'FVD is aan het verwelken: crowdfunding mislukt, ALV raakt niet uitverkocht… ik zeg m'n lidmaatschap op!'

'FVD is aan het verwelken: crowdfunding mislukt, ALV raakt niet uitverkocht… ik zeg m'n lidmaatschap op!'

Aanstaand oud-FVD-lid Rob van Gemert is klaar met de partij van Thierry Baudet, zo zegt hij in een ingezonden artikel. "Mijn lidmaatschapsopzegging gaat op de bus. Voor de tweede keer. Nu aangetekend!" Hij hekelt het narcisme van de partijleider, de mislukte acties en het feit dat de beweging een "gesloten bolwerk" is.
De partij Forum voor Democratie bestaat nu twee jaar. En zit anderhalf jaar in de Tweede Kamer. Hoe gaat het nu eigenlijk? De start was voorzichtig; slechts met twee zetels in de kamer. Voor de partijtop een teleurstelling; men rekende op vier á vijf zetels. Ze hádden wel bijna een derde en eindigden in feite op 2,8. De Turkse minister zat hen echter dwars, dat leverde Rutte als ineens de staatsman zijnde toch net weer een paar zetels op.

Daarna was er ineens een periode van bloei. De partij-top had een leuk snoepreisje naar het ACRE congres in Miami in mei 2017. In de zomer kwam vervolgens een hardere toon, vooral intern, én een koerswijziging, die door de dissidenten al werd opgemerkt. Waarmee de FvD zetels begon af te pakken van de PVV. In weerwil van Baudet’s belofte, dat hij de VVD ‘tot onder de tien zetels ging brengen'.

Baudet en de partijtop gingen zich half oktober te buiten met een diner met de Amerikaanse racist Jared Taylor in het dure Ambassade Hotel, op kosten van de partij, gedurende 5 uur. Ze schrokken zich wild dat het ontdekt werd. Maar maakten er haastig ‘onderzoek’ van; ze spreken nou eenmaal 'dagelijks tientallen mensen'. Het is voor mij onbegrijpelijk dat het journaille dit zo makkelijk heeft laten lopen, en er verder niet op doorvroegen. Een gesprek als ‘onderzoek’ kan je ook doen in een zaaltje van een Van der Valk-hotel, voor twee uur gehuurd, met een karaf water en twee glazen. Dat hoeft niet door middel van een duur diner in een chic hotel, op kosten van de partij.

Ik heb dat onderzoek dus zelf maar gedaan; door een half uurtje rond te lezen op American Renaissance (hé, waar heb ik dat woord vaker gehoord…?). Dat is de site van Taylor. Ook las ik wat recensies over zijn boeken. Zijn vriendje Richard Spencer wiens aanhangers eens de Hitler-groet brachten, met de uitspraak ‘Hail Trump’ vergezeld, houdt bijeenkomsten met vlaggen, vaandels, zwarte kleding en parades. En sport en spel. Puur neo-nazisme.

Maar volgens Baudet ben je toch niet uit het juiste hout gesneden als je niet voor FvD uitkomt. Heel veel mensen passen er echter logischerwijze voor om hun FvD-voorkeur kenbaar te maken in hun omgeving, en zó kom je dan op een gegeven moment ook niet echt verder natuurlijk.

Voor en tijdens de ALV van 2017 waren de spanningen daarom al hoog opgelopen in de partijtop. En rolden er koppen en werden dingen doorgedrukt. In november 2017 werden zelfs de provinciale teams met alle vrijwilligers van het eerste uur opgeheven. De dissidentenkwestie kwam vervolgens zeer duidelijk naar buiten in februari en maart 2018. Wat een smet wierp op het woordje democratie in de partijnaam. Tóch steeg de partij in de maanden daarna nog in de peiling. Tot een mooi resultaat bij Maurice de Hond waarbij de partij op 16 stond en de PVV op 14.

Hoogmoed komt echter voor de val. Wie zich onaantastbaar maakt, gaat zich ook zo gedragen. We kregen de naaktfoto. Daar zit men op het platteland en in de provincie niet op te wachten. Bij GeenStijl en de JFVD vonden ze het misschien prachtig, maar die zijn tezamen maar een halve zetel qua kiezers. De uitdrukking 'ondoordacht provinciaal geklooi' en ‘naïef politiek amateurisme’ in zijn brief naar de dissidenten, was als volledige Amsterdamse partij-top ook niet echt tactisch… ‘Provinciaal’ als in: boerig, dom, laag, volks en plattelands? Wie zal het zeggen?

Die werkelijke aard kwam ten volle tot uiting in de uitspraak 'beneden mijn waardigheid'. Baudet liet zich kennen: hij was tijdens de algemene politieke beschouwingen overdag niet aanwezig, maar dronk wel wijn. Ineens stond de partij drie zetels in de peiling lager, en regende het opzeggingen. In paniek werd er fluks een ronkend filmpje gemaakt over de aankomende Provinciale Statenverkiezingen en naar de leden gemaild.

Sinds de zomer is er echter de megalomane doelstelling van de crowdfundings-actie van €1 miljoen. De eerste €100.000 euro was er in tien dagen. Regiocoördinatoren doneerden rond de €500, dus dat schoot lekker op. De volgende €100.000 was er echter pas 110 dagen later. En nu de helft van de beschikbare tijd inmiddels verstreken is, met een dure december in het vooruitzicht, en een zuinige januari waarin iedereen niks meer uitgeeft, staat de teller pas op €230.000 euro. Veelzeggender daarbij is het feit dat slechts 3200 leden hebben gedoneerd. Van de 25.000 leden: slechts 12%. Ondanks teksten in de partijmails dat ‘als alle leden nou even € 50,- euro betalen, we er zijn’. Dit bovenop het lidmaatschapsgeld van € 25,- . Mensen geven in een collectebus voor zeer goede doelen doorgaans € 1 á 2 euro. En bij de doneeractie voor de Blokkeerfriezen waren er in zeven dagen tijd 10.000 mensen zomaar gemiddeld 20 euro per persoon schonken; twee ton in totaal. Maar de partijtop vindt dat de FvD de leden best 75 euro mag kosten. En dat pikken de leden blijkbaar niet.

De crowdfundings-actie is dus mislukt. En ook is de ALV nog steeds niet uitverkocht! Dat was vorig jaar wel anders...

Nu is er paniek in de partij-top. En worden er mensen ingevlogen die moeten aangeven waar het nou aan ligt. Dat weten ze zelf namelijk niet. Zelfreflectie is Thierry vreemd. Hoewel het hem al honderden keren verteld is, en je het overal ziet staan op internet: zijn eeuwige übernarcisme, zelfingenomenheid, benadrukken van zijn zelfvermeende hoog-intelligentie, en zijn badinerende elitaire- en excentrieke gedrag schijnt hij niet te hoeven matigen. Er is immers niemand die hem evenaart, toch? "Ik word Minister-President. Tuurlijk. 100%."

Tel daarbij op dat de partijtop een gesloten bolwerk is, zij zich omringd hebben met getrouwelingen die natuurlijk op alles enthousiast ja knikken, en geen echt partijkantoor hebben dat mails en telefoontjes beantwoordt. De teruggang naar 10 zetels, met de PVV weer op 21 zetels, is dus logisch.

Kritiek leveren als lid heeft geen zin; je komt gelijk op de zwarte lijst te staan. Mede-oprichter Henk Otten staat bekend om die methode. Vraagt eigenlijk niemand zich ooit eens af waarom de partijtop zichzelf voor onbepaalde tijd heeft aangesteld? Waarom wil de penningmeester Otten blijkbaar niet dat er een opvolger komt na hem? Baudet blijft ondertussen partijvoorzitter én fractievoorzitter. Het bestuur bestaat eigenlijk uit slechts twee man. Die ook nog eens zakelijk aan elkaar verbonden zijn.

Kortom, mijn lidmaatschapsopzegging gaat op de bus. Voor de tweede keer. Nu aangetekend…

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties