Dit is Rusland, geen Rapland! Hiphopconcerten overal in Rusland afgelast

Geen categoriedec 16 2018, 15:00
In Rusland is een ware hetze gaande tegen de 'rap-scene'. Er zou namelijk teveel gerapt worden over vrijheden, overheidsbeleid en zelfs opstand! Dat meldt de NOS.
Het lijkt er op dat Poetin de toenemende populariteit van rap uiterst serieus neemt. Dat is niet zo gek want politieke boodschappen, verpakt in muziek, kunnen behoorlijke impact hebben op heersende machtsstructuren. Poetin beseft dat maar al te goed en dus draait men daar het ene hiphopconcert na het andere pardoes de nek om.
De NOS meent echter dat dit het enige is waar het Poetin om te doen is, het idee dat zijn positie in gevaar komt. Er valt echter best wel wat te zeggen voor een wat harder optreden tegen sommige muziekgenres met bijbehorende subculturen. Denk bijvoorbeeld aan gangsterrap waar het alleen maar gaat over bitches en hoeveel geld je hebt, laat staan op wat voor manier ze aan dat geld zijn gekomen. Is dergelijke muziek niet in conflict met dit #Metoo-tijdperk waardoor nu 'écht wat is veranderend'?
Ik wil best aannemen dat het Poetin inderdaad alleen om z'n eigen hachje te doen is maar vanuit zijn positie gezien zou ik het argument maken dat het een negatieve invloed op onze cultuur heeft. En ja, wie heeft er dan gelijk? Zijn er echt alleen maar hiphopconcerten afgelast vanwege politieke teksten? Is de rest van het repertoire wél netjes en apolitiek? Daar wordt totaal niet bij stilgestaan in het NOS artikel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten