Gele hesjes nu ook in Israël!

Gele hesjes nu ook in Israël!

Frankrijk heeft wat teweeggebracht! Na België en Nederland is nu ook de beurt aan Israël om te mogen stoeien met de 'gele hesjes'-beweging. Ook hier gaat het om de steeds hogere prijzen en lage lonen. Dat meldt De Telegraaf.

Kennelijk zijn er sinds 2011 al meerdere malen protestbewegingen geweest die de steeds hogere kosten en lage lonen in Israël probeerden aan te kaarten. Dat is ze kennelijk nog niet goed genoeg gelukt want plots heeft Israël een heuse 'gele hesjes'-beweging.

De krant Haaretz sprak één van de leden die zei: "Mensen willen en kunnen niet nog meer betalen. Elektriciteit en water zijn geen luxe." De groep maakt zich inmiddels op voor de volgende protestactie.

Of het in Israël ook zo intens zal gaan worden als in Frankrijk, valt nog niet te zeggen. In Frankrijk waren er namelijk 136.000 mensen op de been en zijn er zo'n 1700 mensen gearresteerd. Er zijn zes doden gevallen sinds 17 november.

Israël daarentegen is peanuts vergeleken met Frankrijk. Zij hadden te maken met zo'n 250 man en tien arrestaties. Nu is Israël natuurlijk ook een stuk kleiner qua oppervlak en bevolking, maar het zit de mensen wel behoorlijk hoog! De politieke situatie is natuurlijk ook wezenlijk verschillend vergeleken met de westerse landen. De continue spanning tussen Israël en de Palestijnen natuurlijk, maar ook de economische conditie van het land. Weinig landbouwgrond, een sterk leger, afhankelijk van Amerikaanse steun en gespannen handelsrelaties met buurlanden is natuurlijk geen ideale mix van condities voor lage prijzen en belasting. We gaan zien hoe de situatie in Israël zich gaat ontwikkelen, het kan snel escaleren!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer