Wat een puik voorstel: leerlingen van álle niveaus op één hoop!

Wat een puik voorstel: leerlingen van álle niveaus op één hoop!

De Onderwijsraad heeft zich iets te veel laten inspireren door halve tamme figuren als minister Van Engelshoven en praktisch heel D66! Lekker leerlingen van álle niveaus op één hoop gooien, what could go wrong? Via NU.nl.

Nederland is er weer eens verschrikkelijk slecht aan toe en dus moet er weer iets héél ingrijpend gebeuren want anders krijgen we nooit gelijkheid! Het probleem van vandaag? Leerlingen en hun sociale omgeving. De Onderwijsraad meent dat het goed zou zijn voor brugklassers en scholengemeenschappen in het algemeen als leerlingen met mensen buiten hun eigen sociale omgeving in aanraking komen. Nou doen ze dat kennelijk niet genoeg uit zichzelf dus ja, dan druk je het ze maar door de strot!

Los van wat het effect op de leerprestaties voor zowel vmbo'ers als havisten en vwo'ers gaat zijn (hint: negatief), gaat het op sociaal vlak, waar heel het voorstel om draait, ook compleet mank.

Ik weet niet hoe het elders in het land is maar hier in Twente viel een duidelijk verschil te merken tussen vmbo'ers (en de verschillende niveau's daartussen), havisten en vwo'ers. Keihard gechargeerd en gegeneraliseerd kwam het neer op dit:

De vwo'er treiterde de docent door interesse in zijn vak te veinzen en kut vragen te blijven stellen tot de docent gek werd, de vmbo'er haalde de banden onder de auto van zijn docent vandaan of zette het schrift van zijn klasgenootje in de hens. Allebei hilarisch natuurlijk maar zulke lui moet je niet bij elkaar zetten.

Het is weliswaar een feit dat beide niveaus langs elkaar heen leven en andere sociale vaardigheden meekrijgen die gericht zijn op hun eigen groep, maar daar zijn dan ook zat redenen voor (en is niet erg).

Als je op het vmbo wordt gepest heb je meer kans dat het ophoudt door de boosdoener voor het oog van je medeleerlingen snoeihard neer te hoeken dan dat je netjes de docent informeert over het pestgedrag. Als je naar de docent stapt ben je praktisch een mietje.

Een vwo'er zou het doorgaans andersom doen door eerst de docent te informeren. Hij komt zelfs alleen maar méér in de problemen als hij erop los zou meppen. Voor zijn medeleerlingen is de vwo'er dan namelijk agressief en impulsief: status verlagend. De vmbo'er daarentegen kan respect verwachten, zelfs van knaapjes die twee koppen groter zijn.

Ze zouden in het geval van een vechtpartij overigens beide een tik op de vingers krijgen vanuit school, maar dat heeft waarschijnlijk meer consequenties voor de vwo'er dan de vmbo'er.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties