Zwakke Trump: VS blijft achter "geweldige bondgenoot Saoedi-Arabië" staan

Geen categorienov 20 2018, 16:00
Oke, dit is toch best wel triest eigenlijk.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag laten weten dat het in zijn ogen zeer wel mogelijk is dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman op de hoogte was van het moordcomplot tegen Jamal Khashoggi, de Saoedische journalist die eerder dit jaar vermoord werd toen hij een bezoekje pleegde aan het Saoedische consulaat in Turkije.
Aangezien Amerika zichzelf altijd neerzet als moreel superieur en buitengewoon principieel -- publiekelijk in ieder geval, als niemand meekijkt gaat het er altijd al wat anders aan toe -- zou je denken dat die opmerking betekent dat Trump heel binnenkort in actie komt tegen het Saoedische koningshuis. Helaas voor een ieder die vindt dat overheden kritische journalisten niet zomaar even mogen vermoorden doet Trump precies het tegengestelde:

President Trump is niet van plan zijn "geweldige bondgenoot" Saudi-Arabië te straffen met economische sancties naar aanleiding van de moord op journalist Khashoggi op het Saudische consulaat in Turkije. De Amerikaanse president zegt in een verklaring dat hij de moord verschrikkelijk vindt, maar dat het dom zou zijn de lucratieve wapencontracten en de "nauwe banden" met het olierijke land te beëindigen.

De Saoediërs pleegden de buitengewoon brute moord op Khashoggi -- hij werd eerst gemarteld, daarna vermoord, en vervolgens werd zijn lijk vrijwel zeker in stukken gesneden -- omdat ze ervan overtuigd waren dat ze ermee weg zouden komen, ja, zelfs als ze betrapt werden. En ja hoor, Trump geeft ze nu alsnog gelijk. Ja, de kroonprins wist er vrijwel zeker van, ja, de moord was verschrikkelijk, en ja, het zegt ook het één en ander over het Saoedische koningshuis dat het dit soort misdaden pleegt... maar hé, OLIE EN WAPENS!
Jammer, ik kan niet anders zeggen.
Aan de andere kant zullen Trumpfans natuurlijk roepen dat dit 'realpolitik' is en dat Trump gelijk heeft; dat er grote belangen op het spel staan en dat die niet in gevaar gebracht moeten worden. Misschien. Maar roep dan niet dat je oh zo principieel bent en zet jezelf niet neer als universele verdediger van de mensenrechten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten