Tien bedrijven samen produceren 50 procent CO2 uitstoot en toch is het de burger die betaalt

Heel eng dit, er staat zowaar iets zinnigs op Joop.nl. De wijze waarop de rekening van klimaatmaatregelen wordt gepresenteerd wordt onder de loep genomen en gebeurt eigenlijk best prima, de conclusie is echter kortzichtig.

Je leest over een man die niet zo moeilijk doet over het feit dat aandacht voor het milieu nou eenmaal wat meer kost en begrijpt zelfs de irritatie die het opwekt. Prima aftrap, dus gaan we naar het échte probleem.

De gele hesjes geven dit goed weer volgens de auteur en dat ben ik met hem eens. De overheid in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, pakken voornamelijk de onderklasse. Die worden natuurlijk boos. Niet alleen vanwege de hoge kosten, maar ook vanwege het feit dat, al konden ze die kosten wél incasseren, de échte boosdoeners buiten schot blijven!

De koppeling naar Nederland wordt gemaakt en het probleem wordt nu concreet; door te stellen dat de tien grootste bedrijven bij elkaar 50 procent van de totale Nederlandse uitstoot veroorzaken en zelfs drie keer zoveel schadelijke stoffen als álle Nederlandse gezinnen samen. Toch gaan de kosten van levensonderhoud hier met tientallen procenten omhoog, terwijl Shell al jaren geen winstbelasting betaalt. Nou, duidelijk verhaal toch? Hartstikke oneerlijk dit, punt.

En daar gaat het voor mij mis, die ‘punt’. Geen oplossing, maar slechts in een richting worden gewezen van ‘grote bedrijven moeten betalen’.

De vraag waar ik namelijk mee zit is wat er gebeurt als je het inderdaad voor elkaar krijgt dat die bedrijven gaan moeten betalen. Het lijkt mij namelijk érg sterk dat die bedrijven maar gewoon hun verlies incasseren en vrolijk en schoon verder gaan met hun werkzaamheden.

Nee, wat mij logischer lijkt is dat op allerlei manieren dergelijke hogere kosten worden doorberekend richting de consument of de medewerkers. Een administratieve kostenpost op olieraffinage waardoor de prijs stijgt, een druk op loonkosten om het winstverlies te compenseren, met natuurlijk als ultieme maatregel het verlaten van het land waar de druk het hoogst is geworden.

Uiteindelijk is het dan de overheid die daar op wordt afgerekend, want daar komen immers de maatregelen vandaan. Wellicht werd de afweging in de politiek gemaakt wat het zou kosten als dergelijke ‘grote bedrijven’ inderdaad zouden verkassen, in vergelijking met wat een paar weken rellen zou gaan kosten. De kwestie is in ieder geval een stuk complexer dan ‘grote bedrijven moeten meebetalen’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Koos sssss

  De waanzin van die milieumaatregelen laat ik hier even buiten.

  Wanneer er draconische investeringen worden gedaan in een beter milieu lijkt het mij logisch, dat sterk vervuilende bedrijven daarin evengoed hun verantwoordelijkheid nemen / danwel daarvoor belast worden.

  Deels wordt dit aan ons doorberekend, maar dat kan natuurlijk nooit een excuus zijn om grote vervuilers dan maar te ontzien.

 2. J.Rademaker

  Bedrijven betalen niet die maken een kostprijsberekening.
  De verkoop prijs omhoog en als men niet kan concurreren op de wereldmarkt weg.
  Het midden en kleinbedrijf kan niet weg en gaat stoppen maar ja wat is kennis en arbeidsplaatsen.
  Echt crimineel is de handel in co2 rechten wel lonend kun je veel geld mee verdienen

  1. RPML

   In de crisisjaren verdienden de cement- en kalkindustrie meer aan de verkoop van CO2-rechten dan aan de verkoop van hun producten…

 3. Lugar

  [blockquote]Uiteindelijk is het dan de overheid die daar op wordt afgerekend…[/blockquote]

  Uiteraard, te beginnen op 20 maart a.s.!

  1. Lugar

   Uiteindelijk is het dan de overheid die daar op wordt afgerekend…

   Uiteraard, te beginnen op 20 maart a.s.!

 4. tomygun

  Zonde zo,n goed product om dat zo maar weg tegooien .
  CO2 lassen ,kassen teeld, de chemie industrie .

  1. DennisEijs

   Veel wordt dan ook niet weggegooid, maar gebruikt.

 5. Gerlos

  De verhoudingen liggen aardig scheef kabinet en heer Rutte,, verdeling zal en moet anders betreffende het GEDROCHT van een milieu wetgeving.op deze manier, waarvan in Polen ook zo goed als niets bereikt is.

 6. Aytas

  ‘Heel eng dit, er staat zowaar iets zinnigs op Joop.nl. ‘

  Dit is pas eng. Nederland zal naar beneden zakken door dit soort stemmingmakerij. Je kunt veel over joop zeggen maar aan dit soort vuiligheid doen ze niet.

  1. tomygun

   Kutspel neem je pilletjes hier is geen voor of achter kant
   van temaken .

 7. DennisEijs

  Nee, de grote bedrijven moeten meebetalen. Zo simpel is het. Dan zijn ze misschien eerder geneigd hun vervuiling aan te pakken, waar het tenslotte om gaat. Als wij, de burgers,blijven betalen hiervoor, waarom zouden ze ook maar iets aanpassen? Het kost ze tenslotte niets.
  Doorberekenen zal zeker gebeuren, maar de kans op aanpassingen wordt wel groter.
  En hoe pak je multinationals aan? Internationaal, of via Social media. De SJW’s schijnen aardig succesvol te zijn, al deel ik hun visies niet. Dus, name and shame. Boycots.

 8. Willem Bever

  Maar was het “probeem” niet 0.007 gaad.
  Dus in dit geval is niets doen beter voor allen.
  Is oo wel zo makkelijk en geeft geen problemen bij invoering

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.