Filmpje! Sandra Beckerman (SP) he-le-maal klaar met coalitie om weigeren plenair debat over gaslek Farsum

Helemaal terecht maakt Sandra Beckerman (SP) zich zorgen over de manier waarop de regering omgaat met inwoners van de provincie Groningen. Afgelopen oktober was in Farsum een gaslek waardoor mensen direct in aanraking kwamen met gifstoffen als benzeen. Nu blijkt na onderzoek van Follow the Money dat niet alleen de milieuschade een probleem op zichzelf is, maar ook dat de minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes (VVD) de Tweede Kamer ‘niet volledig heeft geïnformeerd’. Daarmee zijn Beckerman (SP) en Nijboer (PvdA) uiterst vriendelijk richting de minister omdat zijn gegevens gewoon niet overeenkomen met de realiteit van de gemeente Delfzijl. Daarmee zijn de kritische Kamerleden nog netjes, want zij gaan niet direct uit van een verkeerde intentie van de minister. Maar toen Beckerman een plenair debat over de mijnbouwschade in Groningen werd geweigerd door de coalitie was ze er klaar mee en dat was te horen.

En het is natuurlijk ook vreemd dat minister Wiebes met andere gegevens komt aanzetten dan de gemeente Delfzijl zelf. In oktober lekte giftig en explosief aardgascondensaat naar boven en kwam onder meer terecht in kanalen en sloten. Het schijnt zelfs dat de NAM het alarm heeft genegeerd waarna 30.000 liter drab in het afwateringskanaal terecht kwam. Lekker dan, eerst de bodem laten schudden en dan vervolgens ook nog eens vervuilen met giftige stoffen. Een duidelijkere casus van het schenden van de eigendomsrechten door een staatsbedrijf krijg je niet. Toch wordt er behoorlijk moeilijk gedaan over de gaswinningsproblematiek in Den Haag.

Terug naar Farsum. De brandweer moest uitrukken om verdere schade aan het milieu te voorkomen. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) was er niet blij mee en stelde de NAM onder nog scherper toezicht. De NAM is volgens de toezichthouder zeker aansprakelijk te houden zo schrijven zij in hun rapport: “Tot twee keer toe is er een alarm afgegaan, waarop de NAM geen tijdige actie heeft ondernomen. Het aardgascondensaat is 2 uur en 12 minuten lang vanuit de calamiteitenbak in het hemelwaterriool gestroomd. De lekkage stopte nadat een medewerker van de NAM de reservepomp opstartte vanuit de controlekamer in Hoogezand.” Daarom is het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gestart naar de zaak.

Aangezien de NAM een coöperatie is tussen staat en bedrijfsleven is het logisch dat de Tweede Kamer in debat gaat over de zaak, maar dit werd Beckerman (SP) niet gegund. De coalitiepartijen stemden uiteraard tegen het voorstel voor een plenair debat over de mijnbouwproblematiek in Groningen. ‘Liever in het algemeen overleg Mijnbouw’ hoorde je de coalitiepartners uitspreken. Ook de zogenaamd ‘groene’ partij D66 wilde er niets over horen en weigerde een plenair debat. Voor zover hun claim zich te bekommeren om het milieu.

Hoeveel giftige stoffen de bewoners hebben ingeademd is onbekend, want pas geruime tijd na het gaslek is de brandweer begonnen met meten van de schadelijke stof benzeen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. FLP

  Ik heb het vermoeden dat er nog wat lijken uit de staatskast komen. Van af het begin is er vanuit de NAM en de STAAT vreemd gereageerd als of er wat te verbergen was.

 2. C.A.Barstow

  Wie verbaast er zich nog over dat het kabinet de kamer niet of onvolledig informeert?
  Dit is toch echt niet de eerste keer dacht ik, het aantal keren is niet meer bij te houden.
  Het is hoogste tijd dat die beerput daar in Den Haag in zijn geheel los gaat, het voorliegen en bedonderen van de bevolking is door dit kabinet tot een kunst verheven, daar zal toch een keer een einde aan moeten komen.

  1. stellendam

   Yep Barstow. Maar later zeggen ze weer met de kennis van nu HADDEN we het anders gedaan! Moeilijk dat ze er nooit op terug te pakken zijn.

 3. sonar

  Waar Kwiebes verschijnt is de eerlijkheid die verdwijnt.
  We hebben een kabinet van list en bedrog.

 4. Pescador

  Pinocio is nu eenmaal niet te vertrouwen, eigenlijk dit helekaabinet niet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.