Ronald van Raak (SP) vindt ‘vrije markt = vrije samenleving’ naïef

Ronald van Raak, een SP’er in de Tweede Kamer, slingerde een column op The Post Online waar hij ageert tegen het vrijemarktdenken en pleit voor eerlijkere verdeling. Hij sjoemelt echter met de termen en spreekt niet over een daadwerkelijke oplossing.

Wow, een SP’er hekelt het vrije markt-denken, big deal! Nee, dat is niet waar het hier om gaat. Meneer van Raak is van mening dat er in Nederland sprake is van een vrije markt en er überhaupt nog liberalen aan het stuur zitten of hebben gezeten. Daar gaat het al mis.

‘Vrije markt’ en ‘marktwerking’ worden veelal op één hoop gegooid in dit land. Het simpelste concept is een paar bedrijfjes in hetzelfde gebied die met elkaar concurreren. De één is wat sneller met de productie, de ander iets duurder maar véél beter, weer een ander erg matig maar véél klantgerichter. Hartstikke leuk, Nederland plakt het etiket van dit voorbeeld echter op halfbakken constructies als het openbaar vervoer, energiebedrijven, telecommunicatie, zorginstellingen en het protectionisme van de EU.

Leuk man, dat ik kan kiezen tussen Syntus of ‘koop maar een auto’, tussen basiszorg met of zonder specifieke contracten tussen aanbieders die maar net in mijn buurt moeten zitten en tussen de provider in mijn regio of ‘stuur maar een postduif’. Nederland kent haast geen vrije markt.

Of de situatie waar we nu in zitten een logisch gevolg is van wat ooit een vrije markt was, laat ik nu terzijde. Van Raak kaart namelijk aan dat het eerlijker verdelen van de rijkdom een voorwaarde is voor een vrije samenleving. Dat is eveneens onwaar. Ergens levert een groep namelijk vrijheid in (verplicht verlies van rijkdom) ten behoeve van een groep die mogelijk niet met de vrijheid die rijkdom met zich meebrengt, om kan gaan.

In beide gevallen, het valse schetsbeeld van een liberale samenleving/ de vrije markt of een eerlijker verdeelde rijkdom, mist er een component waardoor het steeds mis blijft gaan met die benaderingen. Het gaat om binding met de gemeenschap. De steenrijke ‘liberaal’ kan zo verhuizen of is te druk met z’n baan, de arme sloeber is afhankelijk van de staat.

De liberaal die echter om z’n directe omgeving geeft, in plaats van de kosmopoliet uithangt, en de socialist, die eens eerst initiatieven vanuit de gemeenschap stimuleert in plaats van maar direct de staat op alles toe wil passen, zullen een stuk meer vrijheid en rechtvaardigheid in het leven roepen dan via de koersen die ze beiden varen om elkaar tegen te werken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Ronald van Raak heeft gelijk. In de zorg zien we bijvoorbeeld waar marktwerking en neoliberalisme toe leidt. Hoge kosten waardoor mensen met lage inkomens door de mand vallen en de zorg die ze nodig hebben vaak te kort komen. Amerikaanse toestanden zijn het

  1. wheelboy

   Fleurtje je bent echt gestoord . Even een leuk verhaaltje waarom dit totaal niet werkt wat die linkse kliek wil .
   Buurman A is een hardwerkende man Buurman B is een lambal die zijn nest niet wil uitkomen . Buurman B heeft een uitkering van 970 euro (bijstand ) krijgt 300 huursubsidie en 90 euro zorgtoeslag . Daarnaast hoeft hij geen OZB afvalstoffenheffing en div Anders belastingen niet te betalen en heeft hij een collectieve zorgverzekering zonder eigen risico want dat betaald de gemeente . Tel even op en je zit op een 1400 euro totaal . Haal er 500 euro huur af rest 900 euro over voor rest van de rekeningen . Buurman A werkt en heeft 1600 euro om aan salaris en krijgt niets als je dan de belasten en huur eraf trekt dus 500 huur en ongeveer 50 euro aan belastingen en 100 euro voor eigen risico en missen. Zorgtoeslag rest de werkende buurman 950 euro voor de rest . SP en diverse andere partijen zijn voor inkomst afhankelijke zooi . Maw de werkende staat voor niets te werken .En het wordt nog erger als je op dit moment ziek bent en hulp nodig hebt.

 2. Ries

  Als iemand dom is, kan hij/zij niet weten dat het om domheid gaat…

  1. Duijndam

   Dat dacht ik ook, toen ik dit warrige artikel las.

 3. Duijndam

  Hert wordt pas ontroerend naïef als Wout denkt dat vrije samenleving en vrije markt met met elkaar verwant zijn. Integendeel, ze zijn in de kern strijdig.

  1. Duijndam

   Hert = Het

  2. Aytas

   Waarom zou dat zo zijn?

   1. Aytas

    Waarom? Het is complete onzin wat duijndam beweert.

    1. Gekko

     Complete onzin ja. Maar dat is gebruikelijk bij Duijndam.

    2. Eugenie de la Fleur

     Nope ik vrees dat jullie vrijmarkt voorstanders helaas volledig fout zitten

     1. Aytas

      Waarom?

     2. edoc431

      Net als Aytas wil ik wel weten waarom leg het eens uit EUGJE

    3. Duijndam

     De vrije markt is een arena waarin economisch machtigen het voor het zeggen hebben, tenzij de Overheid met wetgeving die markt reguleert.

     De regelgeving tegen bijvoorbeeld kinderarbeid was niet het gevolg van de werking van de vrije markt maar door het ingrijpen van de Overheid.

     1. Aytas

      Nee joh, die overheid is constant aan het corrigeren. Hoe denk jij dat die mega bedrijven zijn ontstaan waar personeel nr 10067 is?

  3. Wout Willemsen

   Dat denk ik niet, die twee werden in het artikel op één hoop gegooid

 4. Ries

  Goed artikel Wout!

 5. Aytas

  ‘De liberaal die echter om z’n directe omgeving geeft, in plaats van de kosmopoliet uithangt’

  ? Waarom zou dat niet samen gaan?

  ‘de socialist, die eens eerst initiatieven vanuit de gemeenschap stimuleert in plaats van maar direct de staat op alles toe wil passen’

  Dan trek je socialisme nogal breed en heb je het eerder over communisme. Socialisme staat voor productiemiddelen in de handen van de arbeider en arbeiders bestuur. Die zal dus juist initiatief uit de gemeenschap stimuleren. Beide, socialisme en communisme hebben nog nooit bestaan. Gekaapt door dictators.

  1. Eugenie de la Fleur

   Correctie: socialisme heeft nog nooit bestaan, communisme daarentegen wel. Dat is dus het foute systeem gekaapt door dictators. Socialisme is een economisch systeem en heeft verder niets met dictatuur te maken

   1. Aytas

    Communisme ook niet. Bakoenin waarschuwde Marx exact voor hetgeen lenin, wat zeker geen communist was gedaan heeft. Daarom scheiden hun wegen ook. Communisme houdt in dat de staat de productiemiddelen heeft maar de arbeider via collectieven de macht.

    1. Floris

     Zeg Tassie, weet je al hoe de praktijk van meisjesbesnijdenis in Maleisië en Indonesië terecht is gekomen?

     1. Aytas

      Schuld van afrikanen.

     2. Floris

      Nee, van moslims.

     3. Eugenie de la Fleur

      Waar slaat dit nou weer op?

     4. Aytas

      Ik heb geen idee denk dat het onderwerp Floris boven de pet ging.

     5. Floris

      Ik vroeg het je eerder maar toen bleef je het antwoord schuldig, vandaar.

      De islam heeft meisjesbesnijdenis overgenomen van oudere culturen in Oost-Afrika. In delen van de wereld waar meisjesbesnijdenis eerder niet voorkwam, zoals bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië, is het samen met de Shafi’i shariaschool geïntroduceerd.

      Leuke religie, hè?

     6. Aytas

      Ik heb ook toen hetzelfde antwoord gegeven. Ik snap niet dat je nog niet doorhebt wat ik van religie vind. Ik weiger alleen te generaliseren.

     7. Floris

      “Ik weiger alleen te generaliseren.”
      ———————————————
      Dat is een nobel streven, maar het snijdt in dezen geen hout.

      Elke religie en elke ideologie moet bekritiseerd kunnen worden op haar leerstellingen.

      Op de LEERSTELLINGEN, dus niet op de wijze waarop individuele volgelingen daar mee om gaan. Dat is op geen enkele wijze normatief.

 6. Raveltje

  Het zijn inderdaad Amerikaanse toestanden. Toch ook socialistisch en
  communistisch(dictatuur) verweven met Islamitische denkbeelden.
  Vrije markt en samenleving is er niet. Het is allemaal hatelijke concurrentie
  en corruptie zelfs bij scholen en in de zorg.

 7. Blue monday

  Een SP’er die zoals altijd weer de bocht uitvliegt met ouderwetse kreten.

  Idd…niet alle sectoren zijn geschapen voor een vrije markt waar geld verdienen tot hoogste prioriteit is verheven, maar wat ben ik blij met de
  concurrentie, zodat ik het beste of goedkoopste kan kiezen.

  Ziek kan de vrije markt ook zijn…kartelafspraken in de olie en dan nog even een overheid er overheen om zijn graantje mee te pikken…of de egoïstische bedrijven die over onze rug minder belasting willen betalen.
  Soms via een dubieus lijntje naar onze premier, vaker via schimmige constructies in het grijze gebied.

  Het grootste probleem is de vrije markt echter in de financiële sector…produceert niets, maakt niets en omtrekt zich geheel aan haar verantwoordelijkheden naar de samenleving.
  Deze sector verrijkt zichzelf ten koste van andermans leed en de overheid, ondanks een enorme crisis laat de burger de puinhopen betalen en de veroorzakers blind doordraaien.

  Een vrije markt is een groot goed, maar de financiële wereld moet ingeperkt worden en de poppetjes aan banden gelegd worden

  1. Floris

   Het is misgegaan met de financiële sector door de grote beurshausse van de jaren 90. Voor die tijd waren het over het algemeen behoudende bedrijven die wel degelijk hun verantwoording namen. Later werden het cowboys.

   DE achilleshiel van het kapitalistische systeem zijn de financiële markten. Hier kunnen door ongebreidelde speculatiedrift enorme luchtbellen ontstaan, die op een zeker moment uit elkaar spatten hetgeen steevast tot een crisis leidt.

   In zekere zin betalen we nu nog steeds de prijs voor de speculatieve waanzin van de jaren 90.

  2. edoc431

   Moeilijk he afscheid nemen hier hahahaahahahaha

   1. Blue monday

    Waar heb ik gezegd dat ik afscheid zou nemen, code of tig van je nicknames?

    Wens is zeker de vader van jouw bruine gedachten

 8. Bes Tolen

  Wout Willemsen, prima! U hebt het goed op en rijtje. En dat bij nog niet eens jarenlange praktische ervaring. Veel jeugd wordt de verkeerde kant opgestuurd door linkse propaganda maar niet iedereen. Hopelijk komt er eens verbetering want daar heeft iedereen wat aan. Beter zicht op het economisch gebeuren.
  Eugenie, u bent onder linkse valse inbreng bedolven. Ik kom er mogelijk nog op terug.

 9. Bes Tolen

  Mijns inziens is het grootste probleem van de financiële wereld, dat een paar grootbanken, die ook de FED beheersen, veel te grote macht hebben. Dwingende macht in de financiële wereld. Dat lokt niet te verantwoorden beslissingen uit op financieel gebied. De samenstelling van de grootmacht in de bankenwereld staat dan voor in wezen politieke beslissingen om nog meer politieke macht te verkrijgen. Die grootmacht leidt een eigen leven en daarmee is gezegd dat democratische krachten er nogal ondergeschikt aan zijn gemaakt. Het grote probleem van de politieke macht van Amerika is ondertussen de macht van de deepstate (niet alleen de grootbanken ook inlichtingendiensten, onderzoeksinstituten, publieke media, bepaalde grote bedrijven met resultaatafhankelijkheid van de overheid), die het een vaardige, anders willende president het onmogelijk maken de nodige correcties en hervormingen aan te brengen en voor onmogelijke beslissingen plaatsen.

 10. PMG

  Afblijven met je fikken van mijn zuurverdiende geld!

  Ik wordt al onrechtvaardig behandeld door het verschil in belastingtarief en van mijn hele vermogen blijft na mijn overlijden geen cent over door alle legale diefstal zoals schenk- en erfbelasting.

  Ik wens alle parasieten heel veel wroeging!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.