Commissie Remkes onderschrijft het beeld: ‘De democratie werkt onvoldoende’

Welke democratie? Oké even serieus: we mogen eens in de vier jaar stemmen, mailtjes sturen naar niet reagerende politieke partijen en ook mee babbelen bij commissies, tenminste als je bent ingeschreven bij de juiste stichtingen en verenigingen, want anders hoor je niet bij ‘civil society’ en is de kans dat je wordt uitgenodigd voor bijvoorbeeld de ‘rondetafelgesprekken klimaatbeleid’ vrij klein. En dat is ook het punt van de staatscommissie Remkes die een onderzoek uitvoerde over de werking van de Nederlandse democratie. De publieksversie van het rapport is openbaar beschikbaar en telt welgeteld drie pagina’s met daarin informatie die veel mensen al wel weten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de regering om onderzoek te doen naar de werking van de Nederlandse democratie. De conclusie kan als volgt worden omschreven: véél gaat er goed in Nederland, maar er zijn groepen mensen die zich niet of nauwelijks vertegenwoordigd voelen door de Eerste en Tweede Kamer. Geen woord wordt gerept over de wijze waarop de huidige coalitiepartijen omgaan met Kamerdebatten en discussies over verschillende onderwerpen. Die debatten worden vaak niet gehonoreerd en met een één zetel meerderheid genegeerd. Maar dat is niet waar Remkes’ zijn commissie zich druk om maakt. Wel vindt de commissie dat ‘politici meer beloven dan zij waarmaken’, iets dat niet goed is voor het vertrouwen in Den Haag en verder dat soms wetten worden aangenomen waar een meerderheid tegen is.

Dat moet dus beter. Welke voorstellen zien we dan in het document? Een pleidooi voor een bindend referendum. Lekker makkelijk natuurlijk, maar dat het nodig is acht men nu voor ‘bewezen’. Dat is natuurlijk een breed gedeeld standpunt in de Tweede Kamer. De vraag waarom deze ‘algemene kennis’ tot op heden nog tot geen enkel wetsvoorstel heeft opgeleverd is dan ook de volgende. Want volgens Remkes zijn de zwakten in het huidige systeem een ‘risico op termijn’. En dat is precies het punt, want de invloed van burgers wordt stelselmatig ondermijnd doordat de voorgaande regeringen ‘tijd winnen’ in ruil voor verminderde ‘politieke macht’. Zo werd het referendum onder leiding van D66 afgeschaft en ook de burgemeestersbenoeming wordt veranderd, maar het duurt natuurlijk weer maanden of jaren voordat dit benoemingsproces is gedemocratiseerd.

En in tussentijd gaan VVD, CDA, D66 en anderen gewoon door met hun eigen agenda.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. C.A.Barstow

  Commissie Remkes?
  laat me niet lachen, die is alleen ingesteld om het gepeupel stil te houden,
  reken er maar niet op dat Den Haag daar ook maar één aanbeveling van overneemt.
  Die Haagse landverraders bende is alleen maar bezig met een Europese superstaat,
  Nederland als op zichzelf staande Staat is voor hen al verleden tijd.

  U bent al verraden en verkwanseld!

 2. TD

  “Een pleidooi voor een bindend referendum is een breed gedeeld standpunt in de Tweede Kamer”
  Maar ondertussen schiet het niet op!
  De angst is te groot dat pittige onderwerpen,bijvoorbeeld een stemming mbt “immigratie” een ongewenste of verkeerde uitslag zou tonen.
  Het stemvee is in hun ogen niet competent of links genoeg!

 3. Gekko

  Johan Remkes (VVD) komt met zijn eieren na Pasen. Hij heeft jarenlang zelf aan het bewind gestaan, maar toen hoorde je hem niet. Nu bijna met pensioen komt hij uit de kast.
  Gisteren was er ook zo’n fossiel te horen die vindt dat het met de democratie in NL bergafwaarts gaat: Herman Tjeenk Willink (PvdA), bijgenaamd de onderkoning van Nederland want vice-voorzitter van de Raad van State. `t Mannetje keurde alles goed, maar nu zijn partij aan de zijlijn staan, komt ’t ie met zijn water bij de dokter.

 4. Raveltje

  De Haag is geen Nederland meer. Raad van State wilde Europees, hoewel
  de bevolking tegen was. Brussel is nu het bestuur.

 5. Lugar

  Ze luisteren wel maar doen er niets mee. De democratie werkt absoluut niet. Demos betekent volk en cratie betekent heersen. Er is geen enkele sprake van dat het volk heerst of besluit. Het zijn de partijen die beslissen en besluiten zonder dat ze het volk ook maar raadplegen. 150 weten minder dan 10 miljoen kiesgerechtigden. Kom maar op met dat referendum .

  1. Ad Infinitum

   Draai het om, @Lugar. 10 miljoen kiesgerechtigden weten minder. Om die reden worden er volksvertegenwoordigers gekozen, die de kiezer ontlasten om een ingewikkelde zaken te beoordelen.

   1. Lugar

    Natuurlijk draai ik het niet om, die grap duurt al 170 jaar en ze doen niet wat het volk wil.

 6. Dollaert

  Ik dacht dat deze groningse stad vvd meneer de politiek verlaten had.
  Kennelijk heeft hij nog wat te vertellen. Zou niet meer luisteren naar deze figuur. Laat ik het daar maar bij laten.

 7. TD

  @Ad infinitum:
  “volksvertegenwoordigers gekozen”
  Ja,dat hebben we allemaal gedaan maar de beloften worden door coalities verdund,er gebeurd NIET datgene waarom ze verkozen zijn!
  Daarom moet het bindend referendum komen,om die heren weer te kunnen corrigeren!

 8. edoc431

  ok

 9. TD

  @Ad Infinitum:
  “de kiezer ontlasten om ingewikkelde zaken te beoordelen”
  Dit had u niet getypt indien de stemming van de Tweede Kamer anderhalf jaar geleden had geleid tot een formatie van een rechtse regering,dan hadden we (rechts) immers geen bindend referendum nodig.
  Maar dan had (links)gegild “we willen een bindend referendum”.
  Het is gewoon het perspectief van waaruit je de dingen bekijkt!

 10. Expertus_Dico

  De overheid heeft natuurlijk al lang in de gaten dat ze zichzelf aan het kapot aan het regeren zijn en nu met de hete adem in de nek van de Franse gele hesjes hebben ze een zwendel gevonden om tijd te winnen in de vorm van “U heeft gelijk en we gaan er wat aan doen” in de hoop opdat wij burgers heel even blij worden van die “dode mus” en de dode mus stilletjes weer naar de achtergrond verdwijnt en wij weer vergeten. Iedere keer als er vervolgens een slimmerik op staat en vraagt hoe het er voor staat om de boel weer wat democratischer te maken, zullen zij volmondig antwoorden dat er aan gewerkt wordt… Totdat Pasen en Pinksteren op een dag vallen zal het hier in Nederland exact hetzelfde blijven… En dat is een feit, let maar op!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.