Drie invallen bij panden Jehova’s Getuigen, vermeend seksueel misbruik

De politie heeft vorige maand invallen gedaan bij drie gebouwen van Jehova’s Getuigen vanwege de verdenking van seksueel misbruik. Dat meldt NU.nl.

Het hoofdkantoor in Emmen en twee kerkgebouwen zijn door de politie binnengevallen op basis van negen leden of oud-leden die aangifte hebben gedaan.. Daarnaast zijn er nog vier woningen doorzocht. Doel van het onderzoek was om documenten te vinden van interne rechtszaken.

Kennelijk berechten Jehova’s Getuigen misbruikers intern. Dat proces documenteren ze in een verslag. Of de politie ook daadwerkelijk documenten in beslag heeft genomen willen zij niet zeggen.

Zo zie je maar weer hoe makkelijk zo’n dikke pul als de Bijbel nogal eens verkeerd kan worden geïnterpreteerd. Bij Jehova’s is het echter een stuk eenvoudiger gezien het feit dat zij dat boek létterlijk interpreteren. Zelfs in dat geval blijkt ‘heb uw naasten lief’ nogal problematisch.

Qua onafhankelijke onderzoeken lopen ze er ook niet zo om te springen en handelen het liever dus intern af. Hoe dat strookt met ‘gij zult niet oordelen’ is mij een raadsel, maar dat zal ik proberen uit te zoeken wanneer ze weer voor m’n deur staan.

Het frappante aan deze situatie is dat het bestuur het simpelweg vertikt om mee te werken met strafrechtelijke onderzoeken. Hoe de overheid daarop heeft gereageerd blijkt niet uit het artikel maar het lijkt er niet op dat het bestuur enige vorm van dwang heeft ervaren. Ik citeer:

“Eerder dit jaar werd duidelijk dat het bestuur van Jehova’s Getuigen niet wilde meewerken aan een strafrechtelijk onderzoek naar een incident binnen de eigen gemeenschap.

Het bestuur weigerde een document vrij te geven waarin een man het seksueel misbruik van zijn nichtje zou bekennen. Doordat er genoeg bewijs was, werd de man alsnog veroordeeld.”

Waarom staat er niet ‘dus de politie pakte ze hardhandig aan vanwege actieve belemmering van de gerechtsprocedure en het weigeren mee te werken aan de verzoeken van de ambtenaar in functie’? Voor mij leest het citaat als ‘dus we deden het op een andere manier en dat lukte gelukkig wél’, wat belachelijk is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Dendermonde

  Het is altijd hetzelfde gedonder bij die islamitische instellingen.

  1. Lugar

   @Dendermonde: “(…) bij die islamitische instellingen.”

   Komt mij bekend voor…

   Terug naar het onderwerp. Seksueel misbruik schijnt geen religieuze uitvinding te zijn, helaas komt het bijvoorbeeld ook voor bij de KNVB, de KNZB, Scouting, etc…

   1. Meester Kong

    Geen religieuze uitvinding, dat klopt, maar die schijnheilige gelovigen gebruiken hun macht… in naam van godT voor het bevredigen van hun lusten.

    1. Aytas

     Macht is wat alle viespeuken gebruiken. Lugar heeft gelijk het is geen religieuze uitvinding.

     Heb ik nou werkelijk lugar heeft gelijk geschreven? Goh ik zal wel ongesteld worden dan ben ik altijd wat vriendelijker. Wacht maar tot ik ongesteld ben dan is alles fascisme.

     1. marco1

      Hahaha dat word nog gezellig hier. Ik kijk nu al uit naar het komende vermaak.

     2. TheresaGeissler

      Als het gaat over engerlingen als Jehovah’s Getuigen is er niet al te veel voor nodig om het eens te worden.

    2. Mart

     Die stoute JG en pastoorkes toch….dit MOET onderzocht worden.Blij dat op de muzzelmannekes Niets is aan te merken,och ze spelen graag met mesjes waarmee ze clitjes uitsnijden en in ongelovige steken,maar dat is Cultuur en moet kunnen.

 2. Spaanse kok

  Uit andere media:
  De politie heeft vorige maand bij zeven panden invallen gedaan in het kader van het onderzoek naar seksueel misbruik binnen Jehovah’s Getuigen.
  De invallen vonden onder meer plaats in Emmen,
  Daarnaast werden twee gemeenschapsgebouwen .
  .
  Pardon?
  Gemeenschapsgebouwen?

  .

 3. Aytas

  ‘Waarom staat er niet ‘dus de politie pakte ze hardhandig aan vanwege actieve belemmering van de gerechtsprocedure en het weigeren mee te werken aan de verzoeken van de ambtenaar in functie’? ‘

  Marteling propageren om het ‘recht’ te laten zegevieren. Het zijn enge tijden. Vanaf daar is het nog maar een kleine stap naar sharia achtige toestanden.

  Het valt op dat mensen die dit soort optreden van de staat wil bijna altijd aangetrokken wordt tot het fvd.

 4. Floris

  “Kennelijk berechten Jehova’s Getuigen misbruikers intern.”
  ————————————————————————
  Een typisch kenmerk van een sekte.

  Zeer kwalijk.

  1. Lugar

   @Floris: Zeker, zodra het strafrecht aan de orde komt moet het strafrecht ook gelden.

 5. Onno

  Auto Reverse. Normaal komt Jehova aan de deur, maar nu is het andersom. Knock Knock whos’e there ?8

 6. Gerlos

  Voor dat de wereld vergaat eerst nog een super wip.

 7. Rosasolis

  De Jehova’s Getuigen sekte is de aller vreemdste onder christenen. Heel vreemde dingen gebeuren in dit oude Amerikaanse sekt. Dit heb ik gehoord van een aantal uitstappers.
  Het geleid door alleen een geheimzinnig mannenkliek, die een strenge beleid onderhouden, en vrouwen onderdrukken, terwijl zij elkaar dekken tegen seksuele praktijken met minderjarigen. Als er klachten komen, en de politie wordt gestuurd, dan gaat dit mannenkliek elkaar dekken! En als er een proces komt, dan krijgen zij voldoende fonds om voor een dure advocaat te betalen. (Maar de gewone leden kregen nooit een bericht over deze financiele bijdragen van de mannenkliek. Vrouwen hebben alleen maar Een rol binnen het Jehova gemeenschap te vervullen. Langs de deuren te gaan om het
  “evangelie van de Jehovah’s ” door te geven, om meer leden voor het gemeenschap te lokken…vooral mannen! Maar vrees niet…je zult ze nooit zien gedurende deze dagen van Advent en Kerst…want de Jehovah’s geloven niet in Kerst! En ook niet in iemand’s verjaardag te vieren, en ook niet in vele noodzakelijke medische ingrepen om een leven te reden. Vandaag een artikel in Trouw, dat de aanwezige mannenkliek in een Jehovah gebouw weigerde de politie entree, toen zij een onderzoek wilden doen over seksuele misbruik. Als je meer wil lezen, staat er vandaag de laatste nieuws in Trouw over de mannenkliek van de Jehovah’s die weigeren politie onderzoek.

  1. Mart

   Ze lopen òòk niet om geldelijke bijdragen te bedelen,waar de anderen zeer bedreven in zijn.Men kan anoniem wat storten in hun gebedshuizen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.