Vijf films op Netflix die je zeker moet kijken tijdens de dode momentjes van kerst

Heerlijk zo die kerstdagen, maar als de familie weg is en je stofzuiger door het huis is gegaan is het tijd voor een leuke film. Om te voorkomen dat het voornemen een film te kijken eindigt in het urenlang scrollen op Netflix hebben we bij De Dagelijkse Standaard een lijstje met vijf klassieke topfilms samengesteld om je te helpen bij het maken van een keuze. Lekker makkelijk. Lekker snel. Voorwaarde is wel dat je toegang hebt tot een Netflix-account en internet, maar dat zal wel geen probleem zijn anno 2018. Hier ons Netflix-lijstje: 

1. Fury (2014)

Een oorlogsfilm met Brad Pitt in de hoofdrol. De film speelt zich af in de allerlaatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Europa. De film neemt je mee in de ervaringen van de bemanning van een Amerikaanse tank. Norman sluit zich aan bij het peleton en krijgt al vrij snel een vuurdoop waarin hij zichzelf geen houding weet te geven. Van kantoorklerk naar gunner is ook een grote stap. De film kent dramatische beelden. Een enkele Duitse vlieger die het opneemt tegen honderden geallieerde vliegtuigen, vernietigde steden, bange burgers en de immer wrede Waffen SS officieren. Maar ook de onmenselijke opdracht om gecapituleerde soldaten alsnog de kogel te geven. Norman’s vuurdoop is niet echt het vertellen waard bij kerstmis. Oorlogsmisdaden en wreedheden zijn overal te zien. Bloed en explosies. Het is één groot drama en je zit er middenin. In mijn optiek is dit een van de meest indrukwekkende oorlogfilms van de afgelopen tien jaar. Ook de soundtrack is enorm goed: kippenvel!

2. The American Meme (2018)

Juist, niet de American Dream, maar de American Meme. Een film over dopamineverslaafde influencers op sociale media die alles doen voor méér likes en méér volgers. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat en dat is dan ook het doel van deze documentaire. Het schetsen van een beeld van de meest opmerkelijkste kanten van sociale media. Maar uiteindelijk zijn influencers slechts een verschijning van vraag en aanbod, waarbij er blijkbaar vraag is naar hedonistische en decadente plaatjes om het oog te strelen. De vraag is dan ook hoe lang dergelijke ‘markten’ blijven bestaan alvorens de rationaliteit terugkeert. De film trapt in ieder geval af met een flinke portie (verkapte) humor.

3. Shooter (2007)

Voor de complotdenkers. Een film waarin een veteraan van het Amerikaans leger wordt geframet als de moordenaar van de Amerikaanse president. Nietsvermoedend voert hij een eenvoudige veiligheidsscan uit op locatie om erachter te komen dat hij als scapegoat dient in het moordcomplot. Mark Wahlberg speelt een nadenkende en uiterst vakkundige soldaat, die nog maar net aan het complot ontsnapt. Vastberaden om zijn naam te zuiveren zet hij de strijd in zijn eentje voort waarbij geen enkel middel wordt geschuwd om de eer te herstellen en de daders te pakken.

4. Lord of the Rings (2001, 2002, 2003)

Een absolute klassieker die het zeker waard is om nog een keer te kijken is de Lord of the Rings-trilogie. Het verhaal van Midden-aarde is altijd nog razend populair. Een duistere tovenaar schiep negentien ringen en één meesterring waarmee hij de verschillende volkeren van Midden-aarde onderwierp. Een hevige oorlog werd gevochten met het doel de ring te vernietigen, maar haar macht was te groot voor de koning van de mensen en hij faalde in het vernietigen van de ring. Hierdoor bleef de geesteskracht van de boze tovenaar Sauran bestaan en dus beginnen de hobbits in deel 1 ver van hun uiteindelijke doel: Mordor. Een missie wordt ondernomen om de ring alsnog te vernietigen, maar niet alles gaat zoals gepland en het reisgenootschap raakt al snel afgedwaald en valt uiteen. Uiteindelijk bereiken slechts twee van de reisgenoten de vulkaan met de symbolische naam ‘Mount Doom’.

 

5. V for Vendetta (2005)

In een hypothetisch scenario waarin de regering van het Verenigd Koninkrijk steeds meer autoritair wordt zijn burgers zo bang voor elkaar dat ze de absolute macht van kanselier Adam Sutler accepteren. De vrijheid is weg en de angst zit er dermate goed in dat zelfs de gedachte aan vrijheid beangstigend is. Maar er is hoop op meer vrijheid. Een man die werd veroordeeld door het regime zint op wraak en wil de regering ten val brengen. Onverwachts wordt hij hierbij geholpen door Evey Hammond, gespeeld door Natalie Portman. Er is nauwelijks goed of kwaad in deze film, want alles is dermate macaber dat enkel een revolutie het land kan redden van zichzelf. En dat gebeurt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. marco1

  Ik moet niks en ik heb geen netflix.

 2. Spaanse kok

  Vijf films op Netflix die je zeker moet kijken tijdens de dode momentjes van kerst.
  .
  Maar er werd hier toch een fascinerend boek geadviseerd voor de rustige momenten , hier omschreven als die dode momentjes op de geboortedag van iemand.

  1. marco1

   In hoeverre kun je van momentjes spreken als je 5 films moet kijken en ook nog een boek moet lezen. Ik zou zeggen er is geen tijd meer over om je voltevreten en af te laaien met drank laat staan ook nog bezig t e zijn met naastenliefde.

 3. Lugar

  Vanwege de belastingheffingen heb ik geen Netflix, ik heb wel iets anders.

  1. Scaldis

   De staatsomroep(en) mijd ik, daarom is Netflix een uitkomst.

   1. Lugar

    @Scaldis: Ik kijk sowieso niet naar de Staatsomroep

  2. Meriadoc Brandebok

   Ik begrijp dat veel mensen elke cent moeten omdraaien, maar jij hebt gezegd dat je het zelf tamelijk goed hebt. Een Netflix-abonnement is 7,99; mijn broertje heeft er toevallig één. En aangezien je het zelf goed hebt: kan er dan geen 7,99 van af?

   1. marco1

    Ik heb geen netflix omdat ik daar geen belang bij heb en nauwelijks films kijk. Maar als u zegt 7,99 dan moet je het wel het zwaar hebben wil je dat voor het geld laten.

    1. Meriadoc Brandebok

     Volgens mij kun je voor acht eurootjes per maand onbeperkt Netflixen. Mijn broertje heeft geen zin om DVD-schijfjes te kopen, gaat niet naar de bioscoop, en het is verboden films te downloaden, dus kiest hij voor zo’n abonnement.

     Ik kijk weleens met hem mee naar prachtige documentaires. Laatst “Netflixte” ik met hem “Apocalypse: Tweede Wereldoorlog”. Ik kan je deze van harte aanbevelen. Volgens mij ook op DVD verkrijgbaar.

 4. Meriadoc Brandebok

  Die film doet geen recht aan de werken van Tolkien. De LOTR-trilogie was al vreselijk, maar met The Hobbit hebben de makers het boek helemaal verkracht. Het moest zo nodig modern en ze hebben Tolkien te kakken gezet.

  1. Bosche draak

   Wat een nonsens, de lotr trilogie is een meesterwerk van cinema.

   De hobbit daarentegen is beduidend slechter, maarja als je een boek tot 3 films uitstrekt dan hou je qua verhaal niet veel over

   1. Meriadoc Brandebok

    Hmm, ik vind de trilogie nog steeds geen recht doen aan de werken van Tolkien, maar ik denk niet dat men ooit in staat is een film te maken die er recht aan zou doen. Bij Tolkien zit het ‘m ook in de woorden: op een haast bijbelse manier beschrijft hij zijn verhalen. Hij was een genie, een woordkunstenaar.

    We zijn het eens dat de Hobbit een mindere film was. Als ik het wel heb schreven de schrijvers van de films er zelfs een personage bij. Als je zo gaat kliederen in Tolkiens werken mag je van mij naar de pomp lopen. 😀

 5. Vit

  Shooter is wel een goede film, heb hem dan ook een paar keer gezien tot voor kort bij gebrek aan beter, Jack Reacher (beide films) is ook heel goed.

 6. Vit

  Ik heb een tijdje Popcorn time gehad, maar dat loopt niet echt lekker (niet synchroon).

  1. Lugar

   @Vit: Ik kan alles kijken wat ik wil. Mijn pc-monitor is 40″ (iiyama) 4K. Ik kan Netflix prima betalen maar heb het niet nodig, bovendien vind ik het prettig om mijn eigen srt (ondertitelsbestand) te bewerken, ik heb een hekel aan gevloek in de subs. Ik gebruik een Altec Lansing geluidssysteem en kan zo films kijken wanneer ik dat zelf wil, zonder reclame, dat dan weer wel.

  2. Meriadoc Brandebok

   Pas op dat jullie het niet aan de grote klok hangen. Zowel Popcorntime als het downloaden danwel fabriceren van eigen ondertiteling (wellicht voor illegaal gedownloade filmpies) is illegaal. En gebruik VPN als je torrents downloadt, want dan hebben ze je niet in de smiezen. Overigens heb ik er geen ervaring mee, maar er hangen altijd wel verklikkers rond.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.