Belgische regering door Marrakesh Pact uiteen: N-VA stapt uit de regering

De Belgische regering is verdeeld over het tekenen van het VN-migratiepact van Marrakesh. Dusdanig dat staatssecretaris Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn positie vacant heeft gesteld en de N-VA haar regeringspositie heeft opgegeven. Ze willen niet langer meeregeren in een kabinet dat dit pact ondertekend. Daarmee houden belangrijke kopstukken van de grootste Vlaamse partij woord na wekenlange campagne tegen ondertekening van het pact. Open Vld-voorman Karel De Gucht wist meteen in extremen een duiding te geven aan de weerstand die de N-VA tegen het pact toonde: “Maar zo’n campagne, die gewoon racistisch is, kan niet ontstaan zonder een draagvlak in een partij.” Dat is natuurlijk pertinente onzin, maar blijkbaar denk De Gucht dat dit soort leugenachtige insinuaties tegenover de N-VA gerechtvaardigd zijn.

De N-VA vroeg gisteren om 20.00 uur, als grootste partij van de regering, alsnog om niet te ondertekenen. Dat is een verzoek van landgenoot tot landgenoot, maar de loyaliteit bleek in New York te liggen. Dit verzoek werd door de andere  partijen afgedaan als een no-go. De Belgen zouden immers al hebben beloofd te tekenen. En belofte maakt schuld. Maar beloften en afspraken breek je ook weleens, wanneer blijkt dat de afspraak niet aan de wensen van een van beide partijen voldoet. Zo was de Belgische regering wel bereid om te stoppen met de aanschaf van Fyra-treinen, want ondanks een akkoordje bleek die trein niet te functioneren. Met andere woorden: het is onzin dat de overige partijen de zwaarwegende bezwaren van de grootste partij zomaar naast hen neer leggen en zelfs als minderheidskabinet willen doorregeren.

Het toont de gekte aan van de overige kleine partijen en zo ziet de voorman va N-VA, Bart de Wever, het ook: Als de regering ons land wil binden in Marrakech, dan zullen wij dat dus niet aanvaarden. Charles Michel zal dan morgen in Melsbroek opstijgen als premier van de Zweedse regering, maar hij zal landen als premier van de Marrekechcoalitie. Maar de regering Michel moet nu dus wel zonder de N-VA verder. Complimenten dus richting de N-VA die haar handen hier vanaf trekt en ook dat Theo Francken zijn zetel als staatssecretaris opgeeft.

Daarmee doet hij recht aan de gevoelens en het draagvlak in België voor ondertekening van het pact, dat waarschijnlijk flinterdun is. De regering Michel moet nu dus verder met een minderheidskabinet, maar veel langer zal het niet meer duren. Redding is nabij. Want al in mei 2019 zijn er weer federale verkiezingen. Tegen die tijd weten we dan ook wat het effect van de val van het Belgische kabinet zal zijn en of de N-VA  met haar handelswijze zetels gaat pakken. Of niet. In ieder geval krijgen de mensen in het New-York netwerk hun zin, zij kunnen naar Marrakesh gaan afreizen en het Marrakesh akkoord bekrachtigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Ritter

  “De conclusie is dat met het Global compact de aankomstlanden in alle opzichten het slachtoffer zijn van datgene wat overeengekomen is. Deze landen krijgen een stroom ongewenste migranten, moeten hen verzorgen, hun eventuele terugkeer betalen en weerstanden onder de eigen bevolking onderdrukken.

  Het grootste bezwaar tegen deze overeenkomst is misschien wel dat veel Europese landen nu al uit vrije wil bijzonder ruimhartig omgaan met vluchtelingen en migratie. Een vreemdeling zonder verblijfsvergunning moet het wel heel bont maken voordat hij wordt uitgezet. De wil van de West-Europese landen om daadkrachtig vluchtelingen en migranten die geen recht op verblijf hebben de toegang te ontzeggen dan wel hen terug te sturen, is bijna volledig afwezig. Dit in tegenstelling tot de daadkracht van landen in Oost-Europa.

  Dit alles zou nog verklaarbaar zijn als het de migranten zonder al te veel problemen zouden kunnen integreren in onze samenleving. Maar dat is nu juist het probleem: een groot deel van de migranten komt uit een cultuur met een wereldbeeld dat vijandig staat tegenover de seculiere staat, heeft veel minder schoolopleiding dan de gemiddelde Nederlander en spreekt de taal niet.

  In het Global compact wordt steeds het woord ‘migranten’ gebruikt, maar eigenlijk gaat het verhaal over afgewezen asielzoekers.

  De reguliere migranten komen bijna altijd met een vergunning voor arbeid of studie of stage. Hun migratie is al ‘safe, orderly and regular’ en voor hen is het Global compact overbodig.

  Iedere afgewezen asielzoeker die niet terug wil, wordt automatisch een migrant en valt voortaan onder het Global compact. Het lijkt waarschijnlijk dat de stroom van mensen die uit puur economische motieven misbruik maken van het asielrecht alleen maar zal toenemen. Voor de migranten is het eenvoudig te makkelijk en te lucratief om er mee op te houden.”

  1. Aytas

   Ruimhartig hij denkt het waarschijnlijk ook nog echt.

 2. Ritter

  Een ander punt van het VN-migratiepact van Marrakesh is dat kritische geluiden in de media over de (illegale) massa migratie moeten worden onderdrukt.

  Kortom , de media word gecensureerd als het om kritische geluiden gaat betreffende de (illegale) massa migratie.

  De ondertekenende landen gaan akkoord om kritische geluiden over migratie te onderdrukken en zich actief in te zetten om de positieve effecten van migratie te beklemtonen.

  Media die intolerante berichten verspreiden over migranten mogen, volgens het verdrag, niet langer in aanmerking komen voor publiek geld. Op die manier wordt elk kritisch geluid onderdrukt in media die afhankelijk zijn van subsidies.

  1. Aytas

   Allerlei onzin beweren op basis van samenvattingen. Je kunt je vlag uithangen. Waar is de rest van het rabat proces dat zal wel in werking worden gezet. Walgelijk mens.

   1. Groeneveld

    Tot heden toe nog geen zinnig woord van Aytas, geen inhoudelijke reactie, maar alleen gescheld en getier.

    Er is maar een bruinhemd op dit forum Aytas en dat ben jij.

    1. Lugar

     @Groeneveld: ik heb het Marrakeshpact gelezen en alles wat Ritter schrijft is juist!

    2. Aytas

     Lees het rabat proces. Ik heb diverse keren uitgelegd dat het de grenzen verschuift.

    3. IJsbrand Koudvuur

     Groeneveld schreef:

     “…Er is maar een bruinhemd op dit forum Aytas en dat ben jij…”

     Wat!? Nee! 🙁
     Groeneveld, dat was ik toch al?

     1. Groeneveld

      Haha, sorry hoor IJsbrand. Je hebt volkomen gelijk: jij bent de echte nazi, ere wie ere toekomt 🙂

    4. Troelstra

     Ik had gisteren een bruine substantie onder mijn schoen wat erg op Aytas leek. Ik heb het verwijderd en daarna was mijn schoen weer schoon. Dat is wat Aytas is, gewoon stront!

   2. Top

    Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s kleine en besneden cornucootje. Als het u zo stoort dat Nederland, sodemieter dan op terug naar de goening waar je vandaan komt. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heb bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen.

 3. Aytas

  Hier zie je populisme, onderhandelaar van het marrakech verdrag Theo francken hield vol dat het een goed verdrag was tot hij zag dat het fvd verkiezingswinst kreeg door ertegen te zijn.

  Wat een walgelijk mens, walgelijke volksvertegenwoordiger. Deze bruinhemd laat maar weer even zien dat mensenlevens en rechten dit volk niets zegt. Dit volk is de volgende genocide aan het voorbereiden.

 4. Ritter

  Uit het artikel: “Migratie heeft zich van wetten nooit iets aangetrokken”

  Jean-Marie Dedecker schrijft in Knack over het pact o.a.:

  “Waar het werkelijk om gaat is dat door het cultuurrelativisme migratie lijkt opgedrongen te worden als was het een morele verplichting om zoveel mogelijk mensen op te vangen, hetzij uit schuldgevoel, hetzij om onze economie van zoveel mogelijk nieuwe arbeidskrachten te voorzien om zogezegd onze vergrijzende samenleving te redden.

  De sociale en culturele ontwrichting die dat met zich kan meebrengen, wordt ondergesneeuwd, en lijkt zelfs gepaard te gaan met minachting voor onze eigen westerse identiteit en beschaving.

  Joachim Pohlmann verwoordde het in een column in De Morgen als volgt: ‘De middenklasse mag opsoppen, terwijl haar verzet wordt verwaterd door de influx van die nieuwe electoraten, die zelf niet bijdragen maar wel mee bepalen.’

  De Europese elitocratie heeft het echter nog altijd niet begrepen, de linkse Franse geograaf Christophe Guilly wel: ‘Scepsis over de EU wordt geduid als een gebrek aan beschaving, de roep om een immigratiestop zou een aanwijzing zijn dat de donkerste dagen uit onze geschiedenis herleven; Terwijl deze kiezers alleen maar vaststellen dat zij erop achteruit gegaan zijn met open grenzen, en dat zij geen minderheid willen worden in hun eigen omgeving. Met xenofobie heeft dat niets te maken’, zei hij recent in De Morgen.”

  U kunt het hele artikel lezen in Knack.

 5. sjun

  Het omvolkingspact gaat in elke Europese natiestaat die het ondertekent tot burgeroorlog leiden. Verstandige mensen bereiden zich vast voor om zelf have, goed, dierbaren en naasten te kunnen verdedigen en richten uit voorzorg vast leefbare enclaves in.

  1. Dendermonde

   “Het omvolkingspact”

   Hilarisch.

 6. TD

  @Aytas:
  Wil je een voorbeeld van het Rabat proces:
  ontwikkelingssamenwerking? Er was een hulpprogramma opgezet voor watervoorziening ergens in Centraal Afrika. In meerdere dorpen werden diepe gaten in de bodem geboord tot het waterniveau en vervolgens handmatige waterpompen geplaatst,het was een intensieve en dure klus,maar die arme vrouwen hoefden niet meer kilometers met een waterkan op hun hoofd te zeulen.
  Er werden enkele mensen uit de plaatselijke bevolking geselecteerd en geïnstrueerd om de pompen te repareren en onderhouden,dat was en is overigens geen moeilijke klus.
  Na circa anderhalf jaar kwamen ontwikkelingswerkers terug om te kijken of alles nog operationeel was!
  Dus niet,90% van de pompen werkten niet meer,veel pompen waren verdwenen,het water was niet het probleem,maar de “onderhoudsmensen”hadden niet gedaan wat hen geleerd was.
  Waarom ook? hun uitgangspunt was en is “wij hebben recht op humanitaire hulp,laat ze maar terugkomen die luie ontwikkelingswerkers”

  1. Top

   Niet alleen wat u hier schrijft, maar ik weet uit eerste hand, dat de pompen als ‘oud ijzer’ zijn verkocht. Alles wat enigzins geld opbracht, is gesloopt en verkocht. En dat allemaal in opdracht van de lokale imams, want die willen niets met uitgiften van ‘christen honden’ te maken hebben. En dat de vrouwen weer ver moesten gaan lopen en sjouwen? Dat is haar taak in het leven, werd er geantwoord.
   Er zit hier ook zo’n Marokkaans betwetertje op de site genaamd ‘Satya’. Ze draait haar naam om, omdat ze bang is, dat ze ontdekt wordt door haar broers of vader. Maar grote mond van heb ik jouw daar. Maar vergeet te vermelden, dat als ze weer (jaarlijks) naar familie gaat, dat ze door haar eigen soort uitgescheten wordt. De expats van die streken daar, zijn in die streken alleen maar goed voor de poen die gestuurd wordt, van uitkeringsinstanties in Nederland en de huur die ze vangen voor hun tweede huis, waarbij hun eigen soort ook de hoofdprijs betaald. En dan altijd dat vingertje!

 7. Dendermonde

  De N-VA toonde zich in dit debat wispelturig en onbetrouwbaar. Algemeen wordt voorzien dat de kiezer ze hier ferm voor zal afstraffen.

  1. Groeneveld

   De N-VA toonde zijn rug recht te kunnen houden en voor zwaarwegende principes een crisis over te hebben: duidelijk een partij die er is voor het volk en de natie en niet voor de elite van de Verenigde Nazi’s. Algemeen is de verwachting dan ook dat deze heldere en sterke houding een grote verkiezingswinst zal opleveren.

 8. Duke

  Als het tekenen van een ‘niet-bindend’ pact een regeringscrisis oplevert, teken je toch niet? In belgie vinden ze dit ‘niet-bindend’ pact belangrijker dan het land besturen.
  Of het is een hele goede belgenmop, of dit pact is veel meer dan zomaar een ‘niet bindend’ pact (wat velen al beweerden).

 9. Wim Vreeswijk

  Dit rottingsproces op Europees niveau is al meer dan 30 jaar ongemerkt aan de gang. Nimmer werd er via de media veel ruchtbaarheid gegeven aan allerlei gesloten verdragen waar de Europeanen totaal niet in gekend werd via bijvoorbeeld referenda. Dergelijke verdragen zoals het verdrag van Schengen, Maastricht, Dublin, Lissabon werden steeds grotendeels uit beeld gehouden door de zittende politieke kliek waardoor we nu één dag voor de besluitvorming over het Marrakesh Pact zitten.

 10. Koos sssss

  Ik hoorde op een Belgisch journaal vanmiddag, dat er vervangende ministers zijn, die al eerder een functie als minister / staatssecretaris hebben gehad. Die hoeven niet beëdigd te worden en zodoende is er morgen dus een Belgische minderheidsregering, dat het verdrag van Marrakesh zal ondertekenen.

  De koning van België werkt daaraan mee.

  Dit lijkt aardig op een staatsgreep van de Belgische elite.
  Want tot in regeringskringen is het land zo verdeeld over dit verdrag, dat er geen draagvlak is, om dit te ondertekenen.

 11. HendrikJan

  De Bilderbergclub heeft in Nederland een kontenlikkersclub laten instaleren, door MR geleidt en door WA gepromoot.
  In Belgie gaan zij gewoon stoppen met de regering en nieuwe verkiezingen brengen dan hopelijk een andere regering, die dat Marrakesh syndroom in de brandton doet.
  Wanneer gaat Rutte stoppen.
  Ruttup.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.