Zogenaamde CO2-neutraliteit is GroenLinks-logica van een dronken aardbei

‘CO2-neutraal’, een term die doet vermoeden dat iets het klimaat in ieder geval niet schaadt, maar is dat wel zo? In dit ingezonden artikel gaat RPML dieper in op het fenomeen waarbij dit buzzword en de achterliggende ideologie van biomassa. Spoiler alert: beide worden niet gespaard…

Stelt u zich eens voor dat er een mooie boom van een jaar of dertig in uw tuin staat. Vervolgens komt GroenLinks, zaagt deze boom om en zet er een minuscuul nieuw boompje voor in de plaats. De zalvende woorden zijn nu: ’wees gerust, over 30 jaar staat er weer net zo’n mooie boom die weer net zoveel CO2 uit de lucht zal opnemen.’ Ondertussen wordt de zojuist gekapte boom opgestookt in een elektriciteitscentrale. Een hele ‘slimme’ Groen Linkser zal u zeggen: ‘u heeft al 30 jaar profijt gehad van die CO2-vreter in uw tuin, tijd om hem op te stoken, over dertig jaar heeft u weer net zo’n mooie boom’, en weg is de boom. Dat is versimplificeerd de ‘logica’ achter CO2-neutrale biomassa.

‘CO2-neutraal’ is een term die bedacht is om met een boekhoudkundige truc het geweten te sussen. In Canada worden al vanaf zo rond 2001 speciaal voor onze Nederlandse energievoorziening hele bossen gekapt, gepelletiseerd en met grote schepen (op zware stookolie uiteraard) naar de Rotterdamse haven gebracht, vervolgens in lichters (kleinere schepen) overgeslagen en met wat minder zware stookolie via de grote rivieren naar de Amercentrale in Geertruidenberg gebracht. Daar worden deze houtpellets vervolgens als zogenaamde biomassa ingezet en komt er zogenaamd ‘groene stroom’ uit de centrale. Bij het verbranden van hout wordt ongeveer 10% meer CO2 in de lucht geblazen dan bij steenkolen, maar, zo sussen wij ons geweten, het is ‘CO2-neutraal’.

Waar berust deze gedachte op? De ‘deal’ is dat voor iedere gekapte boom weer een nieuwe boom wordt geplant. Dat daar nog wel eens mee gesjoemeld werd in het verleden moge duidelijk zijn, dus wilde de overheid ook een certificaat bij die houtpellets. Daarna klopt het dus? Nou nee! Een gezonde volwassen boom, die dagelijks door middel van fotosynthese grote hoeveelheden CO2 opneemt en omzet in zuurstof is gesneuveld voor het leger der infantiele Groene Ridders. Op die plek zal voorlopig geen CO2 meer omgezet worden, het is een boekhoudkundige truc. Over dertig jaar staat er in theorie weer een volwassen boom die net zoveel CO2 uit de lucht opneemt, de ‘oude’ boom was dan 60 geweest met nog veel grotere CO2-longen… Ik hoef u naar analogie van deze wijsheid niet uit te leggen dat de houtkacheltjes voor de woonkamer zwaar gesubsidieerd worden omwille van dezelfde gedachtegang, ze braken in de winter dagelijks grote hoeveelheden CO2 en roet uit, maar het is CO2-neutraal volgens de klimaathysterici.

Voor de eigenaren van kolengestookte elektriciteitscentrales is het een manier om hun asset, een prachtige energiecentrale, niet te laten sneuvelen door GroenLinks en consorten, maar er een ‘biomassacentrale’ van te maken. Gelukkig zijn ze bij de overheid niet zo slim, dus met een lekker marketingsausje van de producenten hebben ze er zelfs miljarden aan subsidie voor over (Henk Kamp loodste daarmee in 2016 maar liefst 31 miljard door de Kamer, SDE uitgaven wind en biomassabijstook). Trots heeft RWE, eigenaar van de Amercentrale, het zelfs over ‘CO2-reductie’ in plaats van CO2-productie. De Hemwegcentrale in Amsterdam is zelfs gedoemd voor 100% een biomassacentrale te worden, uiteraard weer met miljarden gesponsord door belastinginkomsten.

Als er in de toekomst dus meer CO2 in de lucht zit ten gevolge van de houtstook, dan klopt dat volgens GroenLinks niet. U moet de CO2 van houtstook er wel even aftrekken, die is er wel, maar die telt ‘dus’ niet mee; de logica van een dronken aardbei… hopelijk is het windstil de komende jaren, anders tellen die Grünen in Duitsland die CO2 er weer wel bij op en wordt de berichtgeving nog alarmistischer. Zolang hout niet net zo snel groeit als brandt, is er van ‘CO2-neutraal’ geen enkele sprake.

Constateerden we al eerder dat Jesse Klaver niet kan rekenen (zie 65% van het autoverkeer elektrisch in 2030? Totale gekkigheid!), nu moeten we ook nog constateren dat de overheid aan struisvogelpolitiek doet, en dat kost de samenleving, u en mij, tientallen miljarden. Tientallen miljarden voor extra CO2-uitstoot, maar die ‘telt’ opeens niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

48 reacties

 1. B. Pascal

  Het verbranden van hout is beter dan het laten wegteren in het bos is hun mening. Verbranden geeft minder CO2 uitstoot dan verrotting. Ach, veenvelden (waar heel nederland uit bestaat) geven ook CO2 vrij bij het inklinken! Daar moeten we volgens de wereldraad dan wetenschappers met een CO2 bril ook wat aan gaan doen. Hahah het is een lachtertje!

  CO2-neutraal is juist slecht voor het milieu.
  Want zonder CO2 ontstaat er geen zuurstof.
  Zonder CO2 worden de bomen en struiken niet meer groei.
  Zonder CO2 minder opbrengsten op het land.
  Zonder CO2 is er geen leven mogelijk!

 2. tomygun

  Dus de Rijks Politie Midden Limburg weet dus ook dat bevolkings
  groei tegen minder bomen vanzelf tot een oplossing komdt .

 3. Lugar

  Er is maar één doel: Extreme belastingheffingen!

  O ja, voor degene die denkt dat hij de wereld moet redden:

  Amerika (325,7 miljoen inwoners) = 231 x groter dan Nederland
  China (1,3 miljard inwoners) = 225 x groter dan Nederland
  Rusland = (144,5 miljoen inwoners) = 402 x groter dan Nederland
  Afrika = (1,2 miljard inwoners) = 714 x groter dan Nederland
  Zuid Amerika = (422 miljoen inwoners) = 419 x groter dan Nederland

  1. tomygun

   Hmmm vlak India niet uit hebben ook het motto keep on f*cking .

   1. Lugar

    Doen we er ook nog bij:

    India = (1,3 miljard inwoners) = 77 x groter dan Nederland

 4. Duijndam

  Mogelijk kunnen we de noodzakelijke vermindering van de CO2-uitstoot effectiever realiseren door de inzet van siliciumbatterijen en methanol.

  1. tomygun

   De snelste manier om de CO2 uitstoot teverminderen is om
   wereld wijd methanol uit tedelen met een rum smaak .

 5. Zcooby

  Deze stelling is denk ik de beste: Zolang hout niet net zo snel groeit als het brandt, is er van ‘CO2-neutraal’ geen enkele sprake.

  1. Lugar

   Ik kijk momenteel naar de bijdrage van Baudet aan het klimaatdebat in de TK, het duurt 30 minuten maar hij snijdt hout!

   https://www.youtube.com/watch?v=mV3RBmNl_LE

  2. tomygun

   Hout groeit niet dan zou de houthandel rente hebben met opslag
   maar bomen groeien wel .

   1. Lugar

    @Tom: Alles wordt inderdaad groener door CO₂.

    Het klimaatgeloof is een religie en als je daar kritiek op hebt dan worden de klimaatreligieuzen boos.

    1. tomygun

     Ik ben maar een leek maar waarom hebben ze in de
     kassen een tekort aan CO2 terwijl iedere linkse mafklapper
     loopt te schreeuwen over teveel CO2 .

     1. Lugar

      @Tom: Ik denk dat RPML het wel weet. En ik weet dat Nederland superdesuperdesuper klein is en denkt dat ze de wereld moet redden van mijn dure belastingcenten. Dat gaan we dus niet doen!

 6. PMG

  http://www.carbonrecycling.is

  CO2 is een hele nuttige stof!

  1. tomygun

   PMG, zeker er zijn veel toepassingen voor .

  2. RPML

   In Moerdijk wordt al zeker 15 jaar lang CO2 door de slibverbrandingsinstallatie van SNB (door)geleverd aan de overburen alwaar calciumhydroxide Ca(OH)2 met CO2 wordt omgezet naar calciumcarbonaat CaCO3 voor de papierindustrie, niks nieuws onder de zon.

   Zo’n 10 jaar geleden waren er prachtige plannen om op eenzelfde manier (door gebruikmaking van CaCO3 en/of kalkmelk de rookgassen van kolencentrales te ontdoen van CO2. Helaas ging 20-30% van de energie van de centrale verloren aan dat proces en was de kalk niet aan te slepen…

   CO2 is in tal van toepassingen nuttig in te zetten, vraag maar aan de eigenaren van kassen

   1. PMG

    Ht onbreekt de gemiddelde burger dus duidelijk aan goede voorlichting wanneer we het over het klimaat, CO2, windmolens, zonnepanelen, pyrovskite, kernenergie, het opwekken van electriciteit middels kolen, olie, gas, biomassa en bijvoorbeeld waterstof hebben.

    1. RPML

     Ach, de gemiddelde burger vertrouwd nog altijd op de kennis van de ambtenaren en de Kamerleden. Alleen als 150 Kamerleden met hun achterban in de ministeries die kennis ook niet blijken te hebben, getuige de vreemde beslissingen en ‘investeringen’ die juiste een averechts effect hebben op het gestelde beleid, kun je je onderhand wel gaan afvragen of dit nog wel de meest handige manier van landsbestuur is…

 7. PMG

  Carbon Recycling International

 8. lIN-T

  Dat hele co2 gebeuren is sowieso een farce
  Bij de volgende economische crisis heeft niemand het meer over het klimaat.

  1. Duijndam

   Sterker, de volgende economische crisis zal worden verzacht door de innovativiteit van de duurzame economie.

   1. tomygun

    Kom eens met een bron Ernst Kut en wel een die werkt
    jouw innovatie en duurzame economie brengen geen
    brood op de plank .
    Zo ken ik boeren die koeien houden en boter en kaas produceren
    op een bijna schone manier ,maar dat is het werk en handelen
    van die boer ,niet van jou of een van jou linkse mafklappers .

    1. RPML

     Svp geen inhoudelijke vragen stellen aan Duijndam alias Quispel; door zijn geringe kennis is zijn brein niet in staat logica te koppelen aan zijn geïndoctrineerde waanbeelden.

     1. Duijndam

      Niet zo bitter, ir. RPML, we proberen hier een inhoudelijke discussie te voeren.

      Het is evident dat de omslag naar een meer duurzame economie wetenschap en bedrijfsleven dwingt tot innovatie en de omslag zal een effect op de wereldeconomie hebben dat vergelijkbaar is met de opkomst van het internet en de ermee samenhangende technologie.

     2. RPML

      [3]

  2. tomygun

   En die komt er juist dank zij dit klimaat gelul .

   1. Duijndam

    Ja, de klimaatcrisis is in zekere zin een economische blessing in disguise.

 9. C.A.Barstow

  Groenlinks, het woord zegt het al, Groenlinks = links = leugenachtig.

 10. Ome Wim

  Er bevind zich momenteel 0,038% Co2 in onze atmosfeer (achtendertig honderdste), dat was 150 jaar geleden 0,025% maar toen leefden er 1,5 miljard mensen op aarde tegen nu 7,5 miljard die allemaal consumeren, een groot deel auto rijden, hun huizen verwarmen en iedere 14 dagen een container met afval voor de deur zetten dus de Co2 stijging is procentueel de afgelopen 150 jaar niet echt veel gestegen, belastingen daarvoor daarentegen wel en uiteraard een leuke financieel lucratieve hobby voor linkse groeperingen die voor hun “werk” om ons te beschermen tegen uitsterven riante subsidies lospeuren en goed betaalde luizenbaantjes bemachtigen, alleen een vervelende bijkomstigheid is dat wij zonder Co2 geen levensvatbaarheid hebben want zonder dat zogenaamde “gevaarlijke stofje” kunnen bomen, planten en gewassen namelijk niet groeien en hebben wij niets meer te eten, ook die linkse knaagdieren die het zogenaamd “goed met ons voor hebben” sterven uit zonder dat.

  1. tomygun

   Ome wim ,+1

 11. Ome Wim

  Hierbij een vraag voor “rekenmeester” Jesse Klaver; hoe- en waarmee wordt de energie voor elektrische auto’s opgewekt, met kolen- en of gas- of olie gestookte centrales, of misschien door het verbranden van bomen, lijkt me niet echt een oplossing.
  Kerncentrales daarentegen is een schone manier om energie op te wekken maar daar is zijn clubje ook op tegen, holle praatjes verkopen wekt jammer genoeg geen energie op want die heeft mijnheer Klaver meer dan genoeg.

  1. denktenk

   Dit heet nu populisme.
   Ben er nog steeds niet achter, of klavertje zijn vmbo diploma (vroeger zeiden we ambachtsschool) nu wel of niet heeft behaald.

 12. Rosasolis

  Er moet voor het grote klimaat probleem een evenwicht komen tussen zuurstof en CO2. Er zijn vele planten die van beide leven, maar er zijn ook verschillende die van CO2 nodig hebben. Waaronder veel groente, tuin en huisplanten. Als er in de toekomst een Mars kolonie komt, zal er voor mensen en dieren zuurstof nodig zijn, maar vele planten kunnen gekweekt worden in een CO2 klimaat, in kassen.

  1. RPML

   Er zijn tijden geweest dat er 4x zoveel CO2 in de lucht zat en de temperatuur daalde.

   ‘Het grote klimaatprobleem’ is dus de balans tussen 20% zuurstof en 0,038% CO2 als ik u goed begrijp, wat is het verband tussen zuurstof en CO2 dan wel en naar welke CO2-waarde zouden we dan moeten streven?

   1. Duijndam

    Als er geen CO2-probleem is rijst de vraag waarom Ir. RPML toch met voorstellen komt om het terug te dringen.

    1. RPML

     Ik krijg er onderhand plezier in u keer op keer te wijzen op uw gebrekkige en selectieve leesvaardigheid maar bovenal het onvermogen logica te koppelen aan de waanbeelden van uw geïndoctrineerde brein. Een inhoudelijk antwoord heb ik u nog nooit zien opschrijven, maar dat is eigenlijk ook wel logisch gezien het voorgaande. Volg vooral uw grote leider die uitblinkt in rekenkracht, inhoudelijke kennis en volksmennerij.

     1. Duijndam

      De vraag is kennelijk lastig.

      🙂

     2. RPML

      Ik ga ze nummeren, scheelt een hoop typewerk:

      [1] Gebrekkige en selectieve leesvaardigheid
      [2] Het onvermogen logica te koppelen aan de waanbeelden van uw geïndoctrineerde brein.
      [3] Volg vooral uw grote leider die uitblinkt in rekenkracht, inhoudelijke kennis en volksmennerij.

      Dit was er een in de categorie [1]

     3. Duijndam

      En nu gaat RPML de vraag beantwoorden. We wachten in spanning af.

  2. tomygun

   Je mars kolonie zal wel een nuts kolonie worden .
   Hmmm nou wil je CO2 naar mars transporteren
   totaal nuts .

 13. Gerlos

  Het hele milieu beleid is een grote geld verslindende gedoe wat helemaal nog niet bewezen is door de geleerden die op dit milieu probleem oneens zijn.

 14. Ome Wim

  Hoe zit het eigenlijk met het “gat” in de ozonlaag wat jaarlijks weer dicht trekt, hoor je niets meer van, en wat met het kwik in de zee, ook niets meer van gehoord nadat een fossiel van een vis was gevonden bij Terschelling en bleek dat er 3000 jaar geleden meer kwik in de zee zat dan nu, ook van dat onzinverhaal hoor je niets meer, het Co2 verhaal zal dus ook wel een stille dood sterven.

  1. Duijndam

   Natuurlijk, ome Wim, die globale opwarming en die CO2-uitstoot, allemaal niks van waar.

   Ga maar rustig slapen.

  2. Lugar

   “(…) het Co2 verhaal zal dus ook wel een stille dood sterven.”

   Alleen jammer dat de belastingbetaler de begrafenis gaat betalen.

   1. tomygun

    Mwaa Lugar normaal zeggen wij oke het kost wat
    maar dan heb je ook wat , in dit verhaal kost het
    heel wat en je hebt niks .

    1. Lugar

     @Tom: Inderdaad, je betaalt en hebt niks.

     Bovendien, en ik blijf het zeggen:

     Amerika = 325,7 miljoen inwoners = 231 x groter dan Nederland
     China = 1,3 miljard inwoners = 225 x groter dan Nederland
     Rusland = 144,5 miljoen inwoners = 402 x groter dan Nederland
     Afrika = 1,2 miljard inwoners = 714 x groter dan Nederland
     Zuid Amerika = 422 miljoen inwoners = 419 x groter dan Nederland
     India = 1,3 miljard inwoners = 77 x groter dan Nederland

 15. PMG

  Zo langzamerhand begint een heel groot deel van de bevolking en van de reaguurders hier het keuteltje wat in te trekken want realiseert zich dat ze aan het napraten zijn.

  En nu ze in de portemonnaie getroffen worden kan het hele klimaat hun volledig de reet roesten!!!

  Dat nul-komma-nul-nul getal laat duidelijk zien dat een stelletje idioten maar wat aan het hobbyen is!

  1. Duijndam

   Het betreft ook klimaathysterie. De aarde warmt helemaal niet op en al die wetenschappers hebben er niets van begrepenof ze liegen omdat ze zijn omgekocht door de linkse klimaatlobby.

   Laat je niet gek maken, mensen!

   Stempt PVV of FvD en de opwarming wordt afgeblazen en het kost ons geen cent!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.