken, dus bij deze. Nu is het zo dat in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen op minder opkomst kunnen rekenen dan de nationale Tweede Kamerverkiezingen. Ook het feit dat er een ‘herindeling’ plaatsvindt, een eufemistisch woord voor machtscentralisatie én bezuinigingen in één, kan invloed hebben. Maar ook minder media-aandacht voor de verkiezingen en dus minder kiezers wordt als reden genoemd. Een logische verklaring?

Wethouder Paul de Rook (D66) in debat bij OOGTV. De voorman van D66 bleef weg bij de verkiezingsuitslag nadat hij een dag eerder woest op het podium stond te 'triggeren' op de 'marktwerking' betogen van de SP Bron: YouTube / Screenshot OOGTV
Wethouder Paul de Rook (D66) in debat bij OOGTV. De voorman van D66 bleef weg bij de verkiezingsuitslag nadat hij een dag eerder woest op het podium stond te ‘triggeren’ op de ‘marktwerking’ betogen van de SP Bron: YouTube / Screenshot OOGTV

Ik zou de stelling willen verdedigen dat de betrokkenheid van de kiezer als ruim zestig jaar lang aan het afnemen is. En dat de uitslag geen incident is maar valt binnen die trend. De trend is ook zichtbaar. De Tweede Kamerverkiezingen weerspiegelen wat er gaande is in de Nederlandse democratie waar steeds minder mensen stemmen. Van zo’n 85% deelname in de jaren 1980 naar zo’n 75% opkomst in 2017 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. In bijna veertig jaar tijd heeft de politiek het dus voor elkaar gekregen om minder mensen aan zich te binden dan voorheen. Dat zijn daadwerkelijk zorgwekkende trends. In 1956 gingen nog 95% van de mensen stemmen. Ook in Groningen dus, maar er was toen nog wel een opkomstplicht. Hieronder de uitslag van de Groningse gemeenteraadsverkiezingen:

Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen: Bron: Gemeente Groningen (gemeente.groningen.nl)
Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen: Bron: Gemeente Groningen (gemeente.groningen.nl)

De verklaring dat de afwezigheid van media-aandacht de primaire reden is voor de lage opkomst lijkt twijfelachtig. Immers hadden mensen in 1956 vaak nog helemaal geen tv, laat staan internet. Toch was de opkomst toen hoog. Maar nu is de opkomst dus niet meer zo hoog. Wat zouden de redenen zijn waarom Groningers niet hebben gestemd? Wie weet het? Zou het komen doordat er voornamelijk kartelpartijen heersen en er weinig alternatieven zijn voor mensen met gezond verstand? Of is deze uitslag tekenend voor de staat van de democratie in Nederland? Om dat uit te zoeken gaat DDS vanmiddag in Groningen op pad om de bewoners te vragen naar hun overwegingen om niet te stemmen. Wij zullen u dan ook onze resultaten doen toekomen in de hoop deze dramatische verkiezingscijfers te verklaren.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Adriaan

  Quote: ‘Immers hadden mensen in 1956 vaak nog helemaal geen tv, laat staan internet. Toch was de opkomst toen hoog.’ @Teunis, in 1956 was er nog een opkomstplicht.

  1. Meester Kong

   ++++

  2. Meester Kong

   Zeg Teunis D, ben jij de nieuwe Piet van Dijken?

   Ga je de straat op of gebruik je de eigen natte vinger die het eigen gevoel aangeeft.

   Was koud gisteren………….. vandaar die ene zetel van de PVV 🙂 🙂 🙂

  3. Ernst Quispel

   Die Teunis toch!

   🙂

  4. wheelboy

   Idd stemplicht toen kon je nog een boete krijgen in 1956 als je niet ging stemmen . Dus verhaal gaat niet op . En die studenten die daar GL of Sp stemmen ga eens een college economie volgen . Of daggie ter apel . Kan je nog eea leren

 2. Meriadoc Brandebok

  Teunis, crrectie: Wiki noteert een opkomst van 81,9% bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 de overzeese gebiedsdelen inbegrepen. Een prima cijfer (ook gezien de doemverhalen die Pietjes Paniek soms ophngen over de democratie).

  Logisch, het volk is een sterk voorstander van de representatieve democratie. Ik herinner me de rijen bij de stemhokjes.

  1. Baaz

   “(…) het volk is een sterk voorstander van de representatieve democratie.”

   Jij bent voorstander van dat systeem, dus spreek vooral voor jezelf als je daarmee ‘het volk’ bedoelt.

 3. Spaanse kok

  Een vraag waar ik als Groninger ook niet direct een antwoord op heb. Ik kan niet spreken voor mijn mede-Stadjers op dit moment.
  .
  Ik dacht dat Teunis een tukker was.

  1. Meriadoc Brandebok

   Dat was Wout Willemsen, zijn collega-redacteur.

   1. Spaanse kok

    Klopt, Teunis is een geboren Drent. Emmer Compascuum

   2. Adriaan

    Dat was = Dat is

 4. Baaz

  PVV met stip op 1 zetel.

  En als 44% van de burgers stemt dan zetelt de ‘regering’ namens een minderheid. Geen goed teken voor de ‘democratie’. En daar zit volgens mij ook het probleem want die ‘democratie’ is dood, na 170 jaar is het nu 2018 geworden en het is de hoogste tijd voor vernieuwing en een wedergeboorte van het politieke bestel, ook en misschien vooral op regionaal niveau.

  Directe democratie door bindende referendums.

  1. Meriadoc Brandebok

   Jammer voor je, Baaz, maar bij de landelijke verkiezingen schommelt het opkomstpercentage al jaren rond de zeventig tot de negentig procent. Kennelijk is het vertrouwen in de representatieve democratie sterker dan ooit. Terloops wijs ik op Frankrijk, waar het opkomstpercentage laag is.

   Een pijnlijke uitkomst voor de democratie-paniekzaaiers.

   1. Baaz

    @Brandebok: Nee hoor, het huidige politieke bestel is 170 jaar oud en is als een oude olifant die een plaats zoekt om te sterven. Jij moet al boven de 60 zijn als je zo vasthoudt aan het onhoudbare. De nieuwe generatie kan zichzelf wel vertegenwoordigen via referendums en heeft het niet nodig om geregeerd te worden door 50+1 politici die toch niet doen wat het volk wil of wat ze beloven.

    De onstuimige groei van FVD en de winst van PVV bij de verkiezingen van 2017 zijn daar de voorbode van.

    1. Meriadoc Brandebok

     Oud is natuurlijk geen argument. Het koninklijk huis is ook al oud en bestaat nog steeds bij het draagvlak van het volk.

     We hebben laatst nog kunnen zien hoeveel belangstelling er was voor referenda toen het iniatief van GeenStijl over de Donorwet jammerlijk mislukte. Zoals Mat Herben zei: “het volk heeft geen probleem met de elite, zolang deze maar presteert”. Het aanwijzen van volksvertegenwoordigers leeft in de nieuwe generatie sterker dan ooit. 81,9%.

     1. Baaz

      Natuurlijk mislukken referendums waar niets mee wordt gedaan. Ben ik nu zo slim of ben jij soms zo dom? Dat jij vasthoudt aan oude idealen is je goed recht, maar nu leven we in 2018.

   2. chrism

    Democratie bestaat niet , enkel op papier .

    1. Baaz

     In Nederland is inderdaad geen sprake van democratie, hooguit een ernstig verdunde vorm van democratie. Echte democratie is niet geschikt voor bange mensen, die hebben last van populistenfobie.

     1. fockingworst

      @baaz is het niet zo dat iedere politicus van links tot rechts een populist is?het zou wat zijn als dat niet zo is.
      Iedere politicus vereenvoudigd zijn partijprogram/ideeën tot kreten die voor iedereen makkelijk en snel te begrijpen zijn.

     2. Ad Infinitum

      @fockingworst…het zeer zit ‘em in de tijd voor uitleg van plannen. De een heeft er drie kwartier voor nodig. Een ander 3 minuten of misschien nog wel koter, eh korter.!

 5. Troelstra

  Wanneer houdt dat circus herindelen omwille van het herindelen eens op? Je krijgt vanzelf minder gevoel van betrokkenheid onder de kiezers.

  1. Baaz

   Of, zoals ik een niet-stemmer hoorde zeggen; Waarom zou ik stemmen? Nu zijn ze druk om op te vallen en de komende vier jaar heb ik er geen moer aan want ze luisteren toch niet.

  2. robroy

   @Troelstra we gaan net zo lang door met her indelen tot heel Nederland 1 gemeente is ,of wist je dat nog niet.
   Dan is er nog minder tegenspraak en daar gaat het om .

 6. Aytas

  Schrikken? Mensen moeten allemaal stoppen met stemmen, weg met het crony kapitalisme en de doorgeslagen herverdeling.

  1. Baaz

   Of allemaal verhuizen naar Afrika, ruimte genoeg en geen gas nodig.

  2. Adriaan

   En jij moet stoppen met je crony bijdragen. Een vrij infantiele bijdrage.

  3. Siemien

   Aytas vermoord in Afrika even de democratie voor Nederland, kan jij niet beter ffies je kanis houden…je lijkt Ernst wel die praat ook structureel onzin…

 7. Eugenie de la Fleur

  Als de nietstemmers potentiele VVD, PVV of SP stemmers zouden zijn dan kan ik hier gerust mee leven

  1. chrism

   Ja u wel EdlF , want u bent ook anti Nederland !

 8. Pedrito

  50% wezen stemmen ? Zegt iets over het vertrouwen in de poltiek. De keizer staat met de rug naar de politiek toe en laat zich niet langer besodemieteren met nietszeggend gebral en gebabbel.

 9. chrism

  Dit is de consequentie als je niet gaat stemmen !!

  GL man man man Groningen gaat de kant op van Amsterdam let maar op .

  1. Dollaert

   Groningen (stad) = Amsterdam in het klein.Het was ooit een leuke stad.
   Het verval heeft zich al lang geleden ingezet en zal nu worden versneld.

   1. Baaz

    Ben er laatst geweest, de patat van de Belg bij de Korenbeurs en van de Frietwinkel zijn wel lekker…

    1. Ad Infinitum

     Bij de drie Gezusters is het goed toeven.

   2. fockingworst

    @dollaert klopt het was altijd al een oerlinkse pvda stad dat was goed tot half eind tachtig, daar is het ergens misgegaan.
    Toen kreeg je de extreem linkse krakers bolwerken die een groot deel van de jeugd en studenten heeft beinvloed.
    En nu het partijtje van klaver daar aan de macht komt.. berg je maar als gewone groninger.
    Je lortemonnai gaat helemaal leeggetrokken worden voor kunstzinnige projecten en millieuterrorisme.

    1. Baaz

     Dat is zeker, en de binnenstad wordt nu helemaal hermetisch afgesloten voor álle gemotoriseerd verkeer. Je mag daar straks alleen nog wandelend en op geitenwollensokken komen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.