Column Jan Roos: “De dood of de gladiolen! Tijd voor een volksopstand, tijd voor de gele hesjes!”

In zijn column van deze week breekt Jan Roos een lans voor de gele hesjes. “Ik ben het verschrikkelijk zat,” zegt Roos en verwijst naar de massa-immigratie, de erosie van tradities en het wegzetten van allerlei critici als homofoob en fascistisch. Tijd om terug te slaan, vindt hij. En de gele hesjes doen precies dat.

Ik maak me steeds meer zorgen. Zoveel zorgen dat ik me afvraag of er nog wel een toekomst voor mijn kinderen in Nederland is. Alles wat we voorheen als normaal zagen binnen een rijk Westers land is niet meer normaal of afgeschaft. Maar ook daarbuiten gebeuren er onbegrijpelijk dingen. De Verenigde Naties zijn geen neutrale organisatie meer die een betere wereld voorstaat. De EU is mislukt, kost alleen maar geld en wordt met de dag dictatorialer. De NAVO verbrokkelt. En de euro is geen harde munt, maar een politieke speelbal.

In ons land zijn de grenzen afgeschaft, is er sprake van massa-immigratie die de samenleving ontwricht en gaan de poorten nog verder open met het pact van Marrakesh.

Veiligheid wordt wegbezuinigd en kan door politie en leger niet meer worden gewaarborgd. De rechtsstaat gepolitiseerd. Politiek heeft zich van de burgers afgekeerd, burgers hebben zich van de politiek afgekeerd. De overheid werkt niet meer voor ons, maar wij wel voor hen. Belastingen, btw en premies zijn verhoogd, maar je krijgt er steeds minder voor terug. Zorgverzekeringen worden steeds duurder, maar de hulp steeds schraler. Het sociale vangnet is stuk. Ouderen worden aan hun lot overgelaten. Tradities zijn opeens fout. Sommige meningen zijn verboden. Media zijn eenzijdig links. Censuur wordt gepredikt. En voor je het weet ben je racist, fascist, xenofoob, homofoob, vrouwonvriendelijk en/of een combinatie daarvan.

Ik ben het verschrikkelijk zat. Maar geef ik zomaar zonder slag of stoot op? Ga ik met de witte vlag zwaaien en verlaat ik mijn land. Dat nooit. De dood of de gladiolen. Tijd voor een revolutie. Tijd voor een volksopstand. Tijd voor de gele hesjes!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. poldi

  Jan Roos, ik ben het volledig met je eens, ook ik ben het zat en een volksopstand zou ik toejuichen.
  En ik zal helemaal juichen als dat links politiek correct rapalje en landverraders zich voor een rechtbank moeten verantwoorden.

 2. Lugar

  Ik vrees dat de voortschrijdende islamisering van ons geen extra helden heeft gemaakt. Bang als we zijn om ons stevig uit te drukken, bang als we zijn om uitgemaakt te worden voor racist of fascist, ingehaald door onze schuldbewuste Calvinistische cultuur van ‘sorry-dat-ik-besta-want-jij-mag-altijd-eerst-‘ en (Maxima) ‘de-Nederlander-bestaat-niet.’

  Uiteraard ben ik het van harte eens met Jan Roos, daarom kies ik voor de parlementaire weg, FVD gaat die weg bereiden.

  1. cmsuijkerbuijk

   ” en (Maxima) ‘de-Nederlander-bestaat-niet.’”
   Dit heeft zij nooit zo gezegd. Zij zei “dé Nederlander bestaat niet.” En dat klopt als een bus. Een Fries is anders, dan een Limburger en een Brabander is weer anders dan een (Noord) Hollander en dat geldt voor alle bevolkingsgroepen en tóch zijn we allen Nederlanders.

   1. Lugar

    @Suijkerbuijk: Natuurlijk bestaat dé Nederlander wel. Een dergelijke opmerking is juist gemaakt met het ook op het afschaffen van Nederland als land, natiestaat en soeverein geboortegrond. Dé Nederlander bestaat wel, je spreekt ermee!

    1. Lugar

     ook=oog

    2. Freud

     Lugar, nu is het wel duidelijk dat je niet helemaal goed bij je hoofd bent. “Ik ben dé Nederlander”. Hoogmoedswaanzin en zelfbevestiging kennen geen grenzen hier. Als er gezegd wordt, August, dat dé Nederlander niet bestaat wordt dat taalkundig én volkenkundig bedoeld.

   2. Raveltje

    Ik dacht dat zij daarmee bedoelde dat zij Oranje is Duitsland en de
    Koning van Spanje eert.

    1. sjun

     Ze is slechts jarenlang door de GroenLinkse doctrine ingesproken over het land waarin ze diende in te burgeren. Zo waren Paul Rosemöller als chauffeur en Ina Brouwer als aanspreekpunt beschikbaar. Onder andere via hen is de navolgende uitspraak voorgekookt:

     “Zo’n zeven jaar geleden begon mijn zoektocht naar de Nederlandse identiteit. Daarbij werd ik geholpen door tal van lieve en wijze deskundigen. Ik had het voorrecht met veel mensen kennis te maken. Heel veel te zien, te horen en te proeven van Nederland. Het was een prachtige en rijke ervaring waarvoor ik enorm dankbaar ben. Maar ‘de’ Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden. Nederland is: grote ramen zonder gordijnen, zodat iedereen goed naar binnen kan kijken. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid. Nederland is: één koekje bij de thee. Maar ook: enorme gastvrijheid en warmte. Nederland is: nuchterheid en beheersing. Pragmatisme. Maar ook: samen intense emoties beleven. Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. ‘De’ Nederlander bestaat niet. Als troost kan ik u zeggen dat ‘de’ Argentijn ook niet bestaat. Ik vind het daarom heel interessant dat de titel van het rapport van de WRR niet is ‘De Nederlandse Identiteit’. Maar: ‘Identificatie met Nederland’. Dat laat ruimte voor ontwikkeling. En voor diversiteit.”

     Spot de jeuktermen en dogma’s van de Linkse Kerk: Pragmatisme en diversiteit. Om daar nog eens een volkomen ontkenning van de Nederlandse cultuur, historie en identiteit aan vooraf te laten gaan.

  2. Ad Infinitum

   Wanneer ze de komedie weglaten en juiste informatie verschaffen zoals over het migratie pact, wat wel al is geregeld, wat er niet in staat, maar wat wel als vaststaand wordt beweerd. De burger doorziet dat niet maar gelooft wel in de kleurplaatjes met grafieken die mr. Baudet on voorhoudt.

  3. Raveltje

   Ja, zelfs het Koningshuis dwepen met de duivel en heeft Nederland verraden.

 3. poldi

  De Nederlandse regering loopt ook het risico van een escalatie van de strijd.
  Of het zo erg wordt als in Frankrijk hangt af van de kostenstijgingen die ons Neoliberale kabinet met o.a. de miljarden kostende klimaatwet erdoor wil drukken. Voor veel Nederlanders staat het water nu al aan de lippen. Een voordeel voor onze regering is dat deze zeer arme groep niet naar Den Haag komt omdat ze het treinkaartje niet kunnen betalen.

  1. HierBenIk

   Volledig mee eens!

 4. Dendermonde

  Het ingewikkelde van de Gele Hesjes is dat ze overleg tegen zijn en nergens voor. Er is geen peil op te trekken en het enige dat resteert is algemeen ongenoegen.

  1. Dendermonde

   overleg moet overal zijn

   1. FJ

    Dendermonde – Ik ben ook voor overleg, zolang men luistert en mee mag praten.
    Het huidige overleg houdt in, dat de regering wel uitmaakt wat goed voor ons is, bijv. dividendbelasting afschaffen, de lage BTW moet naar 9 %, de inflatie staat inmiddels op 2 % en er komt niets bij, want de Nederlanders hebben toch geld genoeg. Die paar centen kunnen ook wel ingeleverd worden

    Onze regering beslist zonder naar de gevolgen te kijken net als in Frankrijk, maar nu komt het moment van de afrekening in zicht.
    En dat werd tijd.

  2. Gekko

   Onzin Dendermonde. Verdiep je eerst eens in de materie voordat je hier wat wat gaat lopen roepen.

   1. Dendermonde

    Ik las het manifest van de Gele Hesjes en daar kan ik weinig lijn in ontdekken.

    https://revolutionaironline.com/wp-content/uploads/2018/12/Persbericht-GeleHesjes.docx

   2. Dendermonde

    Heb je het manifest van de Gele Hesjes gelezen, Gekkie?

    1. Gekko

     Manifest? Welk manifest?

 5. Beukman

  Net als Dijkgraaf verlangt Roos ook terug naar 1996, toen alles nog goed was. Wat ie nou precies wil met die volksopstand legt ie niet uit, maar net als opnieuw Dijkgraaf ziet hij zichzelf vermoedelijk als de gedoodverfde Leider van de Nederlandse Gele Hesjes Vereniging.

  Ook ik verlang de laatste tijd terug naar 1996, een jaar waarin er nog geen Jan Roos, Dijkgraaf en andere valse profeten rondliepen.

  1. Grizzly

   Jan Roos is een mongool die in de politiek geen deuk in een pakje boter schopte. We deze man gelooft is in de war.

   1. Freud

    Grizzly. Maar wel een gevaarlijke mongool. Hij schaart zich in de rij van die gefrustreerde nietsnutten die om toch nog op te vallen giftige a-sociale taal uitslaan. Bij de PVV is dat Wilders die straks een ster krijgt in de Hall of fame van de 2e kamer wegens 25 jaar pluche-plakken. Eerder had je de door drank-akkefietjes achtervolgde diender Brinkman die ook meende door laster en beledigingen de bink te worden. De allerergsten wil ik niet noemen die zijn van een andere orde. Maar als je oproept tot geweld in deze democratische rechtstaat noem ik Jan Roos een landverrader en provocateur. Het zal hier niet gauw gebeuren maar als de vlam in de pan slaat kunnen er onschuldige burgers, beveiligers, politiemensen en demonstranten het slachtoffer worden. De kreet: “De dood of de gladiolen” is geen aanmoediging om braaf achter een Nederlandse vlag te lopen. Leuk als je huis of winkel gesloopt wordt en dacht je dat extreem-links met een zakdoek gaat zwaaien? Zodra ik die zich achtergesteld voelende brulkikker op de foto zie denk ik: Hoe wil je je nu weer je dikke reet door de deurspleet wringen. Maar ach, meer dan 50 warhoofdige vlaggenzwaaiers zullen er niet op het malieveld verschijnen. De meesten roepen en razen hier maar schamen zich om achter een figuur als Jan Roos aan te lopen.

  2. Gekko

   In 1996 werd ons land geregeerd door Wim Kok (PvdA), Hans Dijkstal (VVD) en Hans van Mierlo (D’66). Die hebben in paar jaar tijd het geweldige karwei van Der Macher verkwanseld. Gelukkig zijn ze alle 3 gaan hemelen. Nooit verlang ik terug naar die paarse volksverlakkers.

  3. Meriadoc Brandebok

   Wat een treffende aanduiding voor Roos en Dijkgraaf.

 6. Meester Kong

  @Roos je bent een flapdrol eerste klas.
  Beetje roepen dat er zoveel onrecht is en dat je daardoor eigenlijk wil verkassen, maar dat doe je niet want je wil de Nederlander helpen.
  Tja door een oproep tot een volksopstand..

  Je ziet je zelf al als de leider van de gele hesjes…….
  Roos de bevrijder van de Nederlander, eindelijk waardering.

  Zoek gewoon werk en verveel ons niet. .

  1. Groeneveld

   Jan Roos noemt alle zaken op die onvrede veroorzaken bij de verstandige en weldenkende Nederlanders. Het is dan ook duidelijk dat de grens bijna bereikt is van wat dit horrorkabinet zich meent te kunnen permitteren.

   Als de Gilets Jaune in Frankrijk dit weekend opnieuw massaal gaan protesteren, is dat een geweldige opsteker voor alle Gele Hesjes groepen in heel Europa. Het zou dan zo maar tot massale protesten en opstand kunnen komen in meerdere landen in de EU. Ook in Belgie gaat het los.

   1. Beukman

    Iedereen is wel ergens ontevreden over. Dat is inherent aan democratie; Roos probeert er nu nogal doorzichtig zijn nieuwe verdienmodel van te maken.
    Gaan straks al die ontevreden hesjes naar het Malieveld om te schreeuwen “Wij zijn het zat!”? En dan? Wat gaan de hesjes eisen?

    1. Dendermonde

     Het is wel onthullend om het warrige manifest van de Gele Hesjes te lezen. Overal tegen, nergens voor en de standpunten wapperen alle kanten op.

     1. Beukman

      Waar vind ik dat manifest?

      Aardig stuk in Trouw van vandaag. Een geel hesje somt op:

      Roken wordt duurder, bier wordt duurder, en ik mag straks niet meer met mijn auto door de milieuzone”

      Een ander loopt met een spandoek “Ik ben ’t zat”.

      Het Nederlandse volk is het zat en komt in opstand!

      roept iemand. Wie dan “het Nederlandse volk” is, laat hij in het midden.

      Zelfs Occupy had meer focus, en dat wil wat zeggen.

     2. Dendermonde

      Ik heb de link geplaatst maar die komt niet door.

