Live debat over spionagepraktijken Rusland en Verenigde Staten

Vandaag vind een debat plaats in de Tweede Kamer over spionage van state actors via onder meer het internet. Sadet Karabulut (SP) legde de nadruk op de aanvallen van onder meer Moskou op internationale organisaties en ook de VVD vroeg om meer aandacht voor veiligheid voornamelijk voor de inlichtingendiensten zoals de AIVD. Ook spreekt de VVD over zogenaamde ‘Poetinfluisteraars’, dat zijn mensen die de Russische president Poetin verdedigen. De boodschap in de Kamer was duidelijk maar dhr. Koopmans (VVD) eindigde uiteindelijk met kerstwensen en dat was wel zo prettig. Want de koude oorlog met Rusland is natuurlijk niet zo positief voor Nederland. Zelfs economische projecten staan er door onder druk. Zoals de Nordstream 2

Karabulut wilde het gesprek toch anders aanvliegen en reageerde vervolgens met de vraag of de Verenigde Staten ook eenzelfde veroordeling kunnen verwachten als Moskou. Maar de VVD stelt dat dit toch van geheel andere orde is en dus ook anders moet worden behandeld. Koopmans vond dat dus niet het juiste gesprek in het kader van gesprekken over spionage. Karabulut weet natuurlijk van geen ophouden: ‘Wat vind u van de beïnvloeding door Rusland én de Verenigde Staten van verkiezingen in andere staten?’. Koopmans had hier dus geen zin en herhaalde nogmaals waar het voor hem om gaat: ‘Het gaat hier om de Nederlandse veiligheid’.

En toen kwam Kuzu van de Turkse partij DENK. Wederom een mooie taalkundige vergelijking waarbij de VS en Rusland in zowel aard als omvang als gelijken worden genoemd. En inderdaad er gaat behoorlijk wat mis, maar wat de SP en DENK niet lijkt te beseffen is dat de vriendschap tussen Europa en de Verenigde Staten belangrijk is voor Nederland. Dus er hangt natuurlijk wel enige politieke correctheid rondom het debat over spionage. We weten dus dat de Russen het doen en de Amerikanen ook. Voor het debat over spionage voert het simpelweg te ver om morele duiding te geven aan beide actoren, we moeten de Nederlandse veiligheid voorop stellen. Als we voortdurend commentaar leveren op anderen dan gaan die anderen zich vanzelf meer met ons bemoeien.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Aytas

  ‘Het gaat hier om de Nederlandse veiligheid’

  Dan moet je juist argwanend tegenover Amerika staan. Zij erkennen net als Israël het ICC niet en zijn zelfs bereid oorlogsmisdadigers terug te halen terwijl ze mensen uit andere landen zonder proces vastzetten.

 2. Fortiori

  Voor Rusland staat er meer op het spel. De populariteit van Poetin is tanende. Kritiek op zijn beleid zwelt aan. Hier op DDS krijgt hij nogal eens een veer vanwege de politieagent die hij speelt om de vrede te handhaven. Maar de bevolking in zijn achterland heeft het zwaar te verduren.
  Hij is niet bij machte om de (zijn) kiezers een behoorlijk bestaan te laten leiden…Het is flink afzien.

 3. TD

  De beïnvloeding door Rusland én de Verenigde Staten van verkiezingen in andere staten en landen is evident,vooral de wereldse politieke macht “The Netherlands” wordt 24/7 in de gaten gehouden!
  Ze gaan volgend jaar onze Provinciale staten verkiezingen en daarna de Tweede Kamer verkiezingen in 2021 krachtig gaan beïnvloeden,ivm de Ruttiaanse en klaver’s diepgaande staatsgeheimen.
  Ze zullen ook op alle manieren pogen de PVV of FVD in het zadel te helpen!

  1. Florissa

   TD
   Op alle manieren pogen om de PVV of FVD in het zadel te helpen ??
   Daar hoeven we niet voor naar Putin ,er zit een kabinet VVD, CDA,D66 en de CU die met hun regeerbeleid ,de mensen zo op kosten jagen ,dat ze bij de volgende verkiezingen zwaar worden afgestraft .Daar heeft geen Rus iets mee te maken ,maar wat is makkelijker om een ander de schuld te geven ,het Nepnieuws komt uit de koker van de regering,en onze staatsomroep NPO .

 4. Expertus_Dico

  Nederland spioneert natuurlijk zelf helemaal niet in het buitenland… Of haar eigen burgers in eigen land… Wat een ongelooflijk hypocriet volk zijn (linkse) politici toch! Overigens ben ik een absolute “Putin fluisteraar” waar dus over gesproken wordt. Met name heeft dit te maken met het feit dat Putin een sterke leider die WEL de belangen van zijn eigen volk en natie behartigd. Je kan natuurlijk nooit iedereen blij maken in een land, maar in Rusland zijn het de linkse kerk, globalisten en liberalen die het onderspit delven… Heerlijk Toch?! Om verder te begrijpen waarom ik Pro-Putin/ Rusland ben zal de lezer zelf eens in Rusland op vakantie moeten gaan… Boodschappen, benzine, energie, sigaretten, alcohol en mobiele telefoon- en internetkosten zijn spot goedkoop, Moskou, St. Petersburg en Sochi zijn heerlijke steden om te bezoeken; goed geregeld en super veilig en als je ze vergelijkt met Westerse steden zijn Westerse steden maar een stelletje vuillappen. In Rusland kan je midden in Moskou van de grond eten, I shit you not! Ieder huisje heeft natuurlijk zijn kruisje en Putin’s populariteit is aan het dalen wat komt door een serieus verslechterde economie maar dat kan direct in verband worden gebracht met de Amerikaanse sancties voor voort blijven bestaan. Maar een ding is zeker, Putin flikkerd Rusland’s soevereiniteit en de Russische cultuur niet bij het oud-vuil zoals onze leiders dat wel doen en de reden dat Russische media de achterlijkheden van het Westen breed uitmeten en die zenuwachtig bestempeld worden als “fake-news” door de MSM en Westerse politiek is puur in de hoop om de boel te normaliseren zodat de sancties die door Globalisten en Links zijn ingezet komen te vervallen. Tegelijkertijd helpt het ook bij het wakker worden en tegenstand bieden tegen de steeds achterlijker wordende regimes hier in Europa!!

  1. Beukman

   en Putin’s populariteit is aan het dalen wat komt door een serieus verslechterde economie maar dat kan direct in verband worden gebracht met de Amerikaanse sancties voor voort blijven bestaan.

   En laten we niet vergeten door de corruptie en de cleptocraten – Putin and friends – die het land leegroven en maar rijker en rijker worden, terwijl de welvaart van de andere Russen juist hard terugholt.

   Misschien moet Putin weer ens een satellietstaatje annexeren. Dat is altijd goed voor de populariteit.

   1. Expertus_Dico

    Corruptie heb je overal… Maar ik denk dat u zich eerst dient te verdiepen in de Geschiedenis vanaf 1999 toen Putin aan de macht kwam en de economische groei die het land doormaakte tot 2014 en de sancties in werking traden… Daling in populariteit is te wijten dat de economie heden is gekrompen t.o.v. toen.

    Verder is het belastingtarief slechts één derde van dat in Nederland, dus het volk eet gedeeltelijk mee van de rijke bodemschatten in dat land, maar geef mensen een vinger en ze eisen de rest van de hand op straffe van ontevredenheid wanneer dat niet gebeurd. De mens is egoïstisch en lui en er is geen grens aan weinig werken en toch veel verdienen, dat willen we allemaal.

    Ten slotte wil ik u vragen of u vindt dat politici hier in het Westen niet onevenredig de ruif leeg vreten wanneer zij aan de macht komen. Het verschil met Rusland is dat zij daar niet de cultuur en soevereiniteit gelijktijdig naar de kloten helpen wat in mijn optiek een veel groter probleem is dan slechts ordinaire corruptie….

 5. J.Rademaker

  Beide landen passen het beleid onmiddellijk aan.
  Beïnvloeden van de verkiezingen is het mandaat van de invloedrijke Nederlandse media. Deze media zijn bijna uitsluitend bezig met de staatshoofden van Amerika en Rusland.

 6. Ries

  Zinloos geleuter. Wat je weggeven hebt, hoef je verder niet meer te beschermen. Waar links en groen in het kabinet er alles aan gedaan heeft de Nederlanders hun identiteit te ontfutselen, komt het wel bijzonder hypocriet over om onder het genot van koffie met een koekje over ‘bedreiging’ te spreken. Rusland bedreigt ons niet, Amerika evenmin. Wat ons werkelijk bedreigt, is een zo gevoelig thema dat daar niet over gesproken wordt, ook niet bij koffie en een koekje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.