Moraliteitskloof in de Europese Unie: Denemarken stopt wapenleveranties Saoedi-Arabië, maar Frankrijk gaat gewoon door

Geen categorienov 22 2018, 10:00
Vanwege betrokkenheid bij de burgeroorlog in Jemen, waar Saoedi-Arabië haar geopolitieke zekerheidjes wil afdwingen, stopt Denemarken de leveranties van wapens en materieel aan het regime van het Huis van Saoed. Vorige maand riep het Europees Parlement al op tot een Europees wapenembargo tegen het land. Niet alleen vanwege Khashoggi, maar vanwege tal van redenen. Daarmee positioneert Europa zich tegenover de Verenigde Staten. Donald Trump liet namelijk weten niets te zien in een embargo: "De president stelde dat de VS wapendeals met Saoedi-Arabië moet veiligstellen, omdat anders China en Rusland het Amerikaanse marktsegment zullen overnemen."
Als Trump zou beredeneren dat zijn overweging te maken had met de risico's van het gebruik van Russische wapens door bondgenoten: tot daar aan toe. Zo kunnen wapenproducten in moderne high-tech wapens zogenaamde 'backdoors' in bouwen waardoor de Russische staat haar raketsystemen op afstand kan inzetten. Maar hij geeft dus toe dat het draait om inkomsten. Lekker dan. Naast de Verenigde Staten gaan Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk dan ook door met het leveren van wapens. België voegt zich ook aan dit rijtje met twijfelachtige landen. Denemarken stopt er dus wel mee en het zou goed zijn als de Nederlanders de oproep van het Europees Parlement volgen. Ook al was het alleen om een statement te zetten en moreel leiderschap te tonen.
Hypocrisie kan de anderen verweten worden, maar de Denen zijn relatief zuiver in de recente geschiedenis. Toch waren het ook de Denen die in 2011 onder leiderschap van de Amerikaanse President Barrack Obama deelnamen aan de blokkade van het Libische luchtruim. De burgeroorlog die daarmee verergerde en de instabiliteit die volgende zijn dus ook hen te verwijten. Maar, gelukkig zien de Denen in dit geval dat het niet langer kan en implementeren ze het wapenembargo. Pas nadat de moord op Khashoggi wereldnieuws werd herzagen landen hun relaties met het Arabische schiereiland. Dat is wel veelzeggend. Geld is belangrijker dan mensenlevens. Dat blijkt telkens weer.
Frankrijk gaat dus gewoon door met het verkopen van wapens. Dat is precies hoe we de Fransen kennen. Die bombarderen half Afrika kapot. Waarom weten we ook niet precies, maar dat is wat de Franse staat graag doet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten