Aanpak van ‘de machocultuur’: Amsterdamse brandweer inmiddels al vijftig brandweerlieden gewaarschuwd of gestraft

Brandweercommandant Schaap treedt op als herdershond en pakt ‘machocultuur’ bij de Amsterdamse brandweer aan. Zes ontslagen en vijftig waarschuwingen of straffen zijn in twee jaar tijd al uitgedeeld. Dat meldt de NOS.

Nieuwszender AT5 deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) en deed onderzoek. Zij kwamen tot de conclusie dat er flink wat aan de hand is bij de Amsterdamse brandweer. In 2016 werd commandant Schaap door wijlen burgemeester Van der Laan aangesteld om de ‘machocultuur’ te doorbreken bij de brandweer.

Dat verliep alles behalve soepel. De één na de andere brandweerman kreeg een tik op de vingers, werd geschorst of een salarisschaal teruggezet en kon soms zelfs rekenen op ontslag. In één geval ging het om een brandweerman die dronken op de kazerne verscheen en een andere liet zich negatief uit over commandant Schaap op Facebook.

Commandant Schaap deed zelf twee keer aangifte wegens naar hem geuite bedreigingen vanuit zijn eigen korps. Zijn aanstelling is dus op z’n zachtst gezegd niet een erg geliefde beslissing geweest.

In hoeverre dit allemaal te wijten is aan ‘machocultuur’ of het handelen van commandant Schaap zelf, is onduidelijk, maar dat de vlam in de pan is geslagen staat buiten kijf. Commandant Schaap is zelf ook geen onbesproken figuur en raakte in opspraak door uitspraken over de ondernemingsraad van de brandweer. Hij noemde ze ‘een medezeggenschapsmaffia’, maar de context is onduidelijk.

De brandweer heeft in ieder geval wat brandjes te blussen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. C.A.Barstow

  Als geboren Rotterdammer lach ik mij een kriek over wat er in 020 gebeurd!

  1. Original NL

   Als geboren nederlander word ik ziek over wat er in 020 gebeurd!

  2. Beukman

   Wij Amsterdammers gunnen R’knorders ook hun lolletje, @Barstow. We weten immers hoe moeilijk jullie het hebben daar in Betonrotterdam aan de Maas.

 2. denktenk

  Waterlijding.

 3. Beukman

  Ik wens Schaap veel sterkte en wijsheid. Weinig dingen zijn zo moeilijk als het veranderen van een bedrijfscultuur, al helemaal als het gaat om een bedrijf waar het personeel fysiek én mentaal dicht op elkaar zit. Probeer daar maar eens tussen te komen.

 4. sjun

  Binnenkort regent het onvervulde vacatures. Geluiden over een alternatief brandweerkorps weerklinken al.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.