CDA-huismoeder Van der Molen draaft een beetje door: ‘Kijkwijzer op YouTube om kindertjes te beschermen’

Tweede Kamerlid Harry van der Molen (CDA ) wil graag een kijkwijzer op YouTube. Dat instrument zou het voor ouders eenvoudiger moeten maken om hun kroost op een verantwoordelijke manier te laten kijken naar filmpjes. Hij wil mensen graag beschermen tegen beelden waarvan hij denkt dat deze een slechte invloed hebben, denk aan gewelddadige, seksuele of aanstootgevende beelden. Maar hoe wordt de classificatie van beelden dan gedaan? En wie moet de YouTube video’s gaan categoriseren? Er staat op YouTube namelijk meer beeldmateriaal dan je in je leven kunt kijken (!). Elke minuut komt er zo’n 400 uur bij. En hoe classificeer je dan de beelden? Is een seksscène waarbij geen genitaliën te zien zijn en slechts enkele seconden duur al voldoende om een drie uur durende film te classificeren met ‘seksuele beelden’?

U begrijpt het al, het is weer zoeken naar oplossingen voor niet bestaande problemen, die in de huiskamer moeten worden opgelost en niet in de Tweede Kamer. In ieder geval heeft Van der Molen weer een media momentje. Fijn! YouTube heeft al laten weten niet mee te gaan met het plan van Van der Molen. Vrij logisch gezien de hoeveelheden data waarover we spreken. Wel is YouTube van plan om in de toekomst ouders de mogelijkheid te geven om in de app instellingen te veranderen zodat bepaalde content niet te zien is. YouTube Kids bestaat al in andere landen en kan dus ook naar Nederland komen.

Verder is het plan van Van der Molen weer opportunistisch en paternalistisch pur sang. Ouders kunnen zelf heel veel doen om hun kinderen te beschermen tegen communicatie-uitingen, die volgens hen schadelijk zouden zijn. Zo plaatste mijn moeder de computer in de woonkamer zodat het zichtbaar was wat ik deed. En was er een tijdslimiet voor het gebruik van de computer. Tevens denk ik dat veel ouders te beschermend zijn richting hun kinderen als het gaat om beelden met geweld of seks. Als je dergelijke beelden niet leuk vindt dan kijk je gewoon niet. Ieder kind is daarin anders.

Zo logeerde ik weleens bij een vriend die horror films keek. Ik was toen veertien jaar oud en kon deze films gewoon niet aan. Wrong Turn heette die film, echt ziek. Ik werd er angstig en misselijk van. Dus keek hij alleen terwijl ik lekker ging gamen. Zo makkelijk lossen kinderen dergelijke problemen op. Het is niet zo dat kinderen als een gehypnotiseerde robot achter schermen blijven plakken. En als dat wel het geval is dan zijn ouders al te ver doorgeschoten in het voeden van media afhankelijkheid. Dat laatste is dan ook een groter probleem dan specifieke ‘beelden’.

Wellicht is dat een punt waar Van der Molen wél iets mee kan vanuit zijn portefeuille.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Troelstra

  Ga eens wat doen aan de te hoge prijzen en de groeiende armoede waaronder steeds meer huishoudens gebukt gaan. Wat een flauwekul weer.

 2. Scaldis

  Dus youtube gaat er niet in mee. Wekt toch enigszins wel verbazing want youtube censureert er altijd lustig op los. Gelukkig zijn er meerdere videoplatformen welke niet aan censuur meedoen.

 3. Top

  Zit dat ‘Mona-toetje’, bij jullie in de tweede kamer? Ach guttegut, dan is het erger, als dat ik gedacht heb.

 4. Lugar

  Nu iets belangrijkers:

  Zorgpremie is in 13 jaar bijna 75 procent gestegen

  De zorgpremies van verzekerden die géén gebruik maken van hun (basis)zorgverzekering en hun eigen risicobedrag dus niet hebben opgesoupeerd, zijn in de afgelopen 13 jaar met bijna 75 procent gestegen. Voor verzekerden die wel hun eigen risico hebben opgemaakt, bedraagt die stijging inclusief het eigen risico 68 procent. Dat stelt adviesbureau MoneyView in zijn jaarlijkse zorgonderzoek.

  1. Lugar

   Nu heb ik qua salaris geen klachten, maar de laatste keer dat ik 75% loonsverhoging in 13 jaar tijd kreeg… was er niet.

  2. sjun

   Hoe zit het eigenlijk met de stijging van de instroom? Tenslotte moet al die non-inleg in het systeem ergens mee gecompenseerd worden. Of mag ik daar geen belichtende vragen over stellen?

   1. TD

    Waarschijnlijk uit het potje “Algemene middelen”.
    Tja,gevuld door belastingbetalend Nederland!

    1. Lugar

     @TD: Niet voor niets loopt Nederland voorop als het gaat om heffingen en lastenverzwaringen.

     1. TD

      Ken je die kreet nog “eerst het zuur dan het zoet”.
      Dat is alweer lang geleden,en het is nooit zoet geworden!

 5. Beukman

  Van der Molen is niet van deze wereld. Elke tiener met een telefoon kan op youtube. En mocht er dankzij Van der Molen een instelling worden gecreëerd die het onmogelijk maakt om bepaalde filmpjes te bekijken, dan zal elke tiener binnen vijf minuten weten én met zijn omgeving delen hoe deze instelling kan worden omzeild.

 6. Florissa

  Hij laat kinderen liever de bijbel lezen ,en dat is nou precies waar ze geen interesse in hebben ,vrij laten ,ouwe gefrustreerde CDA lul .

  1. Lugar

   CDA, ja dat is het nét niet!

 7. ruudjeenjose

  Cda christenen dienen alla
  Vuile huichelaars.

 8. TD

  De jeugd boven de 14 jaar weet echt wel “waar Abraham de mosterd haalt”.
  De jeugd beneden die leeftijd?
  Op desktop en laptop is allerlei software waarmee men geweld,porno etc naar keus kan uitsluiten.
  Het kan ook helpen indien de ouders de kinderen niet te lang laten surfen,en hier tijd afspraken over maken.(is ook software voor)
  Wat ik zie is dat ouders kinderen ongelimiteert laten appen,surfen,zijn ze lekker stil!
  Rustig in huis!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.