Forum voor Democratie blundert met petitie: mogelijk duizenden handtekeningen ongeldig

Geen categoriedec 02 2018, 9:00
Forum voor Democratie heeft ondertussen meer dan honderdduizend handtekeningen voor haar petitie tegen het Marrakesh pact verzameld. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar oplettende burgers hadden al vrij snel door dat er iets niet helemaal klopte. Zo is de software waarmee de partij de petitie heeft gelanceerd zo lek als een mandje. Door een fout in het verificatieproces is het mogelijk om met niet-bestaande e-mailadressen en foutieve persoonsgegevens een handtekening te zetten. De Volkskrant berichtte hier twee dagen geleden al over en ook Chris Aalbers (TPO) liet dit eerder deze week al zien. Het is jammer dat dit probleem met de ICT-diensten nog steeds niet is verholpen. De partij van Baudet haalt dan wel tienduizenden handtekeningen binnen, maar iedereen kan altijd beweren dat het een 'neppetitie' is.
Hoeveel handtekeningen van de petitie ongeldig zijn is onbekend. Maar onderstaande voorbeeld laat in ieder geval zien dat de beveiliging van de petitie niet op orde is. Normaal gesproken worden in dergelijke ICT-processen verificatiemiddelen ingezet. Dit om te voorkomen dat personen als 'Nijntje' politieke initiatieven ondermijnen. Wat je niet wilt is dat tegenstanders van jouw politieke visie, jouw betoog ondermijnen vanwege een praktisch probleem. Dit is een zwakte, die verder zal worden uitgebuit elke dag dat het probleem blijft bestaan. Maar wellicht is het aantal ondertekeningen dat foutief is laag. Desondanks een praktisch foutje dat in de toekomst voorkomen dient te worden.
Ondertussen zit de petitie op de score van 127.123 handtekeningen. Dat is erg knap en ook erg mooi om te zien. Baudet scoort goed met het Marrakesh pact. Volgende keer kan dit dus nog beter door het verificatieproces goed te ontwerpen. Daarmee zou de partijtop voorkomen dat de boodschap, die zij middels de petitie willen overbrengen, verzwakt door kritieken op de validiteit van het instrument. Een korte test laat zien dat ook vandaag de petitiesoftware nog niet op orde is, ondanks het feit dat de Volkskrant hier dus al twee dagen geleden melding van maakte. Zo ondertekende 'Nijntje Een lief klein konijntje' de petitie tegen het Marrakesh pact ook:
https://twitter.com/g900ap/status/1068906561165320194
De petitie is bedoeld om een duidelijk en betrouwbaar signaal af te geven aan kabinet Rutte III, dat Nederlanders niet akkoord gaan met het ondertekenen van het VN-migratiepact van Marrakesh. De regering heeft op basis van het debat met de Tweede Kamer al laten weten een inlegvel aan het verdrag toe te voegen en bij ondertekening een stemverklaring toe te voegen om bepaalde randvoorwaarden voor de partners duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat Nederland het pact als niet-bindend ziet. Daarmee probeert de regering eventuele rechtszaken, waarbij het verdrag op tafel zou kunnen komen te liggen, voor te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten