Theresa May krijgt motie van wantrouwen uit eigen partij, maar 169 conservatieven steunen haar nu al publiekelijk

Belangrijk moment binnenkort voor Theresa May. Een vertrouwensstemming zal gaan bepalen of May mag aanblijven of toch het veld moet ruimen als partijleider van de conservatieven en als premier van het Verenigd Koninkrijk. Binnen de partij kan een leiderschapswissel plaatsvinden wanneer ten minste 15% van de de conservatieve parlementsleden een verzoek voor zo’n stemming steunt. En dat is dus het geval, een deel van de conservatieven zijn allerminst blij met May en laten dit duidelijk blijken. Het is maar heel erg de vraag of deze leiderschapswissel dan ook in het belang is van het land. Hoe de stemming zal uitpakken moeten we afwachten, maar de kans is héél erg groot dat ze het gaat redden.

May deed afgelopen week nog een rondje door Europa en was ook op bezoek bij premier Rutte. Om te spreken over de Brexit en om natuurlijk te ontsnappen aan de thuissituatie, want het zit haar niet mee. Ze ligt wel van alle kanten onder vuur, maar staat fier. De conservatieven gaan binnenkort over haar stemmen waarbij het gevolg kan zijn dat zij haar leiderschapspositie moet gaan opgeven en daarmee ook haar positie als premier. Dit zou voor meer instabiliteit zorgen en dus ook ongewenst zijn. Maar een aantal vreemde lieden in de conservatieve partij maakt het niets uit en gaan gewoon door met hun wantrouwen-actie. Ze denken dat ze een deal kunnen maken met de EU, maar Jean Claude Juncker heeft al laten weten ‘this is it’. Wel zegt hij open te staan voor ‘voortschrijdend inzicht’. Klinkt als een redelijke deal, maar voor sommigen in de conservatieve partij niet voldoende. Daarom noemde May deze houding ook onverstandig en ‘niet in het landsbelang’.

Dat begrip lijkt aanwezig bij de conservatieven. Waarvan een meerderheid haar nu al publiekelijk steunen, 169 parlementariërs hebben toegezegd om hun vertrouwen te schenken in deze moeilijke tijden. En dat is voldoende, want ze heeft er minimaal 160 nodig. We kunnen er dus vanuit gaan dat May blijft zitten waar ze zit. En dat is maar goed ook. Onruststokers als Jacob Rees-Mogg doen het wel goed in de memes, maar doen met hun wantrouwende acties weinig nuttigs.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Lugar

  Laat Engeland maar schuiven!

 2. Duijndam

  May gaat het wel redden en dat is de minst slechte uitkomst in deze vreselijke Brexit-ramp.

 3. Fortiori

  Deze karaktervolle vrouw is een kanjer. Straks in nieuwsuur de definitieve uitslag. Met haar inzet kan het niet anders of er komt de minst slechte deal uit. Het beste voor de Britten om niet ten onder te gaan door toedoen van een paar chicaneurs.

 4. Raveltje

  Motie van wantrouwen kan in de versnipperaar.

 5. Spaanse kok

  200 voor May, 117 tegen

 6. Fortiori

  Net doorgekregen van CNBC, Theresa May kan door. Laat Engeland maar stemmen. Zeer verstandige beslissing!

  1. Duijndam

   Die idioot van een Boris Johnson is weer een jaar buiten beeld.

    1. Heinz

     Al die nieuwe gezien? Vandaag in Trouw, Jacob Rees Mogg, een cartooneske Engelse gentleman. Een deftig personage…bijna stripachtig in de fotoshoot. Kijken !

 7. Meriadoc Brandebok

  Theresa May heeft met een forse marge het vertrouwen van de fractie bemachtigd.

  Derhalve kan zij in een versterkte positie door.

  Een goede zaak voor zowel Engeland als Nederland.

 8. TD

  May heeft méér kloten dan Rutte,dat moet gezegd worden!

 9. Rosasolis

  May heeft het gered. En hoe! Wat een heldin!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.