GroenLinks maakt megaklapper in Groningse verkiezingen

Geen categorienov 22 2018, 8:05
Blij waren ze in ieder geval wel bij GroenLinks. Met een opkomst van nabij de 44% in het achterhoofd werd het gisteren in Groningen duidelijk dat de partij de gemeenteraadsverkiezingen zou winnen. Dit is conform de verwachtingen van de peilingen van Maurice de Hond. Ook het verlies van D66 was te verwachten en valt samen met haar teloorgang in de andere peilingen. Dat leek de lijsttrekker en wethouder Paul de Rook een dag eerder al aan te voelen. Op vrij woeste wijze liet hij zich gelden in het debat met tal van andere partijen tijdens de vooravond van de verkiezingen. De Rook bleef 's avonds web bij de voorlopige uitslag.
Verder zijn er weinig grote verschuivingen te zien in de voorlopige uitslag, die hieronder staat. D66 levert flink in, maar daarvoor komt dus GroenLinks in de plaats. Daarmee vervangen de nieuwe yuppen van GroenLinks de partij van Jan Terlouw. Dat viel te verwachten, want ook in de landelijke peilingen doet de partij van Jetten het bijster slecht. Verder mogen de 66% van de Groningers die overigens niet hebben gestemd hun borst nat maken voor links stadsbestuur. D66, SP, PvdA en GroenLinks hebben samen een meerderheid. De PVV deed voor het eerst mee en behaalde slechts één zetel. Dat was evenzo de verwachting, want Groningers lopen in de stad niet warm voor de partij van Wilders.
[caption id="attachment_214029" align="aligncenter" width="492"]Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen: Bron: Gemeente Groningen (gemeente.groningen.nl) Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen: Bron: Gemeente Groningen (gemeente.groningen.nl)[/caption]
Schokkend is het om te zien dat er dus meer mensen vertikken te stemmen dan daadwerkelijk een kruisje inkleuren. Voor GroenLinks is dat een irrelevant punt, zij vieren feest en mogen binnenkort hun verantwoordelijkheid over de stad gaan nemen.
https://twitter.com/petersteinfort/status/1065386656721711104
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten