Het totaal idiote flexwerken is volledig mislukt

Heb je een kantoorbaan en begint je werkgever over flexwerken? Pas maar op, dat wordt eindeloos gedram! Via het AD.

Flexwerken! Kantoren op de schop, muren eruit, lekker allemaal met een laptopje naar het werk en kies maar een fijn plekje waar je morgen niet weer kunt zitten! Dat is ongeveer hoe het er hier tegenwoordig aan toe gaat in Nederland.

Om één of andere reden hebben werkgevers, vooral in de ambtenarij, er een hekel aan gekregen dat iedere afdeling een logische eigen plek heeft en men een keer een foto van z’n hond op z’n bureau heeft staan. Kriebels krijgen ze er van!

In de praktijk levert het natuurlijk alleen maar gedonder op. Je collega die normaal op de tweede verdieping en de eerste deur rechts zit, vertoeft vandaag ergens tussen iemand van Financiën en zit morgen in een bezemkast omdat het verkeer niet meewerkte. Wil je hem bellen dan neemt hij niet op want hij kan nergens een belruimte vinden, probeer je te mailen dan zit je net buiten wifi-bereik.

Merkt je baas dan ook nog eens op dat je al drie dagen met dezelfde collega’s stipt om 08:30 telkens aan dezelfde tafel zit, dan ‘is dat ook weer niet de bedoeling’. Het hele concept is zo tegennatuurlijk als de pest en levert precies op wat het probeert te voorkomen, verminderde productiviteit en meer stress. De achterliggende gedachte aan flexwerken is echter wel logisch. Minder bezetting betekent dat je minder kantoorruimte nodig hebt dus schrap je gewoon zo’n 30 procent!

Zijn gemeentes en andere werkgevers het idee dan weer aan het loslaten? Ben je gek, men flanst gewoon een programmaatje in elkaar dat doet denken aan de plattegrondjes die restaurants voor hun reserveringen gebruiken en dan kun je daar lekker efficiënt direct een plekje claimen.

Schrap dat idee toch, parkeer je werknemers weer op logische afdelingen en richt dat thuiswerken zo in dat het puur om het verlichten van de verkeersdrukte gaat. Flut trend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Raveltje

  Meestal werk je het beste op hetzelfde plekje waar je je thuis voelt.
  Kantoren zijn inderdaad te groot.

 2. hans-e-pans

  Waarom probeert het kabinet dat niet eens met de leden van de tweede- of eerste kamer?

 3. Duke

  “Het hele concept is zo tegennatuurlijk als de pest en levert precies op wat het probeert te voorkomen, verminderde productiviteit en minder stress”.
  Minder stress lijkt mij positief, verminderde productiviteit dan weer niet.

 4. Lugar

  Het is inderdaad mislukt, het is zelfs helemaal niet gelukt. In ons bedrijf bleef de behoefte aan een eigen werkplek ongewijzigd hoog. En het van bovenaf opleggen zorgde alleen maar voor meer stress. Inmiddels heeft (bijna) iedereen gewoon weer een eigen plaats op de eigen afdeling.

 5. Siemien

  Mensen hebben gewoon duidelijkheid nodig, daar is niets mis mee, behalve al die achterlijken die dan denken, als je gestructureerd bezig bent, dat je autistisch bent..

 6. HEM

  Eerst was er het kantoor. Kamertjes, zaaltjes, hoe hoger de rang, des te minder collega’s om je heen.
  Toen kwam de kantoortuin. Alle muren eruit en iedereen kan elkaar zien zitten (en werken). Maar ook: Iedereen kan elkaar horen telefoneren en typen (vroeger met zon’n schrijfmachine). Knettergek wordt je er van. En dan nu flexwerken. Inderdaad. Leuk voor de moderne manager, vreselijk voor de gewone werknemer. Iedere werknemer hoort een eigen plek te hebben, een eigen thuis. Inderdaad, met een foto van de familie (waarvoor hij het brood moet verdienen). Met een bureau met laden waarin hij zijn spullen kan opbergen.
  En het allerliefste: Muren, waardoor hij niet de hele tijd wordt afgeleid door de mensen om hem heen.

  1. Lugar

   @Hem: Inderdaad, wel afhankelijk van het soort werk. Ik heb een tijdje audits gedaan, dan maak je verslagen van audio-opnames, en die kun je echt alleen maar thuis of in een gescheiden kantoorruimte doen.

 7. Gekko

  Het flexwerken is gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Maar er worden minder werkplekken gecreëerd dan dat er mensen in dienst zijn. Men werkt met werkplekfactoren als 0,8 (8 werkplekken op 10 medewerkers) en soms nog minder (tot zelfs 0,5). Gevolg is enorme drang op beschikbare plekken op de standaard kantoordagen (maandag, dinsdag, donderdag). Sommigen gaan zelfs extra vroeg naar kantoor om het favoriete plekje te kunnen scoren.

 8. Nuts

  Hahaha…. Dat zijn voorral van die bedrijfjes met milleniums…

  Die websites en alles ziet er allemaal gelikt uit. Heel gezellig op die kantoren, allemaal heel erg popy, alleen voordat er wat uit handen komt van ze waar je echt om gevraagd hebt, ben je tijden verder.

  Als wij een nieuw bedrijf zoeken om iets te laten doen voor ons profileren wij nu juist op gehalte milleniums.

  Buiten hun computer om hebben ze alleen maar onkunde..

 9. victus

  Veel
  Bedrijfjes lijken niet op locaties waar professionals werken maar volwassen kinderen.Hangmatten, zitzakken, chill hoekjes enz.. om creatief te blijven. Werkt averechts. Gebeurt er helemaal geen moer meer. Personeel gedraagt zich er ook naar. Thee drinkende wijven die het hoogste woord hebben en mannetjes die zich helemaal laten ondersneeuwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.