Gele hesjes nu ook in Israël!

Frankrijk heeft wat teweeggebracht! Na België en Nederland is nu ook de beurt aan Israël om te mogen stoeien met de ‘gele hesjes’-beweging. Ook hier gaat het om de steeds hogere prijzen en lage lonen. Dat meldt De Telegraaf.

Kennelijk zijn er sinds 2011 al meerdere malen protestbewegingen geweest die de steeds hogere kosten en lage lonen in Israël probeerden aan te kaarten. Dat is ze kennelijk nog niet goed genoeg gelukt want plots heeft Israël een heuse ‘gele hesjes’-beweging.

De krant Haaretz sprak één van de leden die zei: “Mensen willen en kunnen niet nog meer  betalen. Elektriciteit en water zijn geen luxe.” De groep maakt zich inmiddels op voor de volgende protestactie.

Of het in Israël ook zo intens zal gaan worden als in Frankrijk, valt nog niet te zeggen. In Frankrijk waren er namelijk 136.000 mensen op de been en zijn er zo’n 1700 mensen gearresteerd. Er zijn zes doden gevallen sinds 17 november.

Israël daarentegen is peanuts vergeleken met Frankrijk. Zij hadden te maken met zo’n 250 man en tien arrestaties. Nu is Israël natuurlijk ook een stuk kleiner qua oppervlak en bevolking, maar het zit de mensen wel behoorlijk hoog! De politieke situatie is natuurlijk ook wezenlijk verschillend vergeleken met de westerse landen. De continue spanning tussen Israël en de Palestijnen natuurlijk, maar ook de economische conditie van het land. Weinig landbouwgrond, een sterk leger, afhankelijk van Amerikaanse steun en gespannen handelsrelaties met buurlanden is natuurlijk geen ideale mix van condities voor lage prijzen en belasting. We gaan zien hoe de situatie in Israël zich gaat ontwikkelen, het kan snel escaleren!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Spaanse kok

  Gele hesjes nu ook in Israël!
  .
  Kijk, dit is nu het schoolvoorbeeld van nepnieuws.
  Er wonen daar alleen maar hele tevreden mensen die niets te klagen hebben.
  Oh wacht, ze staan bij die bekende muur.
  Ja, daar mag/moet men klagen.

 2. Meriadoc Brandebok

  Ik vernam dat er in Hongarije een massieve demonstratie is tegen de “slavenwet”.

  1. Aytas

   Yep, de weerstand tegen die wet is al een poosje aan de gang. Er wordt niet naar het volk geluisterd.

   Heb je ook het stuk meegekregen in the quardian waaruit blijkt dat er een Europees conservatief partijkartel is die op illegale manier belasting geld spendeert om nieuwe conservatieve partijen op te richten, het fvd heeft van deze ‘subsidie ‘ gebruik gemaakt.

  2. Spaanse kok

   Hongarije, mooi rechts land.
   Medewerkers uitbuiten,
   400 uur per jaar verplicht overwerken.
   8 uur per week, 20% extra laten werken.
   Zal wel met gejuich ontvangen worden op dit rechtse blog.

   1. van Urk

    Tja, arbeidsmigranten uit de voormalige Oostbloklanden maken dit soort arbeidseisen ook in ons land mee.

   2. Meriadoc Brandebok

    Het is duidelijk dat de gele hesjes in Israël en de demonstranten in Hongarije zijn opgestaan, omdat hun nepleoders hun landem verkwanselen en in de uitverkoop doen. Het volk wordt bestolen, de elite verrijkt zich zelf.

 3. Raveltje

  De armoede groeit en daarmee ook de oorlog. Het wordt overal
  Derde wereld. Alles draait om macht en geld.

 4. Meester Kong

  Ook dit speelt mee, maar dat is iets wat je niet hoort op DDS.
  DENK, Silvana, Jetten enz daarin tegen wel.

  De Israëlische politie adviseert vervolging in te stellen tegen premier Benjamin Netanyahu.

  Hij wordt verdacht van corruptie in een zaak rond telecombedrijf Bezeq, bericht de krant Haaretz. Netanyahu ontkent de beschuldigingen.

  De autoriteiten hebben de premier al langer in het vizier. Eerder is al aanbevolen hem te vervolgen in twee andere zaken die draaien om corruptie en belangenverstrengeling.
  Hij wordt verdacht van corruptie in een zaak rond telecombedrijf Bezeq, bericht de krant Haaretz. Netanyahu ontkent de beschuldigingen.

  1. Meester Kong

   Shit copy/paste ging niet goed.
   Maar de boodschap is duidelijk 🙂 🙂
   Hup @ Seneca

 5. IJsbrand Koudvuur

  “…Kennelijk zijn er sinds 2011 al meerdere malen protestbewegingen geweest die de steeds hogere kosten en lage lonen in Israël probeerden aan te kaarten…”

  Aww…
  …wat schattig.

  “…ook de economische conditie van het land. Weinig landbouwgrond, een sterk leger, afhankelijk van Amerikaanse steun en gespannen handelsrelaties met buurlanden is natuurlijk geen ideale mix van condities voor lage prijzen en belasting. We gaan zien hoe de situatie in Israël zich gaat ontwikkelen, het kan snel escaleren!…”

  Ja, ze staan er bekend om dingen nogal te overdrijven…
  …dus ’t zal wel loslopen.

 6. marco1

  Het zijn ongeveer 300.000 gele hesjes in Frankrijk. De meeste akties zijn kleinschalig met name bij rotondes. Maar Frankrijk is redelijk groot en het gaat door heel Frankrijk de economische schade die ze aanrichten is enorm.Tevens zijn het grootste deel van de flitspalen gekleurd met verf, gesloopt of afgedekt met vuilniszakken, op zich is dat leuk maar het herstel gaat nog veel geld kosten. Het is te hopen dat het snel stopt en weer bij zinnen komt.

 7. Gekko

  In de overige landen van het Midden-Oosten zul je geen gele hesjes zien. Iemand die dat waagt, wordt direct gevangen genomen, of nog erger direct afgeknald. Alleen in het beschaafde en democratische Israël mag je demonstreren.

  1. IJsbrand Koudvuur

   @ Gekko,

   “…Alleen in het beschaafde en democratische Israël mag je demonstreren…”

   Wat een mazzel hebben die Israëli’s. Erg tof.

   “…Jerusalem-based non-profit human rights group B’Tselem uploaded a new video showing 22-year-old Mohammed Habali, being fatally shot by Israeli soldiers in early December in the West Bank city of Tulkarm. Previously, the Israeli army said they opened fire because troops were responding to violent clashes taking place in the area.

   The military claimed that “a violent riot was instigated in which dozens of Palestinians hurled rocks” at the time when soldiers were present in Tulkarm. “Troops responded with riot control methods and later with live fire.”

   But the B’Tselem video, which includes footage from different CCTV cameras, appears to show a different picture, according to RT.

   “It clearly shows that there were no clashes between residents and soldiers in the immediate vicinity of the spot where Habali was shot,” the group said…”

   Beschaafd…

 8. Lugar

  Geel is de kleur van boosheid, een legitieme basisemotie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.