Zorgverzekering 77 euro duurder in 2019: overstappen loont

Geen categorienov 15 2018, 14:12
Nederlanders gaan volgend jaar bijna 77 euro meer premie betalen voor hun zorgverzekering. Dat blijkt uit een berekening van Zorgwijzer.nl.
Een gemiddelde basispolis kost 118,34 euro per maand in 2019. De onderlinge verschillen zijn echter groot: de goedkoopste basisverzekering kost ‘maar’ 79,95 euro maandelijks, terwijl men voor de duurste verzekering 114,15 euro per maand moet neerleggen. Een enorm verschil. Reden genoeg om een overstap van zorgverzekering te overwegen.
De NZa rekende al uit dat verzekerden gezamenlijk zo’n 40 tot 60 miljoen euro op jaarbasis besparen door te wisselen van verzekeraar.

Run op goedkopere verzekeringen

Door de stijgende premies komt er een run op goedkopere zorgverzekeringen. Dit zijn met name internetverzekeringen waarbij je al je zorgzaken online regelt, zoals ZieZo, Ditzo, Anderzorg en Just.
Maar hoe kom je erachter of je kunt besparen op je zorgverzekering? Simpel: vergelijk je zorgverzekering, bijvoorbeeld via een zorgvergelijker.
Met name mensen die collectief zijn verzekerd, bijvoorbeeld via hun werkgever kunnen veel besparen op hun zorgkosten. De praktijk wijst uit dat deze groep vaak al jarenlang verzekerd bij dezelfde verzekeraar voor een te hoge premie of een onnodig uitgebreide dekking.

Vrije zorgkeuze

Wat opvalt uit de berekeningen van Zorgwijzer is dat verzekerden in 2019 meer betalen voor vrije zorgkeuze. Dat getuige de fors duurdere restitutieverzekeringen. Voor een doorsnee restitutiepolis betaal je als verzekerde ruim 118 euro per maand. Dat is gemiddeld 10 euro meer dan voor een naturaverzekering.
Bij een zorgverzekering met vrije zorgkeuze kun je in ieder ziekenhuis terecht voor de behandeling, zonder bij te betalen. Bovendien ontvang je een hogere vergoeding als je gebruik maakt van zorgaanbieders die geen contract hebben gesloten met de verzekeraar. Dit geeft een grotere keuzevrijheid voor de verzekerde.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten