BREKEND: Trump kondigt terugtrekking Amerikaanse grondtroepen uit Syrië aan

Donald Trump beloofde in 2016 ISIS te verslaan en in samenhang met Rusland, Syrië, Turkije e.a. is het gelukt om het kalifaat inderdaad behoorlijke klappen te geven. Met de aankondiging van het terugtrekken van de Amerikaanse troepen lijkt er een einde gekomen aan Amerikaanse inmenging op de grond terwijl Turkije haar aandeel in noord-Syrië juist aan het vergroten is om daar de Koerden nog wat extra klappen te geven. Kritiek krijgt Trump dan ook op de aankondiging van de Amerikaanse terugtrekking. Zo zien sommige analisten het terugtrekken als een verraad richting de Koerden. 

Bovenstaande tweet van het account van de Amerikaanse president bevat een interessante woordkeuze. Trump verwijst naar de reden waarom de Amerikanen betrokken waren bij de oorlog, namelijk het verslaan van ISIS. Maar ISIS bestaat nog steeds. Toch denkt Trump dat het tijd is om te vertrekken en daar kan ik hem gelijk in geven. Hij contrasteert zich tegenover zijn veiligheidsadviseur Bolton, die juist zo lang mogelijk in Syrië wilde blijven. Zelfs zolang totdat een politieke oplossing voor het conflict wordt gevonden. Maar die oplossing laat nu al jaren op zich wachten en het is maar de vraag of er ooit een politieke oplossing komt.

De Amerikanen trekken zich overigens ook niet volledig terug. Zo lang Iran, Rusland en Turkije operaties blijven uitvoeren zal de VS aanwezig blijven. Tenminste in de buurt. Sowieso in Irak, waar bijvoorbeeld nog artillerie staat waarmee ook het Syrisch grondgebied kan worden geraakt. Maar ook een deel van de vloot en daarbij behorende luchtstrijdkrachten kunnen in geval van nood nog toeslaan. Veel onzekerheden dus, maar het besluit staat in ieder geval vast. Het plan is om ‘snel’ te vertrekken, maar behalve het besluit ligt er nog geen duidelijk plan. ISIS is overigens niet alleen in Syrië aanwezig, maar ook andere landen actief zoals Libië, Egypte en Jemen. Verslagen is ISIS dus niet, wel zwaar gehavend. Terugtrekken doen de VS zich wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Blue monday

  Het zet je aan het denken….

  Is dit de “hoge prijs” die het Syrië van Assad moest betalen van Trump?

  Het lijkt mij dat de Russen en Asad definitief gewonnen hebben…maar met Trump weet ie het nooit.
  Morgen gooit ie weer met bommen.

 2. Ritter

  Trump heeft vaak gezegd dat de VS niet de politieagent van de wereld moeten spelen.

  Trump heeft beloofd tijdens de verkiezingen om ISIS te verslaan. Die belofte heeft hij waargemaakt ( samen met de Russen) en nu vind Trump het tijd om de andere belofte na te komen.

  Dus terugtrekking van de Amerikaanse troepen als ISIS is verslagen zoals Trump ook heeft belooft. Dat doet hij dus nu.

  1. Blue monday

   Dit heeft Trump ook beloofd…

   Trump: ‘beest Assad’ moet boeten voor gifgasaanval
   UPDATEPresident Donald Trump heeft fel uitgehaald naar de Syrische president Assad. ,,Beest Assad gaat een hoge prijs voor deze dodelijke aanval met chemische wapens betalen.” Ook minister Blok (BuZa) veroordeelt de aanval scherp. De VN Veiligheidsraad houdt maandag een spoedzitting.Dit heeft Trump ook beloofd, gaat dus nooit gebeuren…

   Citaat AD, 8 april

 3. Ritter

  Dankzij Trump vinden er nu vredesonderhandelingen plaats met Noord-Korea.

  Iets wat andere Presidenten niet is gelukt.

  Trump verdient de Nobel prijs voor de vrede…………zoals de Zuid Koreaanse President voorstelde. Want dankzij Trump onderhandelen de twee Korea’s weer met elkaar.

  Tijdens de verkiezingen werden de mensen bang gemaakt door de media dat als Trump President zou worden hij overal oorlog zou veroorzaken. Het tegenovergestelde is gebeurt.

  1. Spaanse kok

   Gelukkig, zo ken ik Ritter weer.

   1. Groeneveld

    En wat vindt onze Spanjool van de actie van Trump? Of kost het je moeite om een mening daarover te vormen?

    1. Blue monday

     Ik ben wel geen kok, maar het lijkt me dat Trump zwicht voor Assad en zijn belofte verbreekt om deze gore gifgasmenger niet te straffen voor zijn daden.

  2. Blue monday

   Ik moet nadenken welke president ooit vredesonderhandelingen met Noord Korea heeft overwogen…

   Ritter heeft het antwoord!

   1. Siemien

    Trump…

    1. Lugar

     Dat is gebleken!

  3. Heinz

   De Nobelprijs mag hij komen ophalen wanneer hij de loper uitrolt vluchtelingen uit Honduras.

   1. Lugar

    Of een oorlog start, net als Nobelprijswinnaar en islambewonderaar Barack Hoessein Obama

    1. Fortiori

     Inderdaad @Lugar. Een aaneenschakeling van oorlogen. Steeds geavanceerder. Was het in Vietnam tegen jonge jongens op gympies in het oerwoud nu strijden de rijkste landen ter wereld in het armste land Afghanistan, ter wereld met high tech wapentuig.
     Kijk maar eens wat Oom Donald verkocht aan de Saoudies…

     1. Lugar

      Misschien kun je de oorlogen noemen die “Oom Donald” is gestart? Dan noem ik de oorlogen die oorlogsminister “Oom Barack Hoessein” niet heeft kunnen of willen beëindigen.

      – Syrië
      – Jemen
      – Libië
      – Pakistan
      – Somalië

      “In zijn inauguratietoespraak zei hij tegen vijanden en dictators: ‘Wij steken de hand uit als u bereid bent uw vuist te openen.’ Kort na zijn aantreden richtte hij zich, in een toespraak op de Universiteit van Cairo, rechtstreeks tot de islamitische wereld, met een fraai klinkende rede, getiteld ‘een nieuw begin,’ als contrast op het mantra van zijn voorganger, ‘de oorlog tegen het terrorisme’. Het leverde hem in 2009 de Nobelprijs voor de Vrede op, wat ook volgens Obama zelf nergens op sloeg. Dat geldt trouwens bijna altijd voor de dweperige actiegroep die deze prijs uitreikt. Het is ook de enige van de Nobelprijzen die in Noorwegen wordt toegekend – de andere prijzen zijn Zweeds. De voorzitter van het Noorse comité van destijds is trouwens ontslagen – en terecht.”

      Bron: BNR Blog | Oorlogspresident Obama 11 juni 2016

   2. Ritter

    Heinz

    “vluchtelingen”?

    U bedoelt kennelijk illegale migranten uit Honduras.

    Overigens heeft Mexico asiel aangeboden maar dat hebben de “vluchtelingen” afgewezen.

    1. Fortiori

     Dat is zo !

  4. Julian

   De vredesbesprekingen zijn vastgelopen. Isis is nog helemaal niet verslagen.
   Kortom er is een klein beetje vooruitgang. Toegegeven. Maar opgelost helemaal niet!

   1. Fortiori

    @Julian, met N.Korea is de zaak allerminst opgelost. En dat ligt aan die beroerde Kim. Hij wil volledige ontwapening in de regio en doet als tegenprestatie 10% van zijn oude achterhaalde kernwapen weg. Zo is er met die Kim Trom niet te onderhandelen. Dus hoe dat verder moet mag het hier komen zeggen.

 4. Duijndam

  Ik heb hier al vaker beweerd dat Trump onder sterke invloed staat van Putin. De komende maanden zal in het kader van het Mueller onderzoek duidelijk worden hoe die afhankelijkheid precies is ontstaan en in elkaar steekt.

  Dit besluit van Trump, dat lijnrecht ingaat tegen zijn eigen Ministerie van Defensie, is de zoveelste aanwijzing voor deze afhankelijkheid. Dit is een cadeautje voor Putin die hier natuurlijk blij mee is, net zoals Iran en Turkije overigens.
  Rusland kan nu Syrië en Iran tot zijn geopolitieke invloedssfeer rekenen en Erdogan kan de Koerden nu in de pan hakken.

  Dit is een foute beslissing, niet dat de V.S. zich militair terugtrekken maar omdat dit onbezonnen eenzijdig gebeurt.

 5. Eugenie de la Fleur

  Het lijkt mij een goede zaak dat de VS zich niet langer overal en altijd als politieagent van de wereld opstelt. Trump is een despoot maar dit vind ik nou wel weer een verstandig besluit

 6. Der Profi

  Het Midden-Oosten is een wespennest waar je hand niet moet insteken. Dat Trump
  na gedane zaken (objective: IS uitschakelen) de legertroepen wederom huiswaarts laat keren is een goede en slimme zet. Voorkomt dat er onnodig Amerikaanse jongens sneuvelen en de bodemloze financiele put die de bezetting meebracht is nu gedicht. Die financien kunnen nu aangewend worden om de economie van de V.S. verder te versterken.

 7. worstcase

  Het zou me niets verbazen als Trump een slimme truc uithaalt, om Erdogan uit zijn tent te lokken. Want evenals Israël heeft Trump een schurfthekel aan Erdogan. Turkije zal nu de Koerden met groot geweld te lijf gaan, omdat hij denkt vrij spel te hebben. Dit geeft Trump de mogelijkheid definitief af te rekenen met deze nieuwe Adolf Hitler. De wereldvrede zal een stukje dichterbij komen als Erdogan van het toneel verdwijnt. Tevens zal Iran zijn ambities waar willen gaan maken, de vernietiging van Israël. Tja, dat zal slechts een voor Iran desastreuze poging worden. Want daarna bestaat het Ayatollay regime en wellicht half Iran niet meer. De troepen van de bloeddorstige Soleiman zullen in damp opgaan. Letterlijk. Atoombommen zullen het verloop van de strijd bepalen. De wereldvrede is weer een flinke stap dichterbij gekomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.