      Dan maar zo:
      Persbericht van Gele Hesjes NL
      Opgemaakt op 03-12-2018.
      Wie zijn de Gele Hesjes, en wat willen ze nou eigenlijk?
      Aangezien er nogal wat vragen op ons worden afgevuurd omtrent de standpunten van de Gele Hesjes in Nederland, hebben wij een lijst samengesteld van ALLE punten. Hoewel er altijd personen zullen zijn die nog wat extra punten op hun eigen agenda hebben staan, worden deze niet altijd gedragen door het grootste deel van onze groep. Ook staan wij niet altijd achter persoonlijke ideeën, zoals bijvoorbeeld het gebruik van geweld of het doordrukken van hun eigen politieke ideeën!
      De Gele Hesjes worden op geen enkele manier gesteund door vakbonden, oppositie partijen, (rijke) particulieren, laat staan de media. Wij zijn allemaal normale burgers uit de Nederlandse samenleving. Een burgerbeweging. Dat houdt in dat we er zijn voor ELKE burger in Nederland. Geen enkele uitgezonderd. Onze burgerbeweging houdt zich niet bezig met het organiseren van geweld, extremistische uitingen, promoten van politieke voorkeuren of het gebruik van wapens, spandoeken en lawaai tijdens onze protesten. De Gele Hesjes zijn de normale, hard werkende, vredelievende burgers, die samenkomt om uiting te geven aan de heersende onvrede onder het volk, en we distantiëren onszelf van groeperingen die zich hier niet aan houden. Hoewel sommige van onze standpunten overeen komen met die van diverse politieke partijen zijn wij geen partij, noch aangesloten bij een partij. Wij willen gehoord en gezien worden, en dat doen we door op afgesproken dagen en tijden bij elkaar te komen. Op die manier vallen we op en komt het gesprek op gang. We zijn dus niet uit op confrontaties met politie of andere groeperingen! Veel van de Gele Hesjes hebben al jaren lang moedeloos toegekeken hoe het land verder achteruit ging, en zien in dit vreedzame protest een mogelijkheid om zich te uiten tegenover het kabinet. De Facebook groep Gele Hesjes NL is opgezet als klankbord voor iedereen die onze initiatieven steunt en/of meedoet aan de protesten. Het is dus niet de bedoeling dat deze groep vol komt te staan met commentaren van mensen die het wel of niet eens zijn met de standpunten, laat staan de politieke voorkeuren van de leden. Onze protestdagen worden hier gepost, elk lid kan een evenement aanmaken in zijn / haar eigen omgeving, en er zo aan bijdragen dat heel Nederland wordt gemobiliseerd. Alleen door allemaal samen te werken kunnen we onze standpunten overbrengen naar het kabinet! Dit is daarmee ook de reden dat we elkaar tegenkomen op de Facebook groep.
      De Facebook groep Gele Hesjes NL is opgezet als klankbord voor iedereen die onze initiatieven steunt en/of meedoet aan de protesten. Het is dus niet de bedoeling dat deze groep vol komt te staan met commentaren van mensen die het wel of niet eens zijn met de standpunten, laat staan de politieke voorkeuren van de leden. Onze protest dagen worden hier gepost, elk lid kan een evenement aanmaken in zijn / haar eigen omgeving, en er zo aan bijdragen dat heel Nederland wordt gemobiliseerd. Alleen door allemaal samen te werken kunnen we onze standpunten overbrengen naar het kabinet!
      De ECHTE Gele Hesjes zoeken geen confrontaties of geweld op!
      De hele groep Gele Hesjes NL begrijpt dat emoties vaak hoog op kunnen lopen, vooral als er een grote groep mensen tegelijk samenkomen. We staan (nogmaals) niet achter het gebruik van geweld. In het geval van een confrontatie tijdens een protest is ons advies: Doe je hesje uit, loop weg, maak een ommetje, kom terug en doe je hesje weer aan. Op die manier kan niemand je ooit wat maken. Er is namelijk geen wet tegen het dragen van een Geel Hesje, en als je jezelf gedraagt is er ook geen aanleiding voor geweld bij andere partijen. Vooral kleine(-re) groepen kunnen dit meemaken, omdat ze door hun geringe aantal worden weg geblazen als een handje vol veren door een grote ventilator. Dit willen we niet. Blijf rustig, gedraag jezelf, en we groeien vanzelf. Week na week, maand na maand. Een vinger kunnen ze breken, een vuist niet, en die komt vanzelf. Wij, de Gele Hesjes, zijn de bevolking van Nederland. Op een enkel individu nagelaten vinden we het daarom niet nodig om met onze naam in de pers te verschijnen, want ook dit kan confrontaties opleveren waar we niet op zitten te wachten. Wel zullen we onze individuele standpunten kenbaar maken als we daarom worden gevraagd. De antwoorden zullen zeer divers zijn, dus daarom het volgende:
      Dit zijn de standpunten van de Gele Hesjes, in willekeurige volgorde:
      • Krachtig doch vreedzame opstand.
      Eén voor allen en allen voor één. Door steeds weer onze opstand te laten plaatsvinden zonder geweld te gebruiken zal de steun en draagkracht voor onze ideeën en wensen groeien.
      • Kabinet Rutte III moet aftreden.
      De #GeleHesjes zijn het absoluut zat dat het Nederlandse volk continu wordt voorgelogen door het huidige kabinet, de steeds hoger wordende belastingen en accijnzen, de betutteling van alles in het dagelijkse leven, en met name de verschillen in sociale ongelijkheid. Zolang de elite beloond wordt voor het ‘graaien’ ten koste van de arbeider aan de onderkant van de samenleving, zullen wij doorgaan. Een nieuw kabinet moet zorgen voor minder armoede, minder betutteling en ongelijkheid. De democratie moet hersteld worden, inclusief bindende referenda. De overheid moet de burger vertegenwoordigen en niet alleen de eigen zakken vullen! Bedrijven mogen niet de dienst uitmaken in Nederland, en moeten gewoon belasting betalen, zonder uitzondering hierop! Kabinetsleden die hier aan meewerken zijn allemaal corrupt en zouden moeten worden aangeklaagd. Wachtgeldregelingen moeten worden afgeschaft. Ontslagen kabinetsleden moeten gewoon ander werk gaan zoeken of in de WW in plaats van beloond worden voor het om zeep helpen van Nederland. Het Nederlandse volk vertrouwt de regering totaal niet meer!!!
      • Het volk een stem, steun en macht geven.
      Meer dan een derde van alle Nederlanders heeft aangegeven zich niet gehoord te voelen. Het kabinet doet maar waar het zelf zin in heeft en let absoluut niet op het volk. Dat zorgt voor een machteloos gevoel. De Gele Hesjes steunen de hele bevolking. Wij groeien daardoor ook weer, waardoor we niet langer genegeerd kunnen worden. Ze zullen ons horen!!! De regering behoort het volk te dienen en niet andersom. Ze zijn niet verkozen om ons voor te liegen!!! Wij willen bindende referenda waarin wij kunnen meebeslissen over ons land.
