Amerika en Engeland krijgen langzamerhand een Nederlandse traditie!

Amerika en Engeland krijgen langzamerhand een Nederlandse traditie!

Nee, geen oliebollen rond Nieuwjaar of carnaval, maar zo'n fijne discussie als het jaarlijks terugkerende Zwarte-Piet gezever. Waar bij ons wordt gezeurd over Piet, gaat het daar nu over, hoe kan het ook haast anders, een genderneutrale Kerstman.

Een of ander grafisch bureau deed onderzoek door middel van enquêtes en meende het de moeite waard te vinden om hun onderzoeksresultaten, op basis van zo'n 4000 respondenten, te moeten publiceren.

De volstrekt beladen vraag hoe mensen de traditionele kerstman zouden willen moderniseren leverde idiote resultaten op. Zo vindt twintig procent het een goed idee als hij tattoo's en een iPhone zou hebben en mogen de rendieren wel een keer worden vervangen door een hoverboard. Zo'n 1000 mensen vonden het zelfs een goed idee dat de Kerstman genderneutraal zou worden, of zelfs een vrouw!

Nu is de Kerstman natuurlijk een zo steriele, materialistische traditie als maar zijn kan (dus who Kers), toch raakt dit soort geouwehoer een snaar. Want kennelijk kan een kut bedrijfje als dit bureau, op zo'n manier culturele invloed uitoefenen. Prima dat het nu maar om de Kerstman gaat en dat zal ook heus wel weer overwaaien, maar er zijn zat tradities of aspecten van een culturele identiteit te bedenken waar je niet wil dat zomaar mee gerommeld wordt.

Niet iedere traditie moet zomaar worden blootgesteld aan publieke discussie met de potentie om veranderingen te moeten doorstaan omwille van de stuurloze massa. Je kunt erop wachten dat er binnen de kortste keren een of andere graftak het idee oppert om een islamitische variant van Sinterklaas te introduceren omdat Sinterklaas door zijn christelijke aard een symbool voor exclusiviteit vormt of zo. Misschien wordt het ook tijd voor een enquête om te kijken of er animo is om de oorlog in Irak en Syrië te gaan herdenken, gezien een aantal 'Nederlanders' daar familie en verzetsstrijders zijn verloren. Kun je dat mooi combineren met 4 en 5 mei (maar waag het eens om Duitse soldaten te eren). Maar goed, het punt is duidelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer