Aboutaleb wil af van boetes voor daklozen en zoekt naar middelen voor hulp

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil af van boetes voor dak- en thuislozen. ‘Van een kale kip kun je niet plukken,’ is de gedachte en Aboutaleb zoekt naar alternatieven. Via de NOS.

Op het moment werkt het zo dat een dak- of thuisloze zich nogal eens in de penarie werkt door overlast te veroorzaken en het alcoholverbod overtreedt. Dan krijgt zo’n figuur een boete van €90,- die hij natuurlijk niet kan betalen. De gemeente komt dan met waarschuwingen, aanmaningen en verhogingen, waardoor zo’n arme ziel ineens zit opgescheept met een boete van 2000 à 3000 euro. Die kan die natuurlijk al hélémáál niet betalen en dus wordt de boel kwijtgescholden.

De ambtenaren bij de gemeente volgens natuurlijk gewoon de procedure en steken tijd en moeite in het proberen te innen van de boete en het tijdig registeren van de stand van zaken. De gemeente loopt dus niet alleen 90 euro mis maar pist ook nog eens een hoop geld, tijd en energie weg aan het verhogen van die boete terwijl er toch niks van terecht komt.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat Aboutaleb op zoek wil gaan naar alternatieven in de vorm van hulp. Concrete voorstellen liggen er niet maar het zou duidelijk beter voor iedereen zijn als zulke mensen weer wat kunnen gaan bijdragen aan de maatschappij. Die hulp zal weliswaar óók geld kosten maar, zolang het geen druppel op een gloeiende plaat is, levert het uiteindelijk ook weer wat op.

Diezelfde denkwijze zie je ook bij de Belastingdienst en aanverwante organisaties steeds meer opduiken. Niet langer ‘je moet gewoon betalen en je had maar niet zo dom moeten doen’ maar betalingsregelingen, meedenken met de burger en kijken hoe er in ieder geval nog íets kan worden betaald.

Mensen die financieel in de put zitten, helemaal figuren die lange termijn schulden hebben, zitten vaak ook mentaal in de put. Kwijtschelden maakt de maatschappij het slachtoffer en druk blijven uitoefenen duwt zo iemand alleen maar verder in de neerwaartse spiraal.

Een fatsoenlijke vorm van hulp kan er toe leiden dat wellicht een deel van de schulden wordt kwijtgescholden of wordt uitgesteld, maar biedt wel de mogelijkheid dat zo iemand op de lange termijn weer gaat bijdragen. Dit zijn allemaal hele mooie woorden en behoorlijk abstract, maar Aboutaleb kan met zijn standpunt wel iets teweeg brengen dat voor ons allen, inclusief de mensen in  het rood, een positieve werking heeft. Hangt volledig af van de voorstellen en de keuzes in de gemeenteraad natuurlijk, maar a man can dream.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. sjun

  Dat klinkt verstandig. Eerst de eigen daklozen integreren en op weg helpen, dan pas toelating aan de grens. En ook dat mag veel selectiever.

 2. Aytas

  ‘Kwijtschelden maakt de maatschappij het slachtoffer en druk blijven uitoefenen duwt zo iemand alleen maar verder in de neerwaartse spiraal.’

  Het is beter dat er veel eerder hulp wordt geboden. De budget zorgverzekering die misbruikt werd door de onvolwassen volwassenen had alleen voor de doelgroep beschikbaar moeten zijn. De simpele ziel kan met zoiets niet omgaan.

 3. Aytas

  Wout ik denk dat Ik jou laatst iets naar het hoofd heb geslingerd wat niet terecht was. Bij deze wil ik jou mijn excuses aanbieden. Sorry en ik hoop dat je mijn excuus aanvaard. Ik zal de volgende keer zorgen mijn informatie beter op orde te hebben.

  1. Wout Willemsen

   Waar ging het over en wat voor informatie had je niet op orde? Ik trek het me allemaal niet aan hoor maar als wat je zegt klopt, aanvaard ik je excuses gewoon hoor 🙂

   1. Aytas

    Ik beschuldigde jou van rassenleer.

    Of je het je aantrekt of niet als ik mis zit wil ik daar eerlijk over zijn, ik wil namelijk zelf ook correct behandelt worden dan hoor ik een ander ook zo te behandelen.

    1. Aytas

     Niet dat ieder woord op een weegschaal hoeft maar een onterechte beschuldiging wil ik recht zetten. Ik ben voor recht door zee. Ik hoop dat je begrijpt hoe ik dat bedoel.

     1. Wout Willemsen

      Ja hoor, helemaal prima. Netjes dat je recht wilt zetten en zoals ik zei, excuses aanvaard!

 4. Pedrito

  Nee maar, onze politiek-bestuurlijke sukkels dreigen te ontwaken uit hun natte machtsdroom vol zinloze maatregelen.

 5. toetssteen

  Wat een mal artikel. Wat hier staat is in feite: de brave oppassende burger kan een dikke prent verwachten als hij/zij een keer te vroeg de container buiten zet, maar als een beschonken dakloze (waar haalt hij/zij het geld vandaan?) zijn lege blikjes bier tegen de ramen van jan of marie oppassend smijt, dan blijft zulks zonder gevolgen.
  Over een negatieve tweedeling gesproken.

  Laat hen in plaats van een boete te betalen, maar lege blikjes en scherven van lege flessen bij elkaar rapen.

 6. Karel de Grote

  Zet de boel maar weer op de kop, als hij/zij niet kan betalen, hup in de bajes. zijn ze meteen niet dakloos meer en de buurt heeft er geen last meer van.

  1. Aytas

   Dat lost echt wat op en kost handen vol geld.

   Beter is hulp op onvrijwillige basis, waarvan meer kostenbesparing te verwachten valt.

 7. fusilier

  Ben niet voor kwijtschelding, maar een boete van 10 euro voor overlast ,is hier op zijn plaats. En welke boete staat er op illegaal de grens oversteken,wat dagelijks gebeurt.

 8. Meriadoc Brandebok

  Wanneer wordt die Aboutaleb nu eens PvdA-lijsttrekker? Eindelijk een man met kwaliteiten en dan stopt de PvdA hem weg in Rotterdam. 🙂

 9. Gerlos

  Lijkt mij juist, er is toch niks te halen bij deze figuren.

 10. Lugar

  Boetes, jaja.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.