      • Het terugdringen van de groeiende verschillen tussen bevolkingsgroepen, door onder andere invoering van het basisinkomen.
      Al vele jaren wordt vrijwel alles duurder, en heeft de onderste laag van de samenleving het zwaarder, terwijl de elite het geld naar zich toe graait. De regering kan wel miljarden euro’s afdragen aan Brussel of aan landen die hulp nodig hebben, maar er blijft geen stuiver over om mensen te helpen die hier wonen. Ongeveer 1 op de 6 personen heeft regelmatig problemen rekeningen te betalen of staat onder bewind. Vooral die laatste groep heeft het slecht, want die moeten rondkomen van tussen de €40 en €50 per week. Alles wordt duurder, maar hun weekgeld kan niet omhoog. Ze moeten net zo hard werken als een ander, soms zelfs onder het minimumloon. Een basisinkomen voor iedereen kan dat doorbreken.
      • Zorg en onderwijs moeten betaalbaar, toegankelijk en inkomensafhankelijk gemaakt worden.
      Zorg instellingen maken de verzekeringen elk jaar duurder en verdienen miljarden aan mensen die de maandelijkse lasten eigenlijk nauwelijks kunnen dragen. Je bent in Nederland verplicht om verzekerd te zijn, maar als je wat overkomt ben je wel je eigen risico meteen kwijt, wat voor de meeste mensen inhoudt dat je ook niet kunt overstappen naar een goedkopere verzekering. Je wordt door de Nederlandse regering gegijzeld, doordat ze in de wet hebben vastgelegd dat je niet van geprivatiseerde bedrijven kan overstappen als je het eigen risico niet hebt voldaan! Mensen die het minst verdienen per maand, moeten ook lagere kosten te dragen krijgen, en de hoge inkomens moeten meer gaan betalen. Op die manier wordt ook onderwijs beter betaalbaar, en toegankelijk voor de lagere inkomens. Mensen met het potentieel om door te studeren komen te vaak niet eens op de scholen die hun kunnen opleiden door de veel te hoge prijzen!
      • Geen winstoogmerk voor zorg, onderwijs, energie, water, openbaar vervoer en wonen.
      Zolang er geprivatiseerde bedrijven zijn die belangrijke publieke functies vervullen moeten ze ook werken voor het volk en niet uitsluitend voor de winst gaan, compleet met miljoenen bonussen voor de top. Het is gebleken dat dit slecht afloopt voor de burger! Noem bijvoorbeeld ziekenhuizen die failliet gaan of onbetaalbaar openbaar vervoer, jarenlange wachttijden voor een woning, en eerste levensbehoeftes die ons door het kabinet ontzegd worden doordat alles te duur wordt!
      • De verantwoordelijke mensen voor de beurscrisis, vastgoedcrisis en bankencrisis moeten aangeklaagd worden.
      Het grootste deel van de misère in Nederland wordt veroorzaakt door de financiële sector. Doordat zij ongestraft door kunnen gaan zal er ook niks veranderen.
      • Het doorbreken van het huidige (politieke / bancaire) systeem.
      Nederland is een land vol met burgers en geen melkkoeien of robots. Ons land is ook geen bedrijf. Ook is de slavernij al lang geleden afgeschaft, maar het huidige systeem ziet ons zo wel. We worden door middel van belastingen, accijnzen, rentes en boetes volledig uitgemolken. Het enige wat we mogen is ons mond houden en werken. Dit systeem is geëvolueerd tot een complete ellende voor iedereen aan de onderkant van de samenleving.
      • Het Marrakesh-pact.
      Heel veel #GeleHesjes maken zich grote zorgen over de enorme stroom immigranten en gaan er van uit dat door het Marrakesh-pact deze alleen nog maar zal toenemen. Bij de meeste individuen heeft dit absoluut geen racistische bedoelingen. De ‘echte vluchtelingen’ zijn hartstikke welkom, maar profiteurs niet. De vrees bestaat dat door een toename van het aantal migranten, de hoeveelheid werk zal afnemen, de belastingen zullen toenemen, nog langere wachttijden op een huis, en uiteindelijk dus een constante verslechtering van het leven in Nederland.
      • Bestrijding van onrecht.
      Er is te veel ongelijke rechtspraak in Nederland. Wat voor de ene persoon geldt, hoeft niet zo te zijn voor de andere. De Nederlandse wet is bindend, en moet nooit buigen voor afkomst of achtergrond. Er is veel te veel ongelijkheid, van de verschillen in lonen tussen mannen en vrouwen, tot en met de afhandeling van rechtszaken waarbij in twee individuele maar gelijke zaken twee compleet verschillende uitspraken worden gedaan. Als voorbeeld kan je denken aan een immigrant die geweld gebruikt moet begrepen worden dankzij zijn afkomst, een Nederlander zit onmiddellijk in de problemen voor hetzelfde vergrijp. Vrijheid en gelijkwaardigheid voor iedereen! Ook wordt hierbij genoemd het bestraffen van kindermisbruik en pedofilie.
      • Werkvoorziening.
      Er moet meer gedaan worden om elke Nederlander aan fatsoenlijk werk te helpen, zonder dat hij of zij constant moet vrezen voor de continuïteit hiervan. Dat houdt in dat we geen flexwerk meer willen, noch nul uren contracten, maar gewoon willen weten waar we aan toe zijn. Uitbuiting moet gestopt worden, verplichting tot overwerk kan echt niet en loon naar werk. Mensen met een zwaar beroep zoals in de zorg moeten beter betaald krijgen! Toenemende werkdruk veroorzaakt in groeiende mate stress en burn-outs. Dat moet ook stoppen. Iedere persoon die werkt in Nederland moet exact hetzelfde verdienen voor hetzelfde werk. Dit zorgt er voor dat iedereen dezelfde kansen heeft. Zolang er arbeidsmigranten zijn die hetzelfde werk doen voor véél minder geld krijgen de Nederlanders minder kans op een baan.
      Vind u het gek dat Nederland in opstand komt? Er zijn nog veel meer punten die bespreekbaar gemaakt moeten worden. Voor dat dit gebeurt, zullen de #GeleHesjes nog vaak bij elkaar komen. De groeperingen zullen groeien, en we zullen gehoord worden!!!
      Niet langer kan dit kabinet weg kijken en doen of er niks aan de hand is, maar er gaat wat gebeuren!
      Het Nederlandse volk is het zat en komt in opstand! Zolang er Nederlandse burgers bij voedselbanken moeten lopen omdat ze anders absoluut niet rond kunnen komen, en er mensen op straat moeten leven gaan we door! We zijn er voor iedereen!

      Namens alle #GeleHesjes

     3. Beukman

      @Dendermonde
      Juist. Goedbedoelende naïevelingen met een waaier aan standpunt, op zichzelf al genoeg om straks aan onderlinge meningsverschillen ten gronde te gaan.
      De hesjes keuren geweld af, maar kijk eens hoe het in Frankrijk is gegaan: uit naam van de hesjes zijn er vernielingen en plunderingen aangericht, en zijn er mensen gemolesteerd.

      Het zal de hesjes net zo vergaan als eerder Pegida en Occupy. Er zullen zich leiders opwerpen (Roos en Dijkgraaf hebben zich inmiddels aangemeld), die de beweging voor eigen gewin proberen in te zetten. De hesjes krijgen allengs een slechte naam door bepaalde onfrisse standpunten die door extremisten, al meeroeiend met de hesjes, naar voren worden gebracht.

      De gewone, bezorgde maar ook naïeve burger keert zich vervolgens teleurgesteld af van de hesjes, maar springt binnen één of twee jaar op de volgende trein die langskomt.

      Nou succes, hesjes! Als ik jullie een goeie raad mag geven: hoedt u voor lieden die zich opdringen om de kar te gaan trekken.

 7. C.A.Barstow

  We hebben inderdaad lang genoeg onze mond gehouden, op de barricades!

  1. Ad Infinitum

   U bedoelt anderen op de barricades. Dat is wel zo veilig.

   1. Dendermonde

    Ja, de meeste Gele Hesjes zitten dapper thuis.

 8. Aytas

  “Ik ben het verschrikkelijk zat,” zeg Roos en verwijst naar de massa-immigratie, de erosie van tradities en het wegzetten van allerlei critici als homofoob en fascistisch.’

  Oh mag ik je geen fascist noemen als ik je een fascist vindt? Daar begint het mee, gevaarlijk volkje op nep rechts.

  ‘ In ons land zijn de grenzen afgeschaft’

  Ja hoor, een visum is niet nodig en paspoorten worden niet gecontroleerdt. Onzin opmerking en populisme, verdiep je eens in het rabat proces waarmee Europa de controle over Afrikaanse grenzen krijgt. Ik krijg sterk het gevoel dat zelfs de behoefte om te weten waa je het over hebt niet eens aanwezig is.

  ‘ De overheid werkt niet meer voor ons, maar wij wel voor hen.’

  Goh een overheid die niet voor het volk werkt. Wat zal het doel van de overheid zijn? Zal het sowieso onderukking en macht zijn? Jij werkt overigens voor het bedrijfsleven, aangezien kritisch vermogen ontbreekt speel je ze precies in de kaart.

  ‘ Sommige meningen zijn verboden. Media zijn eenzijdig links. Censuur wordt gepredikt.’

  Waar? Dat de meeste mensen je niet willen horen betekent niet dat er censuur is, ik weet er zelf alles van dus voel je niet eenzaam.

  1. plakband

   Zwak verhaal, getikt achter de beslagen ramen van een luxe universiteitskamer. Lekker trappen naar rechts. Getuigt van selectieve kennis zonder je ooit onder het volk te begeven.

   1. Aytas

    Waarom?

 9. FLP

  Il noma della Rosa!! Mooie naam voor een opstand.!! Jan Roos heeft natuurlijk gelijk.

 10. Rosasolis

  De gele jassen protest acties gaan ook door in Nederland, maar niet zo fel als in Frankrijk. Echte armoede bestaat in ons land, maar de meeste werklozen krijgen hier net genoeg om van Een maand tot de volgende rond te komen. In Frankrijk is het minimum loon veel lager dan bij ons, en er zijn veel meer werklozen. Bovendien heeft Frankrijk veel meer migranten problemen dan Nederland. Ik heb gemerkt dat zorg subsidie van de belasting toeslagen 7% om hoog gaat; omdat medicijnen steeds duurder wordt. Jammer is het dat het huur subsidie hetzelfde blijft als vorige jaar (tenminste zo is het bij de meeste huurders in ons dorp).

  1. marco1

   Ja de lonen liggen wat lager maar het leven is ook goedkoper. Die fransen zijn gewoon dol op staken en demonstreren eigenkijk op alles wat niets met werken van doen heeft. Nee als 1 of ander eng clubje nog een beroepsdemonstrant wilde aannemen dan zou ik als ik hun was in Frankrijk gaan zoeken.

 11. marco1

  Ja ga lekker oproepen tot een volksopstand sc6 ermee

  1. Troelstra

   Passief blijven toekijken gaat ons niet helpen.

 12. Blue monday

  Je zag al dat extreem volk zich maar wat makkelijk aansloot bij die paar gele hesjes in Nederland..
  Nu claimt gekke Jan de beweging alvast voor zijn eigen gewin.

  Ik zou het toejuichen als er een (enorme) demonstratie zou komen om ons bestuur wakker te schudden, maar niet exclusief voor zijn rechtse agenda om Nederlanders bang te maken voor de islam…(net zo min dat ik me echt zorgen maak over de invloed van extreem rechts)

  Hier wat zaken die er echt toe doen….ga je daar eens boos over maken!

  – de zorg
  – de verzorgingsstaat
  – het gegraai aan de top
  – de belastingen
  – huizenmarkt
  – Macht bedrijfsleven in de politiek

  1. Troelstra

   De zaken die jij opnoemt worden volledig gedeeld door nagenoeg alle leden en lezers, waaronder scribent dezes. Alleen niet door de (overheids)trollen die hier op dit blog de PvdA, D’66 of Groen Links apolegeren. Die zien de vereiste middelen hiervoor liever vervluchtigen in het Pact van Marrakesh (dus ongebreidelde massaïmmigratie uit (Noord-)Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië) hierheen), klimaatzwendel. Want daar kunnen ze nog wat kopgelden mee opstrijken. Ik ben het volledig eens met de punten die jij aankaart hoor. En er zal meer nodig blijken te zijn dan eenmaal in de vier jaar je stembriefje in de kliko te doen laten belanden.

  2. tomygun

   Blue , graag een puntje meer de gelukzoekers
   voor de rest ben ik het er mee eens .

 13. Spaanse kok

  Roos zag mensen met een gele mening voorbij komen en dacht:
  Daar kan ik mijn brood mee verdienen.

 14. Troelstra

  Dit vinden de lezers van NRC van de ‘gele hesjes’

  NRC vroeg aan de lezers: kunt u zich vinden in de onvrede die bij deze groep leeft?

  In Frankrijk gingen de afgelopen weken duizenden mensen in gele hesjes de straat op om te protesteren tegen allerlei maatschappelijke onderwerpen. Van de verhoging van de belasting op benzine, die inmiddels van tafel is, tot het dalen van de koopkracht en maatregelen tegen klimaatverandering.

  De beweging heeft zich ook uitgebreid naar Nederland en België. Afgelopen weekend werd door de gele hesjes gedemonstreerd in Den Haag en vorige week gingen ze in Brussel de straat op.

  NRC vroeg aan de lezers: identificeert u zich met de ‘gele hesjes’? Kunt u zich vinden in de onvrede die bij deze groep leeft? Er kwamen via ons reactiesyteem en de opinieredactie bijna 200 reacties binnen. Daarom hebben we een paar van de mooiste reacties uitgekozen.

  Ik kan me er niet mee identificeren. In West-Europa zijn we nog steeds zeer welvarend, al is die welvaart niet gelijk verdeeld. Door globalisering, klimaatdoelstellingen en immigratie komen de ‘lagere’ klassen weliswaar onder druk te staan, maar als je het in relatie brengt met de schrijnende armoede elders in de wereld, heeft het ook iets ‘verwends’. We zijn er niet aan gewend dat het minder wordt, we willen op vakantie, en de nieuwste sneakers en iPhones en vergelijken ons met ‘de elite’ die alles heeft. Je kunt het niet meer zien als een klassiek verdelingsvraagstuk binnen een land, dan zie je internationale dimensies over het hoofd. Om grip te krijgen migratiestromen, multi-nationals, klimaat zullen we groter moeten denken en handelen.
  – H Hartman

  Ik heb er wel begrip voor, maar het is versplinterd verzet in een versplinterde samenleving. De elite houdt zich stevig aan elkaar vast en er zal nog heel wat moeten gebeuren voor er echt een goed georganiseerde tegenbeweging tegen het neo-liberalistische project ontstaat. De middenklasse moet nog meer uitgekleed worden, voor deze door heeft dat hen een oor is aangenaaid. Na de kosten voor de financiële crisis van 2008, mag deze opdraaien voor de klimaatscrisis. De elite (waaronder Macron) ontkomt eraan door de door hen zelf bedachte legale constructies.
  – EMP Coret

  Jazeker, ik woon in Frankrijk en sta pal achter de “gilets jaunes”. Overal om me heen zie ik de kleine, rijke, graaiende bovenlaag en de mensen die daadwerkelijk het werk DOEN -de grote groep onderbetaalden- genegeerd en arrogant weggewoven worden. Mensen die keihard werken, 2 of meer banen hebben en nog niet rond kunnen komen.
  Het gaat om de arrogantie, de onverschilligheid. Er is een grotere en diepere kloof ontstaan. Men is de valse beloftes zat. De wereldvreemde houding van de politici helpt niets.
  Dus de wereld verhardt, ultra rechts komt op, of zoals hier in Frankrijk, wilde stakingen en blokkades. Ze hebben eerder aangetoond dat het volk de macht kan overnemen.
  wie niet wil luisteren zal uiteindelijk voelen
  – J de Jong

  Ja, ik identificeer me voor een flink deel met de “gele hesjes”. De afgelopen jaren is ons ABP pensioen door politiek beleid sterk in waarde verminderd. Wij draaien op voor het klimaatbeleid terwijl met grote bedrijven gemarchandeerd wordt en zij zelfs de reguliere belasting niet betalen. Topinkomens worden systematisch ontzien terwijl jongeren geen vast werk meer hebben en geen woning meer kunnen kopen. Ik vind het triest maar zie steeds meer een tegenstelling tussen een kleine elite die vanachter het bureau bedenkt hoe het land gerund moet worden en de meerderheid van de burgers die opdraaien voor alle problemen.
  – AJ Meijsen

  Ik begrijp het wel. Deels. Niet de manier waarop, wel de oorzaak van de protesten.
  Zelf heb ik toenemend last van de mensen die door afgelopen kabinetten de rol van (zorg)consument toebedeeld hebben gekregen. Het gedrag is een logisch gevolg hiervan, maar als hulpverlener is het steeds minder leuk werken. Kort gezegd vallen verschillende (semi-)publieke sectoren uit elkaar door de neoliberale beslissingen en transities die met een sneltreintempo zijn doorgezet. Met steeds meer eisende passagiers en minder riemen om mee te roeien is het lastig vooruitkomen kan ik je vertellen. Dus dat is een.

  Verder heb ik (en met mij veel NRC lezers) een positie dat ik me nergens zorgen over hoef te maken. Goed vooruitzicht wat werk betreft, elke maand voldoende geld om mijn auto te laten rijden. In de stijgende markt zelfs een koopwoning kunnen bemachtigen in de randstad. Voldoende IQ om de snelveranderende maatschappelijke ontwikkelingen te begrijpen en op te anticiperen. Ik kan (willen is iets anders) een avond gaan zitten voor alle verplichte administratie voor overheid. Maar als een van die dingen ontbreken kan ik me heel goed voorstellen dat je tekort gedaan voelt en uit onmacht maar de straat op gaat omdat de uitzichten een stuk minder rooskleurig zijn. Politici hebben daar een vreemde wisselwerking in met de publieke opinie, maar dat is wellicht voer voor een andere discussie.
  Kortom: ja, ik snap het wel. En ik denk dat we het aan hadden kunnen zien komen.
  – FA de Groot

  Het geklaag en gedram van de Gele Hesjes staat me zeer tegen. Ze zijn boos omdat er niet naar ze wordt geluisterd, zeggen ze. Als ze echt serieus genomen willen worden zouden ze beter kunnen proberen om hun wensen en grieven op een constructieve manier onder de aandacht te brengen. Daar zijn in Nederland talrijke mogelijkheden voor, bijvoorbeeld via gemeenteraad, politieke partij, belangenvereniging, vakbond etc. Maar ja, dat is waarschijnlijk te veel gevraagd. Want dan volstaat het onderbuikgevoel niet meer en ben je genoodzaakt je te verdiepen in de feiten. Je zou dan ook wel eens tot de conclusie kunnen komen dat zelfs de beste oplossing van een probleem (neem klimaatverandering) voor jou persoonlijk niet prettig is…
  Nee, dan is het aantrekken van een geel hesje en samen met de meute buiten wat gaan schreeuwen een stuk aantrekkelijker. En het geeft zo’n fijn gevoel om met zijn allen zo eensgezind tegen te zijn. Waartegen? Dat maakt niet uit.

  – JM van der Bos

  Om alle reacties hieronder te kunnen lezen, moet u ingelogd zijn.

 15. Diederik van Walsum

  Zojuist: op een ingewikkeld druk en gevaarlijk kruispunt te Rotterdam /Spangen…file file file, door de regen…een turkse bruiloft met 20 volgwagens met alarmlichten AAN en turkse vlaggen uit het raam om te laten zien dat zij wel degelijk geïntegreerd waren.(helaas geen ter aarde bestelling)

  De eerste auto zette doodleuk het kruispunt af, zodat de stoet er al toeterend langs kon waardoor op alle aansluitende wegen files stonden !
  De auto die het kruispunt afzetten ging er als een F1 bolide slalommend vandoor zodra de stoet was gepasseerd.

  Geen politie of wat dan ook te bekennen, en al was er wel politie wat dan nog!!!!!!?????

 16. JanKlaasen

  @Zorgverzekeringen worden steeds duurder, maar de hulp steeds schraler. Wat een onzin, is er iemand bij de DDS die wel eens kijkt wat hij eigenlijk kwijt is aan gemaakte kosten? Zeker als je wat ouder bent kom je er achter dat je meer kwijt bent dan de premie die je betaald. En maar klagen…

  1. tomygun

   Oeps daar valt een lijk uit dekast ,waar heb je het over?
   Je pilletje gemist? of kakel je omdat die grote hand
   uit je reet is.
   Jouw pilletje krijg je van de premie die ik betaald heb
   in 30 jaar zonder dat ik daar zelf nu iets voor terug krijg
   of ik moet 350 euro voor een malaria medicijn neertellen
   die hier 2 euro kost ,moet u hem zelf kopen in Nederland
   wat veel het geval is kost hij u 32 euro.

  2. tomygun

   Tja en het is nog veel makelijker nu iedere zorg manager
   zelf mag invullen wat 10 minuten zorg gaat kosten .

 17. Marija

  Jan Roos heeft gelijk, wij zeggen hier hetzelfde vaak genoeg.
  Hij heeft niet gezegd dat hij die kar wil trekken om een opstand in ons land te gaan organiseren, dat heb ik er i.i.g. niet uit kunnen opmaken.
  Maar als er niemand opstaat om dit te organiseren, mag hij van mij, het komt anders niet van de grond. Iemand moet de leiding nemen.
  Het zal jammer genoeg het tekenen van het Marakesh verdrag, dat onze stupide regering toch wil gaan ondertekenen, niet meer kunnen voorkomen.
  M.i. Komt er een soort razende sprinkhanenplaag onze kant op.

  1. JanKlaasen

   @Maar als er niemand opstaat om dit te organiseren, mag hij van mij, het komt anders niet van de grond. Iemand moet de leiding nemen.
   Weer zo iemand die liever op de bank blijft zitten om het werk aan iemand anders over te laten. Wat een helden toch hier bij de DDS. (Bijna) allemaal beroepsklagers!

   1. marco1

    Ja ga ze opjutten , straks staat er nog 1 op ook. Nee die hooggeschoolde de moter van de samenleving.

   2. Marija

    Het is van u een m.i. Voorbarige conclusie. U weet niets van mijn omstandigheden af.

 18. Meriadoc Brandebok

  Een ongenuanceerd stuk waarin Jan Roos vervaarlijk door de feiten fietst als een fietser die zijn laatste trein moet halen.

 19. ruudjeenjose

  Helaas de meeste Nederlanders houden van de islam en de asielparasieten.

 20. Two Ravens Black Kettle

  Pas op Jan
  In Nederland is feiten benoemen tegenwoordig strafbaar.
  Het kostte Fortuyn het leven, de journalisten en politici dansten en de rechter beloonde de moordenaar met een gulle glimlach.

  In Nederland mag je zelfs niet meer zeggen dat iemand die een negenjarig meisje verkracht een pedofiel is.
  (althans als ie lid is van een bepaalde door de elite en HUN! corrupte rechtbanken (en Media) beschermde ideologie)

  1. tomygun

   TRBK , zo ver ik weet is dit al op 7 jarige leeftijd begonnen
   de uiteindelijke penetratie bij 9 jaar .

   1. Two Ravens Black Kettle

    Vandaar dat we ook met culturele verrijking te maken hebben zoals kindbruidjes, eerwraak en genitale verminking.
    We waren daar al enkele eeuwen vanaf
    Maar de Betere Mensch dacht bij zichzelf; ‘dat kan niet zo’ en besloot om deze tradities weer (of voor eht eerst zoals verminking) weer in te voeren.
    Dat noemen ze in die kringen progressief en solidariteit.

   2. Dendermonde

    Ik belangstelling voor seks met kinderen wekt mijn weerzin, tomygun. Ik zou menen dat mensen als u door de redactie moeten worden geband.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.