Filmpje! Dion Graus vraagt tijdens dierenwelzijn debat om onderzoek naar toestanden slachthuizen in Nederland

Vanaf 9:56 neemt Dion Graus (PVV) het woord over dierenwelzijn en begint over de kale poes. Grote ophef in de kamer natuurlijk, want door het door fokken van dieren schijnen er de meest vreemde katachtigen ter wereld komen. Katten zonder vacht of snorharen. Zielig allemaal natuurlijk, maar het vervolg van Graus werd nog opmerkelijker. Namens de PVV overstroomde hij minister Schouten (ChristenUnie) met talloze rake en minder rake opmerkingen over dierenwelzijn. Zo zou de minister een publiekscampagne moeten beginnen om het dierenalarmnummer 144 meer aandacht te geven omdat veel burgers niet schijnen te weten dat dit bestaat. 

Volgens Graus zou de grote hoeveelheden aan afgekeurd vlees impliceren dat er sprake is geweest van dierenmishandeling. Dat is natuurlijk nog niet zeker en daarom pleit Graus voor een onderzoek. Een gesprek over een onderzoek naar het functioneren van slachthuizen werd nog even naar voren geschoven door Schouten. Mooi natuurlijk dat Graus zich zo hard maakt voor dierenwelzijn, maar voor dit onderwerp nemen kiezers andere partijen vaak stukken meer serieus dan de PVV. Zo is de Partij voor de Dieren natuurlijk ten tonele verschenen met de milieu-, en dierenwelzijn agenda’s.

En zo zie je dat politieke partijen, de PVV incluis, soms hun mening bijstellen. ‘Hypocriet!’ zeggen sommigen, maar het kan ook gewoon vootschrijdend inzicht zijn. En dat is iets goeds. Dat was in 2008 heel anders. Destijds legde de PVV de verantwoording nog volledig bij de consument. Maar dat is natuurlijk een onhoudbare positie en daarom is het goed te zien hoe Graus nu dus een concreet onderzoek wil laten uitvoeren naar dierenwelzijn bij slachthuizen. Bijzonder ironisch natuurlijk, want laten we eerlijk zijn: vleesfabrieken zijn zo ongeveer het tegenovergestelde van dierenwelzijn. Vaak zie je dan ook dat dergelijke onderwerpen vaak nog een onderliggend doel hebben, niet enkel om dierenwelzijn daadwerkelijk te verbeteren, maar om een industrie haar normen te laten wijzigen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Aytas

  Ik ben tegen het fokken van dieren op uiterlijke kenmerken. Dit zou verboden moeten worden. Kom mij niet aan dat je tegen een strot doorsnijden van een geit bent en een Chihuahua hebt. Het houden van dat soort dieren is wreed en sadistisch, terwijl een geit zo leeggebloed is, in combinatie met een goed leven is dat geen probleem. Slachthuizen en de manier waarop de dieren leven zijn slecht. Als je het vlees eet proef je dit direct. In Europa is dit soort leed niet nodig, slacht in alle rust en zorg goed voor de dieren. Als je niet bereid bent alles dus ook organen te eten moet je vegetariër worden. Hypocriet volkje dat nep rechts. Het slachten is productie geworden en daar zit het probleem.

  1. marco1

   Op lever na ben ik ook niet dol op orgaanvlees.

   1. Aytas

    Ik eet alles eigenlijk wel. Ik vind het echt slecht een dier te slachten en dan selectief op te eten. Tong en wang zijn heerlijk bv. Ook is het gezond, er zitten stoffen in die je anders te weinig binnen krijgt zoals choline.

    1. marco1

     Ja klopt dat lust ik ook graag. Maar andoulette(darmen) en niertjes vind ik niet te vreten ik heb het geprobeerd meerdere keren. Zwezerik is daarentegen ook erg lekker.

     1. Aytas

      Darmen gebruik je voor worst. Zie je wel je eet ook bijna alles. De meeste mensen eten geen tong of lever. Tenminste mijn leeftijd

    2. TD

     @Aytas:
     Wat vindt je het lekkerste vlees aan een varken?

    3. Gekko

     En vergeet de kloten niet, Aytas. Heerlijk om op dat sponzige vlees te kauwen. Alleen heb je dan wel 3 dagen een tampeloeres van hier tot Tokio door al dat extra testosteron.

  2. Floris

   “Als je niet bereid bent alles dus ook organen te eten moet je vegetariër worden.”
   ——————————————————————————–
   Wat een LULKOEK!

   1. marco1

    De lulkoek heb ik nog nooit geprobeerd. Klinkt ook niet echt aanlokkelijk.

    1. Floris

     Moederkoek kan ik je evenmin aanraden.

   2. Dendermonde

    Eens

   3. Aytas

    Hoezo Floris?

    1. Floris

     “Hoezo Floris?”
     ——————-
     Waarom zou ik organen moeten eten waar ik niet van hou?

     Waarom zou ik dan maar vegetariër moeten worden?

     Dat is gewoon nonsens.

     Ik koop bij de slager wat ik lekker vind en wie organen wil eten moet dat zelf weten maar mij niet gezien. En ja, ik heb ze allemaal geprobeerd, tot aan hersentjes toe, en ik vind het gewoon niet lekker.

     1. Seneca

      @Floris
      dat is de toekomst! iedereen wordt geacht te leven zoals de ‘grote leider’ dit wenst. als je het niet doet zijn er altijd figuren die je erop wijzen dat je moet doen wat je gezegd wordt.

  3. Floris

   “Slachthuizen en de manier waarop de dieren leven zijn slecht. Als je het vlees eet proef je dit direct.”
   ——————————————————————————-
   Daar heb je gelijk in. Komt ook door alle groeihormonen en andere troep die de dieren wordt gevoerd.

   Ik heb de tijd nog meegemaakt van heel lekker vlees. Dat kan je nu nog maar mondjesmaat en alleen tegen hoge prijzen krijgen.

   Oorzaak: sociaal-democratische politiek. Jan met de pet moest zonodig ook elke dag z’n lapje vlees hebben. Dan moet het goedkoop zijn, nietwaar?

   In de Alpenlanden is het vlees véle, véle malen lekkerder dan hier. Ik ga er binnenkort weer naar toe.

   1. Aytas

    Ik vind dat je in Nederland best lekker vlees kunt krijgen je betaalt er wel voor.

    Italië is ook zo goed met vlees. Kenia overigens ook, het wild is heerlijk.

    1. Floris

     Ik weet hoe het vlees vroeger smaakte (voor de bio-industrie) en mensen die dat niet weten hebben dat vergelijkingsmateriaal niet. Ze weten immers niet beter.

     Dat geldt voor de meesten, maar misschien niet voor jou.

     Het is wel interessant dat het in Oostenrijk wel kan, voor ongeveer dezelfde prijs. Alle vleessoorten, maar vooral rundvlees, zijn daar zoveel lekkerder en malser. Dat is een wereld van verschil.

  4. C.A.Barstow

   Waar jij op tegen bent is zoooooo onbelangrijk en zo links niets zeggend.

 2. Spaanse kok

  Dion Graus?
  Voor mij nog steeds een raadsel waarom deze ridder binnen de PVV gehandhaafd blijft.

  1. Aytas

   Juist degene waarvan ik denk dat het hem echt om dierenwelzijn gaat ipv moslim pesten.

   1. Floris

    Er is geen sprake van moslim pesten.

    Er is sprake van zeer terechte kritiek.

    1. Aytas

     Als jij mijn oom ziet slachten denk ik dat je anders praat.

     Ik denk dat van velen het niet oprecht is, als je kijkt hoe laconiek erover de misstanden in slachthuizen wordt gereageerd. Van deze meneer heb ik het idee dat het oprecht is en ik vind hem sowieso wel grappig.

 3. Grizzly

  Het probleem zit hem niet in de slachthuizen maar in de bio-industrie.

 4. FLP

  Eff niet vergeten als wij geen dieren houden om op te eten. Deze dieren geen bestaansrecht meer hebben .een koe en varken zouden uitsterven en of afgeschoten worden als er te veel zouden komen.

 5. Seneca

  @Tim
  tamelijk ingenomen stukje dat je hier schrijft. je doet het voorkomen alsof Dion Graus zich pas recent zich druk maakt over dierenwelzijn. eveneens schrijf je dat kiezers meer vertrouwen zouden hebben in andere partijen. welke? de PvdD die het belangrijker vindt om de hele wereld over te vliegen en nooit iets zegt over stallenbranden en de ten hemel schreiende dierentransporten? wellicht is het aan je aandacht ontsnapt maar Dion Graus is sinds 2006 in de 2e K voor de PVV. in 2007 wist hij 2 moties inzake dierenwelzijn en het dierenalarmnummer 144, door de 2e K te loodsen. hij is constant bezig met dierenwelzijn en naar mijn mening terecht. je schrijft: ‘voortschrijdend inzicht’ bij de PVV maar ik ben van mening dat dit moet zijn: ‘voortschrijdend inzicht’ bij DDS over de PVV.

 6. nienke

  Eet helemaal geen vlees, wordt al misselijk als ik zie hoe die varkens in de bio industrie worden behandeld echt walgelijk.
  Hoor weinig meer over dieren bij de dieren partij ze lullen alleen maar over GROEN.
  En wat mij nu opvalt dat er vele boeren op geiten overstappen deze kunnen ze dan aan de moslims verkopen om ze halal te slachten.
  Nog zo’n ritueel waar het dier de dupe van is een mes door je keel zonder verdoving ongelooflijk wreed.

  1. Siemien

   Ik eet graag een stukje vlees en uiteraard moeten dieren op “diervriendelijke” manier worden geslacht en al helemaal niet halal.

   Overigens is dit de betekenis van halal.

   Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.

   Hoezo islamisering is niet gaande in Nederland..

 7. Rosasolis

  Het gaat helemaal mis in het wereldje van rashonden en katten. Maar dit is niet alleen van de laatste tijd. Het gaat al tenminste 25 jaar fout! Niets nieuw gedurende al die jaren. De meeste fokkers zien het fokken van ras huisdieren als een bron van inkomst…terwijl de honden en kattenshows gaan gewoon maar door. Als je kat of hond Best in Show wordt, dan kan je veel meer vragen voor een kitten vanuit een prijswinnende poes of kater. Er wordt steeds meer gefokt naar Amerikaanse standaarden die steeds extremer worden: langhaar katten met plaat schedels, met bijna geen neus en extreem ademhaling problemen; oosters-typen met overdreven lange koppen en oren, haarloze katten, en de nieuwste rage uit Amerika: super gigantische katten…
  Maar nogmaals, aan dit ellende is er niets nieuws te melden.
  Gelukkig is C. Schouten, (min.landbouw) goed bezig met de corrupte varkens boerderijen. Er zijn weinig Bio varkensboeren in ons die hun dieren een goed natuurlijk leven gunnen. De meeste varkensboerderijen zijn ronduit een nachtmerrie. Daarom eten wij, en vele anderen geen varkensvlees. Dit heeft niets te maken met religie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.