Zwakke Trump: VS blijft achter “geweldige bondgenoot Saoedi-Arabië” staan

Oke, dit is toch best wel triest eigenlijk.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag laten weten dat het in zijn ogen zeer wel mogelijk is dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman op de hoogte was van het moordcomplot tegen Jamal Khashoggi, de Saoedische journalist die eerder dit jaar vermoord werd toen hij een bezoekje pleegde aan het Saoedische consulaat in Turkije.

Aangezien Amerika zichzelf altijd neerzet als moreel superieur en buitengewoon principieel — publiekelijk in ieder geval, als niemand meekijkt gaat het er altijd al wat anders aan toe — zou je denken dat die opmerking betekent dat Trump heel binnenkort in actie komt tegen het Saoedische koningshuis. Helaas voor een ieder die vindt dat overheden kritische journalisten niet zomaar even mogen vermoorden doet Trump precies het tegengestelde:

President Trump is niet van plan zijn “geweldige bondgenoot” Saudi-Arabië te straffen met economische sancties naar aanleiding van de moord op journalist Khashoggi op het Saudische consulaat in Turkije. De Amerikaanse president zegt in een verklaring dat hij de moord verschrikkelijk vindt, maar dat het dom zou zijn de lucratieve wapencontracten en de “nauwe banden” met het olierijke land te beëindigen.

De Saoediërs pleegden de buitengewoon brute moord op Khashoggi — hij werd eerst gemarteld, daarna vermoord, en vervolgens werd zijn lijk vrijwel zeker in stukken gesneden — omdat ze ervan overtuigd waren dat ze ermee weg zouden komen, ja, zelfs als ze betrapt werden. En ja hoor, Trump geeft ze nu alsnog gelijk. Ja, de kroonprins wist er vrijwel zeker van, ja, de moord was verschrikkelijk, en ja, het zegt ook het één en ander over het Saoedische koningshuis dat het dit soort misdaden pleegt… maar hé, OLIE EN WAPENS!

Jammer, ik kan niet anders zeggen.

Aan de andere kant zullen Trumpfans natuurlijk roepen dat dit ‘realpolitik’ is en dat Trump gelijk heeft; dat er grote belangen op het spel staan en dat die niet in gevaar gebracht moeten worden. Misschien. Maar roep dan niet dat je oh zo principieel bent en zet jezelf niet neer als universele verdediger van de mensenrechten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Isaac

  Mensen wordt eens wakker, als draait om geld, het heeft niks met de geloof of wat dan ook te maken , jood of moslim of christen of buda, zij houden ons bezig met haat tegen elkaar , ondertussen wordt er zaken gedaan het zijn eliten macht macht , de macht hebbers zorgen dat we met ze alle naar links kijken om niet naar rechts te kijken , want daar worden viese spelletjes gespeeld.

 2. Fortiori

  Business as usual. Hij zal er wel een reden voor hebben. Ik denk dat ook veel DDS’ers de geweldige zakenman een paar pauwenveren in zijn achterste willen steken. Zelfs als er voor betaald moet worden.

 3. J.Rademaker

  Ijzer-sterk, ik weet het vrijwel zeker dat geen enkele handelspartner van Nederland zoiets zou doen of ooit gedaan heeft.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Wij zijn de ergste !

 4. Ernst Quispel

  Jammer is wel een understatement, Michael. Het is stuitend en beschamend.

  1. Baaz

   “Het is stuitend en beschamend.”

   Of het zo is blijft de vraag, het is hooguit jouw conclusie.

  2. Siemien

   Onzin Ernst, Trump houdt zijn rug recht of jij het nou goed vindt of niet, maar dat is natuurlijk he-le-maal niet belangrijk, je bent nietszeggend verder..

   1. Baaz

    Je bent op dreef en hebt exact in de gaten waar de klepel hangt. Hou dat vast Siemien.

  3. Heinz

   Schofterig ?

 5. Heinz

  Lichamelijk oké, maar nu moreel ? Dat valt niet uit te leggen. Misschien in contanten, dat is wat telt.

  1. Baaz

   En de bakfiets, die telt natuurlijk ook.

 6. Hermann

  Zo’n interessant artikel valt toch niet onder binnenland? Beetje weggefrommeld waar je het niet zou zoeken. Zeker goed voor 80 reacties van de Trump aanhangers hier op DDS

 7. Peter Loosduinen

  Ja en neen.
  Ja : Het gaat om de poen.
  Neen : helaas gaat het in de politiek niet om de waarheid !

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Barbarisme ten top en Nederland doet vrolijk mee met het sponseren van deze hemel schreiende cabal…

 9. Rosasolis

  Vandaag waren zowel foto’s, als berichten in Trouw, en ook radio nieuws berichten over massale sterven in Jemen, wegens de strijd met rebellen uit dit land. Vooral kinderen sterven dagelijks van HONGER. Amerika (onder Trump) blijft nog steeds zware wapens steuren naar Saudi-Arabie, omdat hij aan paranoia lijdt over Iran…Maar niet over
  Noord-Korea. En zo “de rijkste nog rijker zal gaan worden”, (met hulp van Trump) , terwijl honderden mensen sterven dagelijks in Jemen. En het corrupte kroon prins van Saudi-Arabie kan gewoon doorgaan. Met heel veel support van Trump.

  1. fockingworst

   @rosalis het staat u vrij om de hongerige mondjes te gaan voeden in Jemen.
   @rosalis het staat u vrij om UW negatieve gedachtes te verspreiden over Trump.

   1. Rosasolis

    @fockingworst. Welke normale mens is zo ziek gesteld, dat hij niet kan voorstellen wat honger is…ECHT honger? In ons land worden binnenkort duizenden herten afgeschoten omdat er onvoldoende voedsel voorraad voor hen is…Moet dit ook gebeuren met MENSEN in Jemen?…Later verhongeren of afschoten?

  2. Beukman

   Walgelijk inderdaad.
   Een hoop moreel gezeik over de bescherming van ongeboren leven in de VS, maar dat het land een belangrijke bijdrage levert aan de verhongering van inmiddels 85.000 Jemenitische GEBOREN kinderen, daar liggen ze niet wakker van, Trump nog het minst.

   1. Ernst Quispel

    De V.S. toont zich hierin een immorele staat. Stuitend.

   2. fockingworst

    @beukman DENKT ook nog een duit in het zakje te doen VOOR ZIJN ANTI Trump MENING.
    @beukman en @rosalis beseffen alleen niet dat de oorlog in jemen al sinds 2015 bezig is en dat Trump daar op geen enkele wijze debet aan heeft.
    @beukman en @rosalis doen een beetje ondeugend en verspreiden FAKENEWS.

    1. Beukman

     Jemen wordt aan gort gebombardeerd met wapens die de VS verkoopt aan SA, @Worst. Als gevolg van die bombardementen zijn dus inmiddels 85.000 ONSCHULDIGE kinderen verhongerd of anderszins gestorven.

     Je kunt jezelf de vraag stellen of een wapenleverancier morele verantwoordelijkheid draagt voor de waar die hij verkoopt. Trump vindt kennelijk van niet, behalve uiteraard als het leveranciers betreft aan landen waar hij nog een appeltje mee te schillen heeft. Schaamteloos opportunisme heet dat. Of draaikonterij, in goed Nederlands.

     1. fockingworst

      @beukman WEIGERT de naam Obama aan wapenverkoop aan Saudi-Arabië te koppelen.
      @beukman probeert ZIJN ANTI TRUMP MENING hier te verkondigen.
      @beukman mag dit doen.

     2. Beukman

      Onzin @Worstman, ik heb hier destijds ook over Obama geschreven dat de man boter op het hoofd had met die wapenverkopen, en hetzelfde heb ik de Fransen verweten.

      Nu is echter Trump aan de macht, ik kan het ook niet helpen, en die heeft notabene TIJDENS die ellendige oorlog de verkoop aan SA nog eens flink opgeschroefd, wetend wat er met die wapens zou worden gedaan.
      Ook dondert hem de moord op een kritische journalist in opdracht van de opdrachtgever hem niet, echte zakenman die hij is.
      Want dat krijg je dus als je een zakenman het land laat runnen: een beleid dat gespeend is van welke moraliteit dan ook. Behalve uiteraard als het gaat om ongeboren kinderen; in America kunnen binnenkort de breinaalden weer uit het vet.

     3. ildib

      De Engelsen leveren wapens, Nederland (Holland Signaal) doet het, Duitsland en Frankrijk, maar Trump is natuurlijk de schuldige in deze……

     4. Beukman

      “maar Trump is natuurlijk de schuldige in deze……”, aldus ildib.

      Feit is dat de VS vrijwel alle wapens levert aan SA, én dat deze draad nu eenmaal over Trump gaat.

      Verder blijft het een ingewikkelde morele discussie. De ene oorlog is de andere niet. Feit is dat SA rücksichtslos burgers bombardeert en bezig is het land totaal te verwoesten. Vind jij dat een wapenleverancier (lees: Trump) dan mag wegkomen met: “Daar heb ik niks mee te maken. Iznie mijn verantwoordelijkheid. Prachtige deal, levert banen op”?

      Misschien herinner je je onze eigen Van Anraat nog, net als Donald een zakenman die ethiek zo keurig wist te scheiden van zaken, en dus vond dat je Saddam (Irak) best een zooitje thiodiglycol mocht verkopen. Handel is handel!
      Van Anraat is er voor veroordeeld destijds; Trump komt ermee weg.

     5. ildib

      Het boeit mij totaal niet Beukman wat er in die moslimwereld gebeurt, het is een strijd tussen Soennieten en Sjiieten en wat mij betreft maken zij elkaar allemaal af, het zijn moslims dus daar kan ik goed zonder mee leven, wat mij stoort is de hypocrisie, iedereen levert aan SA, onze Koninklijke Familie prikt er een veurkje mee maar jij focust slechts op Trump omdat je haat nu eenmaal zit bij die vent, dacht je dat anders de Chinezen of de Russen SA niet van wapens zou voorzien wanneer Trump het niet deed?

      En ja, van mij mag Trump er mee wegkomen, ik heb liever de Amerikanen als moslims zo simpel ligt het voor mij.

     6. Beukman

      Aan mij zal het niet liggen @ildib, ik ben hier ook wel eens te keer gegaan tegen de kritiekloosheid bij links tav Obama vanwege diens wapenhandel én zijn akelige drone-oorlog.

      De smoes om de vreselijkste dingen te mogen doen omdat anders anderen het zullen doen, vind ik nogal een zwaktebod. Maar Van Anraat zal het met je eens zijn geweest.

      Enfin, we storen ons allebei aan hypocrisie, ergens zijn we het dan toch wel eens…

 10. Beukman

  Erger nog: het is een signaal aan andere schurkenregimes.
  Ook Trumps morele diskwalificatie van Iran, waarop zijn sanctiebeleid rust, komt hiermee in een vreemd daglicht te staan.

 11. Veteraan

  Wat een ophef om een nog niet bewezen opdracht tot moord.
  In Turkije en talloze andere landen gebeurd dit vele malen per jaar en Europa grijpt niet in. En omdat Trump iets vind, zegt en beslist is het fout. Nou voor mij niet !
  Ben zo blij met die man en ik geniet van alle stumpers die het niet kunnen hebben als een krachtdadige, wat apart in de omgang, president weer eens optreed.
  Trump go boy, ik ben trots op je en ik geniet met volle teugen.
  Nu de rest van Europa nog, na jaren van links radicaal denken gaan we echt de goede kant op. Weg met alle antisemieten en linkse stumpers.

  1. Eugenie de la Fleur

   zalig zijn de armen van geest

   1. Groeneveld

    Je hebt gelijk Muurbloempje: zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

   2. legalblond

    Wat zal jij dan uitermate zalig zijn. Ik ben zo blij voor je.

  2. C.A.Barstow

   Zo!, uitstekend, uitstekend verwoord, hier kan ik nu eens voor honderd procent achter staan!

 12. Eugenie de la Fleur

  Trump zou hypocrisie en schaamteloosheid niet erkennen als het aan zijn voordeur zou aan kloppen en hem recht in zijn gezicht zou staren. “Drain the swamp” was zijn verkiezingslogen. Onderhand blijkt dat deze swamp ontzettend gegroeid is in de afgelopen jaren en nog veel meer is gaan stinken

 13. legalblond

  De waarheid is ook helemaal niet dat MBS de opdracht heeft gegeven om Khashoggi te vermoorden. Die opdracht kwam van de Deep State, met als enige doel om de macht van MBS aan te tasten en hun greep op SA te versterken. Trump begrijpt dat heel goed en laat zich daarom ook niet manoevreren in de positie waar de Deep State hem heen wil duwen.

 14. Arie B

  Als ik Trump was zou ik me ook niet laten gebruiken door Erdogans. Die probeert hier politiek een slaatje uit te slaan door o.a. als straf dan maar Gulun uit te laten leveren. Dictator Erdogan roeptoetert er flink op los in zijn politieke propaganda-uren maar is zelf ook zeer slecht voor journalisten. Er liggen er tientallen in kerkers weg te kwijnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.