De ‘Gele hesjes’ zijn een motie van wantrouwen richting Mark Rutte en roep om nieuwe verkiezingen

Verwarring alom. In diverse Nederlandse steden kwamen de ‘Gele hesjes’ naar buiten om zicht te laten zien. Maar waar de gele hesjes nu precies voor staan blijft onduidelijk. Dat komt omdat de redenen voor individuen om deel te nemen aan dergelijke manifestaties zo uiteenlopend zijn. Een gemene deler is echter wel te vinden: het fenomeen is een motie van wantrouwen tegen Rutte 3 en een pleidooi voor nieuwe verkiezingen. In Den Haag en Nederland in het algemeen lijken de manifestaties op een rustige en vrolijke manier te verlopen. Heel anders dan in Frankrijk waar oorlogstaferelen te aanschouwen zijn en sluipschutters op de daken staan om demonstranten, die de boel afbreken, te intimideren. Daar is het ook echt nodig. Want men gooit met stenen, hekken en steekt de boel in brand. Gelukkig was dat in Nederland wel anders.

https://twitter.com/frenkie4allll/status/1068980253685628929

De instanties stonden gisteren in ieder geval klaar om in te grijpen voor het geval de boel escaleerde, maar de optocht verliep rustig. Omdat een grote groep mensen in ‘Gele hesjes’ opvallen en een boodschap communiceren dwong de politie de demonstranten hun hesje uit te doen. Dat is toch wel wat apart. Is het niet toegestaan in Nederland om samen met medemensen specifieke symbolen te dragen? Waarom dit precies werd gevraagd lijkt onduidelijk. Maar zolang er geen agressie of wanordelijkheden ontstaan lijkt mij het evident dat het dragen van symbolen valt onder de persoonlijke vrijheid van meningsuiting dat ieder individu in de openbare ruimte heeft. Dat de ruimte tussen individuen dermate klein worden dat ze te interpreteren zijn als collectief doet daar niets aan af. Maar gisteren bleek die vrijheid dus even niet te bestaan. Het besluit om de mensen te dwingen hun communicatie-kleding uit te doen laat zien dat de instanties weten wat er speelt en trachten ze het geheel te ondermijnen. Maar waar staat de ‘Gele hesjes’ beweging eigenlijk voor?

Duizend hesjes betekent dus duizend redenen. Ieder individu heeft zijn eigen mening over wat er goed of fout gaat. In Frankrijk gaat het om verhogingen van belastingen. Daar is de fiscale grens wel zo’n beetje bereikt en eist men het aftreden van Macron. De methoden die men daar gebruikt zijn achterlijk. De burgers maken auto’s kapot en de straten lijken op het slagveld van Waterloo. Het is in alle opzichten altijd dom om eigendommen van medemensen kapot te maken om daarmee je ongenoegen te laten zien. Daarmee dwing je geen respect en empathie af. En dat is wel waar het bij deze beweging om zou moeten gaan. Schade toebrengen aan je eigen buren is dom, die moeten mensen met ‘Gele hesjes’ juist voor zich winnen zodat ze ook een geel hesje gaan dragen. Wellicht een teken van onmacht in Frankrijk dat er zoveel geweld wordt gebruikt. President Macron heeft ondertussen al laten weten deze onlusten ‘niet te accepteren’.

In Nederland is de publieke opinie over de ‘Gele hesjes’ niet per se negatief. Een peiling van Maurice de Hond suggereert dat veel Nederlanders wel blij zijn dat er eindelijk eens wordt gedemonstreerd tegen het kabinet Rutte 3. Voornamelijk kiezers van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, FvD en PVV staan positief tegenover het fenomeen. Kiezers van de coalitiepartijen natuurlijk niet, want die zien met lede ogen aan hoe er een kans ontstaat dat een beweging uitgroeit tot een ‘roep om nieuwe verkiezingen’. Want dat is hoe ik de ‘gele hesjes’-beweging zie: als een roep om nieuwe verkiezingen en een motie van wantrouwen tegen kabinet Rutte 3. Niets meer, niets minder. En dat wil men natuurlijk niet. En dat is een boodschap die inderdaad op veel steun kan rekenen onder de bevolking. Zoiets moet in de kiem worden gesmoord natuurlijk, vandaar dat iedereen zijn hesje ook moest uitdoen! 87% van de VVD kiezers vindt het helemaal niks, een kleine 8% juicht het toe.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. C.A.Barstow

  In Nederland gaat het er zo rustig aan toe omdat wij zo’n slap en willoos volk zijn.
  Daarom kunnen ze vanuit Den Haag alles met het volk flikken wat zij willen, liegen, bedriegen, het volk bestelen en bedonderen.
  Die Fransen geef ik groot gelijk, die denken de beuk erin ”nu is het genoeg”.

  1. JanKlaasen

   “In Nederland gaat het er zo rustig aan toe omdat wij zo’n slap en willoos volk zijn.”
   Nee hoor, heel Nederland is uiterst tevreden en gelukkig. Ontevreden burgers zijn van alle tijden en vooral te vinden bij de DDS. Als je wilt zien hoe ontevreden de burgers in Nederland zijn ga dan maar eens op black fryday bij de mediamarkt en dat soort winkels kijken. En kijk naar de verkoop van nieuwe auto,s campers, caravans en noem maar op. Niet aan te slepen.

   1. Seneca

    @katrien
    u bent van mening dat als er maar veel caravans, auto’s, campers etc. verkocht worden, dat dat wentelen is van tevredenheid en geluk? uw redenatie getuigt van een grote geestelijke armoede maar dat ben ik wel gewend van lieden die zich links noemen maar wel hun zakken goed vullen.

   2. Siemien

    “heel Nederland is uiterst tevreden en gelukkig”

    Tevreden met wat, materealisme? de “wie ben jij om tegen mij te zeggen dat” mentaliteit?

    De gediscrimineerde Nederlander!

    Dé Nederlander wordt zwaar gediscrimineerd, dé Nederlandse mensen worden massaal in de maling genomen, en met uitgebreid je eigen volvreten kom je er niet.
    Verder is het zo dat de Nederlanders geen stem hebben in zeer belangrijke beslissingen, privacy die te grabbel wordt gegooid.
    We worden onnodig op (on)kosten gejaagd, accijns verhogingen, belastingverhogingen, ga je naar school, word je opgezadeld met studieschuld.
    Wil je een woning? moet je lang wachten terwijl statushouders jarenlang voorrang hadden, huren die exorbitant stijgen, zorgkosten die steeds verder stijgen, “de gemiddelde zorgpremie per persoon lag in 2017 op 1290 euro per jaar, maar in 2021 op 1601 euro op jaarbasis.
    Dat is een stijging van 311 euro, oftewel 24 procent, de komende kabinetsperiode”
    Steeds meer voedselbank gerelateerd behoevende mensen, en ga zo maar door.
    En dan kan jij zeggen dat het allemaal prima gaat in Nederland maar dat is niet zo.

    Het andere probleem!? is dat, als je een Nederlander vraagt hoe het gaat, deze Nederlander niet snel zal zeggen dat het niet goed gaat, dit heeft te maken met vertrouwen en veiligheid die we hebben in elkaar, een Nederlander verteld een onbekende nooit echt hoe “slecht” het gaat…

   3. Mart

    Slaap lekker verder Janje,…achter kaap kont van Katrijnje.

  2. Vliegenvanger

   En dat moeten ze hier ook doen, onze ontevredenheid uiten. Regering gekozen door inwoners van Nederland hoort te luisteren naar hun stemmers. Maar doen d’r eigen zin. Dat moeten we niet pikken van Rutte en kornuiten.

 2. Troelstra

  ‘Vaste lasten gaan volgend jaar 700 euro omhoog’
  De vaste lasten voor Nederlanders gaan volgend jaar flink omhoog. Huishoudens met drie personen zijn per jaar gemiddeld bijna 700 euro meer kwijt aan zaken als gas en licht, huur en verzekeringen, berekende vergelijkingssite Pricewise. Alleenstaanden moeten rekening houden met een stijging van 450 euro.

  Economieredactie 02-10-18, 09:21 Laatste update: 13:19

  De prijsvergelijker baseert zich onder meer op aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota rond zorgpremies en de belasting op energie. Daarnaast werd gekeken naar trends rond schadeverzekeringen en kosten voor tv en internet, waarvoor verhogingen worden verwacht.

 3. Spaanse kok

  Quote : het fenomeen is een motie van wantrouwen tegen Rutte 3 en een pleidooi voor nieuwe verkiezingen.
  .
  Laat ik het ruim nemen, 500 deelnemende gele hesjes in heel Nederland.
  Dan kun je terecht spreken van het volk.

  1. FJ

   @Spaanse Kok

   Ook al waren het 500 deelnemende gele vestjes, dan nog is het de eerste aanzet van een volk dat ontevreden is met het regeringsbeleid. Rutte 3 vertegenwoordigt dit beleid.
   Rutte heeft in zijn leven teveel beloofd en te weinig geleverd en krijgt terecht langzaam maar zeker de rekening gepresenteerd.
   Ik weet niet in welke kringen U zich ophoudt, maar ik hoor de meeste mensen zeggen, dat men het gewoon zat is, zich uit te laten kleden door een links liberaal, die het doet voorkomen er voor het hele volk te zijn. Zijn handelen bewijzen het tegendeel.

   1. Aytas

    De VVD links? Rechts zoekt normaal gesproken geen zondebok en links ook niet. Jij probeert een frame te plaatsen alsof PVV en fvd fatsoenlijk rechts is maar dat is niet zo.

    1. FJ

     Aytas, weinig verstand van politiek, dan moet je je er niet over uitlaten.
     Rutte staat sinds jaar en dag bekend als links liberaal – eigenlijk zit hij bij de verkeerde partij. D66 zou uitstekend bij hem passen.

    2. Seneca

     @aytas
     intelligentie is niet uw sterkste punt!

 4. Promeush

  De plitiek luistert niet naar de gewone burger. Daar krijgen ze uiteindelijk de rekening voor gepresenteerd. Vroeg of laat gaat het dan goed fout.
  Weg met deze regering, die is er niet voor de gewone burger, maar alleen voor zichzelf.
  Het stemvee van de coalitie partijen is toch niet meer democratisch te noemen. Ze hebben kennelijk geen eigen mening meer en worden in de tang gehouden door hun partij.

 5. WWW

  Gisteren was er een grote demonstratie van gele hesjes bij het plein van de opera. Hier verliep alles vreedzaam. Het aantal demonstranten was daar ook vele malen groter dan bij de arc de triomf. De demonstranten op deze laatste plek waren vooral black blok en antifa. Misschien zou het handig zijn om deze 2 organisaties te verbieden zodat de jaune gilet vreedzaam kunnen verder demonstreren.

 6. Equilibrium

  Die sluipschutters…….toont wel wat aan.
  Die lui staan duidelijk aan de verkeerde kant.

  Wat er nu allemaal gebeurt en word gedaan door de regering was vroeger pure landverraad.

  1. robroy

   O maar dat gaat het ook wel worden hoor, zodra de eerste mensen gedood worden .Dan is het hek van de dam en dat zal ook tijd worden .

 7. Robert Leiden

  Als ik die filmpjes zie van de NL gele hesjes, zie ik alleen maar ouderen.
  Ik zie geen jongeren, helemaal niet.
  Het werkende deel van NL heeft kennelijk geen reden tot demonstreren.

  Het CBS concludeerde eerder dit jaar:
  “…Om de brede welvaart te bepalen is niet alleen gekeken naar inkomen en vermogen, maar ook naar zaken als de ervaren gezondheid, woonlasten, het persoonlijk welzijn en vertrouwen in anderen. Nederland scoort in vergelijking met veel andere landen in Europa op de meeste onderdelen hoog tot zeer hoog.
  De welvaart is nog steeds wel ongelijk verdeeld.
  Hoogopgeleiden en inwoners met een Nederlandse achtergrond hebben een hogere brede welvaart dan laagopgeleiden en mensen met een niet-westerse achtergrond…”

  1. Gekko

   Nee Robert Leiden, de werkenden kunnen de toenemende lasten nog compenseren met loonstijgingen. Ouderen daarentegen hebben niet meer te eisen. Zij zijn al ruim 20% in koopkracht gedaald in de afgelopen 10 jaar. En op een gegeven moment is de financiële rek er bij de ouderen uit. Dat gaat dus gebeuren na 1-1-2019 als de belasting op dagelijkse boodschappen met 50% (!) wordt verhoogd.

   1. Teunis Dokter

    Goed punt wat je noemt. Mijn ouders (beiden met pensioen) zien sinds 2008 een daling in hun pensioen. Jaar na jaar, je gaat je dan toch afvragen waar die mensen voor hebben moeten afdragen hun hele leven…

  2. Seneca

   @leiden
   tot het moment dat ook de ‘jongere’ werkende zich realiseert dat er iets faliekant verkeerd is gegroeid; dat hij werkt voor een stelletje luchtfietsers in de 2e K die alleen maar in een klimaat hype geloven en daarnaar handelen, die het nodig vinden dat dit land overspoeld wordt met lieden die aan het staatsinfuus hangen (dat ook door deze werkenden betaald wordt), dan, pas dan, begint men te morren en in opstand te komen. of het dan te laat is? de tijd zal het leren!

 8. Meriadoc Brandebok

  Ik word zo ontzettend doodziek van mensen die niets anders kunnen dan de hele dag zeiken, zeiken en nog eens zeiken, terwijl ze menen nog namens het volk te spreken ook. Iedere persoon die de politiek een beetje volgt kent de versplintering in het politieke landschap en dat Nederland er na de verkiezingen politiek slechter zal voorstaan.

  En o ja, dat achterlijke gezeur over Rutte ben ik ook spuugzat. Rutte, Rutte, het is altijd de schuld van Rutte. Deze man is de afgelopen acht jaar dag en nacht in touw geweest om het Nederlandse volk te vertegenwoordigen. Dit soort debiel gescheld aan zijn adres verdient hij niet. Maar ja, we moeten toch allemaal iemand om op te schelden hebben, omdat we zelf doodongelukkig zijn?

  1. Scaldis

   Zeik niet zo

  2. marco1

   Mee eens tevens heb ik ook nog het achterlijke idee dat die Rutte best een sympathieke vent is en het beste met het land voor heeft.

   1. Meriadoc Brandebok

    Die man heeft inderdaad het beste met het land voor.

   2. Ernst Quispel

    Ook van harte mee eens.

   3. Stanly2000

    Rutte heeft alleen het beste voor met Rutte, Rutte en nog eens Rutte. Vervolgens het groot kapitaal en nog wat zich elite noemende mensen. Dan een hele tijd niets en dan de werkenden (moeten per slot van rekening de belasting opbrengen) dan volgen de niet werkende want die kosten alleen maar geld en zijn niet meer productief. En ik ben het dan ook spuugzat dat er mensen zijn die die man door dik en dun verdedigen. Hè Guus.

  3. Stanly2000

   Guus je bent een zeikerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.