Binnenkort weer schaapjes scheren: 50% van de Nederlanders verwacht ineenstorting huizenmarkt

Nog maar net een week geleden kondigden we bij Dagelijkse Standaard al aan dat de huizenmarkt de top heeft bereikt en waarschijnlijk een negatieve cyclus in gaat de komende maanden. Dat betekent lagere prijzen en dus ook eigenaren die onder water komen te staan met hun huisje. In die visie staan we niet alleen want uit een opiniepeiling blijkt dat 50% van de Nederlanders hetzelfde verwacht. Ondanks deze verwachtingen storen slechts weinigen zich aan die verwachting en kopen zij gewoon nog een huis. Maar het aantal Nederlanders dat momenteel van mening is dat het onverstandig is een huis te kopen is wel gestegen. En fors ook van 22% naar 45% aldus het onderzoek van de belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH).

En waar lucht wordt gepompt knappen ballonnen. Zo ook op de huizenmarkt. De belangrijkste redenen waarom men van mening is dat het heden een slecht koopmoment is zou de afnemende keuzemogelijkheden in koopwoningen en de hoge prijzen zijn. Zo stelt Maud Weide van VEH: “De huizenprijzen zijn zo hoog dat mensen het gevoel krijgen ook voor lucht te betalen”. Oppassen dus als u in de markt bent voor een nieuw huis en daarbij ook een hypotheek wilt afsluiten, maar u begrijpt natuurlijk dat dit geen advies is. De hypotheekomvang die nu wordt geleend is gebaseerd op de marktwaarde van huizen en die gaan nogal eens heen en weer.

Na jaren van groei is het niet meer dan logisch dat de prijzen op termijn weer dalen: ‘What Goes Up Must Come Down.’ zo klinkt het principe van de markt. Door lage rentestanden en bevolkingsgroei is er natuurlijk ook een effect te zien op de huizenmarkt: de prijzen gaan omhoog en de beschikbaarheid van woningen daalt. Met het werkloosheid op het laagste punt zijn veel mensen in staat om nu een huis te kopen. Gelukkig hebben gecertificeerde verkoopmakelaars, die belang hebben bij de verkoop, advies en mogen ze die ook geven van de wet. Zo zegt Barend Treep (NVM) om vooral eerst naar de bank te gaan voor een gesprek want zij hebben het beste met u voor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. Spaanse kok

  quote: De belangrijkste redenen waarom men van mening is dat het heden een slecht koopmoment is zou de afnemende keuzemogelijkheden in koopwoningen en de hoge prijzen zijn.
  .
  Bij krapte in de markt stijgt de prijs.
  Vraag en aanbod, zoals in elke vrije markt gebeurt.
  Gezien de huidige regels voor hypotheekverstrekking is nu de kans op onder water komen bij nieuwe aankopen stukken minder.
  Snap de ophef niet zo.

 2. Jantje

  De rente is laag, het huizenaanbod zeer schaars.
  Er is zeer veel geld (de EU drukt miljarden bij per jaar).
  Dus waarom zou de bel klappen.
  Ik denk eerder dat het een vorm van inflatie is, die de kop opsteekt, door al dat geld wat wordt bijgedrukt. Die tsunami moet ergens worden geïnvesteerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.