Filmpjes! Vuurpijlen alsnog in de verkoop, maar voor het echte werk moet je op het platteland zijn…

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft goed nieuws voor vuurwerkliefhebbers. Een aantal lanceerplatformen blijken toch aan de voorwaarden te voldoen en dus kunnen vuurpijlen worden gekocht. In november hing de vlag nog halfstok toen bleek dat geen enkele van de geteste platformen aan de vereisten voldeed. Dat kwam na het besluit in juni van het kabinet om geen landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Gelukkig maar, want het is een traditie die al honderden jaren bestaat en is komen overwaaien uit Azië. Het besluit van het kabinet gaf echter wel een duidelijk signaal af aan de bevolking: ‘gedraag je met vuurwerk, want anders komt er wel een landelijk verbod.’ Voorlopig mogen gemeenten zelf bepalen hoe zij met vuurwerk omgaan en zijn zij ook verantwoordelijk voor de handhaving.

De vier grote steden in Nederland hadden afgelopen jaar al aangedrongen op een vuurwerkverbod. Omdat er in de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijkbaar mensen wonen die niet met goed fatsoen kunnen omgaan met vuurwerk, tenminste de burgemeesters van de  G4 achten dit voor nodig. Maar niet alleen de mensen maken een verschil bij het afsteken van vuurwerk. Ook de fysieke ordening van objecten in een stad is dermate anders dan op het platteland. Als kleine jongen was ik altijd een groot fan van vuurwerk en experimenteerde ik er flink op los. Dat is wat jonge jongens doen en het is natuurlijk niet zonder risico. Maar sinds ik een stad woon is mijn liefde voor vuurwerk bekoeld. De knallen in de stad zijn wezenlijk harder door de weerkaatsingen van het geluid tegen de gebouwen. Ook zijn veel straten erg krap en is het niet prettig om langs rondslingerend vuurwerk te lopen.

Dat is op het platteland dus heel anders, waar veel meer ruimte is en dus ook meer afstand kan worden genomen. Daar waar ruimte is geniet ik persoonlijk meer van vuurwerk dan in een stad. Het platteland kent ook een oeroude traditie van het zogenaamde ‘Carbidschieten’. Dat is een van de vetste tradities van Oud en Nieuw. In oude melkbussen wordt een substantie toegevoegd met speeksel dat vervolgens tot ontploffing komt. Het is van heel andere aard dan het aansteken van een rotje, want bij carbid schieten is de timing van de explosie lastig te voorspellen. Het is dus eerder een kunst dan een wetenschap. Lekker primitief knallen met melkbussen en andere cilindervormige objecten. Het resultaat? Enorm harde knallen die op kilometers afstand nog te horen zijn. Zie hieronder een aantal vette beelden van het platteland:

Carbid schieten met een oude giertank:

Carbid schieten gefilmd met een drone:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Scarletti

  Laten we alles wat het leven een beetje kleur geeft verbieden. Laten we voor een ieder vaststellen wat hij met zijn tijd moet doen. Copuleren verhoogt de kans op baarmoeder halsbkanker en leidt tot geboortes. Geboorte van kinderen leidt tot extra CO2 uitstoot. Laten we seks verbieden waarom ook niet….. dhr. Dokter stelt zich erg hautain op

  1. toetssteen

   @scarletti
   Baarmoederhalskanker komt niet sec door geslachtsgemeenschap, maar door gemeenschap met een drager van het virus.

 2. Aytas

  ‘Gelukkig maar, want het is een traditie die al honderden jaren bestaat en is komen overwaaien uit Azië.’

  Dus culturen zijn onderhevig aan verandering. Kan iemand dat aan cliteur en baudet uitleggen?

  ‘Het platteland kent ook een oeroude traditie van het zogenaamde ‘Carbidschieten’.’

  Vond het als pubermeisje fantastisch om met de jongens mee te doen aan carbidschieten.

  1. Tguard

   Aytas, baudet en prof Cliteur begrijpen dit zeer goed. Het is alleen een nieuwe gewoonte om tradities gedwongen te veranderen en daarmee roep je weerstand op. Grote mensen zoals u en ik weten dit natuurlijk en gaan daarom niet mee in dit gewouwel en zien onze tradities graag natuurgetrouw veranderen.

   1. Aytas

    Ik denk dat we op het moment in een tijd van veranderingen leven, soms erg snel. Wat mij betreft slaan baudet en cliteur vaak de plank mis, terwijl ik hun kritiek niet altijd ongegrond vind.

    1. marco1

     Dat denk ik ook. Alles wijst erop we een nieuw tijdperk ingaan .

 3. Floris

  Ook ik was als kind dol op (knal)vuurwerk.

  Inmiddels denk ik er anders over. Verbied die rotzooi maar.

 4. Lugar

  Vroeger knalde ik met astronauten, plaffertjes vergeleken met de nitraatknallers die mijn broer afsteekt, dan moet je echt even je oren dichtdoen.

  1. Heinz

   Toch wil ik u @Lugar, waarschuwen niet te dicht erbij te komen. Anders heeft u niets meer te horen.

   1. Lugar

    @Heinz: Het was mij bekend, beide vingers in beide oren!

  2. Siemien

   @Lugar ik doe altijd gewoon (geh)oorkleppen op en een veiligheidsbril want de cobra’s 6 die knallen nog even iets harder dan nitraatjes 🙂

   1. Lugar

    Misschien bedoel ik die Cobra’s wel… 😛

 5. Koos van Winteren

  Ik vermoed dat een algemeen vuurwerkverbod een kwestie van nog enkele jaren is. De overlast is te groot en de ongevallen zij zo talrijk dat het particuliere vuurwapenbezit niet meer is te handhaven.
  In de grote steden zal dit algemene verbod wellicht over een paar jaar van toepassing zijn en zal het particuliere vuurwerk worden vervangen door een door de gemeente georganiseerd vuurwerk, zoals in de meeste ons omringende landen ook gebruikelijk is.
  Laten we hopen dat dit snel de nieuwe norm wordt.

  1. Lugar

   “Ik vermoed…”

   “Laten we…”

   Thank you!

   1. Ad Infinitum

    Een jongen uit de buurt mist een duim en een top van de wijsvinger dat vindt hij niet leuk. Ook is hij doof aan één oor. Hij kan nog wel goed zien. Zijn ouders zijn hier grote tegenstanders van vuurwerk geworden.

    1. Siemien

     Uiteraard zijn deze mensen dat, dan ook zaagtafels, boormachines, ramenwasinstallaties, auto’s, vliegtuigen, dakbedekken, kettingzagen, druks, depressies, verbieden dit kan tot ernstig letsel lijden.

     Eigenlijk gewoon alles verbieden wat met werk te maken heeft, alles wat leuk is en plezier geeft verbieden..

  2. marco1

   Ik hoop het niet get hoort voor de jongens bij de opvoeding om vuurwerk af te steken met nieuwjaar het liefst zo veel en illegaal mogelijk.

   1. Ad Infinitum

    Ik maak hieruit op dat u probeert te zeggen dat het bij de opvoeding hoort om jongeren aan te leren dat er met vuurwerk gestunt moet worden. Liefst zonder beschermende bril, zoveel mogelijk uit de hand en tussen de omstanders. Ook bij ouderen in de brievenbus. Ja, die mensen zijn er. De vuurwerk slachtoffers kosten de gemeenschap verpleeggeld. Het mag wat kosten, @marco 1

    1. marco1

     Dat maakt u idd goed op uit mijn woorden. Het gaat nu eenmaal weleens verkeerd maar dat is in het verkeer ook. Wat mis gaat is op het geheel te verwaarlozen. En ook met ja die mensen zijn er heeft u volkomen gelijk.

  3. Siemien

   “een kwestie van nog enkele jaren is.”

   Uh zwarte piet discussie.

   “De overlast is te groot en de ongevallen zij zo talrijk dat het particuliere vuurwapenbezit niet meer is te handhaven.”

   Overtreffende trap.

   “Laten we hopen dat dit snel de nieuwe norm wordt.”

   Aldus onze traditieverkrachter en islamitische antisemiet E.rnst

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.