De ‘Gele hesjes’ hebben het geregeld: regering Macron geeft toe en houdt belastingverhoging achter de hand

De afgelopen weken stonden de krantenkoppen in Frankrijk vol met de ‘Gele hesjes’. De Fransen waren boos op president Emmanuel Macron en de populariteit van de president staat op een dieptepunt. Zoals we hebben gezien lopen de hevige demonstraties dan toch nog uit op dat waar de demonstranten voor kwamen: het indammen van de belastingdruk. Die is torenhoog in Frankrijk. De Franse premier Philippe heeft gisteren toegezegd de belastingverhoging van accijnzen niet toe te voegen aan de begroting van 2019. Het lijkt dus om een tijdelijke maatregel te gaan en in 2020 worden de hogere accijnzen waarschijnlijk alsnog ingevoerd. Dit geeft de Fransen een jaar de tijd om na te gaan denken over hoe zij dit probleem gaan oplossen in 2020. 

Daarmee is het goed mogelijk dat aan drie weken rellen een einde komt en het komende weekeinde de rust wederkeert in de Franse straatjes. Dat zou enerzijds wel een beetje bizar zijn, want in 2020 worden de hogere belastingen alsnog ingevoerd. Of zouden dezelfde mensen volgend jaar weer gaan demonstreren? Wat ook kan is dat de Fransen goed gebruik gaan maken van hun tijd om te kijken wat nu precies de impact is van de maatregelen. Sommige demonstranten klaagden erover dat alles ‘duurder’ werd, maar de uitgaven van de Franse staat moeten ook ergens van worden betaald. Je kunt niet alles tegelijk willen: rijkelijke sociale voorzieningen én lage belastingen zijn een sprookje. In tegenstelling tot Frankrijk, waar de demonstranten oprecht boos kunnen zijn over de hoge belastingdruk, daar lijkt in Nederland dezelfde ‘Gele hesjes’ beweging niet van de grond gekomen. Er wordt wel op Facebook gecommuniceerd in groepen, maar de simplistische retoriek maakt het er niet aantrekkelijker op. Daarnaast heeft Rutte nog 8% aan belastingverhoging over, als we de onderstaande gegevens over Frankrijk als de fiscale ‘laffer curve’ zouden zien.

Bovenstaande gegevens laten zien waarom het mis gaat in Frankrijk. De Franse regering heeft zojuist de fiscale bovengrens aangetikt. Dat lijkt wel een psychologisch fenomeen te zijn dat per cultuur verschilt, maar bij 46% algemene belastingdruk op de Franse economie begon de zachte revolutie tegen Macron. Een grote volkswoede onsteeg. Macron boog en gaf toe. Nu is de Franse bevolking aan zet om te laten zien dat ze dan ook willen hervormen en daarvoor hebben ze uiteindelijk één jaar. De Nederlandse belastingdruk ligt net iets boven het gemiddelde van de ontwikkelde OECD-landen, maar zo heel veel rek zit er voor Rutte ook niet meer in. Als we de bovenstaande afbeelding als ‘Gele hesjes’-meter zouden gebruiken dan lijkt het dat Denemarken en Zweden de volgende landen zouden zijn waar burgers in verweer komen tegen hoge belastingen, maar tot zover zijn alleen de Fransen daadwerkelijk zo ver gegaan om hun regering in het openbaar uit te dagen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Lugar

  Terwijl Rutte 1 t/m 3 alleen maar meer belastingen door onze strot heeft gedrukt. Vreemd dat de gemiddelde kiezer zich volgaarne laat naaien. Meer dan 60% van onze brandstof literprijs gaat naar accijnzen en daar wordt ook nog btw over betaald, de z.g.n. belasting over belasting. En de Nederlander? Die betaald gewoon de rekening.

  1. Siemien

   Ik verdenk Den-Haag ervan dat er serieus stemfraude wordt gepleegd, je kunt mij niet wijsmaken dat Nederlanders zich zo willen laten naaien, keer op keer…

   1. Lugar

    “Ik verdenk Den-Haag ervan dat er serieus stemfraude wordt gepleegd…”

    Ik denk het niet. Wat mij opvalt is dat veel kiezers helemaal niet geïnteresseerd zijn in politiek en in wat ze daar in Den Haag allemaal uitspoken. Eén van de meest gehoorde bezwaren is dat ze toch niet luisteren waardoor men in het algemeen onverschillig is. Natuurlijk wil niemand in zijn/haar portemonnee gepakt worden, maar het idee heerst dat er toch niet tegen gedaan kan worden. Het állerergste vind ik nog wel dat diezelfde figuren toch gewoon weer op Rutte stemmen…

    Gelukkig is er een nieuwkomer aan het politieke firmament die wel degelijk houd snijdt en die wel degelijk belangrijke thema’s op de agenda weet te zetten. Het is de snelst groeiende partij van Nederland, voorstander van directe democratie (volksinspraak), net als ik, en een partij die wel degelijke verandering gaat brengen in het 170 jaar oude en failliete politieke bestel.

   2. Troelstra

    Altijd wijs om zelf bij een stembureau aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen. Je kan je bij de gemeente ook aanmelden voor het bemannen van een stembureau.

  2. Barry

   Volgens zeggen zijn wij een van de rijkste landen van het westen en kennelijk vindt de Nederlander het wel best al die belastingen. Ik zie ze toch niet op de barricaden. Ik klaag in elk geval wel, want ik moet over een fictief rendement van 4% belasting betalen en ik krijg nog maar 0,3% rente van mijn bank. Uiteraard een bezwaarschrift ingediend maar tot hier toe moet ik betalen.

   1. Lugar

    @Barry: Zeker, ik heb al eens vaker gezegd dat ik het echt niet slecht heb, ik heb althans weinig reden tot klagen. Dat neemt niet weg dat ik die aantrekkende economie niet terugvind in mijn portemonnee en die alsmaar stijgende belastingen, heffingen en premies natuurlijk wel, en het einde is nog lang niet in zicht want ze gaan Marrakesh tekenen.

    Vorig jaar kwamen er >200.000 migranten naar Nederland, en dat was nog zonder Marrakesh. De kosten voor de opvang in 2017 bedroegen tenminste 700 miljoen (CBS). Reken maar uit wat ons te wachten staat.

    1. JanKlaasen

     Volgens CBS 100000 dus je kunt ook overdrijven.

     1. Lugar

      Speciaal voor jou Jan, het waren er 235.000 (CBS)

      cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/42/recordaantal-immigranten-en-emigranten-in-2017

   2. JanKlaasen

    Dan heb je blijkbaar een behoorlijke spaarpot wan als gehuwde of samenwonende ga je die fictieve 4% pas betalen over de rente die je krijgt ergens boven de 45000 euro. 🙂

    1. JanKlaasen

     https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/01/ruim-100-duizend-inwoners-erbij-in-2017
     Je moet natuurlijk ook de migranten er af halen die vertrekken dus netto 80000 buitenlanders.

    2. Barry

     Dat heb ik gespaard voor mijn pensioen, omdat mijn werkgever het niet in zijn arbeidsvoorwaarden had opgenomen. Toen kon dat nog allemaal.

    3. marco1

     @ jan kl aasen: van die belasting zou ik toch maar wat beter uit gaan zoeken als ik u was.

 2. Barry

  De belastingdruk in Frankrijk is enorm, want bijna de helft gaat naar de staat. Het zou voor de Fransen wenselijk zijn om alle uitgaven van de staat te publiceren en dan daarover in debat gaan. In een gewoon huishouden geef je in principe niet meer uit dan er aan inkomen binnenkomt. Dat moet voor een staat toch hetzelfde gelden? Laat maar zien waar het geld naar toe gaat.

  1. Aytas

   Dat kun je toch net als in Nederland bijna helemaal uitpluizen in Frankrijk?

 3. TD

  De belastingdruk word in de EU alleen maar groter in de nabije toekomst!
  Straks moeten waarschijnlijk weer euri’s gepompt worden naar Italië en de handelsbalans gaat eventueel schommelingen krijgen (brexit).
  Iemand moet dat geld gaan opbrengen.

  1. robroy

   Gewoon stoppen met betalen of stoppen met werken dat kan ook natuurlijk

   1. Lugar

    In 1863 is de slavernij in Nederland afgeschaft. Je móét inderdaad niet werken. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn die zeggen dat ze niet meer mee willen doen aan het belastingcircus.

  2. Meriadoc Brandebok

   Er waren ook op DDS veel voorstanders van een Brexit, totdat duidelijk werd dat de Nederlandse economie een significante klap kan verwachten van de Brexit.

   Er is ook een gedeelte dat nog steeds voorstander is van een Nexit dan wel een implosie van de EU. Die piepen wel anders als de gewone burger voor de kosten mag opdraaien.

   1. Siemien

    Onzin en angsthazerij, de brexit is het beste dat GB kan overkomen, het is een voorbeeld die laat zien dat het buiten de EU prima vertoeven is.
    De EU is hier de spelbreker, de EU gunt GB namelijk niets omdat GB haar poot stijf houdt…

   2. Stanly2000

    Guus, zet even kosten op een rijtje, wil je?

    1. Stanly2000

     Guus lukt het?

    2. Meriadoc Brandebok

     Als u de kosten niet kent, bent u niet op de hoogte van de consequenties van een Nexit. Als u niet van de gevolgen op de hoogte bent, heeft u er niet goed over nagedacht, Stanly.

     1. Stanly2000

      Guus wederom een zwak antwoord! Het is uw stelling die suggereert dat een Nexit en/of een Eu-implosie mij/ons veel geld zou kosten. Dus kom met die kosten en speel de bal niet terug. Of heeft u er ook niet zo goed over nagedacht en roept u maar wat?

 4. Aytas

  ‘Je kunt niet alles tegelijk willen: rijkelijke sociale voorzieningen én lage belastingen zijn een sprookje.’

  Hier vat je het probleem goed samen. De Europese bevolking wil massaal de beste sociale voorzieningen en is niet bereid er iets voor te betalen. Een simpele lantaarnpaal kost geld en als je die weglaat en er gebeurt iets op zo’n plek roept men waarom was het er niet verlicht.

  1. Siemien

   “De Europese bevolking”

   Fout, de Nederlandse bevolking betaald een enorme hoeveelheid belastingen, accijnzen torenhoge zorgpremies en dan mag men verwachten dat men daar ook iets voor terugkrijgt, en wat men terugkrijgt is nog meer verhogingen..

  2. sjun

   Kennelijk is er violdoende animo om immigratie van kanslozen met daarbij meekomende cumulerende problematiek, eenzijdige solidariteitsovervraging en bevolkingsvervanging te stoppen.

   1. K. Bannink

    “meekomende cumulerende problematiek”

    🙂

 5. TD

  De Nationale begroting bestaat uit steeds groter wordende getallen.
  De sloopkosten van oude kerncentrales,Dodewaard en petten gaat circa 400 miljoen kosten.
  De komende 15 jaar gaat 800 miljard naar energietransitie.
  EU verplichtingen worden zwaarder (na tekenen Marrakesh akkoord)
  Enorm oplopende bedragen bij Sociale zaken,ontwikkelingssamenwerking van Buitenlandse Zaken,algemene middelenzorg,justitie (immigratie/vluchtelingen problematiek)
  Wij gaan dat met ons allen betalen (enkele bevolkingsgroepen groepen hebben
  dispensatie)

 6. Troelstra

  De passiviteit doorbreken en actief de straat op gaan helpt dus wel. Wat ons zal opbreken dat is onze naïviteit en passiviteit, alsmede luiheid en lafheid. Dan zullen we uiteindelijk vanzelf door de valse herder naar de slachtbank geleid worden.

  1. TD

   Er is een ongezond wantrouwen tegen PVV en FVD,partijen waarop de meerderheid had moeten stemmen!
   Over ruim 2 jaar een nieuwe kans,misschien is het kalf dan al verdronken.

 7. lIN-T

  Yes! Fight the power. Power to the people.

  Weg met de weg met ons klootzakken.

 8. marco1

  Nu kan er aan 3 weken rellen een einde komen Was dat maar waar , helaas de bejaarden en werklozen houden het nog wel een tijdje uit zo gezellig met elkaar bij de rotondes mensen lastig te vallen en tegen te houden.

 9. Florissa

  Of ze het geregeld hebben zien we wel na dit weekend ,politie gaat mee staken .

  1. marco1

   En ik hoorde dat volgende week de truckers gaan blokeren maar ik weet niet of dat ook echt het geval is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.