Joodse diaspora onder druk in Europa: 90% van de joden ervaart toename in antisemitisme

Bron: Flickr / David Goehring
Foto: Bron: Flickr / David Goehring

Naast ondertekening van het abdominale Marrakesh pact is er meer minder goed nieuws op de voorpagina’s van de kranten te lezen. Zo ervaren de Joodse diaspora in Europa een sterke toename in de omvang van het antisemitisme. De Dagelijkse Standaard heeft in het verleden al vaker aandacht besteed aan dit fenomeen, waarbij het vooral ging om incidenten, maar nu komt de Fundamental Rights Agency (FRA) met een rapport gebaseerd op gedegen onderzoek met betrekking tot de ervaringen van joden in Europa. 

Bijna 30% van de ondervraagden zegt minstens één keer in het afgelopen jaar te zijn lastiggevallen op basis van antisemitische gronden. Slechts 20% van hen is uiteindelijk naar de politie gestapt. Dat is natuurlijk niet vreemd, want in veel gevallen gaat het om zogenaamde micro-discriminaties. Bijvoorbeeld leuzen die op straat worden geroepen of intimidaties in het uitgaansleven. Dit soort fenomenen bestaan, maar kunnen vaak lastig worden bewezen wanneer dergelijke zaken door een rechter worden behandeld. Dat is logisch, want ook de gerechtelijke macht is beperkt in haar informatievoorziening. Niet alle feiten kunnen uit de realiteit worden geëxtraheerd en getoond. Dus blijft het bij aandacht vragen voor het onderwerp en hopen dat het beter gaat in de toekomst. In ieder geval hebben worden de ervaringen gerapporteerd.

Volgens respondenten van het onderzoek komen joden het vaakst in aanraking met jodenhaat op sociale media. Dat is natuurlijk geen verrassing, want online kunnen mensen onder een pseudoniem woorden schrijven. Woorden die pijn doen, discriminerend kunnen zijn of leugenachtig. Online trollen zijn meestal niet herleidbaar (in dit geval wel) naar échte mensen en dus blijven de daders van online haat buiten schot. Lekker makkelijk, maar ook zwak. Het Centraal Joods Overleg (CJO) vindt het opmerkelijk dat de pogingen van nationale regeringen om antisemitisme te bestrijden niet effectief zijn: “Opmerkelijk is dat 70 procent van de deelnemers van mening is dat pogingen van de nationale regeringen om antisemitisme te bestrijden niet effectief zijn.” Is dat écht opmerkelijk?

Eigenlijk niet. Het is namelijk bijzonder complex om bestaande attitudes te veranderen. Vaak kost het jaren om de beeldvorming juist neer te zetten. Een manier waarop het antisemitisme wellicht bestreden kan worden is door de joodse gemeenschap meer betrokken te laten zijn bij de samenleving. En dat gaat nu dus al moeilijk, want 34% geeft aan niet naar de synagoge te gaan uit angst voor geweld. Wat wellicht ook niet bijdraagt is de nieuwe natiestaat wet in Israël. Dat is niet vreemd om te zeggen, want Israël is een joodse staat en reflecteert op de joodse diaspora in Europa. De kracht/vloek van associatie: niemand ontkomt eraan. De EU lanceerde onlangs plannen om antisemitisme te bestrijden. Welke verdere acties kunnen worden ondernomen tegen het antisemitisme is dan ook nog even onduidelijk.

Wellicht kan er iets meer aandacht geschonken worden aan innovaties die dankzij de joodse diaspora in Europa terechtkwamen. Denk aan hulp bij de introductie van het schrift, een banksysteem en wetgeving.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

14 reacties

 1.   

  “Dat is natuurlijk geen verassing”

  ??????????

  Pijnlijke schrijffout in dit geval. Maak er even verrassing van.

  1.   

   Best lastig Mar, dubbel ‘r’ dubbel ‘s’ onthou je vaak pas als je een keer as hebt verstrooid.

 2.   

  Neemt het antisemitisme toe of neemt de bevooroordeelde positie van Joden af?
  Het resultaat is hetzelfde.

  1.   

   Vertel me eens op welk gebied Joden worden bevooroordeeld boven moslims?

   1.   

    Uw oogkleppen verhinderen u te zien dat de sympathie voor Joden en nog sterker voor Israel ook bij veel andere mensen afneemt.

  2.   

   @kok
   het feit dat u praat over de ‘bevooroordeelde’ positie van Joden is – in mijn zienswijze – een verwijzing naar uw al dan niet latente anti joodse gevoelens. dat mag! geen enkel probleem, maar zeg dan ook eerlijk dat u niet sympathiseert met Joden omdat hun neuzen u niet bevalt of dat zij intelligenter – niet mijn woorden maar een onbevooroordeeld onderzoek heeft dat aangetoond – zijn dan de gemiddelde West Europeaan. toen het handjevol Joden uit de vernietigingskampen terugkeerden, werden zij geconfronteerd met onverschilligheid, inhaligheid (Nederlandse staat – fiscus – gemeentes, vooral dat ‘lieve’ Amsterdam blonk hierin uit) en onverbloemde haat. wat deden de Joden? zij die niet naar Israël of VS emigreerden, pakten de schamele restanten van hun leven op en gingen weer werken en droegen zodoende bij aan de ontwikkeling en welvaart van Nederland. als ik dit vergelijk met de ‘vluchtelingen’ (lees gelukszoekers) en hun zielige verhaaltjes die kog geloofd worden ook, dan zoek ik snel een teiltje. dat is eveneens van toepassing toen ik uw ‘bijdrage’ las.

   1.   

    zeg dan ook eerlijk dat u niet sympathiseert met Joden
    .
    Inderdaad, ik heb helemaal niets met deze gelovigen.

    1.   

     @kok
     een eerlijke reactie! dat wordt gewaardeerd.

 3.   

  ‘Wellicht kan er iets meer aandacht geschonken worden aan innovaties die dankzij de joodse diaspora in Europa terechtkwamen.’

  En hoe kwamen die er weer aan. Een onzin opmerking. Antisemitisme bestrijdt je door alle vormen van racisme aan te pakken. Wat behoorlijk lastig zal worden aangezien wij een partij hebben waarvan de leider racist is en een deel van zijn achterban antisemiet. Ook gelooft op rechts, oa de aanhang van het fvd de joodse samenzwering zoals weergegeven door Kevin Macdonald. Tja, het gespuis hier zal wel weer veroordelend roepen en vanavond weer een column van Joost niemoller lezen. Het is zo jammer, sie sind wieder da.

 4.   

  Merkel en de EU. hebben de grootste aartsvijand van de Joden Europa binnen gehaald, de islam.
  Merkel had kunnen weten dat het een groot probleem zou worden tegenover de Joden als er miljoenen moslims hier worden toegelaten.
  De moslims mogen wel met hoofddoeken en burka’s lopen maar een Jood durft niet met een keppeltje te lopen bang dat hij kapot geslagen wordt.
  Over discriminatie gesproken, de moslims voelen zich gediscrimineerd maar wat doen zij met de Joden?
  Moslims worden al van baby af geleerd een Jood te haten het wordt ze met de paplepel in gegoten.
  Dit zal NOOIT veranderen, triest maar waar.

  1.   

   @Nienke,

   “…Merkel had kunnen weten dat het een groot probleem zou worden tegenover de Joden als er miljoenen moslims hier worden toegelaten…”

   Nee hoor, Merkel geloofde werkelijk dat het niets zou moeten uitmaken. Want racisme is gemakkelijk uit te bannen… dacht ze.

   1.   

    Dat dit naïeve mens dat dacht is haar fout. Nienke heeft volkomen gelijk: ze HAD het kunnen weten.

    Net zoals al die deugmensjes hadden kunnen weten dat Marrakech de zoveelste stap richting burgeroorlog is.

 5.   

  “Bijna drie kwart (72 procent) maakt zich ook zorgen over toenemende intolerantie jegens moslims.”

  Andere websites vermelden bovenstaande ook nog in het artikel over het onderzoek. Past niet in het straatje natuurlijk, dus overheen gelezen.

  O ja, kijk even goed naar het percentage voor je ” dat zijn dan foute joden” schrijft als reactid hierop.

 6.   

  De haat komt voornamelijk bij moslims vandaan. Als de koran Joden afschildert als apen of varkens dan wordt de haat met paplepel ingegoten. Ook de preken in moskeeën bevatten Jodenhaat. Daar komt bij dat de nederlandse regering zich steeds vaker uitspreekt tegen de staat Israel dat opgericht is na de holocaust.
  Van moslims ondervinden wij ellende niet van Joden.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!