Tony Blair bombardeert de Brexit en eist nieuw referendum van Theresa May

Geen categoriedec 16 2018, 13:00
Theresa May heeft het zwaar in het Verenigd Koninkrijk. Zij staat voor de onmogelijke taak om het land bij elkaar te houden en haar politieke macht lijkt steeds verder af te brokkelen. Ook vanuit haar eigen partij kent May veel tegenstanders. Zo lanceerden conservatieven onlangs een stemming om haar als leider van de partij en als premier te lozen. Maar een meerderheid van de conservatie MP's heeft al laten weten haar te steunen. Nu komt voormalig premier en labour leider Tony Blair nog even natrappen en pleit voor een nieuw referendum. Nu is het helemaal niet gek om een nieuw referendum te organiseren, als de vraagstelling en opties eer doen aan de vorige uitslag en de huidige situatie waarin meer informatie beschikbaar is dan voorheen.
Maar Blair kennende wil hij natuurlijk een referendum waarin de bevolking zich ook kan uitspreken tegen de Brexit en dat is een slecht idee. May was ook hevig verontwaardigd over het voorstel en voelde zich 'beledigd'. Volgens de huidige premier is het de verantwoordelijkheid van het parlement om zich nu uit te spreken over de concrete voorstellen die er liggen. Volgens de premier is er sprake van sabotage en proberen krachten zowel ter linker als rechterzijde het proces te saboteren tegen het landsbelang in. En daar heeft ze zeker een punt. Het is helemaal niet in het belang van het land dat er weer onduidelijkheid gaat bestaan over de richting en de organisatie van een nieuw referendum kost ook weer tijd. Tijd die May eigenlijk niet heeft.
Mocht een referendum wel worden overwogen dan zou het eerlijk zijn als deze de volgende vraagstelling bevat 'Wat moet de regering doen inzake de Brexit?' en dan met antwoordopties als 'No-deal Brexit'; 'May-deal Brexit' en 'Brexit heronderhandelen'. Een aanvullende optie voor 'géén Brexit' is eigenlijk niet mogelijk omdat daarmee verdere polarisatie in de hand wordt gewerkt. Een volksraadpleging dat een voorgaande overschrijft leidt namelijk altijd weer tot nieuwe discussie en boosheid bij de groep die het tweede referendum verliest. Ook blijft er dan eeuwig discussie ontstaan over de democratische legitimiteit van het uiteindelijke besluit. Dus moet er worden voortgebouwd op het bestaande framework en de gemaakte keuzes, maar dan wel met een specificatie voor de richting van de Brexit. Dat lijkt mij het meest rechtvaardig en ook in het landsbelang van het Verenigd Koninkrijk.
En dat landsbelang is niet iets waar Tony Blair veel mee lijkt te hebben. Of het belang van mensen in het algemeen. Zo staat hij bekend om zijn betrokkenheid bij de oorlog tegen Irak en was hij er zelfs van overtuigt dat na de interventie geen religeiuze strijd zou losbarsten. Zo zei hij tijdens een geheime bijeenkomst in het Witte Huis met George W. Bush: "Thought it unlikely that there would be internecine warfare between the different religious and ethnic groups." Nou, dat hebben we geweten! Blair is iemand waar je beter niet naar kunt luisteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten