Peiling: aanstelling Jetten helpt D66 geen stap vooruit

Geen categorieokt 14 2018, 16:00
Rob Jetten (D66) zit net op de stoel van Alexander Pechtold. Jetten's verschijning ten tonele heeft tot op heden geen positief effect gehad op het aantal zetels in de peilingen. Het waren er negen en daar bleef het deze week bij. Zijn optredens voor de camera zijn zwak, dus een grote kans dat de trend gewoon doorzet. Eigenlijk grappig, want Jetten zat vol trots te glunderen in de Tweede Kamer. Vol trots op zijn leiderschapspositie van een partij die in elkaar dondert.
[caption id="attachment_211086" align="aligncenter" width="550"]Peiling van <a href=Maurice de Hond van 14 oktober 2018." width="550" height="365" /> Peiling van Maurice de Hond van 14 oktober 2018.[/caption]
Zouden er nu Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden dan verliezen de VVD en D66 enorm veel zetels. Beide partijen zijn sinds aantreden in het kabinet gedecimeerd. En reden te over waarom dit zo is. De partijen maken vreemde bokkensprongen: zo speelde Kasja Ollongren vieze politieke spelletjes bij de organisatie van het referendum over de sleepnetwet. Daarbij vertraagde zij kritische rapporten over het functioneren van de veiligheidsdiensten, om daarmee de bestaande attitudes tegenover deze diensten in stand te houden. Niet alleen dat, ze reisde Nederland rond op zoek naar zieltjes en sprak op diverse universiteiten.
Maar ook andere D66'ers zijn niet in staat geweest de partij van elan te voorzien. Het initiatief van Pia Dijkstra rondom de donorwetgeving was onvoldoende om kiezers te charmeren, logisch want de dood is ook weer niet zo'n geweldig onderwerp. Al denken ze bij D66 wellicht van wel. Als klap op de vuurpijl was het ook D66 (de 'D' staat trouwens voor 'democraten') dat snel het oude referenduminstrument de nek omdraaide. De reden hiervoor was simpel: D66 wil niet dat Nederlandse burgers in staat zijn een referendum te organiseren over 'internationale wetgeving'. Zoals bijvoorbeeld het Oekraïne-referendum.
Nu pleit D66 voor een nieuw referenduminstrument. Maar, dit nieuwe instrument wordt natuurlijk zo ontworpen zoals men dat bij D66 graag ziet: een correctief referendum dat alleen over nationale wetgeving gaat. Jetten zei namelijk in een interview heel duidelijk: 'wij willen niet dat er referendum worden gehouden over internationale verdragen en -wetgeving'. Deze ene uitspraak van Jetten was voor de schrijver van dit stukje voldoende om te voorspellen dat Rob Jetten de opvolger van Pechtold zou worden. Want D66 is niets dan een marketingbureau voor supranationale organisaties (EU/VN), waar oud-Kamerleden terechtkunnen voor een baantje. Als het aan D66 ligt overladen de Europese Unie en de Verenigde Naties ons met onzinnige regels en mogen wij daar niets van vinden, want 'internationaal recht'.
https://twitter.com/DokterTeunis/status/1048933342085894145
Behalve D66 doet ook de VVD het slecht. Al maken zij niet zulke bizarre fouten als hun collega's bij D66. Geheel terecht dus dat de kiezer voornamelijk met D66 afrekent en de VVD nog steeds de grootste is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten