Zorgverzekering 77 euro duurder in 2019: overstappen loont

Nederlanders gaan volgend jaar bijna 77 euro meer premie betalen voor hun zorgverzekering. Dat blijkt uit een berekening van Zorgwijzer.nl.

Een gemiddelde basispolis kost 118,34 euro per maand in 2019. De onderlinge verschillen zijn echter groot: de goedkoopste basisverzekering kost ‘maar’ 79,95 euro maandelijks, terwijl men voor de duurste verzekering 114,15 euro per maand moet neerleggen. Een enorm verschil. Reden genoeg om een overstap van zorgverzekering te overwegen.

De NZa rekende al uit dat verzekerden gezamenlijk zo’n 40 tot 60 miljoen euro op jaarbasis besparen door te wisselen van verzekeraar.

Run op goedkopere verzekeringen

Door de stijgende premies komt er een run op goedkopere zorgverzekeringen. Dit zijn met name internetverzekeringen waarbij je al je zorgzaken online regelt, zoals ZieZo, Ditzo, Anderzorg en Just.

Maar hoe kom je erachter of je kunt besparen op je zorgverzekering? Simpel: vergelijk je zorgverzekering, bijvoorbeeld via een zorgvergelijker.

Met name mensen die collectief zijn verzekerd, bijvoorbeeld via hun werkgever kunnen veel besparen op hun zorgkosten. De praktijk wijst uit dat deze groep vaak al jarenlang verzekerd bij dezelfde verzekeraar voor een te hoge premie of een onnodig uitgebreide dekking.

Vrije zorgkeuze

Wat opvalt uit de berekeningen van Zorgwijzer is dat verzekerden in 2019 meer betalen voor vrije zorgkeuze. Dat getuige de fors duurdere restitutieverzekeringen. Voor een doorsnee restitutiepolis betaal je als verzekerde ruim 118 euro per maand. Dat is gemiddeld 10 euro meer dan voor een naturaverzekering.

Bij een zorgverzekering met vrije zorgkeuze kun je in ieder ziekenhuis terecht voor de behandeling, zonder bij te betalen. Bovendien ontvang je een hogere vergoeding als je gebruik maakt van zorgaanbieders die geen contract hebben gesloten met de verzekeraar. Dit geeft een grotere keuzevrijheid voor de verzekerde.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Met de dieven in het kabinet en het domrechtse stemvee krijg je dit

  1. Baaz

   We hebben het inderdaad wel. Geld verdienen aan gezondheid en ziekte…

 2. Aytas

  De premie is niet hoog genoeg om de zorgkosten te dekken. Ik denk dat we blij mogen zijn dat de coöperatieve instellingen voor hun leden reserves opbouwen die ze in de toekomst aan de zwakkeren kunnen uitkeren.

 3. Rosasolis

  Ik denk dat dit bericht sterk overdreven is. Wij zijn lid van Menzis en hebben gisteren onze nieuwe polis gekregen. Voor ons tweeen wordt het alleen maar 2% duurder, en wat er verder vermeld werd: totaal 9 euro per maanden duurder. Op de radio nieuws heb ik gehoord, dat het bij sommige andere zorgverzekeraars 4% hoger wordt. Na informatie te hebben gewonnen, zijn er nu grote problemen met Zilver Kruis. Wij blijven bij Menzis in Enschede. Voor jarenlang heeft dit fijne zorgverzekeraar het beste dienst gegeven. Helaas kan Menzis niet langer sponsor zijn van de Zondag Ochtend concerten vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Anders zou ons premie nog veel hoger worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.