Column Jan Roos: 'Op straat liggen doden, maar D66-EP'er Schaake zegt dat zij veilig binnen is. Dank je de koekoek!'

Geen categoriedec 14 2018, 12:00
Politici zijn er altijd als de kippen bij om terroristische aanslagen op zichzelf te betrekken. Jan Roos neemt de afschuwelijke moordpartij in Straatsburg onder de loep en de ronduit hooghartige en egocentrische wijze waarop Marietje Schaake (D66) daarop gereageerd heeft.
Na een terroristische aanslag is altijd de vraag waar je op het moment dat je het hoorde was. Ik weet dat nog precies bij 9/11 (2001), bij Theo van Gogh (2004) en bij Madrid (2005). Bij Zaventem (2016) al iets minder en daarna wordt het steeds vager. Van, pak hem beet, de laatste tien zou ik het echt niet meer weten. Toen aanslagen in Europa nog iets unieks waren kon het je helemaal van de kaart meppen. Het komt dichterbij! Het worden er steeds meer. Zijn we nog wel veilig?
Maar zoals met alles dat vaak voorkomt treedt gewenning op. Elk jaar wordt er wel een aanslag gepleegd op een Kerstmarkt, en iedere keer is er wel weer een bekende van de politie die een paar mensenlevens neemt uit naam van de religie van de vrede en naastenliefde. Je hoort het, je registreert het en je gaat weer verder. Voorheen zat ik dan uren achter elkaar aan de buis gekluisterd, nu kijk ik om de zoveel tijd even op mijn telefoon hoe hoog het dodental is. Gewenning: zover hebben we het laten komen op ons continent.
Tegenwoordig vallen mij meer bijzaken op. Details die voorheen nooit mijn aandacht gekregen zouden hebben, omdat ze totaal onbelangrijk zijn. Maar door de gewenning heb ik ook aandacht voor minor details. Zo ook de reactie vanuit het Europees Parlement in Straatsburg op de Kerstmarktaanslag van afgelopen week, en dan vooral die van D66-europarlementariër Marietje Schaake.
Schermafbeelding 2018-12-14 om 09.15.24
Terwijl de AK47 van de zoveelste radicale moslim die wild om zich heen schiet nog warm is, twittert Marietje doodleuk dat zij en haar team veilig opgesloten zitten in het parlement. Wat gebeurt er dan in zo'n hoofd van zo'n vrouw? Op straat liggen doden en gewonden, de bevolking van Straatsburg probeert een veilig heenkomen te zoeken voor een terrorist en mevrouw laat de wereld weten dat zij en haar team in het streng beveiligde gebouw veilig zijn. Ja, dank je de koekoek!
Dat is nou precies het hele probleem. De boven ons gestelden zitten altijd veilig ergens over ons leven te beslissen. Juist het Europees Parlement heeft ons continent blijvend veranderd met hun opengrenzenagenda. En als er dan weer eens een aanslag gepleegd wordt, mogen wij horen dat zij veilig in hun ivoren torens zitten.
Alsof dat niet erg genoeg is reageert Schaake op de negatieve reacties op haar belachelijke tweet als volgt:
Schermafbeelding 2018-12-13 om 19.34.04
Marietje vindt burgers - de slachtoffers van islamitische aanslagen in Europa - een zwerm om zo nu en dan een beetje te bekijken. Dus terwijl u en ik worden afgeschoten door lui die ons continent binnenkomen met goedkeuring van de Schaakes van deze wereld, kijkt ze vanuit het streng beveiligde parlement naar buiten en vindt ze ons maar lastige insecten.
Onthoud dat bij de volgende Europese verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten