Deugcolumnist Volkskrant legt even uit hoe de Zwarte Pieten-discussie werkt

Zie hier het pijnlijke bewijs van hoe een Amsterdamse publicist, tevens docent media en cultuur aan de UvA, een compleet bord voor de kop heeft inzake de Zwarte Pieten-discussie. De Volkskrant geeft hem natuurlijk álle ruimte.

Al in de eerste alinea spreekt hij van ‘rechts-radicalen’ die die arme vreedzame demonstranten confronteerden met racisme en geweld. Laat me vooraf duidelijk maken dat ik dat óók afkeur. Hoe de man echter kan concluderen dat die agressieve mannetjes ‘rechts’ zijn is mij een raadsel. Het gaat dus al bijna direct off the rails. Dat wordt ook niet beter want de auteur gaat er al direct vanuit dat Zwarte Piet een racistisch feit is, daar is geen discussie meer over mogelijk.

Jerry Afriyie en leden van Kick Out Zwarte Piet zouden waarden en normen beter respecteren dan hun radicale tegenstanders. Sterker nog, Jerry en consorten zijn juist Nederlandser dan een Jenny Douwes want zij komen op voor waarden die ‘we’ (lees Amsterdammers) als typisch Nederlands beschouwen. Hij doelt hier natuurlijk op ‘vrijheid, gelijkheid, inclusie en tolerantie’. Strijden tegen racisme en discriminatie zou juist ‘heel Nederlands’ zijn. In het volgende citaat gaat het hélémáál mis, ziet u de truc?

“Deze strijd is niet van een bepaalde bevolkingsgroep maar van álle Nederlanders die een gelijkwaardige, inclusieve samenleving nastreven.

Nee meneer Kartosen-Wong, dit is kennelijk (niet eens meer een demonstratie maar) een strijd tussen Amsterdam en de rest van Nederland. Helemaal gezien het feit dat u tegenstanders praktisch wegzet als ‘on-Nederlands’.

WhatsApp Image 2018-12-01 at 11.57.34

Als Jerry en KOZP daadwerkelijk zo Nederlands zijn, dan hadden ze gewoon een politieke partij kunnen oprichten, een partij hun standpunt kunnen laten agenderen en heel de bevolking erover laten stemmen. Mocht dat allemaal niet werken, dan konden ze het nog eens op gemeentelijk niveau in Amsterdam proberen, waar blijkbaar al die échte Nederlanders zitten.

Komt dan die agressieve houding van voorstanders voor het behoud van Zwarte Piet uit rechts-radicale opvattingen? Nee, dat komt voort uit de wijze waarop KOZP ieder jaar weer hun stempel drukt op de sfeer van het feest. Men kan zich nog goed herinneren dat het feest gewoon werd gevierd en er geen politieke discussie van werd gemaakt. De discussie waar de optie ‘geen verandering’ trouwens aan ontbreekt. Als ik graag ieder jaar op één moment vanille-ijs eet en mensen mij alleen nog de optie voor mokka en limoen willen geven, dan smeer ik na het vierde jaar ook m’n bolletje vanille-ijs in hun gezicht, terugverlangend naar een tijd waar ik nog gewoon zonder gezeik kon genieten van mijn ijsje.

Ik ga deze columnist in ieder geval in de gaten houden, want wat hij doet is op subtiele wijze de boel verder opstoken met z’n labeltjes ‘on-Nederlands’ en ‘echt Nederlands’. Oppassen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

88 reacties

 1. Lugar

  Meneer Kartosen-Wong kan en mag natuurlijk zijn eigenste mening hebben en die zelfs verkondigen, dat is geregeld in artikel 7 van onze Grondwet. Dat hij mij de les niet leest of gaat lezen is dan wel weer een uitgemaakte zaak. Opdonderen met je deugpreekerij!

 2. Ernst Quispel

  Uit een recente peiling blijkt inmiddels dat de helft van de Nederlanders van Zwarte Piet af wil. Onder jongeren en hoger opgeleiden ligt dat percentage nog hoger.

  Het bevestigt wat ik hier al jaren beweer: het verzet tegen Zwarte Piet is een achterhoedegevecht van mensen die het nog niet begrijpen.

  1. Groeneveld

   “..Het bevestigt wat ik hier al jaren beweer…”
   ———————————————————–
   Quispel schaamt zich niet om een suspecte columnist van een larmoyant tabloidje als de Deugkrant aan te halen om zijn vermeende gelijk voor zichzelf te bevestigen.

   Ongenuanceerd en rigide links denken is een zware hersenziekte. Voorlopig wordt het Sinterklaasfeest nog overal met gitzwarte Pieten gevierd en er is niets (buiten de humbug in de linkse parochieblaadjes) dat er op wijst dat dit gaat veranderen.

   1. Ernst Quispel

    Nee, Groeneveld, ik haal mijn gelijk uit een recente peiling waaruit blijkt dat het aantal Nederlanders dat Zwarte Piet wil handhaven inmiddels is gezakt tot de helft van de bevolking. Uit het feit dat hoger opgeleiden (die de culturele veranderingen dicteren) en de jongeren (die de toekomst bepalen) in een nog veel hoger percentage af willen van dit racistische symbool kan niet anders dan worden geconcludeerd dat ik deze verandering wel begreep en juistvoorspelde en jij niet.

    1. Groeneveld

     Welke peiling? De Volkskrant in actie?

     1. van Urk

      Peiling onder hooggeleerden en jongeren. Die jongeren zullen wel carriere beluste linkse studenten uit Amsterdam geweest zijn, die zelf later misschien geen kinderen nemen en altijd als eerste benaderd worden en bereidt zijn om een enquete in te vullen. Nu denkt dat Ernst dat alle jongeren van Nederland voor een gekleurde Piet kiezen.

     2. Ernst Quispel

      Nee, het is een peiling van I&O-research.

      Kijk even op de site van de NOS of I&O.

      Ik plaatste een link maar die komt niet door hier.

     3. Wout Willemsen

      I&O Research: “Verantwoording
      Dit blijkt uit landelijk representatief onderzoek van I&O Research onder 3.145 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van 22 tot en met 27 november 2018.”

      3.100 mensen lol

     4. Ernst Quispel

      Wout lijkt me geen deskundige in de steekproefstatistiek.

     5. toetssteen

      @EQ
      Maar at is een leuk onderzoek! Moewahhhh!!! Verandering, mjah ze vergeten alleen door te voeren welke verandering!!
      Van die roetvegen naar pikzwart! Van bruin naar pikzwart!! Het staat er niet!

     6. Groeneveld

      Ernst daarentegen is een hoog opgeleide statisticus. Oh nee, hij is een socioloog. Een opleiding die direct onder meester in de rechten staat, geheel onderaan op de onderste sport van de wetenschappelijke ladder.

      Een ‘steekproef’ onder 3.500 mensen lijkt me inderdaad niet echt representatief.

     7. van Urk

      Ernst ik neem aan dat u niet benaderd bent voor dit onderzoek. Ik ook niet. En ik weet zeker een groot deel van Nederland niet. Dus dit is gewoon natte vinger uitslag beoordeeld uit meningen van een klein geselecteerde groep met Amsterdamse trekjes.

     8. Ernst Quispel

      Groeneveld praat over een onderwerp waar hij geen bestand van heeft. Ik plaatste voor Wout al een link naar een steekproefcalculator maar die zal hij waarschijnlijk niet doorlaten.

      Bij een populatie van 15 miljoen is een steekproef van 2400 toereikend voor een betrouwbaarheidmarge van 2%. IO-Research zit daar ruim boven.

     9. Ernst Quispel

      bestand = verstand

     10. Ernst Quispel

      De heer van Urk leidt uit het feit af dat hij zelf niet is benaderd in het onderzoek het onderzoek wel niet zal deugen.

      Is dit om te lachen of om te huilen?

     11. toetssteen

      EQ
      Verandering staat er in dat flutonderzoek! Wèlke verandering, dat staat er niet bij!!!

     12. Ernst Quispel

      De verandering, Toetssteen, betekent dat mensen snappen dat het tradionele uiterlijk van Zwarte Piet niet meer kan. Welke verandering blijft open, van regenboog tot roetveeg, als het maar geen zwartgeschminkte imitatieneger is.

    2. Seneca

     @eq
     als er een peiling wordt gedaan waar als resultaat bijvoorbeeld de FvD met 50 zetels in de 2e kamer gekozen zou worden dan is eq er als de kippen bij om te stellen: ‘het is maar een peiling, geen feit. eq gebruikt peilingen zoals het hem uitkomt. geen aandacht aan schenken, gewoon laten gaar koken in zijn eigen sop. Oprotten dus!

  2. van Urk

   Niemand wil van Zwarte Piet af. Het gaat alleen maar of de discussie over de uiterlijk van Zwarte Piet terecht is of niet.

   1. Ernst Quispel

    Dat klopt, van Urk, mensen willen geen zwarte Zwarte Piet.

    🙂

    1. van Urk

     Ernst, Hier in onze regio wordt er geen discussie over gevoerd. Dus blijft onze Piet ook in de toekomst nog zwart. Het is een discussie waar steden als Amsterdam mee worstelen vanwege het groot aantal zwarte minderheden in haar stad.

     1. Ernst Quispel

      Urk zal het laatste dorpje dat moedig weerstand zal bieden tegen de beschaving.

      🙂

     2. van Urk

      Da,s onzin. De meeste dorpen en kleine steden in het noorden, oosten en zuiden van het land laten zich niet van de wijs maken met de gekke plannen van de randstad.

     3. Ernst Quispel

      Culturele veranderingen dringen altijd met vertraging door op het platteland. Dat zal met de verdwijning van Zwarte Piet ook zo gaan.

      Over 10 jaar praten we er niet meer over.

  3. Roughwood

   Oeverloos en kansloos gezwets Quisling. We kunnen uit deze deugreactie eveneens opmaken dat onze huistrol, afgaande op het in bovenstaand artikel geplaatste NL’se plattegrondje, kleurenblind moet zijn. Niet vreemd overigens wanneer je volledig rood-groen geïndoctrineerd bent en je tot doel hebt gesteld dat aan iedere landgenoot te moeten opdringen…

  4. sonar

   Kwippemans als jij voor mij als hoogopgeleid beweerd dat die van Zwarte Piet afwiile moet ik jou teleurstellen.
   Waar wij wel vanaf willen zijn is van zulke figuren als jij en die clan van jou en van die figuren als KOZP .

   1. sonar

    Afwiile=afwillen

   2. Ernst Quispel

    Sonar, je bijdrage is in zulk schabouwelijk Nederlands gesteld dat ik me niet kan voorstellen dat hoger bent opgeleid.

    1. sonar

     Ik wel eens een paar lijstjes van jouw schabouwelijk Nederlands gezien ,en dat was op BLO niveau.Kwippeldans en ook de reacties op DDS kom jij niet erg snugger over.

  5. Janna47

   @Quispel
   Nee, ze willen van het enorme gezeik erover af!
   De corrupte media brengen het natuurlijk weer zoals het hun past!
   Uitkijken hiermee….dat u erin trapt is begrijpelijk…maar wij niet!

  6. FLP

   Npo en nos zijn al decennia al niet objectief meer en zijn zwaar gekleurd door vader staat en radical links. Dus als je daar al je waarheidsgetrouwen nieuws uit moet halen word je vanzelf gekookt als een kreeft. Je word pas wakker als het te laat is!!!

  7. Koos sssss

   Dat zijn dezelfde peilingen, die uitwijzen dat de PvdA bij de volgende verkiezingen met 90 zetels met stip de grootste partij wordt in Nederland, dat alle dieselrijders liever gisteren dan vandaag nog elektrisch rijden, dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat de aarde plat is en die vaststelt dat Ernst Q een mooi meisje is.

  8. janszm

   Twee weken geleden was het nog 68%.
   Al lang niet buiten de stad geweest. Nederland is voor Zwarte Piet
   en tegen die vieze veegpieten.
   Zwarte Piet wil graag op een neger lijken, iets van vrijheid?
   Albino’s in Afrika worden vermoord.

  9. Peter Loosduinen

   Zwarte Piet komt terug als meer mensen ontdekken belazerd te zijn door de valse beschuldiging van racisme.
   De paus van de linkse kerk, historicus Van Rossem , heeft gezegd dat Zwarte Piet niets met discriminatie / racisme van doen heeft !!

 3. Ernst Quispel

  “Hoe de man echter kan concluderen dat die agressieve mannetjes ‘rechts’ zijn is mij een raadsel.”

  Misschien kan het lezen van een krant dit raadsel wegnemen.

  1. Wout Willemsen

   Want een krant heeft deze oproerkraaiers stuk voor stuk naar hun politieke overtuiging gevraagd natuurlijk…

   1. Ernst Quispel

    Wout weet donders goed dat het verzet tegen de afschaffing van Zwarte Piet in de politiek wordt verwoord door rechts.

    1. toetssteen

     @EQ
     Blijf toch eens van die duim af man! Ga u beter inzetten voor die witte clowns! Dat is zéker zo erg! Onherkenbaar geschminkt! Bah bah en dan die grote rode mond! En ze verkopen flauwe grappen. Boehoehoeh!

     1. Ernst Quispel

      Proost, Toetssteen.

      Advies, niet drinken tijdens het typen.

     2. toetssteen

      @eq
      Bllijf van mijn bouillon af!

     3. Ernst Quispel

      Blijf

    2. van Urk

     Heel Nederland is op dat moment dus rechts behalve Amsterdam. Dat gejammer van Afriyie zet toch geen vaste bodem in de rest van het nuchtere land.

  2. van Urk

   Ken ook genoeg linkse agressieve mannetjes en allochtone agressieve mannetjes die vinden dat Piet gewoon zwart moet blijven. Het is inderdaad een strijd tussen Amsterdam en Nederland. Terwijl de Amsterdamse burgemeester een landelijk wet aan haar laars lapt omdat dat niet zo in haar stad past zegt onze burgemeester er weer dit over; ”De ene wet leeft wat meer dan de andere en de ene wet is plezieriger dan de andere, maar we zijn geroepen om de wetten na te leven.”

 4. victus

  Tevergeefse moeite. Als je bij de sigarenboer een kijkje neemt of bij een willekeurig ander verkoop punt zie je meestal dat er nog een dikke stapel Volkskrant en Trouw ligt terwijl de rest uitverkocht is. Buiten wat wereldvreemde snuiters uit de randstad na, interesseert het de meesten geen ruk wat er in die kranten staat.

 5. Ernst Quispel

  Ik zit naar het Sinterklaasjournaal te kijken.

  Alleen maar roetveegpieten. Het gaat fraai de goede kant op.

  1. Onzin456

   Je kan niet méér verwachten van Hilversum.

   1. Ernst Quispel

    Hilversum begrijpt de verandering die Onzin nog niet oppikte.

  2. marco1

   @ernst: u dacht ik zsl een een educatief programma van niveau opzetten?

  3. van Urk

   Die surrogaatpieten lijken trouwens echt nergens op naar. Een en al Piet Snot. Geen wonder dat dit programma de laatste jaren minder bekeken wordt. Bent u er wel zeker van dat de meeste Nederlanders andere pieten willen ¿

 6. C.A.Barstow

  De volkskrant? daar staat niets in wat ook maar enigszins lezenswaardig is, die gebruik je alleen om je reet mee af te vegen.

 7. Lugar

  Aan het aantal reacties te zien blijft mij veel gezuig bespaart.

  1. Siemien

   @Lugar
   Zeker weten 😉 verder zag ik vandaag in ons dorp alleen maar zwart geschminkte zwarte pieten lopen, prachtig gezicht en wederom hét bewijs dat zwarte piet leeft…

 8. TD

  Een paar minuten geleden schetste ik het beeld van Amsterdam over 10 jaar.
  Het is door DDS gecensureerd!

  1. Lugar

   @TD: Stond er een link in? Of een verboden woord zoals seks met een x of druks met een g?

   1. TD

    ja,één x

    1. Lugar

     @TD: Overnieuw proberen, toch?

     1. TD

      @Lugar:
      Al gedaan,lukt niet en er zit geen x en druks met g in.
      Bij een ander item ook gecensureerd,ben geblokt geloof ik.

     2. van Urk

      Brief van de dag. Geachte Randstadbewoners, als simpele plattelandsboer -Zo mag u me rustig noemen, we zijn niet zo gauw beledigd- Vraag ik me langzamerhand af; Is het niet genoeg geweest¿ Altijd maar polariseren, altijd overal iets achter zoeken. Misschien is het een idee om vanaf heden uw ideeen gewoon binnenskamers of binnen de Randstad te houden. Stop nou eens met van alles iets te vinden en geen tegengeluid te dulden. Wat hebben wij op het platteland met genderneutraal te maken¿ Wij hebben gewoon twee soorten toiletten. Wat hebben wij met de zwartepietdiscussie te maken¿ Bij ons is hij een cultuurfiguur en dus gewoon zwart. Wat hebben wij ermee te maken dat Kerst een winterfeest moet worden en Pasen een voorjaarsfeest¿ Voor ons blijft het Kerst en Pasen. Wij laten ook het Suikerfeest het Suikerfeest. Ieder zijn cultuur ieder zijn eigen plezier. We moeten rekening houden met andere culturen, hoor ik u zeggen. Waarom moeten andere culturen geen rekening houden met ons¿ Wat is er verkeerd aan¿ Kijk eens om u heen. Schaamteloos om steeds maar weer te polariseren en een richting op te willen kijken. Stop er eens mee. Geniet van de mooie dingen. Voor onze medelanders; vergeet de slachtofferrol, zet de schouders eronder. Kijk niet naar wat Nederlanders u onthouden. Kijk naar uw landgenoten die prachtige dingen hebben bereikt, op eigen kracht. Stop daar energie in. Ga ook eens leven met echte democratische waarden. Wat zullen dan een mooie wereld hebben. Wij boeren hebben die trouwens al, maar wij hebben alleen maar GBV-diploma,s -gezond boerenverstand-. Mensen gewoon genieten. En kijk wat minder naar elkaar, Ad van Eekeren, Leerdam

     3. Ernst Quispel

      Niemand verbiedt de provincialen toch om Zwarte Piet te behouden, Kerst, te vieren en gescheiden toiletten te hebben?

      Wat kunnen die plattelanders tegenwoordig toch zeuren. Zou het onzekerheid zijn of hebben ze het gevoel dat ze alles moeten doen wat stedelingen ook doen?

     4. van Urk

      Zeuren..het zijn juist figuren als u uit de randstad die lopen te zeuren in de media of forums omdat wij onze zwarte piet en onze normale toiletverdeling willen behouden. Punt is dat wij hiervoor van alles over ons heen krijgen alsof wij de grootste boeven zijn maar in feite gewoon zoals vanouds op dezelfde voet verder willen en niet van alles laten uitmaken met wat men in Amsterdam of zo willen.

     5. Siemien

      @Urk laat mij raden, je reageert op een racistische zwakzinnige? dat gaan we in de toekomst een Ernstje noemen, dus ander woord voor racistische zwakzinnige = een Ernstje, afgesproken?

     6. Ernst Quispel

      “omdat wij onze zwarte piet en onze normale toiletverdeling willen behouden. “

      Gewoon doen, van Urk. Niemand gaat jullie verbieden on achterlijke gewoonten in stand te houden zolang je de wet maar niet overtreedt.

     7. toetssteen

      @EQ
      U weet toch dat er al vrouwen zijn verkracht op de geweldig e/o toiletten. Zo gezellie man! Moeten ze gewoon lekkah vinden!!!
      Grow a pair narcist!

     8. Ernst Quispel

      Neem er nog een, Toetssteen.

      🙁

     9. van Urk

      Achterlijke gewoonten..U bent zelf achterlijk. Stuur iedereen een enquete over zwarte piet per post en uw hoop op gekleurde pieten of de peilingen van NOS kunnen zo de prullenbak in.

     10. Ernst Quispel

      Van Urk ik gebruik hier het woord achterlijk in de zin van een gebruik dat dat misschien vroeger nog acceptabel en gangbaar was maar nu niet meer.

      Over een jaar of 10 zal Zwarte Piet door het overgrote deel van de Nederlanders zo worden gezien.

     11. toetssteen

      @redactie
      Is het werkelijk niet mogelijk om EQ terecht te wijzen als hij mij onder de gordel aanvalt?

      Ik heb kanker en zit momenteel na 3 operaties aan de chemo. Ik krabbel me terug naar het leven en dan moet ik accepteren dat deze blaaskaak maar raak kan doen?

 9. TD

  @Lugar:
  Het gecensureerde woord moet: hoeven (v=r) zijn,tjongejonge

  1. Lugar

   Klopt, die was ik nog vergeten…

 10. Heras

  Heeft de media zich nooit eens afgevraagd of mensen niet gekwetst worden om altijd ze altijd gelijk weggezet te worden als rechts_radicaal omdat er aan zwarte piet vastgehouden wordt. Dit slaat toch nergens op. ,,ik hou van zwarte piet, dan dicrimineer ik, dus ben ik rechts radicaal,,..Een andere enquête liet toch zien dat 70 %van de mensen geen verandering wilde?

  1. Lugar

   De dictatuur van de schreeuwende minderheid.

 11. victus

  ‘Als er in Amsterdam een gore scheet wordt gelaten, is het de bedoeling dat de rest van Holland in koor roept ‘Hmmm, Chanel no 5’
  Aldus een eerder citaat van een ras echte Rotterdamse acteur.
  Treffender kan het niet!

 12. Koos sssss

  Volgens mijnheer Kartosen-Wong (of moet dat zijn: Kartosen-Wrong?) zal het volgende dan ook wel opgaan.

  Bij Ajax komen ter vervanging van 2 voetballers 2 andere voetballers, die van oorsprong uit de volleybal-wereld komen. Erger nog, Amsterdammers, die dus meteen op hoge toon dreinen, dat een aantal voetbalregels plaats moet maken voor volleybal-regels.

  Volgens mijnheer Kartosen-Wong zal dit wel verdedigbaar zijn, maar voor zover ik kan overzien is het dan snel gedaan met de voetbalpret.

 13. Troelstra

  Die inclusieve samenleving, is dat een samenleving waarin een normale, gezonde meerderheid zich moet conformeren aan het janken en het drammen van een zieke eeuwig verongelijkte minderheid? Wat is daar inclusief aan?

  1. Lugar

   @Troelstra: De dictatuur van de schreeuwende minderheid gefaciliteerd door deugdominees en linksvolgers, trap jij daar nog in?

 14. Rud56

  Ook dat deze idioot een podium heeft is te wijten aan die fijne salonsocialist, Asscher van de PvdA! Zelf fel tegenstander van puur Hollandse tradities en die onder andere dat vuilnis van de KZOP aan tafel had om het Sinterklaasfeest te vernietigen.

 15. P.Sisterons

  Jerry Afriyie en leden van Kick Out Zwarte Piet hebben hun punt gemaakt. Geen subsidie verder meer voor deze uitvreters. Afriyie is een grote viezerik, op oneigenlijke gronden in Nederland en zelf afstammeling van slavenhandelaren. Nederlanders blijven betalen voor dit soort uitschot. Jammer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.