Verstappen knokt van tiende plek naar keurige derde plek tijdens Grand Prix van Abu Dhabi

Geen categorienov 26 2018, 9:00
Gisteren vond de laatste Grand Prix van het F1-seizoen 2018 plaats in Abu Dhabi. De Verenigde Arabische Emiraten waren het schouwspel waar nog één keer werd geracet om de prijzen alvorens de renstallen zich voorbereiden op 2019. Na afloop van een enigszins teleurstellende kwalificatie, waarin Verstappen niet in staat was een ultieme hot lap neer te zetten, moest zijn Red Bull vanaf de derde rij starten op plek zes. Op zich een prima uitgangspositie voor de race, ware het niet dat Verstappen een dermate slechte start beleefde dat hij al snel mid field terecht kwam op plek tien. Maar daarna herpakte de Red Bull coureur zich en wist hij snel langs zijn concurrenten te gaan. Uiteindelijk werd Verstappen derde: een keurig resultaat. Is hij klaar voor het kampioenschap?
Daar lijkt het wel op. Het begint op te vallen hoe consistent Verstappen aan het einde van het seizoen 2018 rijdt. Dat hij snel is dat wisten we, een race winnaar evenzo, maar de afgelopen races heeft hij behalve heel hard rijden geen gekke dingen gedaan. Daarmee lijkt een serieuze titelkans voor Verstappen in zicht in 2019, mits zijn auto voldoende snelheid heeft. De consistentie lijkt er te zijn. Zo haalde hij in de laatste tien races van het seizoen zeven podiumplekken waaronder een overwinning in Mexico. En de laatste vijf races waren helemaal mooi, want tijdens deze races haalde hij telkens het podium. Heel anders was dat vorig jaar. Ook toen was Verstappen regelmatig op het podium te zien, maar was zijn consistentie nog onvoldoende om een serieuze kandidaat te zijn voor het kampioenschap. In de laatste tien races van 2017 behaalde Max slechts drie podiumplaatsen. In de eerste helft van 2017 haalde hij van de eerste 10 races slechts 5 keer de finish.
[caption id="attachment_214278" align="aligncenter" width="603"]De uitslag van de laatste Grand Prix in Abu Dhabi. Bron: Screenshot GPUpdate.net De uitslag van de laatste Grand Prix in Abu Dhabi. Bron: Screenshot GPUpdate.net[/caption]
Ook de resultaten in het klassement om de wereldtitel liegen er niet om. Door zijn consistente prestaties in de afgelopen weken wist Verstappen bijna een derde plek te halen in het coureurskampioenschap. Hij werd vierde op twee punten achterstand van Kimi Räikkönen, die gisteren zijn laatste race reed en de finish jammer genoeg niet haalde. Verstappen begon zijn race dus matig en viel vrij snel terug van plek zes naar tien. Hij kwam achter de Force India van Esteban Ocon terecht, waarmee hij vorige race een akkefietje had. Verstappen wist Ocon vrij eenvoudig in te halen waarna hij het hazenpad nam. Heel even leek het erop dat Ocon zijn auto te scherp zou indraaien waardoor weer een botsing zou ontstaan, maar in tegenstelling tot Brazilië besloot de Fransman op het laatste moment om meer afstand te nemen en ging het allemaal net goed. Daarna raakte Verstappen op stoom en haalde de ene na de andere in. Uiteindelijk reed hij zichzelf naar een keurige derde positie. Een geslaagd seizoen voor Verstappen die daarmee vierde wordt in het kampioenschap. Mits de auto volgend jaar vanaf dag 1 competitief is, maakt Verstappen een kans op de wereldtitel.