Amerika en Engeland krijgen langzamerhand een Nederlandse traditie!

Geen categoriedec 14 2018, 21:00
Nee, geen oliebollen rond Nieuwjaar of carnaval, maar zo'n fijne discussie als het jaarlijks terugkerende Zwarte-Piet gezever. Waar bij ons wordt gezeurd over Piet, gaat het daar nu over, hoe kan het ook haast anders, een genderneutrale Kerstman.
Een of ander grafisch bureau deed onderzoek door middel van enquêtes en meende het de moeite waard te vinden om hun onderzoeksresultaten, op basis van zo'n 4000 respondenten, te moeten publiceren.
De volstrekt beladen vraag hoe mensen de traditionele kerstman zouden willen moderniseren leverde idiote resultaten op. Zo vindt twintig procent het een goed idee als hij tattoo's en een iPhone zou hebben en mogen de rendieren wel een keer worden vervangen door een hoverboard. Zo'n 1000 mensen vonden het zelfs een goed idee dat de Kerstman genderneutraal zou worden, of zelfs een vrouw!
Nu is de Kerstman natuurlijk een zo steriele, materialistische traditie als maar zijn kan (dus who Kers), toch raakt dit soort geouwehoer een snaar. Want kennelijk kan een kut bedrijfje als dit bureau, op zo'n manier culturele invloed uitoefenen. Prima dat het nu maar om de Kerstman gaat en dat zal ook heus wel weer overwaaien, maar er zijn zat tradities of aspecten van een culturele identiteit te bedenken waar je niet wil dat zomaar mee gerommeld wordt.
Niet iedere traditie moet zomaar worden blootgesteld aan publieke discussie met de potentie om veranderingen te moeten doorstaan omwille van de stuurloze massa. Je kunt erop wachten dat er binnen de kortste keren een of andere graftak het idee oppert om een islamitische variant van Sinterklaas te introduceren omdat Sinterklaas door zijn christelijke aard een symbool voor exclusiviteit vormt of zo. Misschien wordt het ook tijd voor een enquête om te kijken of er animo is om de oorlog in Irak en Syrië te gaan herdenken, gezien een aantal 'Nederlanders' daar familie en verzetsstrijders zijn verloren. Kun je dat mooi combineren met 4 en 5 mei (maar waag het eens om Duitse soldaten te eren). Maar goed, het punt is duidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten